Mastodon

Az isteni Docherty nyilatkozata végighaknizta tegnap a sajtót

Illetve volt vele egy sajtóbeszélgetés, ami lejött az MTI-n, és azt elég sokan átvették.

Az MTI anyagát mi is változtatás nélkül közöljük, azonban a klub körüli dolgokra érzékeny blogként lenne pár apró pontosításunk a normaszöveghez.


A Honvéd sportigazgatója a stratégiai tervezéstől reméli a sikereket

“Nyolcvan-kilencven százalékban a játékosok fizetése határozza meg a bajnoki sorrendet. Nálunk ez az összeg nincs a legnagyobb háromban, ezért az én munkám, hogy stratégiai tervezéssel túlteljesítsen a csapat” – mondta az MTI érdeklődésére a csütörtöki sajtóbeszélgetésen a skót szakember, aki ezzel indokolta egy sporttudományos vezető és egy adatelemző kinevezését, mert számára egyértelmű volt, hogy ezeken a területeken fejleszteni kell a klubot.

Docherty kiemelte, a legfontosabb változtatás mégis az akadémia és az első csapat közti kapcsolat erősítése volt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az elmúlt két, csalódást keltő idényben nem sok fiatal kapott lehetőséget, most viszont a jelenleg 26 fős keretben kilenc U21-es játékos szerepel. Ezzel magyarázta, hogy 11 távozó helyett, csak öt új játékos érkezett eddig, akiket pedig konkrét posztokra igazoltak.

“A kevesebb igazolás és a sok fiatal ellenére egyértelműen fejlődést várok, de az elmúlt két szezon után nem szeretnék ígérgetni. Az együttes körüli atmoszférán szerettünk volna változtatni egy strukturáltabb szervezet kialakításával” – beszélt az idei célokról Docherty, aki még egy gyors támadót szeretne megszerezni, ugyanakkor megfogalmazása szerint ő már most is elégedett a jelenlegi kerettel.

A kispestiek játékával kapcsolatban úgy fogalmazott, tavaly túl könnyen adták vissza a labdát az ellenfélnek, fejlődni kell a labda nélküli játékban, illetve sokkal tervezettebb támadásépítést remél, utóbbit pedig gyors szélsőkkel képzeli el, mert akkor az előző idényben 15 gólig jutott csatár, Nenad Lukic képességeit még jobban ki tudnák használni.

“Én és Tam Courts vezetőedző olyan csapattól jöttünk, amely kijutott az európai kupaporondra. Nem azért érkeztünk, hogy a Honvéd a jelenlegi helyén maradjon” – szögezte le Docherty arra utalva, hogy az előző szezonban együtt dolgozva a trénerrel a Dundee United negyedikként zárt a skót bajnokságban azok után, hogy egy évvel korábban kilencedik lett.

A piros-feketék az elmúlt két idényben a bennmaradásért harcolták az OTP Bank Ligában, a 2022/23-as szezont jövő pénteken hazai pályán a Zalaegerszeg ellen kezdik.


Néhány tényleg apró pontosítás és kiegészítés:

  1. “11 távozó helyett” – a nyáron 15 olyan játékos távozott, aki pályára lépett a 2021/22-es szezonban, valamint rajtuk kívül két projektjátékos, illetve Soltész Dominik, aki a Debrecenben játszott.
  2. “csak öt új játékos érkezett eddig, akiket pedig konkrét posztokra igazoltak” – vagyis lesz még, lesznek még igazolások. Azonban nem csupán ennyi van az idézetben:
    • a konkrét posztra igazolás megdől például Gomis esetében, aki kb. Dochertyékkel együtt érkezett – egy viszonylag telített posztra, majd pár héttel később leigazoltuk ugyanoda Prengát.
    • Mitrovic és Plakushchenko rendben, egy fix és egy lutri megoldás a belső középpályára, olyanok, akiktől az előrejátékot reméljük. Nem feltétlen lesznek megoldások, de legalább igazolások, mert nincs más a keretben ide.
    • Ennin egyértelműen posztra, vagyis szélre, gyorsnak, erősnek. Ilyen játékosunk tényleg nem volt.
    • Ha még érkezik, érkeznek játékosok, akkor a “11 távozó helyett” szöveghez képest záródni fog az olló, és “a jelenleg 26 fős keretben kilenc U21-es játékos szerepel” szöveg is könnyen semmitmondóvá válhat, illetve tessék úgy értelmezni, hogy: 26 játékos azért kell egy keretbe, viszont nekünk közel sincs ennyi, ezért átmenetileg fiatalokkal pótoljuk ki.
  3. “utóbbit pedig gyors szélsőkkel képzeli el” – a szélen is használható játékosok közül távozott Balogh, Bőle, Machach és Májer, ebből egyedül talán Balogh fájó, érkezett viszont az egy szem Ennin. Vagyis a gyors szélsőket házon belül kell megoldani, úgyismint: Jonsson, Kerezsi és Kocsis Dominik, egészen addig, amíg nem érkezik meg a Docherty által említett gyors támadó.
  4. Én és Tam Courts vezetőedző olyan csapattól jöttünk (…)” – mármint volt olyan pillanat az életükben amikor egy helyen dolgoztak: Courts 2021 júniusa és 2022 májusa között volt a Dundee United edzője, Docherty pedig ugyanebben az időben a saját bevallása szerint (l. Linkedin) “Head of Tactical Performance/ Technical Consultant” volt a klubnál. A valóság ezzel szemben az, hogy Dochertyt 2021. július 2-án nevezték ki a korábban pont Courts által betöltött pozícióba azzal a szöveggel, hogy szorosabb kapcsolatot alakítson ki az első csapat és az akadémia között, viszont 2021 októberében már távozott, és nehéz elhinni, hogy az orosz kettes Akron sportigazgatói posztjáról visszadolgozott volna. Egyébként a Dundee United klubhonlapján Tony Ashgar sportigazgató a következőket mondta Docherty posztjáról: “Elemzői szempontból segített Tam játékmodelljének megvalósításában a játékosoknál, és Andyvel (az akadémia vezetője – szerk.) együtt dolgozott azon, hogy beépítésre kerüljön a folyamatos magas teljesítményű módszertanuk az Akadémián belül (…)”.

Azt most engedjük el, hogy Docherty a ki tudja hányadik, aki “[az] együttes körüli atmoszférán szerettünk volna változtatni egy strukturáltabb szervezet kialakításával” című szöveggel nyit. A korábbiakat mások csinálták ugyanezen klubvezetés mellett (ugye, emlékszünk még a Felnőttprogramra például), és nem látszódott, hogy bármi hatása lett volna, igaz, fél, egy, másfél év volt maximum egy-egy ötletnek a kifutása, mielőtt nyilvánvaló csúfos bukássá nemesedett volna.

Vagyis, ha sokadik próbálkozásként Dochertyék sem jönnek be, akkor mit fog kitalálni a klubvezetés? Vajon akkor észre fogja venni, hogy lehet, mégis ők a legnagyobb gátja az eredményességnek?

Bármekkora kóklerek is voltak egyesek, azért az hihetetlen, hogy Sannino, Pisont, Dajka, Horváth Feri, Bódog, Urbányi, Vignjevic, a hozzájuk csatolt Szamosival, Klausszal, Györökkel, videóelemzőkkel, táplálkozási szakemberekkel, ésatöbbivel, mert stáb az volt itt dögivel, ahogy játékosigazolás is, szóval hihetetlen, hogy ennyiből nem tudtunk legalább egy értékelhető félszezont kihozni? Legalább véletlenül. Kapkodás, újratervezés, bullshit nyilatkozatok – eddig ennyit hozott üzembiztosan az Új Honvéd.


Ma este nézők előtt játszunk edzőmeccset a Győrrel. Lássuk a legújabb baba első lépéseit.


update [11:00] //

Közben kijött a sajtóbeszélgetés saját anyaga az NSO-n is. Benne további csodás részletek:

  • “Jelenleg huszonhat futballista alkotja az első keretet, s ebben szerepel kilenc huszonegy évnél fiatalabb is. Ez stratégiai döntés volt, számítunk rájuk.” – az edzőtábor előtt úgy tudtuk, igazából négy játékossal számolnának a fiatalok közül, viszont mivel egy kétkapus edzéshez is kevesen voltunk, kénytelenek voltak többeket is kivinni Szlovéniába. Vö.: “stratégiai döntés”.
  • “A középpályássorunk meg tudja tartani a labdát, az előző idényben nagy gondot jelentett ennek hiánya (…)” – uhhh, erre azért kíváncsiak leszünk.

És a legjobb rész:

A sportigazgató lapunk kérdésére levezette, miként kell elképzelni egy-egy labdarúgó szerződtetését a Honvédnál – ez azért is érdekes, mert úgy tudjuk, a jó egy hónapja érkező Christian Gomist máris kölcsönadná a klub…

kép: honvedfc.hu

Dochertyt – vélhetően hosszú tárgyalások után – május 28-án nevezték ki sportigazgatónak, és két héttel később, június 13-án már ő jelentette be az első érkezőt, a három évre szerződtetett Gomist, mégpedig a következő szöveg kíséretében:

Az előző szezon mérkőzéseit elemezve úgy éreztük, hogy a számos fejlesztendő terület egyike a folyamatos támadásépítés. Christian egy olyan játékos, aki a belső védő posztról könnyedén cselez és passzol a középpálya felé, ráadásul maga is bevethető ebben a pozícióbanEz a sokoldalúsága azt is lehetővé teszi a számunkra, hogy könnyebben alkalmazkodjunk mérkőzés közben, és ez a taktikai rugalmasság egy újabb olyan aspektus, amit a jövőben fejleszteni szeretnénk.

Docherty a honvedfc.hu-nak.

Könnyű alkalmazkodás, taktikai rugalmasság, Gomis.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||