Mastodon

A halászlét már elvették tőlünk, viszont az enbéegyet nem kéne adnunk

Paks – Honvéd @ Paks, 18h, v: Berke

Volt idő, amikor Paks a halászléről szólt. Mármint sokszor a halászléről is, és néha kifejezetten arról. Éveken át nyúztuk a középmezőnyt, se előre, se hátra, a Paks dettó, tombolt a kilátástalanság, a vége emlékeink szerint általában döntetlen. A Paks volt az a meccs, amit le kell tudni, akár előre be lehet írni nekünk egy győzelmet és egy vagy két döntetlent. Szerencsére azonban halászlé.

Aztán ahogy a középmezőny kilátástalanságát, úgy a halászlét is elvették tőlünk. Először a KömlődPaks-árok épült ki, miután többévnyi próbálkozás alapján is nehéz eldönteni, hogy melyik halászcsárda az inkább jobb, majd jött egy szegedi hazai kupameccs, pont a Paks ellen, amikor, nincs rá jobb szó, a Régi hídhoz nevű vendéglőben olyan szinten verték bucira az egész hatos út mentét halászlében, hogy azóta teljesen érdektelenné váltak a paksi túrák.

Valahol sajnálom kicsit, mert a maga összes jellegtelensége és minekvansága ellenére is elég sok kellemes emlékem kapcsolódik a paksi túrákhoz.

  • volt, hogy a Balcsiról csorogtunk le, mindenféle alsóbbrendű utakon, menet közben beugorva egy fogathajtó versenyre, ahol annyira sikerült belelépnem egy lóizébe, hogy utána a cipőmet az ablakon kilógatva autóztunk tovább, és végül már bent, a stadionban mostam le a talpamról az egyik melegítő paksi játékostól elkért locsolócsővel.
  • volt, hogy egy vidékre még bejáratós, alig harmincéves Mazdával mentünk, és már odafelé lerohadtunk. A gyorsjavítás idején jól elvoltunk az iváncsai Surda sörözőben, majd amikor hazafelé újra megadta magát alattunk a derék személygépjármű, és vártunk a vontatásra, egy útszéli, bezárt benzinkúton táncoltunk és énekeltünk cigányhifire.
  • volt, hogy Gyuri sajtokat, és főleg büdös sajtokat hozott nekem Csehországból, és megígérte, elküldi valakivel, ha nem jönne Paksra. Nem jött, elküldte, betettük a kocsiba, kint negyven fok, a zacskó viszont nem igazán zárt, és mire visszaértünk a parkolóba, a nap és a hőség megtette a hatását: hosszú ideig szellőztettünk.
  • volt, hogy a vendégben az isten tudja miért, állt egy streetfoodos bódé, egész jó hamburgerrel és hot-doggal. Betoltam vagy hármat-négyet. Soha annyit nem ettem se előtte, se azóta meccsen.
  • volt, hogy Hemingway és Sinkovics Gábor közé szorultam a tribünön – hagyjuk. Viszont a sajttáj előtt, miközben vártunk, RW éppen Kis Károly táblája mögött fotóztatta magát Lovival, én a terem túloldalán kávéztam, és nagy bátran onnan kérdeztem meg jó hangosan: srácok, mit is játszottunk legutóbb a Vasassal? Négy- nullát – válaszolták. A teremben egy ember volt rajtunk kívül: Sinkovics Gábor és az ő vörös feje.
  • volt, hogy a meccset követő sajtótájékoztatót egy öltözőben(!) tartották meg, és én egy zuhanykabinban állva hallgattam, ahogy a papucsos Rossi megpróbál ráverni az akkori paksi edző Horváth Ferire – és viccelődik.
  • stb.

Elég sokáig tudnám folytatni a cecei ultráktól, a hirtelen megkívánt és benzinkutanként vadászott csalamádén át, a kedvenc helyi kiskocsmánkig. Lenne benne darázstámadás, francia krémes, autó reflektorával megvilágított ruhapróba, sok-sok minden. És ez csak Paks, ahol 2006 óta van egyáltalán NB I. Bármilyen szarnak is tűnik, tényleg érdemes meccsre járni.

Innentől viszont címszavakban.


pro »» Az edző Waltner ellen egyelőre veretlen a Honvéd:

  • 2019/20 Kaposvár 2-0 és 1-0 (Sannino), 4-2 (Pisont)
  • 2020/21 ZTE 1-0 (Horváth)
  • 2021/22 ZTE 3-1 és 2-2 (Horváth)
  • 2022/23 Paks 3-3 (Courts)

pro »» A Paks négy meccse nyeretlen, hazai pályán két vereség sorozatban, még a Vasastól is kikapott múlt héten, ami azért elég jól hangzik, ugyanis ebben a bajnokságban csak idegenben tudtunk nyerni eddig.

kontra «« Elképesztően ritka az olyasmi, hogy egy spori sorozatban vezessen ugyanazon a párosításon, tehát néztünk nagyot, amikor megláttuk, hogy Berkének ez lesz a harmadik Paks-Honvédja egymás után. Egy vereség és egy győzelem a mérleg, és vereségünkkel olyan bírók mellé került, mint Kassai, Karakó, Bognár Tamás és saját maga, ugyanis Pakson eddig tizenkilenc meccset játszottunk, és ebből mindössze ötször kaptunk ki – kétszer is Berkével (2012-ben és 2021-ben). Ezt az apróságot leszámítva egyébként nem tróger velünk, és a vezetésével hozott 1,55-ös pontátlagunk bőven a Honvéd átlaga (1,34) fölött van.

kitudja «» Nem akarom nyomasztani Klafuric mestert, azonban a legutóbbi négy edzőnkből háromnak is sikerült behúznia a második meccsét. Talán az a megfigyelés sem utolsó, hogy Courts volt az egyetlen, akit idény elején neveztek ki közülük, a többiek mind beugrók voltak:

  • 2020/21 Pisont, Diósgyőr 5-1
  • 2020/21 Horváth, Felcsút 2-1 (pont Berkével)
  • 2021/22 Vignjevic, Videoton 3-1
  • 2022/23 Courts, Videoton 0-4

11.06. »» Utoljára 2004-ben játszottunk bajnokit november 6-án. Akkor Bognár Gyurival 2-1-re vertük Pintér Sopronját. Érdekesség, hogy miután Bognár azon a télen távozott Kispestről, legközelebb az NB I-ben tizenhat évvel később, 2020-ban kapott padot. Pont Pakson, ahonnan most nyáron távozott.

mez !!! Idegenben általában a fehér mezünkben szoktunk játszani, ami nem baj, ugyanis az oroszlánnal nyomott piros-fekete, amióta megvan, egyáltalán nem hozott szerencsét. Mondjuk tavaly a fehér sem, azonban idén legalább ez a szerelés elkezdett döcögni. (A táblázatban nem szerepel, azonban az előző piros-fekete mezünk még gyengébben szerepelt: 0,67 pont, míg a fehér már akkor is 1,92-t hozott. Lehet, el kéne engedni egy időre a piros-fekete csíkozást.)

mezmppm22ppm23ppmÖ
piros-fekete oroszlános301,360,51,13
fehér150,731,50,93
piros-fekete-fehér133
A legutóbb Egerszegen használt piros-fekete mez, fehér nadrág, fehér sportszár kombóját külön meznek vettem, ugyanis ott fele ilyenben, fele olyanban játszottunk. (m: mérkőzés, ppm22: tavalyi pontátlag, ppm23: idei pontátlag, ppmÖ: pontátlag, amióta megvannak a mezek)

évforduló «« Tegnap volt egy éve, vagyis ma van 366 napja a debreceni 5-3-nak, ami után mindmáig nem sikerült lemondania egyetlen felelősnek sem. Azóta a negyedik edző ül a padon, szinte az egész keret lecserélődött, és nemhogy jobb, egyenesen rosszabb lett a helyet.

sűrű mezőny «« Van miért izgulnunk a szombati eredmények alapján. Nyert a Kövesd, nyert a ZTE, lent pedig turbófokozaton pörög az orosz rulett. Egy kicsit nem figyelsz, és máris utolsó vagy, ha pedig véletlenül kettőt nyersz sorban, akkor vezeted a középmezőnyt.

mégsűrűbb mezőny «» Ha kizárólag a vesztett pontokat nézzük, mert nem mindenki ugyanannyi meccset játszott, akkor a negyedik helyen holtversenyben áll a Felcsút, Paks és ZTE mínusz 21-21 ponttal, nekünk mínusz 26 van, az utolsó pedig az Újpest 29-cel. Vagyis vasárnap reggel alig nyolc pont a távolság a mezőny eleje és vége között. (A harmadik Kecskemét mínusz 18-on áll.)

hét nap 777 Az megvolt, hogy az utoljára a Covid előtt fordult elő a Honvéddal, hogy négy bajnoki meccset is úgy játszhatott le sorozatban, hogy a meccsek között 7-7 nap telt el? Ami évtizedeken át teljesen normális volt, az velünk két és fél éve nem fordult elő. Egészen mostanáig. Remélem szegény pici futballistáinkat nem viselte meg, hogy néha kicsit sűrűbben, néha pedig ritkábban kellett pályára lépniük.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||