Mastodon

Ünnepelhetnénk újra november 7-ét, ehhez mindössze néhányaknak le kéne mondani a Honvédról és a Honvédnál

Paks – Honvéd 5-0

Az elmúlt húsz évben ez volt mindössze a harmadik legalább ötgólos vereségünk:

  • 2005.12.03. Debrecen-Honvéd 6-1, Dolcetti
  • 2006.04.22. Újpest-Honvéd 7-0, Dolcetti
  • 2022.11.06. Paks-Honvéd 5-0, Klafuric

Már az is ritka, hogy egyáltalán öt gólt kapjunk, ami Patrascu (2002.09.20., Honvéd-MTK 3-5) óta mindössze nyolcszor fordult elő velünk, és ebből háromszor is az elmúlt két évben:

  • 2020.03.14. Honvéd-Kisvárda 1-5 @ Fáy, Sannino
  • 2021.11.05. Debrecen-Honvéd 5-3
  • 2022.11.06. Paks-Honvéd 5-0, Klafuric

Igen, az egész kibaszott Hemingway-érában egyetlen olyan bajnoki meccsünk sem volt, ahol öt, vagy több gólt kaptunk volna. javítás: 2018 februárjában, a harmadik Supka-éra első meccsén 5-2-re kaptunk ki az Üllői úton. A Metalcomban viszont rövid idő alatt három, és ennyit már csak a legidiótábbak foghatnak arra, hogy közben nagyon megerősödött a magyar bajnokság, és mi nem feltétlen tudjuk felvenni a lépést a többiekkel.

Egy Pakstól kaptunk ötöt, miközben az NB II-es lehetőségű Kecskemét épp dobogós – szóval hagyjuk ezeket a fals szövegeket. Albán, szerb, izlandi válogatott a keretben, kanadai, magyar kerettag, ezüstvédelem, Európa-liga győztes, bálaszám igazolt kül- és belföldiek.

Se pénzt nincs itt valójában rogyásig, hiszen a klubnak nincs valódi tulajdonosa, se szakmai munka nincs a háttérben, mert nincs aki elvárja, ellenőrizze, nincs itt semmi, csak egy hatalmas morális válság, ahol a haverok nem akarják, vagy egyszerűen félnek elengedni a klubot.

Pont egy éve volt, hogy Debrecenben 3-1-es félidei vezetésről végül 5-3-ra kikaptunk. A padon Szamosi ült az eltiltott Horváth helyett, a meccs után viszont valami harmadik ember nyilatkozott, mert ahhoz sem volt gerince senkinek, hogy egyáltalán megszólaljon.

Valamivel később aztán megnevezték a felelősöket: Eppel, Mezghrani és Machach repült a keretből, Kun Gábor semmitmondottt, Mendelényi eltűnt, Bozó itt sem volt.

Idény végén, miután nagy mázlival bentmaradtunk, végre kiállt a nép elé Mendelényi és azt találta mondani, hogy mindenért Hemingway a hibás, valamint:

Amikor azonban Kun Gábor ügyvezetőt szidják a drukkerek, akkor azért tudni kell, hogy nem ő nem lövi be a gólt, nem ő az, aki az utolsó percekben kienged vagy éppen piros lapot kap fegyelmezetlenségért. Az tény, hogy Gábor és a tulajdonosok hozzák meg a döntéseket, éppen ezért kell úgy megerősíteni az előkészítő szakmai munkát, hogy ne történjenek meg az eddig látott hibák. Nagyon régen nem volt olyan ügyvezetője a Honvédnak, aki ennyire a klubért él.

Rég nem volt, ez igaz, ennyire a Honvédért élő és ilyen eredményességű, hozzáértő ügyvezetője nagyon rég nem volt. Ahogy tulajdonosa sem, bár maradjunk inkább a tulajdonos, vagyis a dőltbetűs alaknál. Komora Imre a lábát se csókolhatja meg, Mayer Béla pedig hozzá képest ellensége volt a Kispestnek.

Talán ki kellene állni az emberek elé, és őszintén elmondani, mi a toszt akarnak ezzel a klubbal?!??!

Egyetlen őszinte szónak is örülnénk, csak egyetlennek. Ismeri mindenki a rendszer belső logikáját, és igen, tudjuk, ha kiállnának a tényleg őszintével, akkor mindennek vége, soha többé igazgatósági tagságok, állami megrendelések, hiszen ellenünk fordultatok.

Lehet azonban játszani is az őszintét, és a rendszernek megfelelően fogalmazni. Mondok egy példát:

Tulajdonostársak bevonásán gondolkodunk, mert úgy látjuk, a klub anyagi lehetőségei szűkösek az általunk meghatározott célok eléréséhez.

Ebből bárki kiolvashatja, hogy saját lóvé nincs a klubra, menekülnénk innen, hiszen amúgy is csak kijelölve voltunk, egy részünknek egyáltalán nem kellett ez az egész hacacáré. Bevonjuk az új tulajdonostársat, megerősödünk, vagyis úgy távozunk, hogy maradunk. Innentől nem szólunk bele semmibe, a klubért élő ügyvezetőt az érdemei elismerése mellett nem hagyjuk az út mentén, és áthelyezzük egy olyan helyre, ahol talán kevesebb kárt tud okozni, mert valahol ennek az országnak is véges a teherbírása. Mondjuk fakockák közé, bár inkább ne, mert az meg elrontja a metrót.

A bevonandó partner természetesen valódi tulajdonos kell legyen:

  • rendelkezzen saját forrásokkal, és ne csak az államból, valamint a központi bevételekből akarjon klubot csinálni. Ha nincs saját forrásod, vagyis olyan pénz, amit a tulajdonosok közvetlenül tesznek bele (és ennek a klubnak látványosan nincs), akkor mozgástered sincs. A Honvéd jelenleg utófinanszírozott klubnak tűnik, ahol folyamatosan csinálják a hülyeséget, és a lyukakat utólag betömi az állam pénzzel.
  • legyen jelen a napi döntésekben, legyen gazdája a klubnak. Ha van mozgástere, tehát valóságban is finanszíroz, akkor a saját pénzét felelősen akarja majd elkölteni, tehát részt fog venni a döntési folyamatokban, valamint az ellenőrzésben. Lennének valódi következmények.

Olyan hogy a picsába fordulhat elő, hogy egy ennyire sikeres ügyvezető még mindig a klubnál legyen? Mi a fenét csinált, ami a posztján tartja? Miért nem csapott le rá egy nálunknál jóval nagyobb cég? Miért elégszik meg ennyivel?

Mindenki tudja, hogy nincs valódi tulajdonosa a klubnak, hogy mindenféle szintű haverokkal töltötték meg a klubházat, azonban ha ez a helyzet, akkor legalább egy, nem több, csak egy olyan embert ki kéne nevezni, aki képes működtetni egy hasonló szervezetet. Onnantól aztán pont nem kell többet csinálni, mint nem törődni semmivel, megy az magától, lehet piálni a skyboxban.

Amúgy én Mendelényit kifejezetten kedvelem, mert

az a fajta társasági figura, akivel bárki el tud sörözgetni, és a szurkolóknak volt is rá pár alkalma az elmúlt három évben. Könnyen megtalálja a hangot az emberekkel, vannak jó sztorijai, talán szándékosan, talán figyelmetlenségből, de az is lehet, hogy valamiféle számításból, a lényeg, hogy néha többet is mesél esetleg, mint amennyit gondolnál, hogy bárki megtenne, azonban ettől sem érzed magad bennfentesebbnek, viszont érdekes, új megvilágítás, miazmás. Mondom, tök szívesen elsörözget vele az ember, azonban

ennyi. Nagyon nem örülök neki, hogy tulajdonosa ennek a klubnak. Egyszerűen nem idevaló, mert nehéz elképzelni róla, hogy autonóm aktor lenne a történetben. A nyilvános adatbázisok alapján kikövetkeztethető, hogy egy 5 milliárd körüli költségvetéssel rendelkező klub bőven meghaladja a tulajdonosi körünk lehetőségeit, vagyis rá vagyunk utalva a mindenféle állami többletforrásokra. Nyilván, nem vagyok idióta, valószínűleg pont ezért ülnek itt egyes emberek, hogy hozzáférhessünk a mindenféle állami többletforrásokhoz. Hemingwaynek kupakokat adtak, most milliárdokat. Érezd a különbséget.

Vagyis ha ennyire nyilvánvaló, hogy nem autonóm szereplő, akkor mi f*szért

nem cserélik már le őket a g*cibe?

Már elnézést az emelt hangszínemért, de kinek jó ez? Nem hiszem, hogy Mendelényi annyira élvezné ha szidják, hogy Bozó Prenga-mezről álmodozna karácsonyra, Kun Gábor meg, hát a fene tudja. Petiminiszterrel focizott, majd Petiminiszter minisztériumának cégénél volt vezető, majd, vagyis most Petiminiszter kedvenc klubjánál szintén vezető. Petiminiszter, na, nem kell félteni, Kun Gábor a jég hátán is megél. Ahogy Azurákot sem kell félteni, az ő nevével mindig lesz valami.

Szorgos munkával gallyra vágtak egy klubot

Rendben, a visszaesés már a Hemingway-éra utolsó egy-két évében megindult, vagy talán korábban, Rossi távoztával, azonban a fix negyedik-ötödik hely szinte garantált volt még így is.

A kiesés óta (0,64 pont per meccs) mindössze egyetlen szezonban, 2014/15-ben álltunk szarabbul (0,79 ppm) tizennégy fordulót követően, mint idén (0,93 ppm).

Erre jöttek az újak, és velük a kiesés állandó rémképe, a hazugságokat egymásra halmozó klub, a morális válság, és a kilátástalanság nagyon veszélyes elegye.

Elég megnézni a következő négy grafikont, hogy egyértelmű legyen: a pályán minden, de tényleg minden rosszabb évről-évre:

Az egyetlen mutató, ahol sikerült valamit “javulni”: Ferivel tavaly ilyenkor 27 kapott gólnál tartottunk, míg idén “csak” 25-nél.

Könyörgöm, engedjétek el a Honvédot!

Mindegy hogyan, csak ennek legyen vége. Volt a klub a történetében pár igazán tróger tulajdonos, volt, hogy tulajdonos se volt, azonban nyugodtan merem állítani, a Metalcom (Reditus Equity Zrt.) masszívan dobogós közöttük – és még mindig feljövőben van.


Osztályozókönyv


címlapkép: az Auróra cirkáló. FORTEPAN / Nagy Zoltán

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||