Mastodon

A matek azt hozta ki, hogy nem egészséges ha kevés gólt rúgsz, miközben nagyon sokat kapsz

Nem mi lőttük a legkevesebb gólt (16), hanem a Vasas (13). Nem mi kaptuk a legtöbb gólt (27), hanem az Újpest és Kisvárda (29). Viszont mivel mindkét listán az élmezőnyben vagyunk, miénk a legrosszabb gólkülönbség (-11). Meccsenként átlagosan 0,7 góllal kapunk többet, mint amennyit rúgunk – vagyis nem véletlen, hogy képtelenek vagyunk meccset nyerni. Nincs plusz egy gól a csapatban.

Mutatom inkább grafikonokon.


[Amennyiben nem működik az interaktív grafikon, akkor ide kattintva megtalálod sima képként.]

A könnyebb átláthatóság kedvéért négy részre osztottuk a grafikon területét a meccsenként lőtt és kapott gólok ligaátlaga szerint, és a Honvéd jól láthatóan a lehető legnegatívabb, név szerint a sok gólt kap és keveset rúg tartomány legszélén helyezkedik el, a lehető legtávolabb a Ferencvárostól, ahol a rúgjunk sokat és kapjunk keveset ötletet gondolták eredményre vezetőnek.

Az előző grafikon egy kicsit másképp: berajzoltunk pár epszilon-sugarat az egyes adatpontok köré

Kicsit módosítva a grafikonon, jól láthatjuk, hogy nagyjából három csoportra osztható fel a mezőny:

  1. a legerősebb együttállás a Debrecen, Kisvárda és a Paks hármasa, ahol relatíve sok gólt lőnek, azonban sokat is kapnak meccsenként. Náluk a gólkülönbség a nullához közelít, ugyanis a lőtt és kapott gólok átlaga nem csupán magas, hanem nagyjából azonos is. Ennek egyfajta érdekes szövődménye, hogy a Kisvárda jelenleg negatív (-2) gólkülönbséggel áll a dobogón.
  2. a második csoportban a Felcsút, Kecskemét és ZTE található. Itt relatíve sok gólt lőnek (1,4-1,6), viszont ennél valamivel kevesebbet kapnak (1-1,15).
  3. a harmadik csoport a teljes fejetlenség, és nem meglepő módon mi is ide tartozunk. Ezek a csapatok a sok kapott gólt kevéssel próbálják ellensúlyozni, vagyis az egyetlen reményük, hogy valakit sikerül nullán tartaniuk, és találnak hozzá egy-két gólt.
  4. ja, és van még rendszeren kívül a Fradi meg a Vasas.
Még egy verzió: színskála szerint a szerzett pontok átlaga

Ha tovább formáljuk a grafikont (a RAWGraphs 2.0 szerencsére elég sok mindenre alkalmas) és az egyes adatpontokra ráfeszítjük a csapatok által meccsenként szerzett pontokat, majd azt egy színskálával ábrázoljuk (a legalacsonyabb halványtól a legmagasabb sötétig), akkor észre lehet venni, hogy az egyes mintázatcsoportok nagyjából a tabellán elfoglalt helyezéseket is reprezentálják:

  • a nagyon világosak, vagyis a Honvéd, Mezőkövesd és Újpest 16-16 ponttal áll a végén.
  • a Felcsút és Kecskemét egy blokkban van, kiegészülve a Kisvárdával alkotják a dobogó alját.
  • a középmezőnyt szintén ez a két blokk adja: Debrecen, Paks és ZTE.

Jól látható, hogy a középmezőny, illetve a dobogó kétféle (a Fradival együtt háromféle) módon is elérhető, igazából a keret és az edző stílusa válogatja, hogy mit választ az adott klub.

Az viszont teljesen egyértelmű, hogy az általunk követett út teljesen járhatatlan, illetve járható, azonban a végén a kiesést találjuk. Adott tehát a feladat télre, mert mindkét tengelyen el kell mozdulnunk.

Egy felületes szemlélő talán azt gondolhatná, hogy kapott gólban hasonlóan állunk, mint mondjuk a Kisvárda, vagyis elég lenne csak növelni a lőtt góljaink számát, és akkor minden rendben lesz. Sajnos nem, mert ehhez eleve meg kéne duplázni a jelenlegi mennyiséget, ami már önmagában sem egyszerű, valamint reménykedni, hogy ne kapjunk ugyanannyit, mert akkor az legfeljebb egy pont, és az egy pontokkal nem vagyunk kisegítve.

Ha csak 0,3-al (tehát három meccsenként eggyel) tudnánk csökkenteni a kapott, és növelni a lőtt gólokat, akkor tartanánk ott, mint a Videoton:

Pirossal a hipotetikus elmozdulás

További 0,3-0,3-at javulva érnénk el a ZTE szintjét, és kerülnénk át egy értelmezhető csoportba, ahol a lőtt és a kapott gólok mennyisége egyértelműen a lőtt felé mutat többletet - tehát képes relatíve üzembiztosan győzni, vagy legalább nem kikapni a csapat:

Pirossal a hipotetikus elmozdulások

Meccsenként nagyjából fél gólokról beszélünk, ami nem tűnik soknak, mégis képtelenek voltunk megugrani, miközben látható, ennyire van mindössze a középmezőny.

Edzőbának üzenném

Számunkra egyértelmű út kell legyen, hogy a lőtt gólok átlaga már rövidebb távon is megelőzze a kapottakét, mert az ősszel villantott egy pont per meccses átlag egyáltalán nem lesz elég a bentmaradáshoz. A győzelemhez - a tapasztalatok szerint - legalább eggyel többet kell rúgni az ellenfélnél, és ha nem akarjuk iszonyatosan megnehezíteni a jövőbeli dolgunkat, akkor ehhez a kapott gólok számát kell mihamarabb drasztikusan lecsökkenteni.

Nem nagy megfigyelés, de ott van mögötte a matek.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||