Mastodon

Írjátok be a népszerű keresőbe, hogy sportdinamika

Nektek hányadikra dobja ki a Honvéd honlapját, vagy ezt a blogot? Komolyan, létezik ez a szó egyáltalán a magyar szakirodalomban, vagy Kun Gergely találta ki?

Utánajárunk.


A Google szerint – az egyébként létező szó – csoportdinamikára gondolhattunk

Ne adjuk fel ilyen könnyen, próbálkozzunk máshogy:

Mi kimondottan a SPORTDINAMIKA szót keressük, egybe írva

Egy anonim böngészőben (Firefox 107), kikapcsolt VPN-nel, a Google nem országspecifikus keresője (google.com/ncr) kedd reggel 8:30-kor az egzakt keresésre másodikként dobta ki a Kun Gergely székfoglaló interjújával foglalkozó tegnapi posztunkat. Egy alig tizenhárom órája élesített posztot.

Kicsi volt az esélye, de azért megnéztük, ha az interneten nem is létezik ez a szó, akkor talán nyomtatásban megjelent Magyarországon valaha. Nem kellett csalódnunk. Az Arcanum Digitális Tudománytár keresője három találatot dobott ki:

A másodikat rögtön engedjük el, ott a karakterfelismerő hibázott, és valójában csoportdinamika található a szövegben.

A harmadik az egykori Jugoszláviában megjelent Magyar Szó című újság, azonban itt sem sportdinamikáról van szó, hanem:

A kosárlabdázás vérbeli televíziós sport; dinamikájával egymást követő drámai fordulataival, (…)

Maradt végül a TF közleményeinek 1983/3. száma, és ezen belül is Földesiné Szabó Gyöngyi Testnevelés, sport és tudomány a Cal Polyn című cikke (a Cal Poly a California State Polytechnic University, egy egyetem, aminek Földesiné 1988 tavaszán a vendége volt), és nem kell csalódnunk: valóban megtaláltuk benne leírva a sportdinamika szót, egyetlenként eddig Magyarországon!

Másrészt kötelezőek az alapképzést jelentő tantárgyak, közelebbről. Bevezetés a gyógyító rekreációba, Bevezetés a szabadtéri rekreációba, Bevezetés a lakossági rekreációba, A rekreáció elmélete, története és filozófiája, Rekreáció-vezetés és sportdinamika, Bevezetés a rekreációval kapcsolatos kereskedelembe, Ügyvitel és eljárás tervezés, Szervezés és ügyvitel, Rekreációval kapcsolatos foglalkozások, Rekreációs képességek gyakorlása.

ott van! Sport-di-na-mi-ka!

A cikk ezen része a rekreáció szakosok bemutatásával foglalkozik, és itt, az alapképzés tárgyai között felsorolva találjuk a sportdinamikát, amit azonban jó lenne tudni, hogy Földesiné pontosan miről is fordított, mert utánanéznénk a nemzetközi szakirodalmának. Már csak azért is, mert a rekreáció kapcsán így folytatja a szerző:

Ez az utóbbi tantárgy fejezi ki a legmarkánsabban, hogy az amerikai felfogás értelmében a különböző szabadidős aktivitások milyen széles körét öleli fel a rekreáció. Ezen belül ugyanis egyaránt megtalálható a kézművesség, a képzőművészet, a játékok, a tánc, a hobbitevékenységek, a szabadtéri testedzés, a színház és még sok egyéb.

Tehát a sportdinamika a rekreációhoz köthető, a rekreáció pedig egy szabadidős elfoglaltság. Szélsőséges esetben, a Magyarországon hozzáférhető szakirodalomra hivatkozva, amikor Kun Gergely azt nyilatkozta arra a kérdésre, hogy mivel lenne elégedett a szezon végén, akkor a sportdinamikában összehasonlíthatatlanul jobb teljesítmény alatt vajon a mostaninál szebben korongozott vázákat, vagy még több színházlátogatást vár el a csapattól?

Itt két alapvető elvárást fogalmaznék meg: Az első, hogy legyen a Honvédnak végre felismerhető és élvezhető játékstílusa. A második, hogy sportdinamikában és atletikus képzettségben a mostanihoz képest összehasonlíthatatlanul jobb teljesítményt várok.

Kun Gergely (honvedfc.hu)

Természetesen a Honvédnak és Kun Gergelynek elküldtük kérdésként, hogy pontosan mit is értett sportdinamika alatt. Amint érkezik válasz, jelentkezünk.


Félre ne értsétek, a poszt nem arról szól, hogy előre lejárassuk, esetleg nevetségessé próbáljuk tenni az új ügyvezetőt. Mindössze a magunk szőrözős stílusával álltunk egy olyan interjúhoz, amiből azért könnyen kiolvasható, hogy nagyon komoly financiális problémák vannak a klubnál, és ennek megoldására érkezett egy új vezető, majd nyilatkozott egy olyat, amiből az derült ki, hogy a sportszakmai részekbe is beleszólása lesz/lehet. Furcsa.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||