Mastodon

“Úgy vélem, a magyar labdarúgásnak még mindig van hova fejlődnie.”

Kun Gergely nyilatkozós napot tartott.

Jap, a címben szereplő mondat elhangzott Kun Gergely szájából. Különösen a még mindig van részt szeretném kiemelni, hiszen ebben a magasságban már minden picike epszilonnyi elmozdulás óriási siker. Jajj.

Mivel ma sajtónapot tartottak Kispesten, ezért valószínűleg több oldal is ki fog jönni a saját anyagával, mi pedig megpróbáljuk mindet szemlézni, és kiragadni a legfontosabb mondatokat, gondolatokat. (A címben szereplő például az NSO-n megjelent interjúból van.)


Nemzeti Sport

Az interjú elérhető ide kattintva.

(…) az elsődleges célom az utánpótlásképzés fejlesztése, mert szeretnénk elérni, hogy minél több, a Magyar Futball Akadémián nevelkedő, minőséget képviselő fiatal legyen az első csapat tagja. A jövőben csak abban az esetben szerződtetünk külföldi játékost, ha saját nevelésű labdarúgóval nem tudjuk betölteni az adott posztot. A részletekről még nem tudok bővebben beszélni, ám azt elárulhatom, hogy a sportigazgatónkat, Chris Dochertyt bíztam meg a program kidolgozásával.

Eddig semmi új, nagyjából ugyanezt elmondta két hete is a Honvéd honlapján megjelent székfoglalójában.

(…) az igazolásorientált modellt felváltsuk a képzésre és annak hatékonyságára fókuszáló modellre. Megítélésem szerint egy magyar klub kizárólag így lehet hosszabb távon sikeres.

Ez a rész például szinte szó szerint ugyanaz, mint két hete: “A sporteredmény-központú, igazolásorientált modellt felváltjuk a képzésre és annak hatékonyságára fókuszáló modellre. Meglátásom szerint egy magyar klub kizárólag így lehet hosszú távon sikeres.”

Az is a céljaink közé tartozik, hogy olyan edzőket képezzünk Kispesten, akik majdan a nemzetközi szinten megállják a helyüket (…)

Ez új.

Ne feledjük, egy súlyos energiaválság közepén vagyunk. Nem titok, a kiadásainkon csökkenteni kell. Úgy volt, a csapat januárban elutazik egy törökországi edzőtáborba, nos, azt már leállítottam. Ez persze azzal jár, hogy meg kell oldanunk az edzéseket másképp. Az akadémiának van fűtéssel ellátott pályája, a kérdés az, engedjük-e a fűtést…

Uppszi, nem lesz edzőtábor. Tíz-tizennégy nap Törökország nagyjából 30 millió körüli összegbe fáj egy klubnak igényektől függően, ami elsőre soknak tűnik, azonban ha azt vesszük, hogy ha itthon, rossz pályán két játékosod megsérül, akkor a kifizetett fizetésben szinte hasonló összeget nyalsz be. És pont emiatt lesz külön érdekes, hogy januárban vajon milyen feltételeket tudnak teremteni a felkészülésre?

(…) úgy kalkulálok, hogy 2023 a konszolidáció éve lesz, hogy aztán 2024-ben növekedési pályára állhasson a klub.

Valahol, valamikor hallottunk már hasonlót.

Ami pedig a pályán kívüli bajokat illeti, talán elég, ha annyit mondok, amíg tavaly hetvenöt forint volt egy köbméter gáz ára, októberben már kilencszáz… S probléma az is, hogy a Bozsik Aréna és az akadémia sem a klub tulajdona, ennélfogva azt is alaposan meg kell gondolnunk, hogy mire mennyit költünk a két létesítmény esetében. Mindenesetre felvesszük a kapcsolatot a Nemzeti Sportközpontokkal, illetve az utódszervezetével, mert szeretnénk erre a kérdésre is megfelelő megoldást találni.

Ezt a részt speciel nem értem. A Honvéd – gondolom – üzemeltető a létesítmények esetében, vagyis fűteni, villanyra költeni ugyanúgy kell, mintha tulajdonos lenne. Vajon mi lehet az a dolog, amihez tulajdonjog kellene, mert megtenné a klub?

Feltett szándékunk, hogy a folytatásban Kispesten fogadhassuk ellenfeleinket. Amikor van egy csodálatos stadionunk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy albérletbe menjünk. Értelemszerűen anyagi oldala is van ennek a történetnek, sőt a döntésnél több szempontot is figyelembe kell majd vennünk, de talán nem alaptalanul remélem, hogy maradhatunk a Bozsik Arénában.

Azért az kurvaciki lenne, már elnézést a szóhasználatért, ha a Zsírúj Stadionok Országában azért nem használná egy klub a neki épített stadiont, mert azt nem tudja üzemeltetni. Mit árulna ez el az elmúlt tíz év beruházásairól? Hogy túlméretezett, rosszul tervezett, fenntarthatatlan stadionok épültek? Nemár, ki hinne el ilyen butaságot?

Aki el akar menni, nem tartjuk itt mindenáron. Ha valakit erőnek erejével a Honvédhoz láncolnánk, csak zavart okozna a fejében. Hozzá kell tenni, az ügyvezető keze a mostani helyzetben meg van kötve: a költségeket ezen a téren is racionalizálni kell. Lesznek olyan játékosok, akiknek nem hosszabbítjuk meg a lejáró szerződésüket, és lesznek olyanok is, akiktől megválunk. (…) Egy-két posztra szeretnénk igazolni, de annyi bizonyos, hogy több lesz a távozó, mint az érkező. (…) Annyit elmondhatok, hogy akik máshol folytatják, azokat nagyrészt házon belül próbáljuk pótolni, többek közt azokkal a játékosokkal, akik eddig kölcsönben szerepeltek.

Az NSO rákérdezett Szappanos, Zsótér, Lukic és Tamás esetleges távozására, és ezt a választ kapta. Vagyis: lehetnek igazolások, azonban inkább házon belül pótoljuk a távozókat.

Gyorsan fussuk át, kik vannak épp kölcsönben, vagy kettős játékengedéllyel máshol, esetleg az NB III-ban, mint potenciális lehetőség:

  • Kocsis Dominik, Szabó Alex, Kerezsi Zalán és Keresztes Noel már ősszel is a felnőtthöz tartozott,
  • Dúzs Gellért, kapus,
  • Eördögh András, belső középpályás, kettős játékengedéllyel az NB II-es Siófoknál,
  • Nyitrai Bence (19), kölcsönben az NB II-es Siófoknál,
  • Megyeri Gábor kapus, jelenleg kölcsönben az NB II-es Kazincbarcikánál,
  • Horváth Milán, belsővédő, kölcsönben Mezőkövesden, és kettős játékengedéllyel Kazincbarcikán,
  • László Dávid, csatár, kölcsönben az NB II-es Szentlőrincnél,
  • Benczenleitner Barna, balhátvéd/szélső, kölcsönben az NB II-es Győrnél,
  • Török Kevin, védő, pár hete újra az NB III-as csapatunknál van, előtte a Lecce U19-es csapatánál volt kölcsönben,
  • Németh Barna, csatár, jelenleg az NB III-as csapatunknál van, tavasszal viszont az NB II-es Szentlirincnél volt kölcsönben,
  • Maxim Pukhtieieiv, csatár, jelenleg az NB III-as csapatunknál van, azonban ősszel pár percet már játszott a Fradi-Honvédon a felnőttben,
  • Kozma Ricsi, mostanában szélsővédő, 28 éves, még Rossi első időszakában mutatkozott be a Honvédban, utána NB II és NB III éveken át, majd nyártól újra nálunk van – az NB III-ban,
  • Boubacar Traoré.

Nagyjából ennyi. Nem vagyok nyugodt. Különösen, ha azt nézem, hogy egy-egy játékost ki pótolhat:

  • Szappanos: [Tujvel], Dúzs, Megyeri, Schrankó
  • Tamás: Benczenleitner, Török Kevin, Kozma
  • Zsótér: [Keresztes], Eördögh
  • Lukic: [Kocsis], [Kerezsi], László Dávid, Németh Barna, Pukhtieiev, Traoré.

Kispesten mindig is lényeges volt az identitás, a szurkolók is jobban tudnak azonosulni egy olyan csapattal, amelynek magját az itt nevelkedett futballisták alkotják, nem a légiósok.

Jap, viszont bár többször is kényszerből fordultunk inkább a saját nevelések felé, azonban ez nem egy olyan dolog, hogy ha nincs más, akkor így is eredményesek lehetünk. Elég csak 1994-95-re gondolni, amikor Illést, Hamart, Halmait, satöbbit kellett pótolni Bárányossal, Gabalával, Herczkuval, satöbbivel. Más minőség.

Olyan Honvédot szeretnék látni, amely letámadja az ellenfelét, amely rengeteget fut, fizikálisan topon van és attraktív támadófocit játszik. Más szóval: legyen végre a csapatnak felismerhető és a közönségszórakoztató stílusa. Azt már a szakmai stábra bízom, hogyan éri ezt el.

Itt most lenne egy nagyon nevető szmájli, amennyiben használnánk szmájlikat a posztokban.

Azt a szót, hogy kiesés, felejtsük el! (…) Azt érzem, hogy az elmúlt két-három év sikertelensége egyfajta rettegést váltott ki, ezt kell kiverni a fejekből, mert ez a teljesítményt is döntően befolyásolja. Ezzel is magyarázható, hogy a „hazai” tabellán utolsók vagyunk. Ez nonszensz! Nyilvánvaló, kell egy sportpszichológus a csapat mellé.

Meg is van a felelős: nem volt sport-pszi-cho-ló-gus!


NB1.hu

Az interjú elérhető ide kattintva.

(…) abszolút nem profilom a válságmenedzsment. Fejlesztő típusú ember vagyok, jó folyamatok mentén lehet cégértéket növelni (…)

Erős kezdés. Már csak az a kérdés, hogy a profilja ellenére válságot menedzsel, vagy sem?

(…) az Chris Docherty feladata lesz, értendő ez a teljes utánpótlás-képzésre és a felnőtt futballra, amelyeket egy kézbe kívánok helyezni.

Felelősségi körök. Ez csak nekem új, vagy a klubnak is az?

Lehet, furcsa lesz, amit mondok, de a kieséstől való rettegést megpróbálom kiűzni a fejekből. Ha valamitől félünk, az rossz döntéseket fog eredményezni.

Nem furcsa, a kiesés szó nem szerepelhet egy kispesti szótárában, legyen az klubalkalmazott, szurkoló, bárki. (Itt ugyanúgy az egyetemi vizsgáktól való félelemmel magyaráz, mint az NSO-nak. És nem ez az egyetlen átfedés, vagyis a válaszok – úgy tűnik, legalább részben – előre megvoltak. Bla, bla, hazai pálya, mentális állapot, bla, bla, ugyanaz.)

Naponta van egy negyvenes listám, amit szeretnék megoldani.

Ismét ugyanaz szó szerint, mint az NSO-nál.

Létezik olyan klubmodell most Magyarországon, amit követendőnek tart kispesti léptékkel nézve?
Magyarországon nem. Ami nekem nagyon tetszett, az a Bodø/Glimt. (…) Az AZ Alkmaart is lehet említeni: ezek mind saját utánpótlás bázissal rendelkeznek és nagyon jó scouting hálózatuk van, nagyon sok játékost találnak meg a világ minden tájékán, akiket ők kinevelnek és beépítenek.

Jó, ez korrekt. Itthon tényleg nehéz olyan modell találni, ami mögé az ember tiszta szívvel be tudna állni.

Tudásba invesztálva, odafigyelve nagyon sok mindent el lehet érni.

Ha ezt komolyan is gondolja, és nem csak bullshit, akkor repül a szívecske!

Van most baj Kispesten a szakmán túl is?
Olyan baj van, mint az összes többi klubnál.

Engedjétek meg, hogy most részletekbe menés nélkül ebben kételkedjek. Az elmúlt hetekben, hónapokban, és sajnos években többször is írtunk komoly strukturális problémákról, hadd ne kelljen mindet beidéznem.

Központi  segítségre lehet számítani?
Nem tudok ilyenről. A tulajdonosi körre ugyanúgy számíthatunk, mint az elmúlt években. Nagyon bízom abban, hogy ők maradnak velünk és támogatnak minket – erre utal minden jel.

Maradjunk ennyiben: jajj.

A kölcsönből visszahívott játékosokat most figyeli vezetőedző, Dean Klafuric – én nagyon bízom benne, hogy beépíti őket a csapatba, mert fiatalt semmiképpen sem szeretnék eladni. 

L. a listát az NSO-nál.

Működik a kémia a Dean Klafuric vezette stáb és a játékosok között?
Fantasztikus edzőt találtunk Dean személyében. Ő a Dinamo Zagrebnél volt, végigment a teljes utánpótlás-spektrumon, a Legiával bajnokságot nyert. Igazi nevelő, tanító típusú edzőt talált a személyében a Honvéd, és ez nagyon biztató. És a meccsein felismerhető volt egy progresszívabb játék. Kívülről úgy látom, hogy ő jó lesz.

Négy meccs, egy győzelem, három vereség, 2-8-as gólkülönbség. Látszott. Például ötöt csak egyszer kaptunk.


MTI

Az MTI anyagát változatlanul és kommentár nélkül közöljük.

A Budapest Honvéd új ügyvezetője szerint eredményes lesz a modellváltás

Kun Gergely, a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának két hete kinevezett új ügyvezetője olyan modellváltást szeretne, melynek révén elsősorban ismét a klub akadémiájáról kikerülő fiatalokra támaszkodna a felnőtt együttes.

 “A Magyar Futball Akadémia és a felnőtt csapat kicsit külön működött, de most egy ember, Chris Doherty (sic!) sportigazgató alá tartozik mindkettő, így a fiatalok feláramlása az élvonalbeli gárdába folyamatos lehet” – mondta az MTI-nek adott interjúban a sportvezető, aki ezt a modellt gazdaságilag is rentábilisabbnak tartja.

Úgy vélte, a téli szünetet a 11., kiesést jelentő helyen töltő kispesti klubnál megvan a tapasztalt játékosokból álló mag – a nyári igazolások közül név szerint Jairo Samperiót, Christian Gomist és Brandon Dominguest említette -, ezért esetleges új érkezőkről úgy nyilatkozott, hogy ha igazolnak is, akkor inkább nagy potenciállal rendelkező futballistát keresnek. Hozzátette, a klub szeretné megtartani az értékeit, de mivel gazdaságilag limitáltak a lehetőségek, ezért ha valaki kap egy olyan ajánlatot, hogy inkább távozna, akkor azt elengedik.

“A kiesés egy mentális játék. Aki elkezd rettegni tőle, azzal meg fog történni. Nem szeretném, hogy erről beszéljenek az emberek a klubon belül” – mondta a bennmaradásért vívott harcról Kun Gergely, aki szerint Dean Klafuric személyében nagyszerű vezetőedzőt találtak, mert a horvát szakember kicsit pszichológus és tanár ember is, aki a fiataloknak jó és nyugodt körülményeket teremt.

A szurkolók felé tettekkel szeretne bizonyítani. Úgy fogalmazott, hogy maradjanak kritikusak, ha nem megfelelő ütemben zajlik a fejlődés, ugyanakkor szerinte ha szerethető futballt játszik a csapat és kialakul a saját stílusa, akkor hamar helyreáll a bizalom és a kapcsolat is a klub és a drukkerek között.

“Gazdaságilag nem rosszabb a helyzetünk, mint másoknak, a tulajdonosi kör stabil hátteret biztosít. Szeretnénk a Bozsik Arénában játszani a hazai meccseinket, de mint minden egyesületnek, problémát okoz a pálya jelentősen megemelkedett karbantartási költsége. Elsősorban a játéktér fűtése, amelyet érthetően kötelezően előír az MLSZ a sérülésveszély csökkentése érdekében, ugyanakkor ez egy sok százmilliós tétel, mert a gáz ára 12-szeresére emelkedett, ami kezelhetetlen” – mondta a klub anyagi helyzetéről Kun Gergely.

Kun Gergely szót ejtett a zalaegerszegi incidensről is, amiért rasszista megnyilvánulások miatt egy zárt kapus találkozóra büntették a Budapest Honvédot. Megfogalmazása szerint közös megoldást keresnek a magyar szövetséggel, mert egy idegenbeli találkozón nincs megfelelő jogosultságuk a fellépésre, míg ha hazai pályán történt volna mindez, akkor a beazonosítást követően ki lehetne tiltani a vétkes nézőket.

A 14-szeres bajnok Budapest Honvéd 16 forduló után 16 pontjával 11. a tabellán, de csak rosszabb gólkülönbségével szorul a Mezőkövesd Zsóry FC és az Újpest FC mögé. Az OTP Bank Liga küzdelmei január végén folytatódnak.


A kötelező szavazósdi

Megnyugodtatok?

Betöltés ... Betöltés ...

Természetesen a napokban kiteszünk egy Hangulat-O-Metert, mert annyi minden történt az elmúlt hetekben, hogy fontosnak tartjuk megmérni az aktuális szintjét.


A posztot folyamatosan frissítjük, ahogy beesik a többi oldal a saját anyagával.


gépház // bocsi, valami baj van a beágyazásokkal. Javítása folyamatban.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||