Mastodon

Gondoltátok volna, hogy a kiesés is a szakmai stáb és a játékosok jó teljesítményét igazolja?

Tegnap lehetett a nyilatkozós nap Kispesten, amikor bemutatták a sajtónak Pinezits Mátét, az új edzőt. Pinezits természetesen mindenhol elmondta ugyanazt, néhol még a szófordulatai is visszaköszöntek a Honvéd hivatalos oldalán megjelent székfoglalójából. Igazából, ha egyet olvastál, akkor mindet olvastad. (csakfoci, nb1.hu, m4sport, sportal, rangadó/24, MTI/Origo, az einstandolt lapot nem hivatkozzuk az oldalon)

Decemberben ugyanez lement Kun Gergellyel. Akkor is bőven elég volt egyet átfutni, és az az egy tényleg bármelyik lehetett. Szóval vagy nagyon fantáziátlan arcokat választanak pozíciókra Kispesten, vagy nagyon ki van centizve előre, hogy mit mondhatnak egy-egy ilyen interjú során.

Hibák persze olykor belecsúsznak még a legprofibb előregondolkodásba is, mint történt most Pinezitsnél, mégpedig az m4sport.hu hasábjain:

A keret tagjait szeretnék megtartani Kispesten, de Pinezits szerint az, hogy például Szappanos Péter és Zsótér Donát iránt nagy a kereslet, azt jelenti, hogy jól dolgozott a stáb, a játékosok pedig jó teljesítményt nyújtottak. „Szeretnénk a saját értékeinket megtartani, hozzájuk pedig egy-egy olyan játékost hozzácsapni, akik ebben a projektben részt tudnak venni.”

via m4sport.hu

Mintha nem estünk volna ki alig két hete az NB I-ből. Tombol a sikerpropaganda: emelkedő nézőszám, tele stadion, fiatalpercek, debütálások, minden szarság, és most még ez is: “jól dolgozott a stáb, a játékosok pedig jó teljesítményt nyújtottak”.

Könyörgöm, fogjuk már fel, hogy

ki-es-tünk!

Szótagolva írom, hátha így átmegy a rendszeren.

A Honvéd hivatalos felületein (honlap, Facebook, Instagram, Youtube) a május 27-i kiesés óta – nem számoltam össze, csak hasra ütök – tizenöt születésnapi köszöntő mellé valahogy befért további legalább két tucat anyag, azonban a kieséssel talán ha kettő(!) foglalkozik, vagy említi meg érdemben. Mintha meg sem történt volna.

Elég a hivatalos felület anyagainak címeit végigolvasni május 27-től:

  • 05.27. Búcsú az NB I-től [szavak száma a cikkben // búcsú: 2, kiesés: 1]
  • 05.27. „Frusztráltak vagyunk” – Klafuric nyilatkozata rögtön a felcsúti meccs után. [búcsú: 0, kiesés: 1]
  • 05.28. Dean Klafuric távozik – másnap már repült. [búcsú: 0*, kiesés:1]
  • 05.28. PAFC – Honvéd – a meccs képei és videója, és mivel vereség, a Facebookra egyik sem került ki. [búcsú: 1, kiesés: 0]
  • 05.29. Újoncot avattunk Felcsúton – Heti Honvéd a szokásos számokkal, egyedül a 2 hiányzik belőle, a kieséseink száma. Valahogy nem fért be a hét legfontosabb eseményeinek sorába. [búcsú: 0, kiesés: 0]
  • 05.30. PAFC, Újpest és Fehérvér – az akadémia heti programja.
  • 05.30. Idősebb korosztályban is megállták a helyüket – az U15 Olaszországban járt egy tornán.
  • 05.30. A saját értékekre támaszkodva – megszólalt az ügyvezető. Itt jegyezném meg, hogy a világ vicce pozitív töltetű címet adni egy ehhez hasonló alkalomból született interjúnak. A minimum az elnézésüket kérjük lett volna, ugyani ez az idény nem a saját értékeinkre támaszkodásról szólt, vagy ha igen, akkor takarodjon mindenki a klubház környékéről is, ha ennyi tud saját értékként. [búcsú: 2, kiesés: 7]
  • 05.31. Elegáns kapitány – beszélgetés az U19 játékosával, Polák Kevinnel.
  • 05.31. Villámtorna Németországban – az U17 tornán járt.
  • 06.01. Pinezits Máté az új vezetőedzőnk [búcsú: 0, kiesés: 1]
  • 06.03. Az otthon értékei – interjú Pinezitssel. [búcsú: 0, kiesés: 0]
  • 06.04. Elment a művészlegenda – megemlékezés az elhunyt Kristóf Lajosról.
  • 06.06. Új szakvezető – a Heti Honvéd friss kiadása. [búcsú: 1, kiesés: 0]
  • 06.06. Búcsúzott a Szentlőrinc – a kölcsönfigyelő különszáma László Dávidról.
  • 06.06. A végleges mezőny – az NB II. következő idényében induló klubok felsorolása. [búcsú: 0*, kiesés: 0*]
  • 06.06. A szezon számai – talán az egyik legarcpirítóbb anyag a kiesés óta. Konkrétan a szezon számai közé nem fért oda az a szó, hogy kiesés. Pedig ez volt a klub történetében a második, és ezzel az egyik legritkább dolog, ami valaha történt velünk. Pont ezért talán érdemelne némi figyelmet. Cserébe megtudtuk, hogy Nenad Lukic a 61 bajnokijával 191. a Kispestben legtöbbet játszó játékosok listáján. [búcsú: 0*, kiesés: 0]
  • 06.07. 6500 felett a fiatalpercek száma – beszartok, de gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző cikk, csak kitörölték a 21 év felettieket a listákról, és új címet adtak neki. A végén például ugyanúgy betették a hazai és idegenbeli nézőszámainkat. Mert miért ne? [búcsú: 0*, kiesés: 0]
  • 06.07. Impozáns zárás – interjú az U16 játékosával, Guiliani Marcelloval.

*_ más kontextusban egyszer szerepel a cikkben.

És ennyi. A kiesés szó öt, a búcsú pedig négy anyagban szerepel, ebből kettő közös, tehát olyan anyag, ahol a kiesés valamilyen formája egyáltalán felmerül hét darab született összesen, miközben ha csak a címeket olvasod végig, akkor egy sikeres klub képe rajzolódik ki előtted.

Darabszámra: búcsú összesen 6 említés, ebből 2 a Kun Gergellyel készült interjúban a kiesést követő harmadik napon, viszont ebben egyszer sem Kun Gergely mondja; kiesés 11 említés, ebből 7 az interjúban, és 5 Kun Gergely szájából. Tényleg mintha meg sem történt volna.

Amúgy mekkora trollkodás Impozáns zárás címmel cikket kitenni a Honvéd hivatalos felületeire két héttel egy történelmi kiesés után?

Esküszöm, nem irigylem a kommunikációért felelős stábot, mert egy kiesést, pláne a Kispest kiesését szinte lehetetlen értelmesen megoldani. Ötletem sincs, hogy ilyenkor mit kéne csinálni. Arra viszont emlékszem, hogy amikor az iskolából rossz bizonyítványt vittem haza, akkor utána legalább pár hétig fülem-farkam behúztam, és inkább nem provokáltam a szüleimet.

Nekünk ég a pofánkról a bőr.


Ha lesz időm, akkor csinálok egy gyakoriságtáblázatot a Honvéd kommunikációjában a kiesés után használt szavakból, és ráfeszítem egy szófelhőre. Kíváncsi vagyok mit dob ki.

Nem, nem szándékosan rúgunk bele a klubba ott, ahol csak tudunk, hanem ők magunk kínálják tálcán a forintos labdákat.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||