Mastodon

Bár megígértük,

mégsem lesz külön poszt a videotonbeli sajnálatos eseményekről.

Egyrészt azért, mert maga az egyedi eset nem igényel érdemi társadalmi vitát. Ilyesmi előfordul viszonylag rendszeresen olyan helyeken, ahol sok ember van összezárva felfokozott hangulatban, és esetleg az alkohol is előkerül. Volt példa hasonlóra a Bozsik korzóján is, a különbség mindössze annyi, hogy általában nem vonul fel a szeku látványosan és a széksorokon átbucskázva.

Másrészt azért, mert az érintett felek megbeszélték egymással. A folyamatban a tábor vezetősége mediátorként és aktorként is részt vett, és mindenki arra törekszik, hogy elkerüljük a hasonló eseteket a későbbiekben.


Ami viszont társadalmi vitára érdemes lehet az, hogy az elmúlt években jelentően megnőtt a tábor és az utazó szurkolók létszáma, és történt mindez úgy, hogy

  • az új belépők nem ismerik/ismerték a régi embereket, szokásokat, ami akaratlanul is súrlódáshoz vezethet (ismerjük viszont a Nagy Ember mondását: mindig így jártam, és ezután is így fogok).
  • egy tábornak a hangulat érdekében lehetnek kérései a közösséghez, ami hazai pályán egyszerű, mert az menjen oda, aki részt akar venni benne, azonban idegenben az összes vendégszurkolót egy helyre terelik, így nehezebben megoldható, hogy egyszerre legyen hangulat és nyugalom is.
  • nem mindig tiszta, hogy egy kérés kitől érkezett, pontosan mi a tartalma, és ki felelne a végrehajtásáért, betartatásáért.
  • az is előfordul, hogy egyes emberek túlgondolják a szerepüket, és nullkilométeresként javaslatokkal élnek, viszont teszik ezt követelőző, számonkérő hangnemben.
  • és igen, vannak egyesek akik szintén túlgondolják a szerepüket és a közösségbe beletett munkájuk értékét, és próbálnak önjáróak lenni, miközben egy közösségben a tisztelet megszerzéséhez hosszú idő kell, és még hosszabb idő ahhoz, hogy hallgassanak a szavadra.

Bonyolult az egész, azonban az látszik, hogy vannak apró problémáink, amiket érdemes lenne idővel elsimítani. A válasz azonban semmiképp sem vezetői utasítás keretében kell érkezzen, hanem valamiféle egyeztetés mentén, figyelembe véve a szokásjogot és az újonnan felvett normáinkat, kompromisszumos megoldásként.

A cél az, hogy minél többen járjunk meccsre.


A poszthoz kivételesen nem lehet hozzászólni.


címlapkép: az utazó létszám 2016 decemberében Gyirmóton, amikor először kimondtuk, hogy bajnokok leszünk. fotó: 1909foto

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||