Mastodon

ööööööö, izé, csak nem írunk le olyat, hogy a Bozsik Aréna egyenlő Románia, pedig

várj.

Az van, hogy az NSO szemlézett egy cikket a román GSP sportoldalról, amiben egy román újságíró tételesen leírja, mit irigyel a magyar futballkultúrából. (igen, futballkultúrából, sic!, meg hahaha) Ennek egyik eleme a szektorokat elválasztó kerítés hiánya:

„Gyakorlatilag, ha a 2. számú lelátóra szólt a jegyed, de a barátod a szemközti lelátón vagy a kapu mögött foglalt helyet, akkor a szünetben nyugodtan körbemehettél, hogy találkozz vele. Ezzel szemben a bukaresti Nemzeti Arénában – ahogyan a romániai stadionok többségében – a kapu mögötti szektorokat kerítések választják el a lelátó többi részétől”

Igen, a körbejárhatóság egy egészen menő dolog. Konkrétan a Népstadionba* rendre mi is a legolcsóbb jegyet vesszük, mert tök fölösleges többet költeni, ha amúgy is oda mehetünk, ahová szeretnénk, ráadásul sosem ülünk le, inkább ácsorgunk valahol a kerengőn. Nem élünk vissza a jegyárakkal sem, mert vagy mi nem éreznénk jól magunkat a drágábbra taksát szektorok a környékén, vagy minket nem bírnának elviselni az ott helyet foglalók. A lényeg, hogy a legolcsóbb jegyet véve még széket sem koptatunk.

(*_ igen, tudom, hogy Puskás Stadion, illetve Aréna, azonban még mindig a Népstadion jön ki reflexből.)

A Magyar Rádió és a Magyar Televízió üdülője. (Gárdony, 1976) fotó: Fortepan / Berkó Pál

Hiába az országban fellelhető jó példa, a Bozsikban szurkoló és szurkoló el van zárva egymástól, ami hazai-vendég viszonylatban még csak érthető, azonban a kispestiek (korzó) és a kispestiek (kanyar) közé felhúzott kerítés, lánc, lakat és odaállított szekus képében már nem igazán.

Remélem nem arról van szó, hogy attól remegnek a klubházban, valaki esetleg megveszi az olcsóbb jegyet a kanyarba, majd kihasználva a rendszer gyengeségeit, beül a korzó közepére, a túlárazott helyek valamelyikére.

Érdekes, mert idegenben a kanyar és a korzó közös szektort, büfét, mosdót, parkolót, satöbbit használ, és nincs belőle gond. Miért pont a Bozsikban lenne? Figyelembe véve, hogy a meccsek környékén a Bozsik előtti téren, a pubban, a környező utcákban sincs, miközben ezeket a tereket is együtt használjuk.

Amúgy megjegyzem, amíg nyitva volt a kerítés fent, addig többször is átsétáltam, mert a kanyar alatti büfékben pár perc alatt kiszolgáltak, míg a korzón a tizenöt-húsz percet akkor is rá kell szánni, ha csak ketten állnak előtted. Tehát ahelyett, hogy négy büfében oszlanának el az emberek (növekvő fogyasztás!), szenvedünk és várakozunk végtelenül abban a kettőben, ami nekünk jutott.

A “vasfüggöny” lebontása a magyar-osztrák határon. (1989) fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Jó lenne megszabadulni ettől a kispestit a kispestitől elválasztó kerítéstől.

És nehéz elfogadni, hogy a rendőrség, vagy valami egyéb rendező kérése a kulcsos gyereknek kinéző szekus, aki vigyáz a TUTO-lakatra, mert közben

  • a Népstadionban 40-60 ezer ember, ráadásul mindenféle szurkoló van összeeresztve bármiféle kerítés nélkül.
  • a vendégszektorokban eleve sincs semmiféle bontás, valamint
  • a Fradi simán megrendezett a Népstadionban 50 ezer nézővel egy nemzetközi kupameccset – belső kerítések nélkül. Ha nekik nem kell lakat, akkor nálunk miért van?

Tökre igaza van a román kollégának: a kerítés gáz.


címlapkép: a Népfront Tsz (Bénye) drótfonó melléküzeme, kerítés fonása. (1971) fotó: Fortepan / Péterffy István

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||