Mastodon

A bentmaradás aktuális kérdései #31 (Nem matek!)

Amikor számszakilag átnéztük a kiesés kérdését, akkor egyáltalán nem vettük figyelembe, hogy az egyes csapatoknak célja és aktuális állapota is lehet.

Baromira nem mindegy mondjuk, hogy a kiesés ellen mész, vagy a dobogóért, esetleg a minimumprogram teljesítve, és valódi, értelmes célod nem maradt az idényre.

Csapatonként valahogy így néz ki:

ZTE // megnyerte a kupát, és a 31. forduló után fixen bentmaradt. Utazik Videotonba, majd játszik otthon a Pakssal. Az egyetlen célja a felsőház, esetében a legfeljebb elérhető hatodik hely lehet, ha ez célnak tekinthető egyáltalán. Számunkra a Videoton elleni meccse a fontos.

Felcsút // egy ponttal van lemaradva a dobogótól – és a Pakstól. Mivel pont Pakson játszanak a következő fordulóban, egy vereség esetén az utolsó meccsükön legfeljebb a negyedik helyért mehetnek. Vajon az mekkora motiváció? Cél: dobogó. Számunkra mindkét meccsük fontos, mert Pakson az dőlhet el, hogy mennyire vesznek komolyan minket a végén.

Vasas // miután kiestek, még mennek Kisvárdára, és fogadják a Videotont. Közben volt egy állománygyűlés a klubnál, ahol komoly fizetéscsökkenést jelentettek be, valamint valami olyasmit, hogy ha nem sikerül kellő számú játékossal megegyezni, az a (foci)klub megszűnését jelentheti. Kérdés, milyen állapotban lesznek így a játékosaik a következő két meccsen, mert ha maradnának, akkor azt jóval kevesebbért tehetik, viszont ha mennek, akkor bedőlhet az egyesület? Vajon hányan fognak hajtani, vagy egyáltalán pályára lépni a Videoton ellen az utolsó fordulóban? És például a rakat exkispesti játékosuk mennyire fog hajtani az érdekünkben?

Mezőkövesd // matematikailag ugyan még kieshetnek, azonban ha a Videoton nem nyer a ZTE ellen, akkor a tévé előtt lenne meg a bentmaradás. Kispesten a Videoton-ZTE másnapján játszanak, az utolsó fordulóban pedig a Fradit fogadják. Mivel csak akkor eshetnek ki, ha a Videoton és a Honvéd is kétszer győz, miközben ők legfeljebb egy pontot szereznek, és mivel erre elég halvány az esély, a céljuk igazából értelmezhetetlen, az állapotuk viszont igen: megvan a bentmaradás és a nyugalom. Pláne, ha a ZTE pontot szerez Videotonban. Nekünk viszont nem mindegy, hogy milyen Kövesd érkezik a Bozsikba, mert az a legvalószínűbb, hogy kell ellenük a három pont.

Videoton // nagyon kevés eset kivételével két győzelemre lesz szükségük a bentmaradáshoz. Előbb a valódi cél nélkül maradó Zetével játszanak otthon úgy, hogy Fehérvárott meglepően jó a mérlegük (1,67 ppm az idegenbeli 0,38-cal szemben), majd utaznak a Vasashoz. Cél: bentmaradás.

Honvéd // Ha egy kis mázlink van, akkor vasárnap úgy léphetünk pályára a Kövesd ellen, hogy a Kövesd már matematikailag sem eshet ki, és ebben az esetben egy győzelemmel végleg eldönthetnénk a kérdést. Cél: bentmaradás.

Táblázatosan:

célállapot
Felcsútdobogóamíg elérhető a dobogó, valószínűleg hajtanak
Honvédbentmaradáselméletileg saját kézben a döntés; hármas veretlenségi sorozat; mindkét meccsen várhatóan komoly szurkolói támogatás
Mezőkövesdgyakorlatilag nincsfelszabadult, bentmaradt
Vasasnem értelmezhetőteljes káosz
Videotonbentmaradásmások eredményeitől is függnek; az új edzővel 8 meccsen 1 győzelem
ZTEfelsőházfelszabadult, bentmaradt

Nehéz elképzelni, hogy

ha nem dől el a 32. fordulóban a kiesés, akkor a Videoton ne nyerjen a Fáyban. Mindez erősen leszűkíti a lehetőségeket a mi nézőpontunkból:

(A táblázatot úgy kell olvasni, hogy az oszlopokban a Honvéd-Mezőkövesd lehetséges kimenetelei, sorokban a Videoton-ZTE lehetséges kimenetelei, és a cellákban az, hogy a 33. fordulóban mi szükséges a bentmaradásunkhoz. Például: ha a Honvéd döntetlen, és a ZTE nyer Fehérvárott, akkor a döntetlen oszlop és a ZTE sor találkozása adja az elvárást: nem szabad kikapni Felcsúton.)

32. fordulóHonvéddöntetlenMezőkövesd
Videotonnyerni kell
Felcsúton
kiestünk*kiestünk
döntetlenbentmaradtunknyerni kell
Felcsúton
nyerni kell
Felcsúton
ZTEbentmaradtunknem szabad
kikapni Felcsúton
nyerni kell
Felcsúton
* ha nyerünk Felcsúton, akkor ugyanannyi pontunk és győzelmünk lesz a Videotonnal, és ebben az esetben a gólkülönbség dönt, ami számunkra reménytelen.

Azt gondolom, hogy valójában ez az egyetlen eset, amit vizsgálni érdemes, és ebből az jön ki, hogy Felcsúton valószínűleg nyernünk kell, és előfordulhat, hogy az is kevés lesz.


Összefonódások, amik

konteókra adhatnak okot, azonban inkább az őrültség kategóriáját súrolják.

  1. Állítólag Végh Gábor, a ZTE tulajdonosa Honvéd-drukker, és a cége, a Pharos’95 többször is előkerült pletykákban, mint új tulajdonos Kispesten. Miért lenne jó neki, ha kiesne a Honvéd?
  2. Sallói, a ZTE sportigazgatója korábban a Videotonnál volt hasonló poszton. Az biztos, hogy bármi történik, a Videotonnál nyáron komoly változások lesznek. Vajon egy leadott győzelem érhet árengedményt egy-egy kinézett játékos esetében?
  3. Felcsút-Kispest az utolsó fordulóban. Tavaly is leadták a pontot, hogy bentmaradjunk, idén miért ne tennék? Vajon a külügyminiszter úr és a miniszterelnök úr milyen viszonyban van? Beleférne a barárságukba egy ekkora sportszerűtlenség? (Egyébként ilyenkor mi a folyamat? Valaki odatelefonálna Tóth Balázs sportigazgatónak, aki elbeszélgetne Hornyák edzővel, hogy Figyu, te, Zsolesz, lenne itt egy kérés fentről: nem kéne annyira megfeszülni. Ilyenkor Hornyák megbeszélné pár játékossal, vagy milyen úton megy tovább az infó? Ugye, mennyire blődliség?)
  4. Szijjártó Pétert semmiképp se hagyjuk ki, mint önálló szereplőt. Már az se biztos, hogy Dzsudzsák nem az ő kérésére sárgázta ki magát pont a Honvéd előtt. (Szerintem egyébként azért Szijjártót tette Orbán külügyminiszternek, mert ha annyi ideje lenne a Honvédra, mint Kubatovnak a Fradira, akkor, lévén jóval tehetségesebb ember, sorra nyernénk a bajnokságokat. Mennyire pitiáner figura, ez az Orbán!!!)
  5. “Úgysem engedik kiesni a Videotont” – tényleg?
  6. “Tudatosan megyünk az NB II-be, mert a tulajok szabadulnának a klubtól.” Jogos, bárki szívesebben venne másodosztályú egyesületet, és tenne bele jóval több pénzt, mint amit az NB I-ben kellene a központi támogatások mellett.

A kedvencem amúgy egy Facebookon talált beszélgetés volt, ahol a szerző gondosan figyelt arra, semmiképp se sérüljön a világképe, és az annak ellentmondó jelenségeket is megideologizálta. Idézem:

Béla: Hétvégén érdemes lesz megtenni a Vidi győzelmét!!!

Tamás válasza: A Felcsút elleni meccsre is ezt mondták a jól értesültek…

ismét Béla: Mivel a Paks bundázott, nem merték a Vidi meccsét is!!! Most viszont majd lehet!!!

Zseniális.

Tehát egy fordulóba csak egy bundameccs fér bele, és a többit már nem merik az ők (akikről nem derül ki, hogy pontosan kicsodák). Ebben a fordulóban tehát a Videoton-ZTE lesz fix hazai, mégpedig bundával.

Ebben a pillanatban zárom be az internetet, és veszek egy mély levegőt.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||