Mastodon

Kálnoki Kis visszatért, Domingues távozott

Két bejelentés jutott kedd estére:

  • Kálnoki Kis Dávid, az előző szezonban kupát nyerő Zetével nem hosszabbított, és most két évre aláírt Kispestre.
  • Brandon Domingues, akinél valahol reméltük, hogy a következő idényt csak kölcsönben tölti valahol, és ha visszajutunk, akkor valami furmányos módon meghosszabbítjuk a jövő nyáron lejáró szerződését. Nem jött be, pénzért, továbbértékesítésből származó százalékért, valamint mindenféle bónuszokért cserébe vitte a Debrecen.

Kálnoki Kisnek

alapvetően örülök. Már akkor is kedveltem, amikor nálunk játszott, és nem értettem, hogy miért erőltetünk helyette másokat. A leigazolása után, Supkánál eleinte kezdett, majd kikerült, aztán vissza. A következő idényben a Lovric, Kamber, Batik hármas, még az utolsó évéhez közelítő Kamberral is erős volt, bár némi rotációt megért volna, építve kicsit a jövőt. Sannino azonban nem nagyon pörgette a játékosokat, pláne nem a védelemben. 2020/21 őszén Bódog elvitte magával a győri edzőtáborba, majd egyáltalán nem számolt vele, így nem csoda, hogy a fakóból elfogadta a ZTE ajánlatát.

Ami viszont fura nekem, hogy 31 éves, stabilan játszott a Zetében, kupát nyertek, csapatkapitány volt, és mégsem hosszabbított. És talán még ennél is furább, hogy a ZTE május 31-én köszön el tőle (Köszönünk mindent, kapitány!), és a Honvédhoz július 11-én, vagyis 41 nappal később ír alá. 41 nap nagyon sok egy egyáltalán nem idős, stabilan játszó játékosnak, és hogy a végén a mindenki által köztudottan szegényházi Kispesthez ír alá, abból könnyen valami olyasmit lehet kiolvasni, hogy nem nagyon volt más ajánlata. Lehet, a Kispest már korábban megkereste, azonban várt, hátha beesik valami másik, nívósabb ajánlat, és most, két és fél héttel a bajnokság rajtja előtt egyszerűen nem húzhatta tovább az időt. Aláírt.

Ettől függetlenül tényleg örülök az érkezésének, mert hiányposztra jött, jó korban van, tapasztalt, ráadásul, ha valaki korábban cséká volt egy csapatnál, arra lehet is számítani más fronton is.

A védelem vele úgy néz ki, megvan (dőlttel azok, akik számításba jöhetnek, de nem játszottak egyik felkészülési meccsünkön sem eddig): Benczenleitner, Horváth Milán, Kálnoki Kis, Kocsis Gergely, Kovács Nikolasz, Kulbachuk, Nyitrai, Lovric, Pekár, Pintér Máté, Szabó Alex, Szabó Tibor. Jelen állás szerint négy védővel fogunk játszani, ebből kettő belsővédő. Kovács mellett Szabó Alex, és végszükségben Lovric is elkaristol a jobboldalt, középre többen is vannak, egyedül a baloldal lehet probléma Benczenleitner mögött. Tudja ezt Pinezits mester is, és nagyon próbálgatja az alig 18 éves Pintért a poszton.

Viszont, ami fontos, hogy a csapatnak legyen egy tapasztalt váza: kapus – védelem – középpálya – támadósor. Egy-egy ember elég mindenhova. És van egy ötödik poszt is: a pad. Ide is kell tapasztalat, ugyanis abban biztosak lehetünk, hogy egy ennyire fiatal keret nem tud stabilan játszani, rendre bele kell majd nyúlni. Azonban, ha a padon is hasonlóan fiatalok ülnek, akkor a belenyúlás lehetetlen. Nem elég tehát a tengelybe három-négy idősebb, tapasztalt játékos, hanem a padra is kell igazolni. Mármint nem effektíve a padra, fix cserének, mint mondjuk egy érett Váczi Zolit, vagy Vaszkét, hanem olyan játékost, akinek belefér, hogy nem biztos, hogy ő kezd, hogy sokat rotálnak a posztján, hogy a szerepe az eredményességen túl a fiatalok beépítésének segítése.

Kálnoki Kis, ha jó állapotban van, akkor nálam abszolút kezdő, és Lovric ül a padra. Ezért merem mondani, hogy a védelem úgy néz ki, megvan. Ennél többet ide ne várjunk jelenleg. A többit megoldjuk hozott anyagból.

Kötőjellel vagy kötőjel nélkül?

Most vagyunk szarban, ugyanis ragaszkodunk ahhoz, hogy a beazonosíthatóság kedvért mindenkit az MLSZ adatbankban szereplő nevével írjunk le. Plakuscsenkóra nulla találat a magyar internet bigott részén túl, Plakushchenkóra viszont bőven van. Lehet, hogy ez az angolos átírás, azonban a mérkőzések jegyzőkönyveiben ezek a nevek szerepelnek, vagyis ők léptek pályára. Nyilván vannak kivételek, ugyanis a Felcsút meccsein nyilván nem Felcsút szerepel a jegyzőkönyvben, azonban vannak dolgok, amiket nem írunk le. Lovric tehát nekünk marad Lovric és nem Lovrics.

Kálnoki viszont bonyolultabb helyzet, ugyanis a nevét nem kell semmiről átírni, hiszen magyar. Mondjuk az apja kötőjel nélkül írja, vagyis valahol menet közben érkezhetett az írásjel. (A futballista Pölöskei Gábor két fia is másként írta a nevét: a nálunk is játszó Zsolt Pölöskeinek, a szintén NB I-ig jutó Péter pedig Pölöskeynek.)

Nem tudom mi legyen. Maradjunk az adatbanknál, vagy használjunk kötőjelet, ahogy Kálnoki maga is?

Ebben a posztban már marad a kötőjel nélküli forma, mert lusta vagyok visszamenőleg kijavítani. Viszont ha lesz döntés, akkor majd az adatbázisban, visszamenőleg megcsinálom automatizáltan. Gondolom az első kispesti időszakában is zagyván használtuk a kötőjelet a neve kapcsán.


Domingues

Ahogy a bevezetőben is céloztam rá, azon kevés játékosok közé tartozott, akinek sajnálom a távozását. Név szerint: Domingues, Szappanos. Ja, ennyi.

Egy hónapja múlt 23 éves, bőven volt benne perspektíva. Minden szerencsétlennel kettő, három év plusz opciókat kötött a klub, kivéve vele. A hivatalos közlemény szerint fix két év, és rögtön az első végén kiestünk. A lehető legrosszabb kombó, mert kölcsönadni csak úgy van értelme, ha már most hosszabbítunk vele, azonban mire tennénk? Se lóvé, se garantált fix visszajutás. Maradt tehát az áron alul eladás, mert úgyis tudják rólunk, hogy szabadulni akarunk (kell) tőle.

A Debrecen pénzért vásárolta ki, bizonyos feltételek teljesülése esetén bónuszt fizet (ezek általában pályára lépések, szerzett gólok számához kötött dolgok szoktak lenni), valamint százalékot ad akkor is, ha továbbértékesíti a játékjogát. Vagyis magyarul: elvitte fillérekért, és még nekünk kell izgulnunk, hogy Domingues eredményes legyen. Nem ritka az ilyen kondíciókat tartalmazó szerződés a valódi futballvilágban, azonban itthon rendkívül szokatlan.

Sajnálom, hogy így alakult. Sok sikert, Brandon!


címlapkép: Nagy Geri Kálnokira támaszkodik egy 2020 májusi edzésen.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||