Mastodon

Igen, elfogytak a jegyek Soroksárra, azonban beszéljünk a témáról kicsit általánosabban

Húsz éve nem jártunk az NB I. alatt, ezért fordulhat elő, hogy sokaknak fogalma sincs arról, mi a helyzet az egyéb ligákban, kluboknál és stadionokban a jegyekkel, főleg a vendégjegyekkel. A mi rutinunk az, hogy korábban az MLSZ jegyrendszerében, majd a Jegymesteren és egyéb felületeken keresztül hetekre előre meg lehetett venni mindent. Ilyen az NB II-ben – pár klubot leszámítva – nincs.

Sőt, az NB II-ben sok helyen olyan szintű stadion sincs, amilyenekhez mostanában hozzászokhattunk. A régi, néhol romos, vagy új, de apró stadionok éppen megfelelnek a követelményeknek. Vendégszektorral azonban nem nagyon szoktak bajlódni, mert az NB II-ben a kutya se használja. Ha megnézzük az elmúlt idényeket, akkor jó esetben a budapesti, valamint Budapest környéki stadionokban jelentek meg értelmezhető mennyiségben a diósgyőriek, és ennyi. Az NB I-ből mostanában kiesett, vagy oda feljutott MTK, Vasas, Debrecen szurkolói legfeljebb pár tucatnyian utaztak, a gyirmótiak még ennyien sem, az egerszegiek pedig ligától függetlenül sehova.

Ebbe az idilli, nulla szervezést igénylő állapotba érkezett meg a Kispest, és a Kispest szurkolói. Talán nem lövünk nagyon mellé, amikor azt állítjuk, hogy arányában a Kispest tábora utazik a legnagyobb számban a méretéhez képest, és ez a létszám így is számottevő, és meglehetősen ritka az országban. Erre bizony nem mindenhol vannak felkészülve, ahogy azt láttuk Csákváron, vagy akár Siófokon. Balmazújvárosban valamivel könnyebben meg lehetett ugrani, hogy mindössze háromszáz körül voltunk a vendégben.

Nézzük inkább pontokba szedve, úgy gyorsabb lesz:

  • a mezőny tizenhét másik klubjából mindössze négynél (Gyirmót, Haladás, Szeged, Vasas) lehet online elővételes jegyet venni.
  • ezek mind relatíve nagy és modern stadionok, egyedül a Fáy utcában lehet majd gondunk, hogy kicsi számunkra a vendég (max 750 fő, de ennyit szinte soha nem adnak).
  • a tizenhét klubból 500 fő körüli, vagy kisebb vendégszektorral rendelkezik: kilenc (Ajka, Balmazújváros, Budafok, Csákvár, Kazincbarcika, Kozármisleny, Mosonmagyaróvár, Soroksár és igen, adminisztratíve a Vasas).
  • több helyen a 300 sincs meg, ráadásul Budafok és Soroksár (350) Budapesten található, ahová eleve magasabb az utazási kedv.

Ezt a helyzetet kellene megoldani úgy, hogy a kispesti szurkolók szeretnek és szoktak is utazni.

A probléma a szurkolók és a KLTE számára már nyáron ismert volt, ezért is kerültek bele külön pontokként a klubbal egyeztetendő témák közé a következők:

3. Mivel az NB II-ben döntően vasárnap vannak a meccsek, és a hétfő a tévés nap, így nem minden mérkőzésünk kerül képernyőre. A nem tévés meccseinket – hazait és idegenbelit is – közvetítse a klub valamilyen internetes felületen.

Vagyis a Kispest meccseit valamilyen formában minden szurkoló láthassa. A klub megígérte, hogy lesz stream, és lett stream. A kezdeti gyerekbetegségeket is kezdik kinőni, már van a képhez kommentátor, a kép is jóval élvezhetőbb, egyedül a hangot kéne még kitapasztalni, és fasza lesz. Nyilván egy többkamerás, zajmikrofonos, visszajátszásos profi közvetítésről ne álmodjuk, azonban ami most van, az színvonalában bőven a saját meccseit közvetítő klubok élmezőnyébe repített minket.

11. Továbbra is lehessen Kispesten (csütörtök Futball Ház, péntek stadion) jegyet vásárolni az idegenbeli mérkőzésekre. Az NB II-ben nem minden csapat van fent a különböző jegyértékesítő felületeken, azonban mi az évek során hozzászokhattunk ahhoz, hogy még a kupameccsek többségére is megoldott volt a kispesti jegyvásárlás. Praktikusan ez azt jelentette a korábbiakban, hogy az ellenfél felküldött pár jegytömböt, amit Kispesten értékesítettek, majd a két klub elszámolt egymással.

A fafejű csákváriakat leszámítva, akikkel képtelenség volt szót érteni a jegyek terén, ez a rész eddig pipa. A klub, a KLTE és a szurkolók képviselői megfelelő arányban nyomasztják az ellenfeleket, és ennek következtében rendre hozzáférhetőek a jegyek Budapesten.

Bármilyen meglepő is, ilyesmire sem volt felkészülve az NB II. az érkezésünkig. Valószínűleg évek óta nem fordult olyan elő a ligában, hogy egy klub átküldje a jegytömböket egy másik klubnak helyi értékesítésre. Mégis kinek lehetett volna egyáltalán? Békéscsabáról Gyirmótra? Nálunk szerencsére erősnek mondható a szakszervezet, vagyis a szurkolói érdekérvényesítés, és így van esély fenntartani a korábban megszokott állapotokat.

A felküldött jegytömbök kispesti árusítása meglepően sok előnnyel jár, amit viszonylag könnyű felismerni:

  • a jegyértékesítés megszervezése átkerül a rendező klubtól a vendég klubhoz.
  • a jegyértékesítés továbbra is a számunkra megszokott helyeken és időben történik.
  • a vendéglátó tud számolni az érkező szurkolók mennyiségével.
  • a vendégszektorokhoz kialakított vendégpénztárak sincsenek felkészülve már egy párszáz fős rohamra sem. (Gondoljunk bele, hogy mi lenne Soroksáron, ha az egyetlen vendégpénztárnál, vagyis egy lőrésnél hirtelen megjelenne párszáz ember, majd képzeljük el azt a pillanatot is, hogyan lehetne fenntartani a rendet, miután kijelentik: elfogytak a jegyek.)
  • a meccsnapot a maga teljesességében lehet megélni, és nem kell a jegyekkel bajlódni.

Mindenkinek jobb ez így.


A soroksári példa

Szeptember 12-én, vagyis múlt hét kedden tette ki a Honvéd azt a jegyinformációs cikket, amiből kiderül, hogy

  • Dorogra, a kupára 300 (+100 helyszíni),
  • Soroksárra pedig 350 jegyet kaptunk,
  • és mindkettőt meg lehet vásárolni csütörtökön a Futball házban, és ha marad, akkor pénteken a stadionnál, illetve ha még mindig marad Soroksárra, akkor azt most csütörtökön a Futball házban.
  • Azt is leírták, hogy Soroksáron nem fog kinyitni a vendégpénztár, sem elővételre, sem a meccsnapon.

Az első értékesítési napon (szeptember 14., csütörtök) a 300 dorogi jegyből talán ha 50 maradt, a 350 soroksáriból pedig 100 körüli. Ennyiből könnyen kiszámolható, hogy kb. 250-250 fogyott. A jegyet vásárlók ugyanis megvették mindkettőt, és volt olyan is, aki kifejezetten csak a soroksári jegyekért állt sorba, mert sejthető volt, hogy ennyi kevés lesz számunkra.

Másnap a Bozsiknál jóval kisebb volt a roham, és végül nem fogytak el soroksári jegyek. Maradt pár darab, ahogy azt a klub is kiemelte szeptember 19-én, kedden, a legfrissebb jegyinformációs tájékoztatójában:

«korlátozott számban».

Az elmúlt tíz napban mind a klub, mind a szurkolók kommunikációjának visszatérő eleme volt, hogy vannak elővételes jegyek, azonban kevés, érdemes sietni a vásárlással. Többször felhívtuk a figyelmet, hogy aki teheti, iratkozzon fel a szurkolók Viber-csatornájára, ahová kizárólag a fontos információk kerülnek ki zajmentesen és azonnal.

Ennél többet gyakorlatilag nem lehet tenni.

  1. A klub, a KLTE és a szurkolók is rendre felveszik/keresik a kapcsolatot a rendező klubokkal, hogy ne csak legyen, hanem megfelelő mennyiségben legyen számunkra jegy.
  2. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a beengedhető szurkolók számát nem csak a rendező klubok szabályozhatják, hanem a stadion hitelesített kapacitása, mint objektív korlát, valamint a rendőrség, mint hatóság is beleszólhat.
  3. A szurkolók próbálnak rendszeresen gyülekezési pontokat szervezni, hogy egy meccsnap ne csak jövünk-megyünk legyen, hanem találkozzanak az emberek egymással, ismerkedjenek, ha még nem ismernék egymást, és érezzék jól magukat.
  4. Egy mérkőzés előkészítése meglepően sok időt vesz igénybe nem csak a klub, hanem a szurkolók részéről is.

Méltatlan

Nem szabadna ezzel a témával foglalkoznunk, mert tényleg méltatlan, azonban egyre nehezebb szó nélkül elmenni mellette.

Kezdjük ott, hogy mire a klub kihozza az aktuális jegyinfót, addigra bőven lefutja a maga köreit, ahogy mi, a szurkolók is. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbb jegyet, a lehető leghamarabb, és lehetőleg a megszokott helyeken be lehessen szerezni. Mert ez a közös érdekünk.

Amit ki lehet alkudni a rendező klubokkal, azt az egyes szereplők nagyjából elérik. Ha nincs benne több, akkor ott általában a helyszín kapacitásában, vagy a rendőrségnél kell keresni a felelőst.

A klub ezt követően megszervezi a jegyértékesítést, amibe a KLTE is besegít csütörtökönként, ahogy azt az évek során megszokhattuk.

Érdemes külön kiemelni, hogy sem a klubnak, sem a KLTE-nek nem lenne kötelessége az idegenbeli jegyekkel foglalkozni. Ezt a feladatot mindkét fél önként vállalta, mind a szervezési, mind a költségek oldaláról.

Ezek után iszonyatosan méltatlannak érzem, hogy ha elfogynak a jegyek, akkor egyeseknél megy a hangos hőbörgés, az egyébként pont magának a hőbörgőnek és mindenki másnak segítők hibáztatása.

Ennél többet mégis mit lehetne tenni? Az NB I. pár klubját leszámítva, ahol létezik hasonló, az egész országban példátlan, hogy egy vendégklub a vendégjegyekkel foglalkozzon. Ott az online, ha van, ott a vendégpénztár, oldja meg mindenki ahogy tudja. Az is szinte példátlan, hogy a szurkolók képviselői belefolyjanak az egyeztetésekbe, és folyamatosan azt az álláspontot képviseljék: kevés lesz. Példátlan, hogy ilyen szinten ki legyen nyalva a szurkolók segge.

Igen, Soroksárra a múlt hétről maradt negyven körüli jegy már nyitás előtt elfogyott, mert háromtól sorban álltak értük. Lehet érkezni négyre (vagyis pontosan nyitásra), majd lehet hőbörögni, hogy már nem jutott, azonban ha a korábban érkezőket hagytuk volna sorban állni négyig (tehát a hivatalos kezdésig) a kapuban, akkor a végére beállva ugyanúgy nem jutott volna, mint négykor érkezve, mert a sor eleje addigra megveszi az összeset. Viszont ebben az esetben azért ment volna a hőbörgés, hogy miért kellett sorban állni, ha egyébként nincs is jegy?

A szurkolói Viber-csatornán 15:42-kor jelent meg, hogy elfogytak a jegyek, amit aztán pár perccel később, négy körül a klub is megerősített.

Fontos kiemelni, hogy nem a csókosok vásárolták fel a jegyeket, nem zárt körben ment az értékesítés, végig minden információnak birtokában voltak az érdeklődők, vagyis aki lecsúszott a soroksári jegyekről, az csak magának köszönheti. Amennyiben múlt csütörtökön, negyed ötre mind elfogyott volna, akkor még elfogadható valahol a hőbörgés, hiszen nem mindenki tudja megszervezni a csütörtök négyes nyitásra érkezést, azonban így, hogy legalább két árusítási nap állt rendelkezésre, és még volt egy halvány sansz erre a hétre is, így végképp elfogadhatatlan.

Azt pedig ne várja senki, hogy kérésére, bemondásra félretesznek neki jegyeket, hogy majd a KLTE, vagy valaki ismeretlenül elintézi, mert nem így működnek a dolgok. Nem lehet elvárni, hogy az eddig önként bevállaltakon túl, újabb és újabb feladatokat vegyenek magukra emberek, ráadásul mivel jegyvásárlásról van szó, mindez anyagi kockázattal is járjon.

Kitekintés

egy:

Indulás előtt, minden századnál névsorolvasás lesz.
Délben felharsant a kürt.
Készen állt a zászlóalj. Az erőd minden épületénél szabályos sorok. Pöfögő gépkocsik, rohanó altisztek.
Most megpillantom szemben, a szudáni vadászoknál Tuskót.
Névsort olvas!
Az egyetlen mód, hogy ne hiányozzon a névsorból: ő olvassa!

Rejtő Jenő: Az elátkozott part

kettő:

Nagyjából húsz éve pár barátommal leutaztunk néhányszor egy teljesen másik szak gólyatáborába, azonban fizetni nem igazán volt kedvünk érte. A nemfizetés viszont azzal járt, hogy nem kaphattunk ebédjegyet sem, márpedig a rendszeres étkezés kritikus a sörözéssel teli napok során. Ekkor született az a megoldás, hogy ha már úgyis gólyatábor, és egy gólyatáborban nem meglepő, ha sok az ismeretlen arc, így minden nap jelentkezett valamelyikünk önkéntesnek a konyhára, hogy segítene ételt osztani. Az egyetlen hely, ahol nem kérik az ebédjegyed, ha te osztod az ételt.

Vissza

Igen, előfordul, hogy néha segítünk olyan ismerősnek, aki tényleg minden meccsen ott van, és tudjuk, nem megoldható számára, hogy személyesen jöjjön el jegyet venni. Pont ugyanaz, mint amikor Átlag Jóska megkéri Szimpla Palit, ha már úgyis megy jegyet venni, vegyen neki is. Szimpla Pali ezt követően összegyűjti kinek kell még, és a pénztárnál bemondja: «nyolcat kérek».

A másik visszatérő hőbörgés, miszerint a csókos jegyek miatt nem jut másnak, még az előbbinél is méltatlanabb.

Azt most engedjük el, hogy több helyszínre egyáltalán azért elérhető annyi jegy, amennyi, mert a klub, a KLTE és a szurkolók képviselői jócskán feltornázták, tehát még ennyi sem lenne alapból. És teszik mindezt azért, hogy minél többen járhassunk meccsre, ha már láthatóan igény mutatkozik rá. (2019-ben a kupaelődöntőre a Soroksár előbb 150, majd még 100 jegyet adott, tehát összesen 250-et, most viszont az alkudozások után, a nyilvánosság felé alapból 350-ről indult a történet.)

Azt viszont ne engedjük el, hogy ezek után hőbörgés tárgya lehet, hogy aki minden meccsen ott van, esetleg ismerőse a tudjukkiknek, az csókos, és miatta nem mehet más, nem jut másnak jegy. Ne haragudjatok, de ez a világ vicce, és nincs rá jobb szó: méltatlan.

Sajnálom, hogy ennyit foglalkoztam egyáltalán a témával – hiszen már maga foglalkozás ténye, hogy egyáltalán időt szántam rá is méltatlan. Azonban vannak pillanatok, amikor elpattan az emberben a húr, amikor olyanokba állnak bele egyes hőbörgők, akik baromira nem ezt a stílust érdemelnék. Akik nélkül szinte semmi nem lenne itt, csak pusztulat. Mi, a szurkolók felületei, vagy a KLTE sem véletlenül, vagy hobbiból szereti és szokta rugdosni a klubot, hol a nyilvános térben, hol nem, mert pontosan tudjuk, egyes témákban totálisan fogalmatlanok, és ha segítünk, akkor közösen talán juthatunk valamire.

Az NB II. egy kurva nagy kihívás mind nekünk, mind a klubnak, mind az ellenfeleinknek. Elég sokan dolgoznak azon folyamatosan, hogy a lehető legzökkenőmentesebben túllegyünk ezen a remélhetőleg legfeljebb egy éven, amit itt kell töltenünk. És igen, néha elfogynak a jegyek, ez benne van a pakliban.

Innen is üzenném a hőbörgőknek, hogy legyen idejük felkészülni: február 4. környékén Kozármislenyben (kb. 200 fős vendég), április végén Kazincbarcikán (200 fős vendég) játszunk. Ezeken a helyeken egyáltalán nem garantálható, hogy mindenkinek jut majd jegy a vendégbe. Ha Soroksár annyira fontos, akkor legyen fontos Kazincbarcika is.


A két szó, amit mindannyian keresünk a köszönöm és a szívesen.


címlapkép: 2019, Soroksár

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||