Mastodon

Kétoldalú kerekasztal

Elindult valami.

Néhány hete pár szurkoló gondolt egy nagyot, mert úgy érezte, az NB II-be kiesés, valamint az új klubvezetés együtt egy remek lehetőség arra, hogy új alapokra helyezze a szurkolók és a klub kapcsolatát. A Kispest és a Honvéd mindig is erős közösséggel rendelkezett, és ha valamit, ezt érdemes feléleszteni, gondozni, mert errefelé hagyományosan a szurkolók jelentik a klubot. A két háború között rendszeresek voltak a találkozók az egyik Kisfaludy utcai sörözőben, sőt, gyakran ott tartotta az egyesület a tisztújító közgyűléseit is. A hatvanas évek végén feléledt a Baráti Kör, azonban legtöbben talán a régi Hotelra emlékezhettek, ahová bejárhatott bárki, és ott egy Bambi mellett találkozhatott a játékosokkal, edzőkkel, vagy magával az atyaúristennel, Komora Imrével.


Előzmények

A gondolatból tett lett, a tettből pedig programterv. Első lépésként elkészült egy munkaanyag, hogy nagyjából miként képzeljük a közösségi(bb) Kispestet. Az ötletelés megosztásra került az egyes szervezett és nem szervezett csoportok fórumain, hátha érkezik hozzá kiegészítés, újabb javaslat. A harmadik lépés egy szurkolói értekezlet összehívása volt, ahol megjelentek a kanyar, az egyes régi és új csoportok, a KLTE, valamint a korzó képviselői, jórészt olyan arcok, akik rendszeresen részt vesznek a közösségi programokon, illetve tevékeny részt vállalnak azok szervezésében, lebonyolításában. Az értekezleten megvitatásra került az előzetes munkaanyag, és pár apró módosítással elfogadták az egybegyültek, valamint kijelölték a tárgyalódelegáció összetételét.

Az új klubvezetés, vagy nyugodtan nevesíthetjük: Kun Gergely tavasszal bizonyította, hogy nyitott a közösség megismerésére, és nyitott arra, hogy a Kispestet visszavezesse arra az útra, ahol az a történelme jelentős részében járt. Már a kinevezése után vele készített interjúból is kiolvasható volt, hogy olyan külföldi klubmodellekre hivatkozik, amelyek nagyon hasonlóak a szurkolók elképzeléseihez. Ilyen előzmények után nem volt meglepő, hogy a klub nyitottnak bizonyult a szurkolók képviselőivel való találkozásra.

Két fontos megjegyzés, mielőtt bemutatnánk a pontokat. Egy: a szurkolók nem kérni mentek a klubhoz, hanem együtt gondolkodni, olyan dolgokról beszélgetni, amelyeket közösen tudunk megvalósítani. Kettő: egyértelművé tettük, hogy az egyeztetéseken elhangzottaknak nyilvánosságra kell kerülniük, és nem csak azért, mert újra kell építeni a szurkolók bizalmát a klub felé, hanem azért is, hogy minél többen beállhassanak a kezdeményezés mögé.

A programpontok

1. A bérlet- és jegyárak csökkentése az NB II-re. Az új Bozsik az Üllői után a második legdrágább volt az NB I-ben, ami nyilvánvalóan tarthatatlan a másodosztályban. Az rendben, hogy drága üzemeltetni a stadiont, drága egy rendezés, azonban az ellenfelek sem a Ferencváros, Újpest, Debrecen, hanem a Mosonmagyaróvár, Csákvár, Kozármisleny, valamint a meccsnapok sem szombaton, hanem a kevésbé szurkolóbarát vasárnap és hétfő este lesznek.

A klub válasza: tervben van valamennyi csökkentés.

update // 5-10%-ot sikerült, amivel továbbra is a Bozsik az ország harmadik legdrágább stadionja. Nincs pipa.

2. Rendszeres szurkolói ankét és meghirdetett nyilvános edzések. A cél, hogy a szurkolók megismerhessék a vezetőség terveit, és kérdezhessenek tőlük, valamint a nyilvános edzések során közelebb kerüljenek a csapathoz.

A klub válasza: nyitottak rá, hiszen számukra is fontos, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt a szurkolókkal, szeretnék, hogy közelebb kerüljenek a csapathoz. Tavasszal már szerveztek dedikálást a Honvéd Shopban, a nyitott edzések korábban is szóba kerültek, tervezik ennek a megvalósítását, ahogyan a szurkolói ankét megszervezése is napirenden szerepel.

3. Mivel az NB II-ben döntően vasárnap vannak a meccsek, és a hétfő a tévés nap, így nem minden mérkőzésünk kerül képernyőre. A nem tévés meccseinket – hazait és idegenbelit is – közvetítse a klub valamilyen internetes felületen.

A klub válasza: lesz stream.

4. A büfé. Sok panasz érkezett az új stadion átadása óta a büfékre, kértük, hogy ezeket próbálják meg orvosolni.

A klub válasza: próbálják megoldani.

5. Nem csak Kispesten léteznek általános iskolák, és a környéken nem csak általános iskolák vannak. Vagyis az utóbbi időben remekül működő, sok-sok fiatalt a meccsekre bevonzó programot szélesítsék ki. Akár a környező kerületekre, ahová nagyon sok kispesti költözött (Kőbánya, Pestszentlőrinc, Erzsébet), akár középiskolákra, vagy egyéb közösségi terekre. Jelenjenek meg a környék közforgalmú helyein (például bevásárlóközpontokban, uszodákban, stb.) és eseményein (programok a Bókay kertben, Wekerlén, Kispesten), bárhol, ahol el lehet érni az embereket. Egyes apró programokat, mint például egy közönségtalálkozó, akár ezekre a helyekre és eseményekre is szervezhetnének.

A klub válasza: abszolút nyitottak a kör bővítésére, és szívesen fogadják azokat a szurkolókat, illetve kezdeményezéseket akik és amik ebben segítségükre lennének.

6. A stadion környékén jó lenne hasznosítani az üres területeket, hogy ne csupán kéthetente, hanem folyamatosan közösségi térként működhessen. Akár egy bérelhető focipálya építése a parkoló mögötti szabad területre, akár egy állandó játszótér telepítése, a lényeg, hogy élő legyen a tér.

A klub válasza: több, a klubtól részben független feltételtől függ ez a dolog, de nyitottak arra, hogy megvizsgálják a lehetőségeket.

7. A stadion környékén relatíve sok épített parkolóhely van. A D szektor mögött mintegy 150 autó parkolása megoldható. Kértük, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy meccsnapon ezeket a helyeket a szurkolók is használhassák.

A klub válasza: talán nem mindenki tudta, de ez eddig is biztosított volt. Egyes meccsekre nem, viszont éves bérletet lehetett váltani, ami idén is megmarad. Ígéret hangzott el arra, hogy az eddig használt kicsi (a virágárusok bódéi mögötti) parkolót igény szerint kibővítik a D szektor mögötti nagyobb placcal.

8. Legyenek fix időpontonként stadiontúrák, ahová nem szervezett csoportként is lehet jelentkezni.

A klub válasza: pont a megbeszélés előtti napon jelentette be ezt a lehetőséget a klub. Pipa.

9. Legyen igazán miénk az új Bozsik: a látszóbeton felületek helyére kerüljenek festések. Például a korzó betonoszlopaira legendás játékosok portréi, a kanyarba pedig szurkolói grafikák. 

A klub válasza: hozzájárulnak, de vizsgálják a lehetőséget, mert engedélyek kellhetnek hozzá, valamint nyilvánvalóan szeretnék előre látni a terveket.

10. Kérjenek irányított sorsolást, hogy még augusztusban játsszunk Siófokon. Egy vasárnap délután siófoki meccsnél kevés közösségépítőbb dolgot lehet elképzelni a nyári időszakban.

A klub válasza: a második fordulóban, vagyis a klub születésnapja környékén mindenképp itthon szeretnének játszani, ezt már kérvényezték. A sorsolással kapcsolatos igényeket már le kellett adni az MLSZ felé.

udpate // pipa. ✅

11. Továbbra is lehessen Kispesten (csütörtök Futball Ház, péntek stadion) jegyet vásárolni az idegenbeli mérkőzésekre. Az NB II-ben nem minden csapat van fent a különböző jegyértékesítő felületeken, azonban mi az évek során hozzászokhattunk ahhoz, hogy még a kupameccsek többségére is megoldott volt a kispesti jegyvásárlás. Praktikusan ez azt jelentette a korábbiakban, hogy az ellenfél felküldött pár jegytömböt, amit Kispesten értékesítettek, majd a két klub elszámolt egymással.

A klub válasza: fel kell venni egyenként a klubokkal a kapcsolatot, dolgozni fognak rajta.

12. Ha már úgyis vasárnap az NB II-ben a fő meccsnap, és az NB III-at is ugyanekkor rendezik, akkor néha bevihetnénk a fakót a Bozsikba, amolyan előmeccsként. Régebben normális dolog volt, hogy a tarcsi a nagycsapat előtt játszott, és ha valaki kíváncsi volt a második vonalra, a jövő játékosaira, az így könnyen képbe kerülhetett. Mivel az új klubmodell erősen épít az akadémiára, talán nem lenne baj, ha mind több szurkoló ismerné meg a következő generációkat.

A klub válasza: nyitottak rá, hogy adott esetben néha legyen ilyen, de ez függ a sorsolástól, és befolyásolja a gyep minősége is.

13. Ne legyen több zártkapus edzőmeccs.

A klub válasza: nyitottak rá, de ezt befolyásolhatja a résztvevő klubok megállapodása, illetve szakmai kérdések függvénye is lehet. Továbbá a rendezésnek anyagi vonzata is van, azonban szeretnék, hogy a szurkolók lássák a csapatot.

14. Legyenek évente fix időpontokban ismétlődő események, ahol a klub és a közösség találkozik. Ilyen lehetne tavasszal Puskás Ferenc születésnapja, nyáron a klub születésnapja, valamint a régen nagy sikerrel futó Kispest Karácsony decemberben.

A klub válasza: a szülinap fix, a többi egyelőre nyitott téma.

15. Legyen rendszeres az érdekegyeztetés a klub és a szurkolók képviselői között, legyen felelőse a felek közötti kapcsolattartásnak mindkét oldalon. A szurkolói értekezleten elfogadásra került, hogy részünkről mindenki nyitott a rendszeres találkozóra, akár változó összetételben is, mert a lényeg, hogy elérjünk mindenkit, aki hajlandó tenni valamit a klubért és a közösségért.

A klub válasza: lesz két-három havonta.

16. Semmiképp se legyen 2Rule a mezszállító.

A klub válasza: a programpont az előzetes munkaanyagban szerepelt, azonban már a szurkolói értekezleten tárgytalan volt, mert nem sokkal előtte jelentette be a klub, hogy hosszabbított a Macronnal. Pipa.

17. Érdemes lenne újraindítani az Aranyoroszlánok néven futott műsort, akár az interneten sugározva.

A klub válasza: nyitottak a felélesztésére, azonban továbbra is az M4 Sporton képzelik el, amihez viszont a gyártási költségek miatt szponzort keresnek.

+1. Kerüljön vissza a klub nevébe a Kispest.

A klub válasza: nem zárkóztak el előle, és vizsgálják a lehetőségét.

Nagyjából ennyi.


A pontokból könnyen kiolvasható, hogy a szurkolók egyértelműen az szeretnék, hogy az elmúlt évtizedekben tőlük eltávolodó, majd mereven elzárkózó klubbal újraértelmezzük a kapcsolatot, és valódi közösségként működve, segítsünk egymásnak ahol tudunk.

A közelmúltban mind a KLTE, mind a tábor bebizonyította, hogy lehet számítani az önkénteseik munkájára, és összefogva a klubbal, egy közös és kispesti érdek mentén haladva kivirágozhat egy élő közösség, amely képes bevonzani új és új embereket – szurkolókat. A lényeg, hogy mindenki tegye a maga dolgát. A klubvezetés vezesse a klubot, teremtse meg a működés feltételeit, a szurkolók pedig gondozzák a közösséget, és ahol párhuzamosság figyelhető meg, vagy esetleg érdekellentét lépne fel, ott mindenképp beszélgessünk egymással, mert együtt sokkal többre lehetünk képesek.


Ez a poszt egyszerre jelent meg itt, a blogon és a KLTE 1909.hu oldalán, valamint azonos időben a honvedfc.hu saját összefoglalójával: 19:09 órakor. Így stílusos, na.

címlapkép: félidőben focizgató szurkolók a kemecsei kupameccsen 2013. október 30-án.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||