Mastodon

Inkább nem is hasonlítanánk semmihez a Metalcom-érát, megáll az önmagában is, mint minőség

Messzire vezető poszt következik.

mgydvrgkggkptppm
idegenben7123163278101-23851,197
otthon7119223098106-8791,113
új Bozsikban3711111550500441,189
összesen142423862176207-311641,155
A 2019/20-as, első teljes idénytől, vagyis a 2019 április tulajdonosváltást követő, az előző idényből hátra lévő hat mérkőzés nélkül. (ppm: pont per mérkőzés)

Nincs mit szépíteni, az elmúlt négy és fél év teljes földbe állás. Még a – szigorúan dőlt betűvel – legjobbak idegenben vagyunk, közel 1,2-es pont per meccsel, azonban egy ilyen alacsony áltag ugyanúgy a semmire elég, mint a többi mutatónk.

A kegyetlen az, hogy az NB II-ben sem látszik semmiféle javulás, és tíz fordulót követően ugyanúgy 1,2 ponton állunk meccsenként.

Hiába a 2020-as kupagyőzelem, a Metalcom-éra, ha tartós lesz, akkor bármi is történjék, olyan ősbűnnel indul, amiből szinte lehetetlen visszajönni.

Vagy pont nem, és mi, akik magunkat kispestesnek gondoljuk, vakon puffogtatjuk a hülyeségeinket a vakvilágba. Merthogy simán lehet, az embereket pont ez érdekli, és hol vagyunk mi ahhoz, hogy megtagadjuk tőlük a kispestiséget?

2019/20 és 2020/21: a Covid miatt zártkapus mérkőzések nélküli átlag

Pontosan: minél szarabbak vagyunk, annál több a néző. Mintha a dögszagra jönnének. Pusztán a számok alapján, a Metalcom-éra a klubtörténelem egyik legnézőcsalogatóbb időszaka.

Nyilván, az új stadion, a fullba tolt marketing, a foci országos konjunktúrája (l. válogatott) együttesen megmozgathatja a népeket, még akkor is, ha közben rossz és eredménytelen focit, drága stadiont és használhatatlan büfét kapnak, vagyis pont a meccs, mint program szórakozás részébe rondítanak bele.

A jelenség maga egyébként csodálatos, legyünk minél többen, utazzunk idegenbe is minél többen, és ha már ott vagyunk, tegyük szóvá: ez

szégyen!

Amit a Kispesttel (Honvéddal) művelnek, arra nincs jobb szó a szégyennél.

Házhoz hozták a politikumot, a NER-lovagokat, a sleppjüket, majd gyorsan kiderült, hiába a világ összes ingyen pénze (amit a végén úgyis mi fizetünk), a szakértelmet nem lehet pótolni holmi lojalitással. Számolatlanul folyt ki a pénz mindenféle hülyeségre, és még azt is el tudom képzelni (sőt!), hogy további nem kis összegek kényelmesen belecsúszhattak egy, a lopáshoz erősen hasonló kategóriába. Persze következmény semmi, hiszen itt jön be a játékba a védettség, a nem hagyunk senkit az út szélén, pláne ha korábban elvtelenül kiszolgálta a rendszerünket. Az szinte mindegy mit tett, kipróbált káder, tehát maradhat.

Ebből a körből jelenleg nincs menekvés. A NER előbb kinéz magának, majd ha nem adod, akkor kicsinál, a lényeg, hogy a végén úgyis felfal, beépít magába, fényesen megmutatva azt a szellemi horizontot, amire ez a társaság képes. A használható káderek már rég elfogytak, vagy nem is léteztek, helyette jönnek a mindenféle szerencsevadászok.

És a legnagyobb gond, hogy ebből a rendszerből gyakorlatilag hiányoznak az autonóm szereplők, illetve egész pontosan egyhez közelít a számuk. Félő, amíg a Nagyfőnök nem mondja azt, hogy szabad az út, addig a Bp. Honvéd sorsa a vergődés lesz.

Nem azért, mert többmilliárdnyi közpénz elpárolgott a klubnál a semmibe, egy ilyen apróság rég nem érdekli ő(ke)t. Valami másnak kellett történnie, ami személyesen a Nagyfőnöknek nem fért bele, és ezért jött a büntetés, közte pont a források megvonása. Pletykák mindig voltak és lesznek, igazából lényegtelen a miért, egyedül a következmények számítanak, és a következmény látványos, mert nekünk most rossz, nagyon rossz.

Ha tisztán a számokat nézzük, észre sem lehet venni a változást, pedig most minőségében más minden, mint volt három éve, vagy mondjuk tavaly. Az eredmény mégis ugyanaz, valószínűleg azért, mert ennyi a rendszer teljesítőképessége, ha valamiféle versenyre kényszerítik.


Áldozatok vagyunk, mégpedig a saját áldozataink. Mint minden rendszerben, ebben is meg lehet hunyászkodni, magadévá lehet tenni a működésének logikáját, és akkor jó lehet neked (l. pl. a Fradi). Gyomor kell hozzá, de Magyarországon élünk, rendszerek jönnek és mennek, itt szinte mindig és mindenhez gyomor kell. Nálunk a kisnyilasból lesz a legodaadóbb kommunista, és a Szovjetunió nagy barátaiból a nemzeti-polgári együttműködő. Ahogy Heltai Jenő mondta: Kis ország vagyunk, egy csőcselékkel kell mindent megoldanunk.

Ha valóban eredményes klubot szerettünk volna, valódi közösségépítést, akkor itt volt a történelmi esély. A korai ötvenes évek óta nem volt akkora támogatás a Honvéd mögött, mint a 2019-et követő pár évben. Miniszteri patrónus, infrastruktúra, pénz, minden, tényleg minden.

Erre elbaszták, nagyon csúnyán elbaszták.

Engedjük el, hogy Magyarországon tiszta verseny létezhet a labdarúgásban, mert nincs. Itt ráböknek klubokra, azok mindent megkapnak, mindenki más pedig néha elcsíphet egy-egy érmet, esetleg kupát.

123kupa
2010/11VideotonPaksFTCKecskemét
2011/12DVSCVideotonGyőrDVSC
2012/13GyőrVideotonHonvédDVSC
2013/14DVSCGyőrFTCÚjpest
2014/15VideotonFTCMTKFTC
2015/16FTCVideotonDVSCFTC
2016/17HonvédVideotonVasasFTC
2017/18VideotonFTCÚjpestÚjpest
2019/19FTCVideotonDVSCVideoton
2019/20FTCVideotonFelcsútHonvéd
2020/21FTCFelcsútVideotonÚjpest
2021/22FTCKisvárdaFelcsútFTC
2022/23FTCKecskemétDVSCZTE
Bajnoki érmek és kupagyőztesek a NER időszakában

2015-től, az első nagy stadionok átadásától érdemes megnézni a cellákat. Három Újpest (egy bajnokság, két kupa), két Honvéd (bajnokság, kupa), egy Vasas (bajnokság), egy Kecskemét (bajnokság), egy ZTE (bajnokság), a maradék huszonnégy (vagyis többiek háromszorosa) mind FTC, Videoton, Felcsút, plusz Debrecen és Kisvárda. És ha akarjuk a Zetét simán átsorolhatjuk, ahogy a Honvéd kupáját is. Hellóka!

Minden feltételt biztosítottak ahhoz, hogy simán bekerülhessünk ebbe az eredményességi körbe, a vége mégis NB II. lett. Rendszeren belüli szereplőkel a rendszeren belül, tehát tisztán a saját hibájukból és alkalmatlanságukból.


(fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

Van egy elméletem. A rendszer jó, vagy legalább eredményes focit akar Magyarországon, és nem csak a válogatottnál, mert az látványosan szinte független a magyarországi labdarúgástól, hanem a kluboknál is.

Ehhez neki szüksége van pár klubra, mégpedig párra Budapestről, és párra vidékről:

  • Fradi – nyilván, nem kérdés.
  • Újpest – kell a rangadó a Fradival, az ilyesmi eladható, látványos, és amúgy is az Újpest se rossz, ha van.
  • Honvéd – kell Puskás miatt, és a támogatottsága se elenyésző.
  • Debrecen – jó nagy stadion, vidéki fellegvár.
  • Videoton – eddig úgy látszott nagyon kell, a mindenféle kiemelt forrásokon túl szép stadiont is kapott. (A MOL távozása kicsit megborította az elméletem, azonban a háttérben valami olyasmi lehet, hogy a Videotonnál is hasonló folyamatok játszódhattak le, mint nálunk.)
  • Diósgyőr – legendásan nagy szurkolói bázis, ehhez mérten nagy stadion, és nem kell törődni azzal, hogy valaha nyernének bármit.

Három budapesti és három vidéki kiemelt bőven elég, az egy háromkörös bajnokságban jó sok meccs egymás ellen. Ehhez jöhet még egy MTK, esetleg egy Győr, valamint a resztli.

Ha megnézzük az elmúlt évek folyamatait, valami hasonló kép rajzolódik ki, azonban:

  • az Újpestet sehogy sem sikerül megszerezni a belgától,
  • a Honvéd összeomlott és kiesett,
  • a Debrecen és Diósgyőr szintén kiesett,
  • a Videoton összeomlott.

A hatból öt klubbal is probléma van, vagy volt. Négynél látványosan a káderhiány, illetve káderminőség a gond, mert minden más feltételt biztosítottak. Talán nem véletlen, hogy Debrecenben és Diósgyőrben tulajcsere volt az elmúlt két évben, a Videotonnál pedig simán benne van, hogy jövőre lecserélik a Győrre. Mi eközben büntiben vagyunk, és várunk a sorsunkra.


A Metalcom szerepe mindössze egy stróman szerepe lett volna, ami formailag nevére veszi a Honvédot, azonban nem autonóm szereplő a magyar futballban, és pláne nem tőkeerős befektető/tulajdonos. Ha az lenne, akkor nem szegényházat játszanánk az NB II. alsóházában.

Előfordulhat, hogy büntetésünk idején bele kell nyúlni a saját zsebbe, és pénzt tenni a klubba, azonban hadd ne sajnáljam a tulajdonosokat ezért, hiszen pont ők hagyták az elmúlt évek ámokfutását, aminek az lett a következménye, hogy nem csak névleg, hanem valójában is tulajdonosként kell viselkedni – és fizetni. Egyáltalán nem fogok sajnálni senkit azért, mert a „pénzügyi határaikat feszegetve, a költségvetésből jelentős részt vállalva finanszírozzák a klub működését” (l. pl. Kun Gergely ügyvezető megjegyzései a tulajdonosi körről), ha közben miattuk tartunk itt, és tisztán az ő felelősségük, hogy nem ingyen közpénzből kell továbbra is fenntartaniuk a kócerájt.

És itt a rendszer legnagyobb szépsége: szabadulni sem engednek a klubtól. Ahogy a klubot, úgy korábban a tulajdonosokat személyükben is felfalták, beépítették, elszemélytelenítették, ebből következőleg a rendszeren belül helyettesíthetőek lettek, vagyis ki kellett alakuljon bennük a félelem, hogy amit eddig elértek, legalább az megmaradjon. Függő helyzetbe kerültek. A Honvédot tehát el kell viselniük, viszont azt megköszönhetik a Nagyfőnöknek, hogy engedi, mindezt a háttérbe vonulva tegyék meg, és nem kell kiállniuk az emberek elé, mint felelősök.

Mindent magunknak köszönhetünk, a saját vezetőink áldozatai vagyunk. A rendszer olyan, amilyen, történetesen szar, azonban jelen pillanatban adottságként kell kezelni. Ha pedig elfogadjuk a logikáját, ráadásul kiszolgálói is vagyunk, akkor egy fociklubot, egy potenciálisan sikeres fociklubot akár ingyen, teljesen közpénzből is lehet működtetni, és közben integetni a VIP-ből, mosolyogva learatni a dicsőséget.

Ezt az egyszerű dolgot sem sikerült megugrani. Valószínűleg elég lett volna egyetlen posztra szakembert és nem valamilyen havert kinevezni. Esetleg becsületesen gazdálkodni a rájuk bízott pénzzel.

(Fogadjuk el: nincs két NER. Nincs jó, meg rossz része, csak NER van. Ez itt.)


címlapkép: Fortepan / Fortepan

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||