Mastodon

A probléma ott kezdődik, amikor magát a problémát sem látják

Vagy szándékosan nem akarják látni.

Kevés olyan szervezet van az országban, amit folyamatosan olyan komoly társadalmi érdeklődés kísér, mint az MLSZ. A Horgászszövetség, az Autóklub vagy az Önkéntes véradók valószínűleg több taggal rendelkeznek, azonban a sajtónyilvánosság küszöbét csak elvétve képesek megugrani. A magyar foci viszont folyamatosan.

Sokáig a balhéi tematizálták a a lakosságot, majd az állam indokolatlan pénzszórása, és mostanság bejött mellé nagy örömünkre a válogatott sikeressége. A magyar foci rendre a figyelem középpontjában találja magát, vagyis az MLSZ-nek óriási a felelőssége, hogy mit és milyen módon kommunikál a társadalom felé.

Nincs egy éve, hogy a szövetség rebootolta a Gyűlölet nem pálya néven futó kampányát.

Másodfokon

A Fellebbviteli Bizottsága megállapította, hogy az Újpest FC vezetőedzője megvalósította a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 8. § (2) bekezdésének j) pontja szerinti fegyelmi vétséget. (via MLSZ)

Vagyis az MLSZ nem részletezi, hogy pontosan mit tett Mészöly, hanem egyszerűen elkeni. Ha megnézzük az FSZ hivatkozott pontját, akkor abban egy elég hosszú felsorolást találunk:

III. FEGYELMI VÉTSÉGEK, FEGYELMI BÜNTETÉSEK
1. Általános rendelkezések 
8. § Fegyelmi vétségek
(2) Sportszakember részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minősül, ha:
j) a labdarúgással összefüggésben bárkit, vagy bármely személyekből álló csoportot nyilvánosan életkorra, nemre, etnikai hovatartozásra, szexuális orientációra, politikai véleményre tekintettel, faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy származás miatt becsmérel, hátrányosan megkülönböztet, rossz hírbe hoz, szóban vagy kiírt szöveggel, ábrával, figurával sért.

Vegyük elő Mészöly nyilatkozatát, és szavanként menjünk rajta végig:

„[…] Viszont onnan ki tudtunk jönni, és volt olyan minőségi labdabirtoklásunk, amivel megmutattuk, hogy nem estünk pánikba attól, hogy éppen egyenlített a Diósgyőr. És tudtunk váltani egy picit, kellettek a beszálló játékosok is, itt most például Franklinre gondolok. Hát nem szerettem én se játszani egy ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja és megcsúsztatja a labdákat. Szerintem kulcsfontosságú volt, hogy ő be tudott jönni.”

A minőségi labdabirtoklással, bár jelzős szerkezet, nyilvánvalóan nincs probléma. Tovább. A beszálló játékosok a cserék szinonímái, ezzel sem lehet. Tovább. Nagydarab feka, itt valami sántít, ha nincs más, akkor erre visszatértünk. Tovább. Olvasom, nincs más. Szóval nagy valószínűséggel a nagydarab feka szerkezettel valósította meg Mészöly a fegyelmi vétséget.

Nézzük a hivatkozott pontot a Fegyelmi Szabályzatból:

  • nyilvánosan tette: igen, egy nagy érdeklődést kiváltó mérőzést követő sajtótájékoztatón, amit a sajtó is élőben közvetített.
  • hátrányosan megkülönböztetett: igen, ugyanis a futballközegben, annak ismert meghatározottságai mentén, a feka, a fekete, a néger 2024-ben egyáltalán nem bír semleges jelentéstartalommal. Ezzel a közegben évtizedek óta otthonosan mozgó Mészölynek tisztában kell lennie.
  • bőrszín alapján tett megkülönböztetés: igen, sőt, bár a szabályzat erre külön nem tér ki, a nagydarab jelzővel még a testképet is kiemelte, és olyan kontextusba helyezte, ami könnyen sértő lehet a játékos számára.

Mégis, mi a franc vétséget valósított meg Mészöly az FSZ 8. § (2) bekezdésének j) pontja alapján, ha a Fellebbviteli Bizottság szerint mégsem rasszista tartalmú nyilatkozatot tett?

1. Fegyelmi bizottság

A FEB tárgyalás megtartása után Mészöly Géza vezetőedzőt (Újpest FC) a Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzés után tett rasszista tartalmú nyilatkozatáért 2024. február 29-től kezdődően 3 hónap időtartamra eltiltja a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől. A FEB a 3 hónapos eltiltást részben felfüggeszti oly módon, hogy az eljárás alá vont sport szakembernek az első hónapot le kell töltenie, míg a fennmaradó két hónap végrehajtását a FEB 6 hónapra felfüggeszti. A FEB a felfüggesztett 2 hónap végrehajtását akkor rendeli el, ha Mészöly Géza a felfüggesztés időtartama alatt újabb fegyelmi vétséget követ el. (via MLSZ, 2024.02.29.)

2. MLSZ Fellebbviteli Bizottsága

A bizottság az FSZ 9. § (2) bekezdése alapján Mészöly Gézát a sportszakemberi tevékenységtől 5 mérkőzésre eltiltja, valamint 500 ezer forint pénzbüntetés kifizetésére kötelezi. Az Újpest FC előző két, Mészöly Géza közreműködése nélkül lejátszott mérkőzése beleszámít a büntetésbe, a fennmaradó három mérkőzésről történő eltiltás végrehajtását a Fellebbviteli Bizottság az FSZ 10. § (5) bekezdés b) pontja alapján hat (6) hónapra felfüggeszti. (via MLSZ, 2024.03.08.)


Értünk nem szól a miniszterelnök

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága, miután Mészöly nyilatkozata bejárta a sajtót, nagy kegyesen kivizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy Mészöly rasszista tartalmú nyilatkozatot tett, amiért kiszabta rá a lehető legenyhébb adható büntetést. A döntéssel természetesen megvárták a derbyt. Mészöly azóta sem kért nyilvánosan elnézést, a klubja szerint az eltiltása egyenesen jogtalan, és még a miniszterelnök is kiállt a fekázás mellett. A nagy nyilvánosságot kapó ügyben az MLSZ tökölése, majd az ítéletének megváltoztatása, a vétkes és klubjának hozzáállása, valamint a miniszterelnök kommunikációja mind rettentő káros a társadalom mentális állapota szempontjából. Arról ne is beszéljünk, hogy a miniszterelnök megjegyzése és az ítélet megváltoztatása között kapcsolatot sejtők nem biztos, hogy tévúton járnak.

A MLSZ gyakorlatilag legitimálta a fekázást. Ímmel-ámmal, eltartott kisujjal, nagy kegyesen megbüntette, azonban a Fellebbviteli Bizottság már nem merte leírni, hogy pontosan mi alapján történt a büntetés. Ami a Fegyelmi Bizottságnál még rasszista tartalmú nyilatkozat volt, az a Fellebbviteli Bizottságnál mismásolássá változott, miközben láttuk, nem igazán lehet a hivatkozott pont alapján mást ráhúzni, mint a rasszista tartalmat.

Ezzel szemben az MLSZ hétről-hétre bünteti a klubokat a szurkolóktól felhangzó „buzi MLSZ!” rigmusért. Gondolom mert a csoportos közlést szexuális orientációra utaló tartalomnak minősíti, amit az MLSZ, mint személyekből álló csoport valósít meg.

Vajon ha a fekázás büntetési tétele egy hét alatt jelentősen csökkent, és eltűnt mögüle a rasszista tartalomra hivatkozás, akkor a szurkolók által elkövetett vétségek büntetési tételei is ugyanígy csökkenni fognak a közeljövőben, miközben alacsonyabb kategóriába sorolódnak?

Az eset kezelése rettenetesen rossz üzenetet hordoz az MLSZ részéről a magyar társadalom felé. Az rendben, hogy a hatalmi elit szerint belefér az összekacsintós zsidózás (Soros-kampányok), a szinte a szalonrasszizmus kategóriájába csúszó migránsozás, a különböző társadalmi kis- és nagycsoportok stigmatizálása (pl. „család- és gyerekvédelmi törvények”), a píszi tagadását hazudó őszintét kimondás hamis játéka fokozatosan egy elképesztően torz társadalmat hoz létre, ahol az egyén előbb bemenekül egy személyes safe spacebe, majd a biztonságos fedezékből kijelenti, őt nem lehet bántani, ellenben kifelé mindent és mindenkit elküld a vérbe, mert erre azért jogot formál magának. Pont, mint a hatalmi elit, és miért is tenne máshogy az egyszerű fogyasztó, mint a minta, amit követni rendeltek számára? „Nem vagyok rasszista, de mi abban a sértő, hogy feka?”

Az MLSZ eddig, mivel sokkal erősebb mintakövetésre kötelezett szervezet, mint a magyar kormány, kampányokkal, büntetésekkel, kommunikációval próbált tenni az egyre inkább társadalmi normává nemesülő gyűlölet ellen, azonban most mindezzel szembemenve, behódolt a társadalmi és hatalmi nyomásnak, és az sugallja, a rasszizmusnak, és az egyéb (FSZ) 8. § (2) bekezdés j) pontja alá eső cselekedeteknek van egy határa, ami még belefér.

Rettenetes üzenet.

Kínzó kérdések

Ha a buzi helyett mondjuk a bazi szót kezdjük el használni az MLSZ-re, az vajon ér büntetést?

Színskála a Microsoft által használt emojikészletből (screenshot, mert lusták voltunk voltunk kirakni a szokásos OpenMojiból)

Ha megkérnénk az MLSZ Fegyelmi Bizottságának tagjait, hogy a fenti hat arcból jelöljék meg azt, amire a feka szót használni szokás, akkor vajon mekkora átfedésben lenne azzal, amire mi mutatnánk?

A probléma valójában ott kezdődik,

ha nem fogod fel, hogy mi ezzel az egésszel a probléma.

Erősen kifacsarva Mannheim Károlyt lehet azt mondani, hogy (részben) a beszélt nyelv, a szavak határozzák meg a tudatot. Ha a mindennapokban beszélt nyelv része lesz a feka és a hasonló szavak, akkor két irány lehetséges:

  1. egy természetes erózióval a szó elveszti a jelentését, kiüresedik, és például az ember szinonímájává válik, vagy
  2. és ez a valószínűbb, a kiüresedés előtt hosszasan megőrzi a lenéző, kirekesztő jelentéstartalmát, sőt, ez a tartalom idővel felerősödik, és csak idő kérdése, hogy a szavakból mikor lesz közöny, a közönyből pedig tettek.

frissítés //

Kronológia

  • 02.11. // Mészöly Géza nyilatkozott a Diósgyőr-Újpest után.
  • 02.15. // Miután napok óta a nyilatkozaton pörgött a magyar focit követő közvélemény, az NSO is megírta, hogy az MLSZ eljárást indított Mészöly ügyében.
  • 02.17. // Kecskemét-Újpest, Mészöly a padon.
  • 02.25. // Újpest-FTC, Mészöly a padon.
  • 02.29. // Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága megállapította, hogy Mészöly rasszista tartalmú nyilatkozatot tett, és eltiltotta három hónapra, amiből két hónapot hat hónapra felfüggesztett. Az egy hónap eltiltás négy bajnokit és egy kupameccset érintett volna, tehát összesen öt mérkőzést.
  • 02.29. // Újpest-Paks kupameccs, Mészöly nincs a padon.
  • 03.01. // Orbán Viktor az Instagramon: „Je suis Mészöly.”
  • 03.03. // Újpest-Videoton, Mészöly nincs a padon.
  • 03.04. // Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak: „Nem a miniszterelnök az egyetlen, aki szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását, én is erősnek éreztem, de az az igazság, hogy ez volt a legenyhébb adható szankció. (…) A döntés nem végleges, hiszen a fellebbezés után még hátravan a másodfok.”
  • 03.08. // Az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága megállapította, hogy Mészöly valamit csinált, és a büntetését öt mérkőzésre szóló eltiltásra módosította, amelyből három mérkőzést hat hónapra felfüggesztett, valamint 500 ezer forint pénzbüntetést is kirótt. A letöltendő két meccsről pedig megállapították, hogy Mészöly már letöltötte. Lefordítva: ugyanúgy öt mérkőzésre szól az eltiltás, mint az elsőfokú határozatnál, azonban addig jogászkodtak, amíg három meccset megváltottak 500 ezer forintért, a maradékot pedig letöltötte mindössze négy nap alatt.
  • 03.08. // Mészöly először kért elnézést nyilvánosan, mégpedig az Újpest Facebook-oldalán keresztül (egy képre került a szöveg, cikket nem ért az Újpest honlapján): „Kiállok az emberi egyenlőség mellett, és elítélem a megkülönböztetés minden formáját. Az elővigyázatlan szóhasználatom miatt elnézést kérek mindenkitől, akit ezzel a szóval esetleg megsértettem.”
  • 03.08. // Felcsút-Újpest, Mészöly a padon.

a címlapkép alapjának forrása az MLSZ promóciós anyaga

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||