Mastodon

Sűrű hét után bajnoki

Honvéd – Ajka @ Bozsik, 19:00

  • hétfő: semmi
  • kedd: semmi
  • szerda: megtudtuk, hogy a vasárnapi meccs előtt csocsóbajnokság lesz a Lipták grundon!
  • csütörtök: reggel szűkszavúan bejelentik, hogy új tulajdonosa van a Honvédnak. Pár órával később azt is bejelentik, hogy Csertői mester „közös megegyezéssel” távozik, de az új edzőt nem nevezik meg. A nap legfájóbb híre mégis az, hogy elhunyt Komora Imre.
  • péntek: még a sajtóebéd előtt megjelenik egy bemutatkozó anyag a hetek óta pozíción lévő új ügyvezetőről, Séllei Árpádról, és a hetek óta a klubnál fontoskodó Fórizs Sándorról, aki sportigazgató lesz az új felállásban. Kun Gergely távozik, bár ez nem ért külön anyagot. A női csapat új kapust igazol. Új edző még mindig nincs, és azt sem tudjuk vasárnap ki ül a padra.
  • szombat: külön anyagból tudjuk meg, hogy Kovács J. Zoltán vezeti az Ajka elleni meccset. Bár már nem a Honvéd üzemelteti a stadiont (igaz, erről a Honvéd oldalán nem volt hír), mégis fontosnak tartották megírni, hogy az izraeli válogatott ősszel a Bozsikban rendezi a Nemzetek Ligája mérkőzéseit. „Kerezsi után Mbappé is a Bozsikban játszhat.” Másfél nappal a vasárnap meccs előtt még mindig nem tudjuk, hogy ki az új edző, hogy ki tartotta az edzéseket (állítólag csütörtökön Szamosi) és hogy ki ül le a padra a hétvégén. Ihrig-Farkas újra a Honvédban – írják. Mondjuk már párhetes infó, és az MLSZ adatbankja szerint is augusztus 9-től, vagyis nyolc napja a játékosunk, de sebaj, végre bejelentik. Vernest mondjuk még mindig nem, azonban vele nem kell sietni, mert ha minden igaz, hosszú időre kidőlt. A női csapat ikszelt Zágrábban egy felkészülési meccsen. Délután, a nap utolsó híreként végre megtudjuk, hogy az Ajka ellen Kamber és Paulik meccsel.

_csertőihez

Sanninó óta (2019.09.28. és 2019.11.23. között hét mérkőzés) Csertői volt az első olyan edzőnk, akivel legalább öt meccsen keresztül nem kaptunk ki: 2023.11.12. és 2024.02.18 között hét, 2024.05.12. és 2024.08.04. között pedig öt meccs. A köztes négy évben négy volt a rekordunk egyszer Bódoggal, egyszer Pisonttal és egyszer Vignjeviccsel.


Ha egyszer tankönyvet írnak majd a tulajdonosváltás egyszeregyéről, akkor a Honvéd önálló fejezet lesz, a mit hogyan ne csinálj részben. Esetleg kitölti a teljes részt.

Bocs, de világ vicce, hogy már az első órákban nincs edzőjük, és azt sem tudják megnevezni, hogy ki meccsel a hétvégén, nemhogy ki tartja hétköznap az edzéseket, és jövő héttől ki lesz az új mester. Séllei hetek óta bejegyzett ügyvezető, Fórizs is itt motoszkált már egy ideje a klubházban, nem hiszem el, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy gyorsan kell egy edzőt keríteni, mert Csertőivel nem fognak tudni együtt dolgozni.

Nekem, a külső szemlélőnek nyilvánvaló volt, hogy Csertői fel fog mondani, a kérdés csak annyi, hogy pontosan mikor és hogyan. Vajon házon belül miért nem készültek erre az eshetőségre?

Fórizs sportigazgató konkrétan lenyilatkozta, hogy

Csertői Auréllal nem egyeztek a szakmai elképzeléseink (…)

Ezzel nincs is baj, az új tulaj diktál, azonban ha volt idő felkészülni az átvételre, akkor hogy a francba lehetséges, hogy Csertői felmond és nincs utódja? Ha jól értem, egyébként is megváltak volna tőle, szóval csak kellett valakinek lennie talonban.

Aztán ha mégis Lackzót jelentik be a fakó éléről, akkor vinnyogok egyet a röhögéstől.

Megélhetési edző annyi van az országban, mint a szemét, azon se lepődnék meg, ha többen már beajánlották volna magukat Kispestre, azonban az elgondolkodtató, hogy az új szakmai és egyéb vezetés mennyire érkezett a foci mindennapjaiból, milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezik, mert nagyon sok múlik errefelé az ilyesmin. Például, hogy le kéne akasztani egy edzőt, aki egyrészt rendben van szakmailag, másrészt hajlandó a tervezett felállásban dolgozni, vagyis elfogadja, hogy alkalomadtán beleszólhatnak a munkájába.


Sűrű pár nap után játszunk ma azzal az Ajkával, amelyik három meccsen még gólt sem lőtt a bajnokságban.

Nincs mit mondanom, mert nincs semmi várakozásom.

Illetve hát csodálkozva és érdeklődve nézek ki a fejemből, bár azt nem állítanám, hogy várakozásokkal teli:

Mindenkinek meg kell adni az esélyt. A Metalcomra egy, majd két évet mondtunk, Kun Gáborra kevesebbet, némelyik edzőre még kevesebbet, majd az elmúlt évek több kisebb megmozdulása után, szinte napra az ötödik születésnapon tüntettünk egy nagyot.

A mostani vezetés is meg fogja kapni az esélyt,

és bár nem mondanám, hogy a lábszáramra tetováltatnám az összes pedigrét (Séllei, Fórizs, Leisztinger), és abban sem hiszek, hogy rosszabb már nem lehet, mert az mindig lehet, viszont valamennyi időt adni kell nekik. Aztán úgyis minden kiszivárog, hogy mi a helyzet bent, ahogy azt is látni fogjuk kikkel és hogyan tudnak együtt dolgozni, milyen lesz a kapcsolatuk a külvilággal, a szurkolókkal, a sajtóval és a többi.

2019. április 6-án „Eljött értünk is a nagy fekete Volga” címmel írtuk meg a Metalcom és a Honvéd házasságát. Nem túl bonyolult már magából a címből kitalálni, hogy mit gondoltunk a váltástól, és egyáltalán milyen várakozásaink voltak. Pelikán elvtárs szavaival élve: „Akkor még nem tudhattuk (…)” – mert ami történt, azt elképzelni se mertük.

Vissza lehet olvasni, jó egy évig, vagy valamivel talán hosszabban tényleg nem basztattuk a Metalcomot, mint nagyfőnököt és mint vezetést, pedig egy igen rövid időtávon belül bőven túl voltunk nem egy baromságon velük.

Kapcsolódó adásunk

Az esélyt viszont megadtuk. Bevallom, én Danival (Mendelényi) kifejezetten szerettem beszélgetni, mert amikor nem a klubról volt szó, akkor remek sztorijai voltak, szórakoztató figura. Kun Gábort viszont az első perctől utáltam, és azt hiszem ez kölcsönös volt.

Keretesbe, de ezt elmesélem. Vilniusban együtt sörözött az új vezetőség (Mendelényi, Azurák, Kun) és a szurkolók. Mindenki dumálgatott mindenkivel, ismerkedtünk. Én pont a pulthoz léptem, hogy kérjek pár sört a társaságunknak, amikor elkapott G., az egyik szurkoló, és megkérdezte mi a véleményem, mit tudok ezekről? Bal oldalammal a pultnak támaszkodva nagyjából elhadartam neki Kun háttértörténetét, és hát, izé, nem válogattam meg a szavaimat. Ebben a pillanatban kocogtatta meg Tibi a vállam: „Pisti, engedd meg, hogy bemutassam neked Kun Gábort, az új ügyvezetőt.” Igen, Kun végig közvetlenül a hátam mögött állt, és végighallgatta amit mondtam róla. Sebaj, valahogy túléltem. Csala Zsuzsa 4 prezident!

A lényeg, hogy telesen mindegy én mit gondolok, vagy mik eddig a tapasztalataim, valamennyi idő jár mindenkinek, és ehhez ragaszkodni fogok.

Persze a valamennyi egy relatív fogalom, ráadásul az NB II-ben vagyunk, ahol az idő még szorítóbb, még rövidebb. Egy Kispestnél/Honvédnál eleve mindent azonnal és jól kellene csinálni, itt nem vagyunk felkészülve az NB II-re. Pláne nem tartósan, és pláne nem arra, hogy folyamatosan kísérletezgessenek rajtunk/velünk.


_szolgálati rész

Elméletileg este, vagy holnap kora hajnalban lesz egy osztályozókönyv, azonban hosszabb posztokra most ne számítsatok tőlem, mert reggel elhúzok pár napra (a Kolozsvári Magyar Napokra, a közösségnek hála elinni a támogatásokat!), és nem tervezek laptopot vinni magammal. Telefonról pedig nem fogok posztot írni, nem vagyok én állat.

Csütörtökön egytől természetesen lesz új Hétvégi Kötekedő adás a Tiloson, és ha minden igaz, akkor délután Spotifyon is kijön podcastként. Az anyagot egyéb elfoglaltságaink miatt sajnos előre kellett felvenni, ezért is hangzik el benne olyasmi, hogy Leisztinger még nem tulajdonos Kispesten.

Ha még nem tetted volna, és szeretnéd, akkor itt hívhatsz meg minket a szokásos nyári sörikénkre (Ursus Retro, Ursus, Ciuc, Harghitha, kb. ebben a sorrendben, esetleg némi helyi kisüzemi, és semmiképp sem Ciucas, Timosoreana, Silva, Bergenbier, borsodi Staropramen):


címlapkép: 1971. Az MTV stúdiója, a pódiumon Markos György és Alfonzó (Markos József). Elől ülnek Hofi Géza, Pathó István, Csala Zsuzsa, Lórán Lenke, Kazal László és Kabos László. fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||