A históriáskönyv kedvéért

D__YT20140517024-946x1024
minden téren felettünk voltak :(

…mert másért nem nagyon születik meg ez a poszt. Két hét RW csend után végre én is hazatértem magyar és kispesti földre, tegnap meg is jelentem a korzókorlátnál, de csak mára jutottam el odáig, hogy  a tegnapi nap krónikáját ide is bevéssem, ami részben okafogyott cselekedetté vált, hisz a tegnapi beharangra adott kommentekben jobban kiveséztétek a meccset, mint Tóth Bálint a nagy bohócliger rögvalót a csütörtöki, azóta klasszikussá érő Zuhanyhíradóban… ráadásul Hanta is feldobott egy kibeszélőt az (ahogy látom) esküvői nem-másnaposságában (vagy más-másnaposságában?). Boldogok a sörisszák. Úgyhogy most akkor csak pár gondolat, sok ezek közül visszaköszön a tegnapi és ma délelőtti hozzászólásaitokban is, vagyis tényleg csak a rend kedvéért, legyen az MTK meccs is bekaristolva a blog nagy virtuális kőtáblájába….

Akkor az RW féle meglátások, hangulatok, vélemények:

Rég nem érzett szezonvég

Igen, ilyen típusú, hangulatú szezonzárás, ilyen semmilyen, szürke, legyen-már-vége hangulat szerencsére viszonylag régebben volt nálunk. Volt tragikus (kiesés, DVSC elleni 0-7-es kupadöntős), és eufórikus (MK sikereink, tavalyi bronz), vagy részsikeres (bennmaradás Moralessel, Supkával). De ez a tegnapi nap engem a késő kilencvenesek, valahol 10.-13. helyek körül záródó szezonvégeire emlékeztetett, amikor csöndben kimegyünk, de ez még annál is rosszabb volt, itt még csak nem is hőbörgött senki, csak néztünk ki a fejünkből. Mindez főleg a tavalyi szombathelyi hazaúttal összevetve fájó kontraszt. Persze olcsó megoldás lenne most nemzetisportosan klubpusztulatot vizionálni, én sem teszem, csak csöndben megjegyzem, hogy ez nem volt jó élmény.

Pedig volt egy első félidő…

…amibe kapaszkodik az örök optimista típus, és most még valamennyire én is. Szemben a 3 évvel ezelőtti Szalai interregnummal, a mostani Simon-féle kisetapban legalább látszik némi tudatos elképzelés-kezdemény, az akadémista múltú fiatalok sokat futós és passzoló összjátéka néhol élményszerű! Csak néhol meg hihetetlenmód csalódáskeltő is, Vernes és Holender pl. totál leeresztett formailag mostanra, noha mindketten nagy értékeink. Hol van a tavaly fontos találatokat szerző Rikárdó, és hol van az ősszel csodagólokat is hozó kicsiFilip? Hát tegnap halovány alteregóik voltak csak fenn a pályán. Szorítunk, hogy a majdani új tréner mellett visszataláljanak a helyes útra. Vécsei tegnap tök jól mozgott, de hamar elfáradt, az első félidőben meg Nagy Geri is jól pörgött, Botka Endit ti is sokan dicsértétek, joggal, és Hidi Patya is jól muzsikált. De jött a buta Ignja falt (a kopasz szerb Keller Fatert játszott volna, de a bíró nem  díjazta azt a lökést, amit az exfradista védőnek rendre elnéztek 10 éve az NB1B-ben). És jött Kanta. (Nem volt tegnap kinn végh hanta erre jön a vég: Kanta. Bocsánat.)

És ezzel az összeomlás.

De miért is omlottunk össze? Egy tét nélküli meccsen? A jó-jó, de nem végletekig acélos, ráadásul ezúttal sanyikamentes  MTK ellen? Simon Miki nagyon szimpatikusan el is ismerte ezt a sajtón, sőt, ő hozta elő az NS-es kollega dicsérő kérdésére (jó első félidő, biztató játék), hogy ezzel az összeeséssel mindet elrontottunk, és nagyon csalódott. Mondjuk a hiba okát még ő sem vázolta fel, de legalább a problémát látja, hisz kimondta: nincs húzóember, lelki vezér a csapatban. Hát igen: miről pofázunk mi itt már vagy fél éve? Pontosan erről. Ti a kommentekben, mi a posztokban. Hogy hol a tapasztalt gerinc? Anélkül nem megy hosszú távon semmi… Hiába nagy tehetség Báló, hiába fejlődött fel végre Patya, hiába pislákol a talentum Vernes Rikiben és Holender Fülöpben, hiába nevelünk ki olyan egyszer_majd_az:NB1_legjobb_védői_lesznek srácokat, mint Boti vagy Endi, ha nincs ki mellé beszokniuk, ha nincs, aki jótékonyan seggbe rúgja őket, ha elszállnak, ha nincs, aki  az arcukba ordítja az önbizalmat és a spirituszt, ha bekapjuk a demoralizáló gólt.

Tudom, más szint, de tegnap a spanyol Honvéd, az Atleti kapott végletekig lélekromboló, SQUAD-rakéta erejű gólt a Barcától, én temettem is külhoni kedvenceim (mióta kedvelem őket, 1995 óta, mindig a lúzerség mintaképei voltak), de nem úgy ők magukat és az edzőjük őket! És mi történt? A rutinos mag (Juanfran-Godin-Raul Garcia-Villa) vezetésével és a cséká Gabi ihletett játékával sikerült is egyenlíteni, noha 2 legjobbjuk 15 perc után sérülés miatt már a cserepadon ült!

Na ez hiányzik nálunk. Tavaly ez a katalizátor Lanza szintekkel kimagasló tudása és Leandro robbanékonysága volt, korábban Botis nyugalma és Zelenka tapasztalata, azelőtt Szabó Tibi, Szmicsó, Bogdanovics délszláv rutintengelye. Ma? Na ezért kéne hozni értelmes gerinc-arcokat, és nem Cordella vagy bejövős-vagy nem bejövős lurti-szemeteit. Bocs.

Szóval volt itt tegnap

kis pozitívum, sok vészterhes felleg, de még inkább egy félig kongó stadion, üres, hangulattalan percek, már magából poént kiizzadni sem tudó korzó, ahol lassan több a zsíroskenyérrel szemmeresztve próbálkozó angol turista, mint mi Kispestiek. Mi is hol vagyunk? Egyfelől persze ki kíváncsi erre a tré produkcióra, másfelől főleg jövőre egy várhatóan fiatal csapatnak nagyon kéne majd a mögéjük állás, mert ebben a Hidegkuti-stadion feelingben egy rossz rajttal úgy zúghatunk le a B ligába, mint a makonya Budovinszky a Nyíregy stadi lépcsőjén, civilben a 2005 tavaszi vendégjátékunkkor. Az se volt szép, ez se lenne az.

Pedig egyszerű lenne a recept:

nem rossz a mostani keret-alapanyag a sallangokat leszámítva. Tartsuk meg a fiatalokat, hozzunk egy lélekdoppingoló vetélytárs kapust, vagy egy pszichológust és egy új kapusedzőt Szabi mellé, egy szervezni tudó RUTINOS (tetszik hallani ott a klubházban? R.U.T.I.N.O.S.!) középső középpályást, Keitát fogyasszuk le, és mellé még szerezzünk egy bármikor gólt lőni képes tagot (vagy csatárt vagy támadó középpályást). A légiósok közül Alci, Job, Zsivány maradhatnak, a többi mehet, vagy Ignját valami csoda folytán tartsuk megy (Ábel szurkertárs a sérülést látva már abban bízott: hátha így marad. Itt tartunk. Tragikus, komikus). De ha tényleg megy a cacaki böllér, akkor méltó, RUTINOS helyettest kérünk. (ismét csak halló, klubvezetés: R.U.T.I.N. a kulcsszó!). Ennyi, nem egy nagy varázslat ez. Persze Kispesten semmi sem egyszerű, néha azt érzem, mi vagyunk a Bohócliga nagy Enigmája.

Pedig rébuszok helyett most egy egyszerű megfejtés nagyon elég lenne nekünk!

Fotó: telesport.hu.

“A históriáskönyv kedvéért” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. “félig kongó stadion” ??
  Kongott az jobban is!
  Értem én, hogy Hemingway népnevelő-nek gondolja magát, meg ez az ő klubja (játékszere), de ezt így nem lehet csinálni.
  Nézők nélkül nincs foci ( nem csak anyagilag, de sehogy sem)!
  Ingyen kell beengedni mindenkit- csak jöjjenek.
  Teltháznál:
  1.az ellenfél is megszeppen
  2.a mieink is vérmesebben küzdenek

  1. Ami ingyen van az annyit is ér, mondotta volt GFH valahol, ebben egyetértek vele.
   (Volt már itt ingyen bejöveteli lehetőség és akkor sem voltunk sokkal többen mint az átlagos nézőszám.)
   Nézők nélkül tényleg nincs foci! -ebben viszont egyetértünk.

   Szerintem alapból három módon lehetne valamit tenni ennek érdekében:

   1. Ami bevonzaná az embereket elsősorban és mindenekfelett a nézőket az egy jól játszó, közönség szórakoztató csapat. (sajnos ettől jelenleg távol vagyunk és a tulajdonos által ebben az irányban vizionált út igen hosszadalmas és rögös)

   2. Lehetséges út a jó marketing. (sajnos bebizonyosodott, hogy amit a klub ezen a téren végez az zsákutca, amatőr, lélekromboló és legfőképpen eredménytelen)

   3. Lehetséges másik út, (amely szorosan összefügg a marketing eszközökkel) tudom elcsépelt a minősítés, de egy “szerethető” csapat megléte. Vannak olyan lokális térségek (elsősorban vidéki városokban) ahol mehet bármilyen rosszul a csapatnak a szurkolók jelen vannak. Hiszem, hogy Budapesten, a Dél-Pesti régióban hosszabb távon el lehetne ezt érni. Kispest és a szomszéd kerületek labdarúgás szeretőit, nem kis számban lévő Honvéd szurkolóit kellene, lehetne aktivizálni. Persze nem menne egyik napról a másikra, megfelelő marketing és egyéb eszközök segítségével ellehetne érni, hogy kőbevésett program legyen sokaknál a naptárban a meccsidőpont a Bozsikban.

   Egyik pont sem adna önmagában kizárólagosan megoldást, mindegyikből kellene a racionalitások figyelembevételével egy kevés és ellehetne, el kellene indulni egy másik úton.

   Az alapok adottak:
   Sportszerető politikai közeg, egy jól működő Akadémia, új Akadémiai központ hamarosan, talán majd egy új stadion és ami a legfontosabb egy fiatalokból álló, kispesti kötődésű csapat körvonala már adott.
   Nekem reménykeltő volt az olasz cég bejelentése,hogy 2-3 minőségi erősítés elengedhetetlen. Várjuk és bizakodjunk! Csodákat várni felesleges persze,a tulajdonos lehetőségei behatároltak és nem lesz, nem is kell vérátömlesztés a csapatba, de kell a minőségi erősítés nagyon!

   Mindenképpen kell egy fiatal ambiciózus, tehetséges és lehetőleg magyar edző, kispesti kötődéssel akinél megvan a türelem és akit elfogad a közönség is. (gondolom lehet sejteni kit írtam körbe)

   A marketing és “szerethető” csapat viszonylatban újra kellene gondolni és el kellene ismerni a tulajdonosnak,hogy ez az az irány ami most van zsákutca. Az egészben az a legszebb, hogy átgondolva a kérdést ez lehetne a legkönnyebben járható út abba az irányba, hogy a tulajdonos és a szurkolók elássák végre a csatabárdot.

   Az írás végén az Enigma hasonlat nagyon tetszett!
   Annak idején az angolok úgy törték fel a kódot, hogy a legjobb koponyákat egy eldugott vidéki kastélyba zárták és hagyták őket a külvilágtól elzárva dolgozni.

   Legszívesebben összegyűjteném azt a 20-30 embert (tulajdonost, olaszokat, szurkolókat, támogatókat, önkormányzatot, szimpatizáló politikusokat, hajdani játákosokat) és egy hétre elküldeném Őket egy ilyen nyugodt kis vidéki kastélyba, gondolkodni, békülni, tenni valamit azért, hogy egy irányba menjenek dolgaink.

   Tudom mindez Utópia sajnos, de valahogy kikívánkozott belőlem…..

 2. Borítékoltam volna, hogy lesz 1 Hanta/Kanta fekete humor… :) Ábel szaktárs gondolatai nálam is bevillantak, majd belegondoltam, hogy ez már milyen szánalmas szint, ha valakit csak így tudunk megtartani.. :( Ami az igazolásokat illeti szerintem sokkal fontosabb 1 rutinos középső védő( Ignja helyezettől függetlenül) és 1 rutinos gólvágó előre, mint a középpályára valami fazonszabó, arra ott van Vécsei vagy Keita ! Bár utóbbi úgy tűnik, velem együtt küzd a kilókkal, és nem kicsit… :/ Ja…és 1 kapus, nem Czuczi kaliber !! Ennek a vesszőfutásnak azért van pár hozadéka : Csábi, Botka, Kapacina szabadrúgásai, + a fiatalok összjátéka, ha csak rövid ideig is(és sajnos, jellemzően eredménytelenül), de sejtetett valami élvezhetőbb játékot mint a Rossi érát jellemző ívelgetős semmi…

  1. Keita lője csak a gólokat, Vécsei szervezzen. Kemit ki kell vágni a csapatból egy perc alatt, amikor formán kívül véd, mert akkor borzasztó. Kell egy alternatíva, lehet az tőlem Horváth Tamás, Czuczi, Szemerédi vagy akárki, de érezze Szabi, hogy teljesítenie kell, nem csak őrjöngeni. Közben meg egy olyan edzőt szeretnék (és fog. sincs, hogy Pisont Pista ilyen-e, de remélem) aki egyrészt a fiatalokra épít, másrészt fel tud építeni egy (vagy több) olyan teljes csapattaktikát, amit betéve fúj mindenki. És tud a fiatalok lelkével bánni, náluk ez extra fontos. “CSAK” ennyi… Itt nincsenek sztárok (szerintem nem is baj, Keita csak egy hízott sztár egyelőre :-)) éppen ezért fontos, hogy a gyerekek majd csapatként mozogjanak, mindig!

 3. lehet még olyan béna kommunikációs szint 1, osztályú csapatnál, mint ami nálunk van ??
  a védelmünk legfontosabb emberét hordágyon viszik le és 24 órán belül 0 infót osztanak meg a hivatalos oldalon !?
  vagy csak én nem találtam ??
  tud valaki vmi pontos infót ?

  1. Én sem találtam, pedig kerestem!
   Tragédia ami megy ezen a téren jelenleg.

  2. Vagy legalább csak ennyit: “Felépüléséhez sok sikert kívánunk!”

 4. nb1.hu

  Ennyit Pisont vagy egy magyar edző érkezéséről……

  “- Francia, belga, holland és olasz jelöltekkel tárgyalunk, de
  döntés még nincs, nem szeretnénk elhamarkodottan cselekedni. Éppen ezért
  továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, amit Marco Rossi lemondása után is jeleztünk, a bajnokság után, valamikor júniusban jelentjük be, hogy kire esett a választásunk – mondta az érdeklődő újságíróknak George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa.”

  1. “Francia, belga, holland és olasz jelöltekkel tárgyalunk”

   Én azt gondolom, hogy
   Zidane, Jos Darden (ex Újpest), Louis van Gaal és Roberto Mancini lehetnek a potenciális jelöltek!

   :)

   1. Robertot hagyjuk, akkor van egy tuti kezdő a középpálya tengelyében :-)

   2. messzemenőkig egyetértek!
    Elméletileg az Akadémia lesz az alap magyar fiatalokkal, ehhez nem biztos, hogy egy másod, harmad vonalbeli francia, belga, holland, olasz edző passzol a legjobban.

   3. Látom Téged sem hatott meg az Örömóda fennkölt dallama :) nem is szólva az Európai Egybesült Államok víziójáról :) :)

 5. Aha,értem,hogy Bobál,Prosser,Csábi és a többiek az nb3-ban jobban teljesítenek,de erről,hogy ma nekik ott lesz a helyük,ha időben tájékoztatnak minket,talán a kutya sem lett volna kíváncsi a tegnapi mérkőzésre.Én hülye még reménykedtem,hogy Bobál megszerzi az első nb1-es gólját:-)

  1. Én is Bobál-gólos meccsben bíztam. Viszont érdekes, mindenki kritizálja Vernest, szerintem meg egy meccsen többször került helyzetbe, mint Bobál Geri az NB-I-ben összesen (mondjuk az sem sok játékperc, sajnos…) Kár, hogy semmi nem ment be neki – valaki már írta, hogy ha a második helyzete bemegy a léc alá – nem sokon múlt – akkor most ő a király, és talán ki sem kapunk.

   1. …..de nem ment be, sem ez sem az előző nagy helyzete :)
    Azért Bobál Gerihez legyen annyi megjegyzés, hogy a Vidi és a Győr védelme kicsit más kategória mint az Mtk-é.

   2. Pontosan ugyanez járt az én fejemben is tegnap (meg az új kosaras lány feneke, aki előttem védekezett, de ez most nem lényeges…), én vagyok az oldal talán legnagyobb Vernes-kritikusa, de egy félidő alatt két helyzetig idén egy játékosunk sem jutott el. Az elsőnél jól mozdult ki Hegedűs, a másodiknál pedig ha megnézitek újra, láthatjátok, hogy a labda valami buckán pont akkor pattant fel, mikor már lendítette lövésre a lábát, látszott, hogy nem ilyen magasságban szerette volna ellőni… Tisztán látszik, hogy Bálint Őt érzi a leginkább a csapatból, és ez a mi játákunknál, amiben össz-vissz három játékosnak van engedélye belépni az ellenfél tizenhatosára, különösen fontos tényező lehet.

   3. Nem mintha a véleményem sokat számítana,de Vernes és Dombi között húznék egy=-ség jelet,mert basz6ja,hogy hányszor kerűl helyzetbe,ha nem tudja berúgni.Értelemszerűen ő még tudna javítani a rúgótechnikáján,viszont ezt egy jó edzőnek is észre kellene vennie.Mert ha én egy jó csatár szeretnék lenni,és tudom,hogy abszolut jobb lábas vagyok,akkor igyekszem mindig jobb lábbal lőni,és nem csinálok magamból bohócot kétszer is egy meccsen.Szerintem ez nagyon fontos egy csatárnál.

    1. Van ebben igazság, de amikor kapott bizalmat rendszeresen, nem így rúgta meg azt a labdát… Sajnos az arcából nem vett vissza a mellőzöttség, csak a formájából :-(

     1. Azért Vernes gyorsabbnak tűnik mint Holender(ő viszont egy nagy csalódás),azért ugrott be mindjárt Dombi Tibi,még szerencse,hogy Vernes még nem dobálja annyira magát.Hát,igen,Holendert sem kell félteni,ha műholdat kell fellőni:-)

  1. Én azt is eltudom képzelni, hogy végül Ignjatovic lesz az aki az Üllői úton köt ki…….

   1. Ott a pont, igen! Ha már a Lovricsra ráizgultak, Ignjára mnnyire lehetnek?

  2. Még ne adjuk fel, elméletileg összeállhat a Tandia-Ignja belső védőkettős jövőre (mármint nálunk) :-)

 6. Egy kis színes a Fradista Jennertől “egyenlő mérce jeligére” az MLSZ-nek címezve:

  „Igen, igen, három pont! 10 év után nyertünk a Haladás sz…fészkében,
  0–1 Diallo és Leonardo elérte, hogy megb..szhatják magukat a
  majomhuhogásukkal, Büszke vagyok a fiúkra! csak a Fradi!” – osztotta meg
  véleményét Jenner a közösségi portálon.

  Most akkor bezárják a Rohonci úti Stadiont?
  – ilyen rasszista megnyilvánulás és újfasiszta viselkedésmód után nem ez következik?

  Most akkor eltiltják a Jennert?
  – ilyen mást, másokat gyalázó megnyilvánulás után nem ez következik? (a “csak a Fradi” befejezésre inkább már nem is mondok semmit…..)

  1. a fradi (csak mert ő is kisbetűvel írta bejegyzésében, ennyire tiszteli a csapatát…) három E betűjéből az első már réges-rég az enyészeté lett.

  2. Azért ilyen nagy az arca, mert már nem a Fradi játékosa… Megy külföldre. Egyébként is egy elborult agyú tuskó.

  1. Ez a cikk már a bevezetőnél sántít. Még hogy a Budapest Honvédot erősíti…

  2. De a legjobb ez a rész:
   “Soha sem említi a jókat, mivel meggyőződése, hogy a hibákból lehet a legtöbbet tanulni.”

   Vazze, arra nem is gondol, hogy szegény apja egyszerűen nem tudja miért dícsérni? :D

  3. 1 súlyosan személyiség-zavaros csávó +1 torzult környezet..1 szóval faxa ! :)

  4. Amúgy ha nem tudnám, kiről szól, azt mondanám, milyen szimpatikusan nyilatkozik ez a fiatal srác. De tényleg!

 7. Nem véletlen, hogy külföldi edzőt akar ide hozni Hemi bá. Így megint érkezhet egy kontinernyi null forintos hulladék akit kicsit megpucolva kifényesítve értékesíteni akar. Évek óta ezt az utat járja a csapattal. A tavalyi csak egy kifutott eredmény volt, mert talált 2 gyöngyszemet és az ellenfelek is gyengébben teljesítettek. Sajnos én is a csodában hiszek, de félek, hogy azt már nem fogom megélni, hogy bajnokok legyünk.
  Csak a kispest!

  1. Azért erre már párszor jól ráfázott a papa. Gondolj csak bele, hány nulla légióst fizetett szezonokon át, aztán sok sikert kívánt a pályafutásukhoz…

   1. Így van, nagy üzlet még nem született a konténeres “sztárokból”…

   2. Nem hiszem, hogy ráfizetne. Egy-egy eladásból simán kifizeti az egész rakomány éves pénzét, hiszen gombokat ad nekik.
    Pl. Daniló, Abraham, Diego. Csak is kizárólag ingyen hoz ide bárkit is és az érte bejött pénz mind szinte tiszta haszon. Akiért pénzt kell adni az nem kell neki, legyen bármilyen jó is. Pl. Sanyi!!! Pedig benne is lett volna még üzleti fantázia. Azonban neki fizetést kellett volna adni és az öreg nem kockáztat.
    Ezért van itt Cordella, mint kukás.
    Ő ide hoz egypár kopott olasz könnyűfém felni garnitúrát /Bóna, Mancsó, Alcsi, Luppoli/. Kicsit fel kell polírozni, de ha van rá veréb akkor rá lehet sózni.
    Sajnos így megy ez minálunk.
    Ezért véletlenszerűek az eredmények.
    Ráadásul ezeket játszatni kell, mert az edzőteremből eladhatatlanok. Így elveszik a lehetőséget a tehetséges fiataltól.
    Ezért nem játszott sokáig Filip sem. Helyette nyomatta Tessardit.
    Ugyan ez volt tavasz kezdéskor Prosserrel, pedig egy tucat gólt rúgott a felkészületi meccseken.
    Heminek ez csak egy vállalkozás. Kifelé pedig hinti a rizsát.
    PÉNZ BESZÉL, HEMI DIKTÁL!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.