Utcsó forduló

Tudjuk le végre.

bozsikDe még előtte annyit, hogy ma 36 éve annak, hogy egyik legnagyobbunk, a Honvédot csak a válogatottért egyetlen meccsre elhagyó Bozsik József itthagyott minket.

Mindenképp szeretném elmondani, hogy Bozsik, bár sosem találkozhattunk, nekem minden, amit a Honvéd jelent számomra. Az origópont.

Kispesti srácként kezdte, haverokkal, ha hívták, nem ment külföldre, pedig minden pénzt megadtak volna érte. Később Honvéd lettünk, maradt, és a világ egyik legjobb futballját csinálta velünk. A Honvéd és a korszak magyar válogatottja megújította azt, amit addig labdarúgásnak hívtak, és elindította azt a folyamatot, amit ma annak hívunk. Bozsik pont ezekben az években volt a csapat motorja.

És kicsit a nagyfaterra is hasonlított. Ugyanúgy kopaszodtak, ugyanaz a csendes orgánum, ugyanaz a feltétlen szeretet a klub iránt. És ugyanúgy kispesti (lőrinci) srácok voltak. A Lipták-grundtól nem messze van a Benedek Elek utca, ahol nagyi felnőtt. Ismerték egymást, hasonló korosztály. Később én ezekből a történetekből tudtam meg, mekkora emberről is beszélünk.

Nekem továbbra is ő marad a legnagyobb.

Most viszont Debrecenbe megyünk. Utolsó forduló, végre vége lesz ennek a gyászosba fordult szezonnak.

Valahogy semmi sem sikerült. Oda-vissza nullázott minket (gólra is!) a Pápa meg a kihulló Mezőkövesd. Mindkét meccsünket nyertük Fehérvárott, időtlen idők óta újra kikaptunk a Fraditól, ilyesmik. Még csak felemás idény sem volt, mondjuk ki: úgy volt ez szar, ahogy.

Pedig jöttek az akadémisták, és jöttek neves(nek mondott) külföldiek is. Testardinak pedigréje volt, Mancininek faterja, Perea villant néhányat, Daud tavasszal semmi, Job szürke, Lupoli és Bonazzoli alig mutatott valamit, Godoy hamar megsérült, a többieknek meg a neve sem fontos. Kozma jól indult, nemzetközi meccsek, aztán eltűnt. Prosziról azt hittük tavasz elején, bejátssza magát, de nem sikerült stabilra a forma. Vernes Rikkiárdó (© mészöly sámán) hosszan sérült volt, Holdender pedig nemes egyszerűséggel ellaposodott.

Baráth Boti is megingott kicsit a második teljes évében, de ha visszatalál a debütánsként mutatott mókára, nagy értékünk lesz. Ahogy Nagy Geri is. Iszonyat idegesítő kis kullancs, nekem ő az új Sikesdim, aki a Szomszédok Góliátjaként cipeli a zongorát, hogy Vágási Feriből sztár legyen. Neki csak egy Vécsei jutott, illetve hagyjuk ezt a csakot, neki egy Vécsei jutott. Bálint közben ugyebár válogatott-kerettag lett, és nem feltétlen érdemtelenül, bár kicsit az ingadozó formáját tekintve megelőlegezett bizalommal. Mondjuk az is igaz, nem sok hasonló fizikumú, balos, szervezni képes középpályás szaladgál manapság itthon a korosztályában. Ja, és Hidi, aki maga az állandóság. (Évek óta mondjuk róla, hogy csak még egy kicsi kéne, és minden rendben lesz.) (Szpojler alert: idén is ezt fogjuk mondani.)

Szabi külön bekezdés. Ennyi.

Szóval iszonyat fura kis idényen vagyunk túl. A tavaly tavaszi, végül bronzos mozdulatsorból semmi sem maradt, pedig látjuk, ha elkapjuk a fonalat, akkor simán ott lehetünk az élmezőnyben.

Igazából teljesen érdektelen számomra a debreceni meccs. Nyilván, lemegyünk, ott leszünk, elbúcsúztatjuk ezt a csapatot és ezt a szezont, de most inkább annak fogunk tapsolni, hogy vége. Vége a szenvedésnek. Az, hogy folytatódik-e ősszel már más kérdés, a bajnokságok úgy működnek, hogy van X forduló, azokon lehet pontokat szerezni, a végén összeadják, és akinek több van, az a bajnok. Mi könnyűnek találtattunk, de legalább lezárunk egy versenykiírásnyi agóniát.

Hurrá.

Amúgy azt mondják az okosok, hogy aki nem tiszteli a saját múltját, nem érti a jelenjét, az nem számíthat semmi fényes jövőre. Vagyis a voltból és a vanból lehet csak építkezni. 

volt nagyjából rendben van. A történelem veretes, a hagyományaink rendben vannak, és a közelmúlt sem vészes. A saját nevelésekből lehet bármi, jön az utánpótlásuk is, a tömegből pedig csak kiválasztódik a krém, hogy nekünk is jó legyen. A légiósok szintén jönnek és jönnek és jönnek és jönnek és jönnek és jönnek (…) és jönnek, és rájuk is igaz, talán kiválasztódik a krém, ahogy kiválasztódott MaxiKing, vagy Ignja.

van a nagyobb bajom inkább. Meg az a kapkodás, fejetlenség, koncepciótlanság, aminek a bűze úgy ellepi a klub körüli mezőt, hogy oda csak orrcsíptetővel vagyok hajlandó egyáltalán bejárni. (Ezt a részt most kihagyom, már fejtegettük sokszor, csak kulcsszavakat írok: Cordella, sportigazgató, fizetési sapka, etc.)

Szóval hogy lesz ebből jövő? Kicsit most pesszimista vagyok. De pesszimista voltam Supka tavalyelőtti távoztakor is, pláne amikor meghallottuk Marco Rossi nevét. Sőt, akkor sem lettem bizakodóbb, amikor rákerestem, mit kell tudni az új mesterről. Aztán jött egy bronz. Vagyis bármi megtörténhet ebben a magyar futballban.

Ettől én még borúlátó vagyok, mert magyar vagyok, és a magyar legyen borúlátó, mert azt úgy szokjuk. Aztán ha majd mégsem jön be, akkor sírva vigadunk. Vagy csak egy random benzinkútnál valahol a pusztában, sört locsolva egymásra, játékosokkal fényképezkedve.

Ilyen ez, bsszmg. És ez nekem jó. Ilyenkor nem számít a sok vereség, pont leszarom, mert tudom, nem lehet mindig nyerni, és hiszek benne, fogunk mi még.

Mert mi vagyunk a Kispest, csókolom!

“Utcsó forduló” bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. szép volt Hanta ! Szerintem a lényeg röviden : Godoy, Perea, Tandia (és 1 jó kapus !) nélkül nem várhatjuk, hogy 18-21 éves srácok hozzanak meccseket… :(
  azért nem várhatjuk, mert gyenge up. bajnokságban vagy/és nb3ban “fejlődnek” , az utóbbi évben nem kaptak elég támogatás az edzőtől sem… Ettől persze még többet vártam néha a srácoktól, mint amit kaptam :/ DE vallom, hogy tele vagyunk értékekkel és itt a mondat közepénél megint belém jön valami görcs, hogy b@ssza meg…1 normális tulaj ennyi idő után min. kíváncsiságból kipróbálhatná, amiről pofázunk évek óta: szakmai igazgató (1, a bajnokaink közül !) 3-4 jobban fizetett ember a csapat gerincéhez, akik mellé stabilabban be lehet építeni a tehetségeinket !! Ez az év a hemi-kordella duó csődje: edző, szakmaiság . szurkolók…stb minden téren !
  Szóval vannak tehetségeink, de amíg ilyen hobbi tulaj hobbi szinten kufárkodik az értékeinkkel, addig csak a jó szerencsénkben bízhatunk, hogy szerencsénk lesz a következő olasz edzővel és a következő kukás igazolásokkal.
  és ne feledjük, ismét hazudott nekünk a tulaj, akkor tárgyalt utoljára magyar edzővel, amikor Supka lelépett…:( szerintem meg sem fordult a fejében, hogy magyar, ne adj’ Isten Honvédos…Reménykedjünk, hogy Godoy, Keita 100as lesznek a következő szezonra, de ha belegondolok, hogy belső védőt nem is említenek az igazolásoknál és látszólag Szabi is be van betonozva, akkor megint nem bírok optimista lenni….Miközben a télen hozott Navarro 1 percet sem kapott :) ilyen is csak nálunk lehet…

  1. Ezt aszerint kalkulálták szerintem, hogy a köv. szezonbéli várható teljesítményünket vették alapul. Mondván, hogy a “futottak még”-be tartozunk majd, s csak történelmi tekintetben lesz rangadó a Honvéd elleni meccs, de aktuális szinten a bajnokesélyes Nagy Fradi játszik egy kis középcsapattal. Mindenféle elfogódottságot és hiúsági faktort félre téve van benne ráció, sajnos…

  1. Gondolom, nem 2.000 juróért jönne az öreg… Van itt pénz ezek szerint mégis…

   1. Trapattonit 75 écvesen szerintem már nem érdekli a pénz,keresett már eleget.Viszont az idő halad,ha még akar edzősködni,akkor most nyáron valamit el kell vállalnia,Puskás csapata a legendás nevű Honvéd nem hangzik rosszul azért még Olaszországban.

  2. ESCLUSIVA TMW – Ds Honved: “Trap possibile: entro 48 ore ci darà una risposta”

   Friss
   Cordella-interjú,Trapattoni is képben van,24-48 órán belül ad
   választ,ha addig nem kap valahol szövetségi kapitányi posztot,akár még
   el is vállalhatja…Nagy durranás lenne…

 2. 27. perc, eddig bírtam, hogy ne szóljak!
  1. nem mutatták a csapatunk megérkezését,– a Debrecenét igen.
  2. nem mutatták az öltözőnket— a Debrecenét igen.
  3. ami a legjobban bosszant: mostanáig 15ször mutatták a debreceni kispadot, és a miénket kétszer!!!!!

  1. ” kedves nézőink. sajnáljuk hogy így alakult az eredmény, köszönjük figyelmüket.” – ez g.t@kony volt vagy a pályamunkás…?

 3. Debrecen-Honvéd
  0-2!!Bajnokverés!Jól harcolt a csapat!Edzőnek jöjjön Trapattoni (van rá
  esély a ma esti THW-s Cordella interjú alapján)+5-6 komolyabb igazolás
  is kellene,ami remélhetőleg meg lesz.

 4. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

  SZÉP VOLT FIÚK!!!

  MAJOM GUNDEL! :))

  IMÁDLAK KISPEST!!!

 5. Fantasztikus volt mindegyik kölyök…..Vécsei pedig egy zseni….félek ahogy ma játszott sok állami csapat figyelmét felkeltette….Szerintem Hemi már ma este beszélt Orosszal, vagy Garancsival, esetleg Szimával Bálórol.
  A másik szívfájdalmam hogy Bobál Geri ma nem volt még padon sem és mivel lejár a szerződése nyáron tartok tőle már megvan az új csapata ezért nem játszott.
  Grat Fiúk! Legszebb hagyományainkat másoltátok ennek a senkiházi (lopott) pénzeszsák csapatnak a stadionjában.

  1. Az szép, hogy az U19-ben gólszüreteket tartó csatárígéretünket ingyen elviheti BÁRKI… Remek üzletpolitika, ha elmegy ingyen, kedves Szabó úr és Kordella úr… Ha ő elmegy, a Hooters bárpultján meg is csinálhatnák egymást egy a nagy üzletre való koccintgatástól kiürült pezsgősüveggel…

   1. Vécsei ’16-ig a miénk maradhat, HA… Nyilván van az a pénz… Kár lenne, de sanszos, hogy valaki lecsap rá. Mondjuk Cordella, hogy messzire ne menjünk, elnyomja a Como-nak, vagy mittom hová… De idehaza is megdobhatnak minket Tischler Patrik-ért tett ajánlattal, akit a zuhanyhíradó szerint 100 milliós nagyságrendért igazolt le a 2000 fős falusi csapat, a Felcsút, ugyebár… Gyors pénz most, vagy jobb csapat és még több pénz holnap – a kérdés…

  2. Nem jár le Bobál Geri szerződése,még több évig érvényes.(azért a transfermarkt sem tud mindent pontosan)

   1. Akkor ok. :) Mondjuk fura is lenne, hogy egy akadémistával mondjuk 16 évesen nem íratnak alá minyima 5 évet, és hagynák, hogy mire kiderül, mekkora ász, csak úgy elballaghasson.

   2. Legyen igazad … de én a múlt héten azt olvastam a neten hogy nyáron lejár……bárcsak igazad lenne.
    Igazából nem az zavar ha elviszik őket mert ne legyünk naivak egy osztrák negyed osztályú csapat is többet ad érte mint amit mi tudunk….igazából az idegesítene ha egy senkiházi fradi, vagy vidi vinné el.

  3. Az összes akadémistának, Hemingway féle “örökké tartó” szerződése van!
   Ez röviden a következő: 3 éves szerződést iratnak veled alá. Az első év végén, pedig “felajánlanak” egy újabb 3 évest, és így tovább.
   Aki nem írja alá az egy év leteltét követően az újabb 3 évet, azt megzsarolják, hogy a szerződéséből hátralévő 2 évben kispadon fog ülni. ( ha jól emlékszem legutóbb Debreczeni volt aki 1 évig nem játszott ).

   De Gerivel kapcsolatban nézzük a tényeket. A csapatban előtte van még, Keita, Vernes is ( tehát ő a hármas számú csatár ha a nyáron nem érkezik újabb külföldi). Jövőre is max. kispad, és estleges becserélések.

   A legszomorúbbat pedig ebben a cikkben olvashatjátok a magyar fociról: http://sportgeza.hu/futball/2014/05/31/gubacsi_zoltan_novaraban/
   Egy mondatot kiemelek: ” A Honvéd is megkeresett 15 évesen, de mivel korábban már játszottam
   náluk, nem szerettem volna még egyszer végigélni, hogy másokat, érzésem
   szerint gyengébbeket jobban favorizálnak nálam.”
   Ennyi. Tehát nem csak a felnőtteknél megy a”favorizálás”, hanem már korábban kezdődik. Így pedig nem lesz eredmény.

   1. Az MTK-nál pont ugyanígy csinálják, voltak ott is ebből feszkók – pl. Balogh Béla is pont emiatt lett ott feketelistás, mert nem írta alá az újabb iksz évet. Inkább padozott és fakózott egy-két szezont, csak szabadulhasson. Persze a klub részéről is érthető, hogy nehogymán’ az legyen, hogy én kinevelem, csiszolgatom a gyémántot, aztán hopp, már ott sincs, elvitték ingyen.
    Még jön Bobálra Youla is, és ott van Daud, őt se feledjük.
    Egyelőre lövésünk nincsen, valóban élesben, 90 percre milyen Keita, milyen lesz Youla, stb., így azt sem jelenthetjük ki egyelőre és biztosan, hogy Bobál Geri hányadik számú csatár. Főleg, ha mondjuk összejön neki egy szenzációs u-19-es EB forma a nyáron…
    Iszonyat bizonytalan és képékeny minden.

 6. Fúbakker!
  Az eredmény szenzációs!!! Nagyon el akartam menni a meccsre, szerveztük is, de a feleségem gericssérve közbeszólt sajnos…
  Szopós Dombi! A 200 tizenegyese közül ez lett volna a 7. jogos, de hát most megfiezetett! :) Arról is beszéljen a Gundel meg a többi, hogy hányszor kapott kamura tizenegyest eddig! Hány pontot szereztek ez által, amiken bajnoki cím is múlhatott egyes esetekben…? Az éremnek 2 oldala van… Így jár az, aki sokat kamuzik: a végén azt sem hiszik el neki, ami tényleges.
  A meccs: rommá iskoláztak minket, úgy mentek át rajtunk, ahogy akartak. Legyünk őszinték: 76%-ban azt sem tudtuk, mi történik, és abszolút nem rajtunk múlt, hogy nem 18-3 lett a vége. Eleve: Botka kezezése és Dombi esete 2 tizenegyes, plusz 2 gólvonalról mentés, és vagy 3x ennyi totális ziccer. Kemenesből szuperhőst csináltak!
  Végig azon morfondíroztam, hogy oké, nekünk nem a Debrecent kell lesimáznunk a köv. szezonban oda-vissza, valszeg nem ők lesznek a mi közvetlen riválisaink, de hogy ennyire ne legyen közünk ahhoz, ami a pályán történik, ennyire ne tudjunk labdát megtartani, kettőször saját emberhez passzolni… Lesz dolga az edzőnek és van a stábnak, hogy szerezzen 2-3 MINŐSÉGI embert, különben max. 10. hely. Vagy kib@’ jó edző kell, aki ki tudja ezekből a fiúkból hozni a tényleges potenciált, ami azért bennük van.
  Nyilván, ha 90%-ban az NB3-ban nyomja valaki Testardik meg Mancini-k meg Diarra-k miatt, annak durva, hogy pont egy gálázó Debrecen, új stadion, amit csak fotókon láthatott eddig, 20.000 néző előtt kell hirtelen 4 sebességfokozattal följebb játszania, és ez nem is az ő bűne, hogyha nem megy neki, de rengeteg tennivaló van velünk, ha legalább a középmezőny közepére föl szeretnénk érni jövő ilyenkor.
  Minden esetre óriási öröm ez a mai, giga-brahi, a többit felejtsük el.
  Várjuk az új edzőt, várom a felkészülési meccseket, igyexem mindre kimenni, várjuk az új igazolásokat/szerzeményeket, és szőjük a korlát mellett az új reményeket… CS.A.K. a Kispest!
  :)))

  1. Dombi 11-esét illetően nem értünk egyet. Sima ütközés volt, egy 18 (!) éves gyerekkel, amitől megborult. Könyörgöm, ugyan már. :)

   A mondandód lényegével viszont (“de hogy ennyire ne legyen közünk ahhoz, ami a pályán történik, ennyire ne tudjunk labdát megtartani, kettőször saját emberhez passzolni…”) mélységesen egyetértek. Néha lehet ilyen mákunk, de hiába jók ezek a gyerekek, néhány rutinos, MINŐSÉGI játékos nélkül hosszú távon inkább az elmúlt 9 meccs eredményessége lesz inkább a jellemző. Velük viszont a határ a csillagos ég lehetne.

 7. sajnos csak összefoglalót láttam :( , ill. perc foszlányokat telon….az látszik, hogy óriási mákunk volt és végre(!!) Kemenes is odatette magát…de úgy láttam nekünk is volt pár helyzetünk a gólok mellett ! vagy játékban tényleg nagyon gyengék voltunk ? akárhogy is volt, 21 év körüli átlagéletkorú csapattal, ez 1 óriási eredmény…

  1. Az eredmény óriási, a többi meg (együtt az utolsó 8-9 meccsünkkel és a mostani játék összképével) iszonyat munkát kíván a leendő edzőtől és a menedzsmenttől… Ha úgy alakul, simán küzdhetünk majd a kiesés ellen is, miként az élmezőny közvetlen közelébe is érkezhetünk, ha olyan edző és olyan igazolások jönnek… Izgalmas 2 hónapunk lesz a következő idénykezdetig!

   1. amit láttam, abból annyi jött át nekem, hogy elöl kellene még valaki, aki megtartja a labdát ilyen meccseken és keményen bevállalja az “1az1beneket” , Amúgy Bálintnak olyan labdái voltak, ami már lassan Szabó Tibi kategória… :) és az egyetlen pozitív olvasata a néha fejetlen kapkodásnak a kapunk előtt : úgy tűnt, ma este tényleg küzdöttek 1másért is ezek a srácok, ha valaki elcseszte, mindig jött még valaki más segíteni… ezekre azért lehet építeni ! milyen volt Botka, Csábi ?

    1. Csábi labdához sem ért talán, mezőnymunkázott, Botka dettó, mindenki ezerrel rombolt és futkározott, mint pók a falon :) Vércse király volt, jól nyomta ezen a meccsen is úgy, hogy középpályánk nem volt. Sem labdaszerzés, sem labdatartás, sem támadásvezetés tekintetében. De ami kevés jutott, abban főszereplő volt abszolút.
     Vétek, hogy ezt a gyereket is hátrébb vonva játszatták 3/4 szezonon keresztül (Rossi…), amikor sikít róla, hogy elől képes kiadni azt magából, amivel megáldotta az Ég!

     1. kösz az infókat ! ahogy felnyomják valahova a meccset, nézem nyomban… Iszonyat sok múlik az edzőn, egy ilyen fiatal csapatnál még inkább, lásd : Rossi-Vécsei…. és Bálintot még kedvelte is a tar talján.:) Nagyon kíváncsi leszek a következő szezonunkra, az igazolásokra ! én bízom benne, hogy közelebb leszünk a dobogóhoz, mint a jelen helyezésünkhöz. Persze ehhez nem ártana tudni mi van Hemi+korDella fejében… ki megy, ki marad…ki jön ?!
      Ami kicsit aggaszt most, az Vécsi válogatott szereplése, gyanús nekem ez a gesztus Pintértől… nehogy ez is valami külföldi szerződéssel legyen összefüggésben…

 8. Egyre édesebb az a magyar narancs,hisz mindenki láthatta,hogy négy éven belül hova kell megépűlnie annak az ÚJ stadionnak,hisz ezek a srácok megérdemlik!Ismét fantasztikus élmény volt látni így együtt ezt a fiatal társaságot,örök emlék marad ez a győzelem.Ami kritika elhangzott eddig Vernesről vagy Simon Mikiről,az visszavonva és törölve végérvényesen.A fociban csak az eredmény számít a többi részletkérdés,és már csak annak szurkolok,hogy ezek a kis pitbullok(mert így nevezem őket) mind egytől-egyig válogatottak legyenek,a magyar focinak szüksége van ilyen tehetségekre!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.