Happy (?) End

the-endTavaly azt sírtuk el az utolsó fordulós beharangozónkban Debrecen előtt, hogy “végre vége“, s aztán, bár örültünk a bajnokverés minicsodájának, tényleg nem bántuk a zárást, hisz vége lett a tavaszi borzalomnak, és “még egy ilyen szar félidényünk nem lehet“.

Lett, kettő is: a tavaly ősz és a mostani tavasz.

FIGYELEM! A most következő poszt kiábrándult lesz és szomorú, így aki inkább örvendezne a bennmaradáson, szíve joga, és azokat is megértem, de azok ne is kattintsanak a tovább gombra mert csak engem küldenek el a Kone sípjára, hogy mit szöttyögök, RW, te pesszimista ecetmanus, te szerencsétlen varjú. Csak mondom. A miheztartás végett.

Szóval legyen vége-hangulat, no de előtte ma még a Pápa ellen egy kicsit izgulni kellett a meccs előtt, bár belül mindenki biztos volt benne (többé-kevésbé), hogy meglesz a maradás. Én egyenesen nyugalom-cunamiban leledzettem, 4:0-át várva a romjaiba dőlő Pápa ellen. Csak az ultrapesszimiska és szarkazmuspápa Ábel és Viktor intettek óva, hogy a jelen Kispest  képes “csodára”. Bakker, majdnem be is jött.

Az elezi önkiállíttatás és Gyula úr kihagyott tizije (mely előtt már rám is átragadt a többiek nihilizmusa, és belül megéreztem a rollert) táján az önszopatásnak komoly esélye volt, de szerencsére a Pápa tényleg már csak mezileg volt kinn a pályán, illetve a második félidő elején előbb Ignja papa vert közelről egy nyugtatót Szűcs dublőrének szeme közé, majd a Pápa is 10 főre fogyatkozott, Holender ügyes kilépésének és lerántatásának köszönhetően (bár a harmatos bíró elég sokáig totojázott, hogy mi legyen). Egál végre a létszám tehát, bár emberhátrányban sem volt kolosszális vész, innentől pedig aztán Gyula úr tavaszi sokadik beköszönése végleg el is döntött mindent.

Na, kezdődhet a fieszta” – vigyorogtunk egymásra a többiekkel önironikusan, de komolyan, ami innentől jött az tényleg egy elbaszott fieszta lett. A lelátó elkezdett ünnepelni. Szép volt fiúk kórus, Maaaarcoooo Rossi kórus, mintha nem az egyik legtopább idényünk után lennénk evör, és mintha nem az egyik legvéleményesebb gerincességű edzői visszatérést nézhettük végig egy tök fölösleges Csábileváltás után február közepén. OK, Rossi korrektül lehozta a minimumprogramot tavasszal, mert bennmaradtunk (éppenhogy), de a meccs előtti önfényező (mi itt elvégeztük becsülettel a kemény munkát jelleggel) himnuszok, meg tegyük a kezünket a szívünkre, az utolsó utáni pillanatos bennmaradás akkora edzői truváj volt szerintetek, most nem bántva az olaszt, de tényleg? Ehhez képest úgy ünnepelte itt őt az ezerfejű, mintha a 6. helyre kormányozta volna sziporkázó játékkal a Vérhód és Csábi dilettantizmusa alatt csak őrlődő keretet. Miről beszélünk?

Az már csak hab volt a tortán, hogy a végigszánalmaskodott meccs végére még Kemenes Szabit lehozza a kispad, helyére beküldve Horváth cserekapust, gálázunk, vazze, a kivetítőn tűzijáték pörög, komolyan, mintha bajnokok lennénk, vagy dobogós érmet szerző csapat, vagy kupagyőztes, akkor szokott történni ilyen gesztushalmozás, erre most lenyomjuk az anyagilag-morálisan-lélekben egyaránt padlón lévő Pápát és standing ovation?

Nem értem magunkat. Ugyanez a szurkolósereg itt kurvaanyázta volna a csapatot, ha nincs Ignja gólja, ellenben a Hali és a Dunaúj is nyer. Arany középút, az hol van, könyörgöm? Szépen, szolidan meg kellett volna tapsolni a mai győzelmet, aztán hazaballagni, mert ez az idény nem érdemel többet.

És mindezt nem a játékosainknak üzenem. megmondom őszintén, nekem a srácainkkal nincs nagy bajom. A többségükkel, a keret gerincével legalábbis. Volt egy-két, a vártnál gyengébb forma idén (pl. Szabi, Vécsei), de ettől még nem “gyűlöltem” meg őket, Hidi egész éves stabil játékának, Nagy Geri tavaszi felpörgésének, Holender idényvégi beindulásának, Gazdag főleg ősszel biztató produkcióinak még tapsikolok is magamban, Ignja nagyrészt jó volt egész évben szokás szerint, a téli igazolás-ámokfutásból Elez egészen bevált, Gyula út meg az idény közepét leszámítva szépen termelt. Proszika egy félisten, akit nem értem, miért jegelt a végén a talján, Botival semmi gond, ha a szélen játszatjuk, Botka Endi szobrát meg már formázom a kertemben.

Ezek apró örömök, de ettől még csapatként, eredményességben ez egy kurva gáz év volt. De ha szerintem erről nem a srácok tehetnek (leszámítva néhány haszontalan/gyanús légióst, Kosznics, Alcsíí, Navarro, halljátok?!), akkor ki? Nem nehéz kitalálni. Klubvezetésileg a dilettantizmus  majdnem teljes arzenálját bemutattuk idén (koncepcióváltások kéthavonta, a 2014 tavaszán belendülő ifisták kikölcsönzése nyáron, elindulás egy úton, majd előzmény nélkül gyorsan lehajtani róla, eszetlen játékospolitika, elriasztott szurkolók, stb.), a palettáról már tényleg csak egy krémerkárolyi félidős edzői hazamenetel, vagy egy tarsolyi öncsődbejelentés hiányzott a tavasz közepén.

Nos, ilyen előzmények után a fieszta-hangulatot kissé erősnek éreztem, kövezzetek meg érte. Bennmaradtunk, én meg csak nézek ki a fejemből, hogy mi a faxgép volt ez az elmúlt 15 hónap?

Hanta szerint visszajöttek a ’90-es évek vége-2000-res évek eleje.

OK, csak akkor még lelkes fiatal voltam.

Sajnálom, kedves olvasók, nem akarom senkinek sem lehúzni a kedvét, de ez van, én jelenleg se a jövőt nem látom, se a közelmúltat nem értem, hogy mi mit akarunk egyáltalán, mint Honvéd, mostanság. A jelen, na azt láttam, úgy ünnepeljük a kivérzett Pápa félgőzös leverését, mintha a Samp elleni hazai siker éledt volna újra. Pedig nem.

Örülök, hogy itt a nyári szünet, rám fér.

Hogy tavaly is ezt írtam?

Na itt a gond, Itt a kurva nagy gond.

 • Pelso

  korrekt összefoglaló… a legjobb ebben a szezonban, hogy vége.

 • A69W

  Gratulálok a poszthoz!
  Ugyanezt éreztem Én is, a végén szép csendben hazaballagtunk és nem értettem ezt a nihilt ami a pálya szélén volt!
  Én szégyeltem inkább magamat ezért a szezonért (is).
  Továbbra is tartom, hogy GFH-val nincs jövő!
  Semmi nem fog itt változni!
  Kavarognak az érzések bennem, de én továbbra is lapot húznék a 19-re!

  • A69W

   Utópia!
   A Honvédnál egy ember az élet és halál ura, mindenben Ő dönt és nem fog engedni senkit sem, hogy beleszóljon a vezetésbe és ez látjuk hová vezet!

 • Boldizsár Ambrus

  Nem húztad le a kedvem,teljesen reálisan látod a helyzetet.

 • VirágPeti

  Kieresztették a kiesés réme miatt hetek óta felgyűlő feszültséget. Most ültek volna kussban inkább? Hadd fiesztázzanak, nincs ezzel baj szerintem. Megköszönték Rossinak is, teljesen oké ez. Nem kell a kákán is csomót keresni. Ki vagyunk éhezve a jó szereplésre és jelen helyzetben ez a bentmaradás egy picike siker, aminek igenis örülni kell. És még egy: én is örültem Csábinak annó, meg sajnáltam amikor elküldték, de ő valahogy – és tényleg elnézést érte – de nem elég keménykezű, és sajnos nem egy nyertes típus. Én úgy érzem, vele kiestünk volna.

  • A69W

   Ebben nem értünk egyet!
   Ott van Pintér Attila, keménykezű edző és mire ment vele….nem a keménykezűség a siker egyedűli záloga!
   Egyébként Csábival nem az utolsó fordulóban lett volna meg a bentmaradás ebben biztos vagyok!
   Nem hiszem, hogy a poszt a kákán is csomót keresésről szól, inkább arról, hogy nincs reálisan megvalósítható kiút ebből a helyzetből!

   • VirágPeti

    Nincs kiút? Honnan? Bentmaradtunk ember! Az élet megy tovább, és GHF sem marad itt örökké. Nem kell ez a temetői hangulat most, legyetek optimistábbak.

    • A69W

     minden nagyon jó, mindennel megvagyok elégedve?
     hát én baromira NEM!
     Nemhogy már annak kelljen itt ünnepelni, hogy 30 forduló alatt 6 győzelmet arattunk!
     Ha nem a Honvédról lenne szó, hanem egy noname csapatról, akkor itt lenne a helye a ünneplésnek, hogy valóban megcsináltuk, BENTMARADTUNK!
     Nálam ez nem szint, a Honvéd esetében nem!
     Mire legyek optimista?
     Mi fog itt változni?

     • A69W

      “A Honvéd történelme miatt nem helyénvaló az, hogy csak az utolsó fordulóban tudja bebiztosítani a klub az élvonalbeli tagságát. Erre az egyesületre egy sokkal jobb jövő kellene, hogy várjon, bár azt egyelőre még nem tudom, ez hogyan lesz megvalósítható, még ha bízunk is a szebb jövőben”
      Marco Rossi
      Ennyi a lényeg szerintem is!

     • ius

      Na ez szerintem is sokatmondó. Ugyanakkor a Csányi milliók csak úgy fognak érkezni, ha a tulajok a korábbi hozzájárulásukat szinten tartják, ebből pedig szükségszerűen következik, hogy több pénzből gazdálkodhat a csapat. Mindez persze nem nagyon illeszthető egy gazdasági társaság működésébe, de ez nálunk olyan szoci-kapitalista bajnokság lesz.
      A lényeg, hogy több pénzből jobb csapat kel épüljön és a légiós áradat is megszűnik.
      Én reménykedek benne, hogy kineveznek egy szakmai vezetőt, mert Csányi szerint 2 féle tulaj van jelenleg, az egyik szakembert hoz a szakmai döntésekhez, a másik pedig mindenbe beleszól…

 • Cha-b

  A szép volt fiúkat én is megmosolyogtam… :P
  Nem nagyon érdemelnek dicséretet egy ilyen szezon után… Most bentmaradtunk, de ha nem lesz változás akkor jövőre esünk ki, csak 1 évet “halasztunk”. Én nem fújok 1 játékosra, meg az edzői stábra sem, Hemi és társai na rájuk viszont be vagyok rágva… én nem is tudom mi a céljuk, jövőképük…

  “Parádé! Csoda, hogy mire képes egy tehetséges tulajdonos!”
  Még szerencse hogy ilyen tehetséges különben most zokognánk… :P

  ” legvéleményesebb gerincességű edzői visszatérést nézhettük végig”
  Erről meg Rossi pont nem tehet, ha nem vállalta volna, akkor jött volna 1 ismeretlen olasz… Hemi akart váltani.

 • Kicsipest

  Tényleg szégyen, hogy az utolsó fordulóig kellett izgulnunk, de a győztes meccsnek csak szabad örülni. Amúgy, nincs jövő Hemivel, nincs jövő Szíjjártóval, de kivel van? Mit/kit szeretnének a kedves szurkolótársaim?

  • A69W

   A tegnapi Lottó 5-ös nyertesét például :)
   Ez a nagy kérdés valóban amit feltettél, Hemiben Én már nem hiszek régóta!
   Szíjjártó direktbe kerülése szintén nem megoldás,legyen Ő a háttérben és hozzon egy multit sok pénzzel és álljon össze egy új managament akik vezetik a klubbot hiteles és hozzáértő emberekből.

 • Eastbay

  Vagy 15 évig úgy voltam vele hogy annál a bizonyos Gázszer elleni meccsnél nincs lejjebb. De az elmúlt két évben szinte minden egyes rohadt meccsen alulról verjük a Krémer-féle társulatot.
  Visszajött a ’90-es évek vége, 2000-es évek eleje? Ja, csak a szurkolók nem jöttek vissza…

 • Blobov

  A pályára nem csak a klubhoz tartozók és a szervezők mehetnek fel?
  Mert akkor a külgazdasági miniszter úr már a klubhoz tartozik, igaz, hogy a fiával felszaladhatott a pályára. Vagy legközelebb én is leugorhatok a fiammal?

 • empires321

  Ha mindenki így gondolkodna, mint Te kedved hanta, akkor ha én focista lennék menekülnék a Honvédtól! Igen sajnos gáz meg minden, hogy az utolsó fordulóban a bentmaradásért játszottunk meg minden, de könyörgöm!!! Végre ebben az évben először volt normális szurkolás!!! Szerintetek milyen az egy magyar fiatal játékosnak, hogy az egész szezont 600 néző előtt, anyázó részeg 20-30 évesek és mindenkit szídó 60 éves szurkolók előtt kell lejátszani? Véleményem szerint ennyire pesszimista, borulátó szurkolótábora nincs az egész nb1-ben, mint nekünk…Én sajnos csak a tv előtt tudtam nézni a meccset, mert szombaton is dolgoznom kellett, de annyira boldog voltam, hogy végre a szurkolók, szurkoltak a csapatnak, éltették Rossit, aki az elmúlt 20 év legjobb edzője a szememben, engem pl ez sokkal jobban érdekelt, minthogy most milyen tavaszunk volt. Az ősz elment a szar edzőkkel, tévedésekkel, ennyi volt ebben az évben. Unalmas már rohadtul Csábit hallgatni, szerintem vele pont, hogy simán repültünk volna a másodosztályba(neki is pont annyi ideje volt, mint Rossinak, kb 1 hónap csak nála az nb1-ben sorra kaptunk ki, a felkészülési meccseken fos nb2-es csapatoktól kaptunk ki, de sebaj CSÁBIJOCÓÓ AZ ISTEN…, idejött Rossi, és 5-6 meccs alatt év közben!! felépítette a csapatot és elkerültük a kiesést! Ezt nagyon kevés edzővel tudtuk volna elérni. És mégegyszer mondom, az ősz miatt ennyi volt a csapatban, és csak ez miatt, megérdemelték a fiúk, hogy éltették őket, sikerült bentmaradni az nb1-ben, és az utóbbi meccseken a játékunk is egész szépen elkezdett fejlődni, ezt már a vidi és fradi meccsen is lehetett látni. Vicces ezt olvasni, hogy egy győztes nb1-ben maradásos meccs után is ezt olvasom, hogy gáz, szégyen, szurkolás nélkül csak el kellett volna ballagni haza. Igen gáz, szégyen, de az ősz után kb ez volt a maximum amit teljesített a csapat. Ez az én véleményem, lehet károgni, meg szídni az én anyámat is a gondolkodásmódom miatt…

  • A69W

   a posztot RW jegyezte…..
   oké,hurrá és happy minden és valóban szép volt a tegnap, de ma is felkelt a nap és a nagy kérdés nálam a hogyan tovább!
   A “Csábi Jocózás” azt hiszem mindenki előtt világos, hogy nem Rossi ellen szól! -legalább is Nálam ez alap.
   A felkészülési meccses kamu dumát GFH vonta maga elé.
   Sajnálom,hogy nem voltál ott a Kispesti Futbal Házban amikor Csábi volt a vendég, azt hiszem akkor nem írnál ilyeneket!

  • Kicsipest

   Igazad van, egyetértek veled! Gondolom, szombathelyen is sírva mentek haza tegnap a szurkolók!

  • RW

   Nem hanta írta a posztot, engem szidj. De annyira engem se: ott a poszt elején a figyelmeztetés. Nekem ez a véleményem és tartom is. Megjegyzem nem kellett volna idény közben 6 forduló alatt csapatot építeni ha nem kapkod télen a klubvezetés és hogy unalmas csábijocózás is legyen lhet vele nem a Hali ellen nyerünk először. Vagy nem. Rossinak kösz a bennmaradást de ezért edzőgéniusznak látni… Hát, nem tudom.
   Peace.

   • szilárd

    Miért nem kezdeményeztek egy csábijocó vs.marcorossi szavazást? Szerintem jelenleg az összes magyar edzőnek jót tenne ha felülnének a gázsütőre.Kivételt képezhet: Pintér A.,Miriuta és esetleg Dárdai.

    • Granero

     Huh, szerintem nem egy kategória a három: Pintér.<.Miriuta .<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<.Dárdai :)

     • szilárd

      Kétlem,hogy Dárdai lenne a legnagyobb,én ragaszkodom a sorrendemhez,az idő úgy is megoldja.

     • Pelso

      szegény Pintér 1 vicc kategória Dárdaihoz képest…:D Miriuta Lacinál pedig nem ez volt az az idény, amikor le lehet mérni, hogy milyen edző

     • Granero

      Igy van, majd az ido eldonti, de ugy erzem, hogy ebbol a harmasbol nem nehez kiemelkedni… :)

    • Pelso

     és 1 szavazás mit döntene el ??
     talán ha egyszer Csábinak is megadatik, hogy kap 1-2 szezont Kispesten, akkor majd lehet már mit hasonlítani…

 • Csaba Horváth

  Én tegnap kinn voltam a meccsen. A Csapaton látszott, hogy hajtanak, ettől független az első félidőben nagyon szerencsétlenül játszottak. Viszont 10 emberrel is úgy játszottak, mintha nem történt volna kiállítás. A második félidőben pedig úgy játszott a Csapat, ahogy egész évben játszaniuk kellett volna.
  Ami a szurkolást illeti, én úgy éreztem, ha van miért szurkolni, akkor a nézők – független a Tábor jelenlététől – igenis tudnak szurkolni. Jó volt látni, ahogy a Csapat és a Szurkolók egymásra találtak a második félidőben.
  És igen, lehet hogy ez csak egy fél órányi illúzió volt, de egy olyan illúzió amit már hosszú évek óta nem éltem át. És lehet, hogy ezzel a győzelemmel nem bajnokok lettünk, nem is egy kiesőjelölt Csapatból lettünk erős középcsapat, de jó volt látni a fiatalokon, Kingen, Gyulán az örömöt, hogy igen a Szurkolók szeretik őket, hogy egy kurva mély gödörből sikerült feltornászniuk magukat.
  Hozzáteszem nekem sem tetszett Csábi gerinctelen elküldése, de ennek ellenére Rossi a Csapatot összerakta. Egy olyan állandóságot vitt az utolsó 4-5 forduló pályára küldött Csapatába, ami mellé már régóta nem látott teljesítményt is tudott pakolni. (partyba voltunk a Vidivel, Fradival, Debrecennel, megvertük az örök mumus Kecskemétet, Pápát).
  Én úgy gondolom, ha a nehézségek ellenére Hemingway végre nem a maga kis csökönyös feje után megy, hanem kicsit is a realitások mezejére lép, akkor a 6 kieső csapatból (ami valljuk be olyan játékos túlkínálatot generál a játékospiacon, ami igenis le fogja vinni a játékosok árát) Rossival összeszednek olyan igazolásokat, amivel előre tud végre lépni a Csapat.
  És nagyon-nagyon remélem, hogy Rossi itt marad, és nem megy bele az öreg megint egy bizonytalan kimenetelű edzésváltásba..

  • Kicsipest

   Én is ezen a véleményen vagyok!

 • Döme Sanya

  Szegény embert az ág is húzza, és lássuk be mi ebbe a kategóriába tartoztunk. Ilyen volt ez az idény. Két hónap múlva mi fog még bennünket húzni, azt még a fene se tudja. Azt meg, hogy nincs egy fő szponzorunk, nem biztos, hogy az egyesület hibája. Mindenki a kormány seggét nyalja előnyökért, ezért ott szponzorál. Úgy hogy marad a vizzel főzés, meg a dagonyázás. Aki sejti a jővőt, az csak pesszimista lehet.

 • Escape

  Jó kis írás! Megfogta a lényeget.

 • Trabanti

  Ne legyenek túl nagy reményeink az igazolásokkal kapcsolatban… Ez a keret kis szerencsével középcsapat lesz. Godoy, Gyula, Ignja,, King maradhat, több légíós nem is kell szerintem. Na meg persze Rossi.

 • belos

  Maximálisan egyetértek a cikkel.
  Amúgy Rossit szeretem és mindig jó érzéssel fogok rá emlékezni, nem egy nagy edzőkaliber. “Áp! Áp!, Múv dö bóll fászt, Patrik!” Szóval én nem fogom sajnálni, ha elmegy.
  Mivel rendes külföldire nincs esélyünk, megnéznék egy agilis, fiatal magyart, mit kezd a fiatalokkal. Például Mátyus Janit, bár tudom, rá nincs esély a Hemivel való afférja miatt.
  Kb 1-2 hónapja írtam itt egy kommentet Holenderről, hogy menjen a picsába, csak fetreng és pózol összevissza. Na, most megkövetem, üde színfoltja volt az idény végének, ment előre mint a veszett egér és még ügyes is volt. Csak így tovább, Filip!

 • Pelso
  • vass gábor

   Ezt a Vasas részéről Jámbor János,a csapatot fenntartó üzletember, már cáfolta.

   Nagy az esélye ,hogy Rossi marad nálunk,ő is azt mondta már a tavasz közepén hogy szívesen hosszabbítana,tegnap pedig Hemi jelentette ki,hogy a Honvéd ajánlatot tesz Rossinak.

   • A69W

    hol olvasható Jámbor cáfolata?

    • vass gábor

     A Vasas face csoportjában.

     “János Jámbor : Az NS-nek gratulálok, már hetek óta éppen meccsnapon dob be valami “jó”
     infót, ahelyett,h érdeklődne. Most Rossi, múlt 7en Várhidi, előtte,h
     Mohával nem tárgyalunk….abszolut sportszerűek, még jó,h nincs komoly
     tét már.”

     (A nemrég a szintén NS által felröppentett Várhidi lesz az új Vasas edző,ill. hogy a csk Remili távozóban van,korábban Vancsa M. ü.v. cáfolta meg azonnal a szurkolói oldalukon)

     • A69W

      az NS-től ocsmányabb sajtóorgánum nem nagyon van,a kukában a helye!
      Veszi még ezt egyáltalán valaki?

 • A69W
 • ius

  Tudtok valamit Vécseyről?

  • Pelso

   korábban én is kérdeztem, állítólag sérült, combizom…

 • Pelso

  OFF…… “GYIRMÓT FC GYŐR–SIÓFOK 2–2 (2–0)…
  KIÁLLÍTVA: Nagy J. (túlzott erőkifejtésért) a 90. percben” :DD …ez vajon mit jelent játékvezetői nyelven ? :)
  __________
  ami viszont nem vicces…pár éve még 2 Nb1es csapata volt Somogynak, most mind2 az Nb3ban folytatja…vmi itt nagyon nem kerek :((

  • Igorovics

   Legalább maradnak a somogyi rangadók (hajRákóczi). : – )
   Amúgy pedig kisebb csoda volt, hogy az ország egyik legszegényebb megyéjéből két csapat delegálta magát, nálunk otthon Kaposváron vagy elmégy dolgozni egy gyárba, vagy elköltözöl. Szóval sajnos kb. oda került ez a két klub, ahova gazdasági értelemben való.

   • Granero

    Sajnos ez igy van. En az egyetem alatt koltoztem el es ugy tunik maximum nyugdijas koromban mehetek vissza. :( Azert remelem egy NB2-es csapatot azert ossze tudnak rakni. (majd, valamikor)

 • A69W

  Gyimesi Laci is publikál immáron az nb1.hu-n. http://www.nb1.hu//hirek/u20-vilagbajnoksag-le-vagyunk-maradva

  • Pelso

   végre nem csak a nyugger önfényezése megy mindenhol

 • Pelso

  én nem tudom (eldönteni), hogy van-e cikibb klubtulaj… https://www.youtube.com/watch?t=289&v=xP11LEwwotM