Nehéz ügy

FIGHT! (via nwf.org)
FIGHT! (via nwf.org)

A kérdés nem könnyű, és félek, én sem fogom tudni megválaszolni, még ebben a posztban sem. A vitatéma örök – mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás – azaz azért szidja a lelátó a játékosokat, mert katasztrofálisak, vagy azért katasztrofális a csapat, mert szidalmazza őket a lelátó? Ember legyen a talpán, aki igazságot tesz.

Nehéz az ügy, állást foglalni még nehezebb, nem is nagyon fogok, persze talán mjd lehet érezni az írásból, hogy mit gondolok belül.

Szabitól jött a szokásos nso_tv-s nyilatkozat (nyilván mindig őt szólítják meg az audiovizuális csatornákat alkalmazó riporterek, hisz messze a legkommunikatívabb, legszínesebben fogalmazó, és az egyik legértelmesebb arc a keretből), amiben jó RW-s terminológiával élve, a végén kissé megposszan Szabi, annak kapcsán, hogy a Kanyar hiánya miatt csöndes Bozsikban jobban hallani a főlelátóról és a korzóról érkező, nem épp baráti üzeneteket a csapat felé. Ez nekik, játkosoknak nem túl bizató érzés, és jó lenne, ha a drukkerek belátnák: nehéz helyzetben azzal segítenek, ha drukkolnak, nem pedig azzal, ha ekézik a csapatot, hisz addig lesz első osztályú a szurkolótábor, amíg a csapat is, vagy valami ilyesmi.

Nehéz az ügy. Szabi nekem az egyik kedvencem a keretből, mondjuk ez a fenti jellemzésemen is látszik, emberileg, szakmailag… illetve az utóbbi kitétel az utóbbi két évben kicsit bicsaklani látszik, és már lassan csak az “emberileg”-re olvad, hisz míg 2011 és 2013 közt fő szószólója voltam a Kemenes=új VezérÁdi tirádáknak, addig bizony az utolsó 2 évben én is többször kritizáltam a metaller cerberust, legendásan véleményes kifutásai miatt (igaz végig amolyan “érted szidlak, nem ellened” tónusban). Viszont – pont azért, mert a véleményem nem szeretem hetente váltogatni, most sem szívesen dobnám sutba a régi jelzőket két másodperc alatt azzal, hogy Szabi szar kapus lett, nyilván nem lett az, aki két és fél idényen át húzóember és bravúrkapus volt, megérdemelten cséká, akit Tóth Iván és Sánta helyett is ordítva követeltem vissza a kezdőbe Supka egy-egy agyrohamakor – nos, az a sportoló nem felejt el két év alatt védeni és nem lesz Roland Praj (ha mond ez a név még valakinek valamit…). Vagy a nálam tízessel fiatalabb korosztály kedvéért nem lesz egy Oraze.

Nem lesz, de hullámvölgybe kerülhet, bár a mostani völgy már nem is völgy, inkább valami huzamosabb periódusú árok – akkor viszont valami van a háttérben. Magánéleti probléma? Semmi közünk hozzá, max növeli a megértést. Kapusedzői gondok? Iván legendásan “jó” kijöveteleire emlékezve lehet, itt a hunyó… Vagy a másik valószínű indok: kedvvesztés. És akkor visszatértünk az alaptémához.

Amúgy veszthet kedvet egy profi sportoló? Nyilván nem, mondják a szemellenzős antiszimpatizánsok, de én e téren is megértőbb vagyok tán… Tényleg kurva szar lehet nálunk játszani az utóbbi években. Mondjuk hogy erről mennyire a lelátó tehet… egyszemélyben… bármennyire is híresen prosztó tud lenni a korzónk (talán csak Kecsó keményebb hely nálunk a sajátjaival), azért ez már karcosabb kérdés. Persze Szabi is mit tehet? Nekimehet nyilatkozatában a bajok egyik fő okozójának – de akkor év végén sok sikert a pályafutásához, okay. Nekimehet az MLSz-nek – valahol nekik is megy a szavak mögött, ha figyelitek, de hát az meg tudjuk, mennyit ér: nekiugorhat a Csányi műveknek bárki bármilyen észérvvel, a válasz egy Papa H.-t megszégyenítő “Nemmmmmmmmm, következő kérdés?!” lesz. Kinek címzi tehát a frusztrációit Szabi? A még kinnlévő drukereknek, akik szidnak, ócsárolnak, ahelyett, hogy drukkolnának.

Megértem Szabit.

De megértem a másik oldalt is, nem is kicsit!

Évek óta szenvelgünk a csapattal, nekem1990 óta a kezdő 5 év konstans sikerélményei után az igazi kedves emlékeim száma nem túl nagy… Egy 1996-os MK- győzelem, majd bajnoki cím 2004-ben – a másodosztályban, uhh. Aztán 2007, MK-siker és az azt megelőző fél év, 2009 dettó, csak megelőző félév nélkül egy bunder csapattal, illetve a bronzrájd Rossival (illetve inkább: Lanzával).

Régen rossz, hogy a "kövér bunder" szókapcsolatra nekünk nem ez a kép, hanem a 2009 körüli évek ugranak be :( (via: bestofcafe.hu)
Régen rossz, hogy a “kövér bunder” szókapcsolatra nekünk nem ez a kép, hanem a 2009 körüli évek ugranak be :( (via: bestofcafe.hu)

20 év alatt három és fél jó félidény… vagy vegyem ide a ’98-as bennmaradást, mert legalább happy end lett? Elég karcsú… Persze hogy hamarabb gurul el a gyógyszer… Amikor az utolsó egy évünk ismét arról szól, mint a Komora és Pini érákban, hogy vereségre vereség, értelmezhetetlen légiósok, hülyének nézett drukkerek… Már az a pár, aki még kimegy. Persze, hogy jönnek a beszólások… És ahogy megértem Szabit, megértem ezt is, és mondanám, hogy méltósággal kéne viselni az ilyet, de akkor megint visszamehetünk oda, hogy milyen lelkiállapotban lehetnek a játékosaink, főleg azok, akiknek esetleg még jelent valamit a klub (ha van még ilyen) és aki ért még magyarul, mert Gyulabá szegény is kapja a “Gyula azt a n…. k…. anyádat” osztást, csak ő legalább nem érti. A többiek meg megértik. De az is igaz, hogy Szabitól meg pont most jön rosszkor ez az orrfelhúzás, hiszen idén igen sok lepke van a hálóban, és ez sem javítja a korzó empátiáját.

Nem könnyű helyzet, az biztos. Szabi eddig mindig nagyon érezte, hogy mikor és minként kell szólni a csapat arcaként a drukkerek felé, ez a mostani kevésbé tűnik sikeres stratégiának. Ezt már csak azon is látom, hogy egy-két eddig őt mindig védő korzóbútordarab is kezd kritikusabban fogalmazni, ha nem is ordítva a pályára, de mi halljuk a korlátnál.

Összegezve: én mindkét fél részére pici önmérsékletet javasolék – persze ez most a legnehezebb. Csak bízni tudok benne, hogy (bár ez csodaszámba menne, de) egyszer eljön az idő, hogy Szabi a drukkerekkel karöltve egy következő éremátadáskor az új stadion drukkerkocsmájában már csak jókat röhög ezeket a  sztorikon és éveken (miközben sír a Holé féle 600 Ft-os csapolt dobozos Borsodin). Tudom, hülye utopista vagyok.

Nem könnyű a kérdés – nektek mi a véleményetek?

 • Pelso

  én spec. nem értem meg Szabit : a kiesés még nem zárható ki és úgy lötyögnek 70 percig, mint 1 sörmeccsen !!?? neb@ssza már meg… miközben tényleg olyan gólokat hozott össze a védelemmel karöltve, ami miatt már többen mixesnek tartják… :( na ez(mix) szerintem már túlzás, de sajnos, Szabi nyilatkozata is az… és sajnos azt mutatja, hogy nincs egészen rend a fejekben !

 • Lassie Tizenkilenc

  Borzasztóan egyszerű a képlet : Ha egy játékos amatőr státuszban a foci szeretetéért játszik és a szurkolók szidalmazzák az nyugodtan lelkizhet.
  Ha egy profinak mondott sportoló millió körüli összeget lapátol havonta össze azzal hogy az 5-6. meccs megy el rajta .. na az ne lelkizzen…pénzért játszik.Ha nem akarja elviselni hogy a gyenge teljesítménye miatt kritizálják akkor vissza kell adni a havi juttatást és lehet sírni a bekiabálások miatt.
  Már nem tudom hanyadik meccs az idén : az első valamirevaló kaput eltaláló lövésből gólt kapunk.Kivetődés/kifutás NINCS, elvetődés (akár alibiből) NINCS, a csapattársakkal való pörölés VAN, szurkolókat kiosztani mert kritizálnak VAN .
  Nézzük meg az NB1 többi kapusát a bekapott góloknál a fenti ismérvek alapján….
  A helyzet roppant egyszerű : nem felejtett el védeni, de el van kényelmesedve mert nincs konkurenciája.
  Kell hozni egy bombaerős kapust a nyáron , és védjen az aki jobb formában van…ennyire egyszerű….ne bonyolítsuk…

 • A69W

  Éntudom, hogy bőven kisebbségben leszek, de megértem Szabit!
  (egyébként Isten éltesse innen is mert ma van a születésnapja).
  Egy kapusnál elég egy hiba és az teljesen más szinezetet kap minden, mintha Prosser elől eladja a labdát.
  Mi perspektíva van ebben a csapatban most?
  Mit lát egy kapus? azt, hogy szinte hetente más védősor van előtte, ebben az évben a harmadik edző ül a kispadon, a tulaj kénye kedve szerint megy minden a klubban, 800 néző előtt kell lehozni a hazai mérkőzéseket rendre.
  Nem könnyű ilyen alaphelyzetben toppon lenni!
  Nem hiszem azt sem, hogy itt agyon keresik magukat a játékosok és szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy máshol mekkora összeg van a borítékban.
  Kapásból mind a többi 15 nb1-es kapus esetében feltudok hozni lepkéket és potyagólokat ebből a szezonból, persze Szabi szem előtt van és szombaton is az ezerfejű nem a jó védéseire hanem a bekapott gólra ugrott. (megjegyzem amúgy, hogy az szerintem inkább a hétvédsor sara volt leginkább).
  Amúgy kvázi divat lett megtalálni Őt és nekem ez bevallom nem szimpatikus, egy kapusnak kell, hogy érezze a bizalmat a támogatást és most olyanok miatt amihez tényleg semmi köze, jön a “Szabizás”.
  Nem tudom mennyiben van benne ebben az egészben Tóth Iván hozzáértése……nem tagadom nálam egy Brockhauser, Gujdár kapusedző a padon sokkal megnyugtatóbb lenne.
  Konkurens kapus idehozatala (lsd. Sánta esete) nem hinném, hogy megoldana bármit is, különben is azt hiszem, hogy Don Hemingway erre adna ki utoljára pénzt, amit meg adna érte azon legfeljebb csak az Ugandai U19-es válogatott tartalék kapusa jönne ide megmentőnek….vagy (sanda megérzés ez) Szűcs Lajos itt fog kikötni a következő szezonban és akkor “megnyugodhat” a publikum, megkapta amit akart és nem is kerűlt pénzbe a tulajnak!
  Horváth és Czuczi váltogatja egymást a padon és az Ő játékuk az NB3-ban sem arról szól, hogy mennyire van az edzői stáb és miért nem Őket állítja a kapuba.
  Nem értek azzal sem egyet, hogy” lötyögnek” a játékosok a meccseken, Én nem ezt láttam a Vidi ellen és persze lehet ezt ennek nevezni, de el kell fogadni, hogy sokkal többet nem nagyon lehet várni ettől a kerettől, szerintem Rossi a maximum közeli állapotot hozta, hozza ki belőlük, mentek, hajtottak és lehet ideákat építgetni, de sajnos el kell fogadni, hogy ez a keret sokkal többre nem alkalmas egyenlőre.

  • Granero

   Egyetértek. – a változatosság kedvéért :)
   Nincs jó szezonja de nagyon rossz se, azért tart itt a csapat ahol, mert a szezon nagy részében impotens támadójátékot mutattunk…

   • A69W

    :)

 • Balázs Németh

  Az igazság, mint általában mindig nyilván félúton van. Egyrészt valóban nem könnyű így védeni, de a közönséget is meg lehet érteni, sajna idén sokat potyázott Kemenes. Ettől persze, ahogy a cikkben is van rosszabb nem lett. Szezon végén remélem feltöltődik, jobb lesz ő is a csapat is, és akkor rögtön meg fog szűnni a szidalmazás.

 • Escape

  Sztem az a baj, hogy kevés a szurkoló, így ha 5-en kiabálni kezdenek akkor tőlük visszhangzik a stadion.
  Ha 15.000-en lennének, akkor elveszne a sok apró bekiabálás… ( külföldön így tapasztaltam)

  • A69W

   a Vasasnál 3000-en voltak legutóbb……Nálunk meg tragédia ez a nézőszám :(

   • Thibby

    Ne felejtsük el hogy az nb2-ben olyan rekord nézőszámokat produkáltunk amit azóta se, és előtte is régen. Emlékszem egy dabasi meccsre az nb2-ben ahol 2-3000-en voltunk…végig szurkolva, énekelve, konfettizve a meccset. Óriási élmény volt. De Kispesten is 3-5000 között mozogtunk általában. A Vasas szurkolói nem estek még át klubkártyán, vénaszkenneren, félhülye nyugdíjas tulajon……

    • Kertész Péter

     Jaja, az angyalföldi szurkolók hálidéjeztek eddig az embékettőben, majd ha jön a kártya és a többi, rendesen megszűri őket.

  • Kertész Péter

   Ez tök egyértelmű.

 • Döme Sanya

  A meccset visszanézve Szabi kiindult, majd megtorpant, ezután esélye se maradt.
  Bár igaz az is, hogy a védelem fél óra alatt, másodszor ette meg ezt a szabadrúgás sémát, de az elsőt a vidi elrontotta.

  • Kertész Péter

   Amikor a serdülőben fociztam, már ott oktatták a kapusnak, hogy bakker, ha elindulsz kifelé, akkor nem állsz meg, hanem mész, mint a barom, és tarolsz. Egyik kezeddel magadat védve a csatárt öklözöd, utána/közben meg a labdát. De ez, hogy elindulsz, megtorpansz, ez a legrosszabb. Akkor inkább maradj a vonalon, hátha beléd lövik a labdát és lesz belőle egy szenzációs védés… :)
   De nem csak Szabi bűne ez, ő csak tettestárs. Rögzített helyzet volt, mindenki kényelmesen fölveheti az emberét, nyilván kivideózták, hogy az előző 25 meccsen a Vidi mely’ 3 módon küldi be hasonló esetekben a labdát, és mégis. Ha Szabi hibázott is, azért voltak nagy momentumai, lássuk azt is. Még akkor is, ha nyilván nem feltétlenül érdem az, ha egy kapus véd, egy csatár pedig gólt lő. Bár egy ilyen helyzetű csapatnál, mint a miénk, még akár ez is lehet érdem, hír.. :)

   • Döme Sanya

    Nem vitatom, írtam is, az egész védelem megette, pedig előtte, pont így végezték el a szabadrúgást,
    Ilyenkor már készülök rá. De nem,másodszorra is lemaradt az egész védelmünk.

 • A69W

  Más:
  “Cronus”

  Örömteli információ, hogy bővűlt a csapatot támogaták köre (feltételezhetően).

  Igaz, hogy a klub honlapon (mint autentikusnak vélt elsőszámú hírcsatornán) http://honvedfc.hu/tartalom/24 nem szerepel az “új” támogató neve a szponzori “fülön”……azonban a szombaton kézhez kapott fantasztikus tartalmú és kivitelű szurkolói magazin utolsó oldalán már fellelhető a támogatók között a Cronus nevű építőipari cég! http://www.cronuskft.hu/ amely egy “Tömegáru Fuvarozó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasá­g” és többek között autópálya és külszíni bányák földmunkáival foglalkozik.
  Azt fel sem merem tételezni, hogy a cég csak a szurkolói ujság szponzorálásába szállt be és ezért nem szerepel a neve a támogatók között a honlapon!
  Kispestfc.hu Én így szeretlek, pontosan, aktuálisan :)

  • ius

   A meccs után a nyilatkozatoknál is ott volt a sajtófalon.
   Nem lennék meglepve ha ők kezdenék majd bontani a Bozsikot.
   A fenti Szijjártó-Horváth hír szerintem kacsa, de azt egy középiskolai osztálytársától hallottam, hogy Szijjártó gyerekkorától hatalmas Honvéd szurker ezt mindenki tudta róla a suliban…

   • A69W

    Nekem is a bontás bizniszes dolog miatt gyanús a cég……de jobb helyeken ezt egy kisebb sajtótájékoztató vagy legalább egy pár soros hírben jelentik be……mondjuk nem is tudom mit csodálkozom itt az miatt, hogy úgy kell “kikukázni” a klubbal kapcsolatos infókat…..a “hagyomány sajnos kötelez” információ és marketing téren.

   • A69W

    Én nem nevezném kacsának…..tudvalévő a Honvédos elkötelezettsége és mivel a Győr off állapotba kerűlt akár lehet is benne valami! Ami nekem elgondolkodtató és abban biztos is vagyok, hogy tudott volna ide hozni állami vagy akár külföldi szponzort (nála most nem sokaknak van nagyobb kapcsolatrendszere a gazdaságban) de nem tette meg.
    Lehet, hogy amíg Hemi birtokon belűl van addig nem is akarta…..?
    Persze ez csak filozofálás, de akár igaz is lehet!

    • ius

     Szerintem nincs neki igazi hatalma. A külügy az egyik legkisebb költségvetésű minisztérium, nem dönt pályázati pénzekről, beruházásokról.
     Nem sokat tehet ő értünk.

     • A69W

      viszont ki az aki a legtöbb céggel kapcsolatba kerűl idehaza és külföldön, aki a legtöbbet utazik és tárgyal potenciális befektetőkkel??

     • ius

      Igen , de ha jönni is akar egy cég akkor az onnan már nem az ő asztala. Az ő feladata elsősorban a magyar export támogatása. Persze ettől még hozhatna valakit, de én nem bízom ebben.

     • A69W

      A miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasa, jobbkeze, szerintem most ettől nagyobb “protektort” nehezebb elképzelni! Persze az is kérdés, hogy jó-e ez nekünk? A stadiont valaki csak “kibulizta” a Kormányon belűl….Lehet, hogy egy nagy játékos ebben az egész történetben és nem akarja Hemi fejére tenni a koronát egy valóban potens szponzorral, befektetővel? Nem tudom….persze ez is csak hangosan gondolkodás. Azonban például amikor itt volt a Gazprom elnöke akkor is Ő volt a központban minden tárgyalás alatt!

     • Granero

      “A miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasa, jobbkeze” á dehogy…
      egy paprikajancsi akit elsőként dobnak oda az oroszlánokak ha szorul a hurok…

     • Pelso

      vagy már oda is dobták a kispesti oroszlánnak…? :D

  • Döme Sanya

   Már az új tulaj hozta.?

 • A69W

  Más:
  Honvéd-Szíjjártó-Horváth Feri???

  rangado.hu

  “Horváth Ferencet egyébként egy másik klubbal is kapcsolatba hozták. Egy ideje már nyílt titok, hogy a közismerten nagy Honvéd-szurkoló külügyminiszter, Szijjártó Péter kinézte magának a kispesti csapatot. Orbán Viktor a felcsúti focialapítvány alapítója, Deutsch Tamás az MTK, Tállai András a Mezőkövesd, Kubatov Gábor a Ferencváros, Tiba István pedig a Balmazújváros elnöke, úgyhogy a Dunakeszi Kinizsi teremlabdarúgó-klub emblematikus figurája, Szijjártó sem szeretne lemaradni.

  Márpedig a Horváth Ferenccel ápolt jó viszonya sem titok már régóta, tehát ha sikerülne birtokon belülre kerülnie Kispesten, bizonyára őt nevezné ki a csapat élére”

  • szilárd

   Horváth Feri sokkal <<<< etc. mint Rossi mester!

  • Granero

   Amúgy birom a Horváthot de így nem kell. Az meg hogy ilyen üres fejű, felnyaló művész havreja van mint a Szíjjártó remélem csak az anyagi és egyéb előnyökért van és nem gondolja komolyan…
   Amúgy érzésre nekem is jobb Rossi mint Horváth.

  • Escape

   A rossz nyelvek szerint már meg is történt az üzlet, Hemi csak báb-nak maradt a klub élén.

 • Döme Sanya

  Már csak ez a maki majom hiányzik nekünk. Horvárttól is mentsen meg a Jóisten bennünket. Pedig nagyon nagy a realitása. Inkább az NBVI.

  • A69W

   Csöbörből vödörbe azt mondod?
   Én nem is tudom……
   Nekem az égvilágon teljesen mindegy ki a tulaj és az edző személye, ha látom, hogy jól mennek a dolgok, van egy koncepció, nem kapkodás jellemez mindent, van pénz a klubban, vannak nézők stb, de ezt már számtalanszor kiveséztük itt, hogy miként kellene kinézni egy “ideális” klubbnak! Ha ezek a paraméterek teljesűlnének, akkor felőlem hívhatják akárkinek a tulajt és az edzőt is……..

   • Döme Sanya

    Ne ríjj már Péterke, neked is veszünk (szerzünk) egy foci csapatot. Hú ez nagyon ro(meg)más. Ez az amiből nem kérek. Arról volt szó, hogy a piac önszabályozó(mármint nekik), de ez elvileg talán még sport?
    Vagy ennyire naiv vagyok?

 • maroscup
  • A69W

   mit mondjak…….beszedték a producerek az antikreativitáskapszulát :)

 • maroscup

  Kedves Szabolcs, barátom!

  lehet téged bánt, mikor bekiabálom, hogy egy hízott sertés jobban véd, mit Te, vagy máskor inkább a lelátóról zavarnék be egy kislányt, mert biztos vagyok benne, hogy Ő is jobban AKAR védeni, mint Te!
  De kérlek hidd el nekem ezek jobban fájnak, mint Neked kedves Szabolcs! Mert én BÍZOM BENNED, bennetek! Ti képviselitek a pályán, amit én az életben! (egy eszméhez tartozást, értsd: TISZTESSÉG, BECSÜLET, AKARAT, SZORGALOM) Legyél több, mint egyszerű focista!
  Bár fiatalabb vagy tőlem, én fel szeretnék Rád/rátok nézni!
  Jelenleg Rád nem tudok felnézni! Legalább látnám rajtad, hogy bosszant a hibás kijövetel, hogy bosszant, hogy minden második, harmadik kapura tartó lövésből gólt kapunk! Verd a földet, mondj egy “bassza meg”-et! Bármit csak lássam, hogy akarsz játszani, védeni, lássam, hogy fontos Neked, hogy HOL vagy!

  Szabolcs mi még mindig szeretünk téged, akkor is, ha szidunk.

  És ne feledd! Te tetted magasra a lécet, mikor 2 éve Te lettél a mennyei legjobb kapusa!

  Üdvözlettel
  Varga Sándor :)

 • Cha-b

  “Honlapunk kecskeméti forrásból úgy értesült, hogy Bekő egy volt
  kecskeméti játékosa iránt mindenképpen érdeklődést mutat, hiszen a
  télen, a KTE-ből Kispestre visszarendelt Botka Endre a Honvédban is
  ugyanolyan kiemelkedő teljesítményt nyújt, mint tette azt az ősszel a
  lila-fehéreknél.” nb1.hu

  Remélem Hemiéknek eszébe sem jut itthonra eladni…

  • A69W

   Valaki ezt kommentelte a hírhez……
   “Botkának külföldi kérői vannak, Hidi meg ismét komoly szerződéstervezetet kapott a Viditől.”

   A Vidi már régebben is nagyon akarta és sajnos csak az a kérdés, hogy meddig tudjuk még itt tartani Nálunk!

 • kertbekaki

  Tudtok arról valamit, hogy a fradi ellen lesz-e kötelező közös buszoztatás? Már lehet jegyet venni, de erről még semmi infót nem láttam.