Nem jött össze, de van ez így: közhelyes, de tényleg így gondolom

Gyula báék elől rendre mentett a csúti védelem. Nem jött össze. (fotó: nso.hu)
Gyula báék elől rendre mentett a csúti védelem. Nem jött össze. (fotó: nso.hu)

Megint egy Kretens idézet jut az eszembe, mint a csabai beszámolóban, úgy látszik most ilyen kretén időket élünk, ez már csak így megy. Egy ’97-es WigWam-os koncertfelvételen szól le Hemü énekes a mindenféle (ám persze jellemzően gyors) dalokat berendelgető punkoknak, hogy “…nem lehet mindig géppuska vázzeg“. Hát sajna ez ránk is igaz ebben a szezonban, nem lehet mindig géppuska, pedig ha valamikor, ma kellett volna egy gyorstüzelő.

Nos, szemben a beharangban leírt vágyakkal, ez nemhogy 4:0, meg katartikus győzelem nem lett, de még egy kis csoffadt, akár öngólos diadal sem jutott nekünk a mai este. Fel is harsant néhány elégedetlen hang a lefújáskor, sőt, már az uccsó 10 percben is a lelátón, leszámítva a csapat mellett végig kitartó Északi Kanyart. Én sem vagyok boldog, de igazából kardomba sem dőlök még, pont azt érzem, mint Paks után: ez egy ilyen idény lesz, hullámzó, némileg váratlan győzelmeket és jó játékokat követő némileg váratlan vereségekkel és gyenge játékokkal. Ma is ez történt. Az sajnos extra pech, hogy ez pont a tanyaközpont ellen esett meg, akiket illett volna hazaküldeni egy méretes ruhával. De hát: ez van.

Maga meccs nem volt az évtized legemlékezetesebbje, ha helyzeteinkről érdeklődik tőlem valaki, aki nem látta a mérkőzést, hát, Kamber utolsó minutás rádőlős félkiflije mellett sok minden nem ugrik be, esetleg a második félidő-közepi börleszk, aminek a végén csak azért nem röhögtünk, mert mi adtuk elő az ellenfél félig üres kapuja előtt. Az egész csapat picit enervált volt, rakkolt végig, de nem jött olyan váratlan húzás a szokásos kézbesítőktől (Filip, Proszi, akik mostanság a letéteményesei a finesznek), ami döntő lehet. Hiába zakatolt így megint embertelent Kamber és Nagy Geri, le is bénítva ezzel a csúti támadásokat, ha hiányzott a kreatív él, mint az utóbbi években oly sokszor. Gazdag helyett ugye Hidi kezdett, és tény, hosszú indításokban ugyan egyre jobb Patrik (mondjuk pont nem ma, ráadásul a meccsrozsda nagyon érezhető volt rajta), de ő nem az a csúcsformás Vécsei/Zelenka/Szabó Tibi… ööö.. Vaszke(??)-szerű arc. Inkább védekezőbb fazon. Szóval kreatív él nem nagyon volt, csak rakkolás, akkor pedig szerencse kéne a három ponthoz, az meg ma nem volt nagyon. Ezt nem supkásan mondom, mert nem ezen múlott.

Az NB1-es kipróbált ‘ligerekkel (Dinjar, Pauljevics), és fiatal Bohócbeli titánokkal (Pekár, Márkvárt) teletűzdelt Patyomkin FC ellenben semmivel sem volt jobb, mint mi, ugyanazt a szürke, íztelen, szagtalan szürkületet hozták, mint két éve állandóan, innen is őszintén gratulálok sokadjára, ezért érdemes volt csapatot gründolni. Nélkülük szegényebb lenne a magyar focihistória… ezt most pikírtnek szántam, de igazából realistán sem írok hülyeséget, erről a klubról 20 év múlva a Stadler és Gázszer méltó folytatásaként fognak értekezni a jövő szurkolónemzedékei a söreik fölött kuncogva nagyokat, hogy “ilyen is volt, bázz“.

No, hőzöngés: OFF, vissza ránk. Nem csak a csapat, Rossi sem érezte ma az ívet, cseréi most sem ültek, azt várjuk, valszeg Gyulát és Hidit kapja le, erre Proszit és Nagy Gergőt veszi ki a csapatból. Proszika tény, hogy nem élete meccsét futja, de benne mindig ott az “X-Faktor”, Nagy Geri meg ma a csapat legjobbja volt (utóbbi lekapását Hanta védi némileg, “elfáradt a Geri” magyarázatával. Hát, nem tudom.). Ráadásul a legvégén mintha megint vissza lettünk volna állítva a jó olaszos “jobb ma egy pont a zsákban, mint holnap három elvesztetten gondolkozni, ce cazzo“-vonalra, ejj-ejj.

A meccs második félidejének amúgy blogilag igazán “czukk” jelenete volt, mikor Bukott Rockzenész régi olvasónk-kommentelőnk egyszer csak befutott meccsnéző társaságunkba. BR-t nickről régóta ismerjük a ‘biztos és a csak blogok berkeiből, ma pedig délelőtt rámírt, hogy jön föl Pestre, hosszú idő után, és esélyes egy Honvédmeccs, hol állunk, mert megtalálkozhatnánk. Hát, megtalálkoztunk. Amikor az egy főre eső korzós jattolások utánozhatatlan professzora, Apu is észrevette, hogy új arc áll köztünk, jött bemutatkozni, mire BR “akkor ön a legendás Fater?” mondatán kissé megfolytam a korzókorláton. Lassan kezdünk olyanok lenni, mint Hrabal és hősei a Gyöngéd Barbárokban, vicces, hisz nem ez a szándék, én csak leírom ami történik velem-velünk. Hogy koronázzuk tovább az estét, kicsit később Délt hívja Rossi a cserék közül, Fater, aki már látta az esetet, közli velünk, akik még nem vettek észre semmit: “na az örült olasz még behozza ezt a Lajkó Félixet is…” “Lajkó Félixet?!-fordulok hátra fél szemmel, másikkal tovább bűvölöm Botka Endit, hogy adjon be jól, de ma semmi nem jön be, fölé teker a friss válogatott kerettag jobbhátvéd. “Ja, hát ez a Lajkó Félix” – közli Fater és azzal a lendülettel ellibben egy másik irányba, mire Hanta bornírtan jegyzi meg “Délczegről lehet szó. Mivel a két névnek semmi köze egymáshoz, csak Délczeg lehet“. Klasszik Fater-Hanta dialógus, látszik, a blogfőszerk már kezdi kiismerni Apám ultraprogresszív gondolkodását, he-he.

A hangulat tehát nálunk is kellemes mikrokörnyezetileg, a stadion egészében is riszpektes, hisz az ultrák végig tolták a talpalávalót, kár, hogy ennek nem lett tényleges foganatja. Ugyanazt tudom csak írni, mint a bevezetőben: ez van. Eddig is ilyen volt, és gyanítom, ezután is ilyen lesz az idényünk, hacsak Vasziljevics valami csoda folytán nem tol egy kaposvári vagy korai újpesti idényt, nem igazoljuk le villámba’ Vadóczot és nem találunk egy Perea klónt megint a nemzetközi turkálóban. Mert akkor simán ezüstérem is lehetne a vége. Nem, nem kaptam napszúrást (bár ma kettőkor a Margitsziget villamosmegállóban állva közel jártam hozzá), tényleg így gondolom. De a mostani keret is jó lehet egy kegyetlen hullámzással együtt az első hatra. Csak addig lesznek még kisebb hegyek és völgyek. Most épp két hullámhegy között járunk. Nem legalul, nem legfölül. Sőt, ne lepődjetek meg, de szerintem a következő hetek még hoznak egy-két rossz élményt, némileg váratlanul. Viszont némileg váratlanul idén mi verjük meg majd először a Fagyikát.

És akkor majd nagy nehezen elfelejtjük azt, hogy ma a névrablóknak megkegyelmeztünk ezen a felejthető meccsen.

Ez van.

“Nem jött össze, de van ez így: közhelyes, de tényleg így gondolom” bejegyzéshez 29 hozzászólás

 1. kicsit kritikusabb megközelítéssel: NagyGeri nem játszott akkorát, szerintem…Baráth mögé durván sokszor játszották be a labdát… Endi a 70. perc körül begörcsölt…Hidi, mint ha hónapokat hagyott volna ki…és csapatszinten,hogy mindenki áll, mint a cerka és 3-4 védő passzolgat hátul, ez gáz… nem tudom 2-3 napig milyen taktikát okított Rossi, ha ez jött ki belőle… persze a helyzet nem reménytelen, de nagyon kell középre és előre is erősítés, mert megáll a tudomány 1 ilyen taktika ellen…!

  1. Botiból valóban többször is hülyét csináltak.
   A csapat fizikuma 1-2 kivételt eltekintve gáz, ami Rossi felelőssége.
   Nagy Geri sztm. nem fáradt el én úgy gondolom ő nem is tud elfáradni, Hidit nem lett volna szabad végig a pályán hagyni, Gazdag sokkal hasznosabb nála.
   Egyébként pedig magyar szinten jó játékosokkal antifocit játszó csapatot még nem tudunk megverni, mert ahhoz kellene egy gyors kreatív játékos. Félek Vaszke már csak levezetni jött…

   1. Sajnos fizikálisan 60-65 perces csapat vagyunk. A végén most is izgúlni kellett,mert látszott a csapaton, hogy a végét járja. Egyébként (elnézést, most a Pécsről, Nyíregyházáról, Egerből stb. felutazóktól) de ha tudható, hogy ilyen lesz az időjárás, miért nem lehetett 20 órákor kezdeni a találkozót?
    Geri cseréje nekem is érthetetlen volt, Gazdag jól szállt be, előre játékban nem volt rossz, Én is inkább Hidit hoztam volna le most, mert rajta azért látszott a kihagyás.
    Akkor holnap éjfélig kidrűl, hogy jön-e a Csodacsatár vagy sem?

    1. Asszem 18:00 órakor zár be a bazár, szóval nem kell sokat várni már.

      1. Még reménykedhetünk, mert hülyeséget írtam, nálunk is éjfél a határidő…

       1. Szerintem még pár napot várnunk kell az új csatárra!
        Aki szerződéssel rendelkezik valahol,azt úgysem vásároljuk ki,a határidő pedig erre vonatkozik!
        Az öreg ilyenkor mindig arra vár,hogy egy vagy több olyan játékost csípjen meg,aki jobb csapatba akart igazolni szabadon igazolható játékosként,de nem jött össze neki,és így végül aláír kevesebbért hozzánk.Őket viszont később is igazolhatjuk!:)

 2. A kreativitás ma valóban nagyon hiányzott és persze a szerencse is. A második félidő közepének 2-3 percét leszámítva , nem tudtunk igazán felpörögni. A felcsútnak nem volt kaput eltaláló lövése, igaz nekünk sem túl sok, így jogos a döntetlen. Kár, hogy nem téptük szét a névbitorlókat, de van ilyen. Számomra az egyedüli kárpótlást a Tábor “Legendát nem lehet venni” című örökbecsűje jelentette!

  1. Igen, a Tábortól ezúttal is színvonalas szurkolást hallhattunk. :) Viszont ezt a Csapat nem tudta meghálálni. A felcsútiaknak momentuma nem volt, mi pedig rendre elbohóckodtuk a helyzeteket. Az elején Prosser elleni 11-s belefért volna, a második félidőben Gyula megint eljátszotta azt, amit a Kecskemét ellen. A kapust lerázza magáról, de az akciót már nem tudja gólra váltani. Kamber pedig gyönyörűen tisztára játsza magát, majd elbombázza a labdát a francba…nem is értem. :( A baj, hogy második félidőben látszott, hogy valami miatt nem törik magukat a srácok. Passzolgatás hátul, erőlten támadások, Gyula tök egyedül elől, pedig elvileg három csatárral játszottunk…ráadásul Kassainak is voltak vitatható döntései…

  2. Nekem is nagyon tetszett a “Legendát nem lehet venni” meg a folytatása is fellhengzott,hogy “Kassait meglehet venni”
   Ez a kanári lenne Magyarország legjobb játékvezetője??? Szánalom volt amit tegnap művelt!

   1. Honnan tudod milyen taktikával küldték a pályára. Lehet, hogy annak 100%-ban mefelelt. Azoknak Karsai remek játékvezető.

    1. Akkor csókoltatom “azokat”!
     Nem volt itt semmi taktika, a legbelső számító énje vezéreli az ilyeneket, “nehogy már rosszat tegyek a hatalom csapata ellen!”

     Kíváncsi lennék állítottak-e már ki felcsúti játékost egyáltalán amióta ez a kreálmány létezik?

 3. A szezon leggyengébb meccse, ezért kár volt több, mint négyszáz kilométert utazni (na jó, a Bozsikban lenni mindig jó)!
  Olyan érzésem volt egész mérkőzés alatt, mintha nem is akarnánk nyerni. Hátul a négy védő folyamatosan hosszú perceken át egymásnak passzolgatott, majd az egyik elrúgta előre Gyulának a labdát, aki belecsúsztatott előre felé, elfelejtve, hogy nála előrébb nincs is Kispest játékos. Nem volt egyetlen (!) tudatosan felépített támadásunk sem, egyetlen nagy helyzetünk sem (szerencsére Kemenesnek sem kellett egyszer sem védenie)! Lassan, körülményesen játszottunk. Ennél még Pakson is jobban ment a csapat!

 4. Nagy Geri sorozatban a legjobb, de ha az uccsóban Kambi fater beveri…
  Ilyen antifocit látva, nem kell csodálkozni, ha legközelebb már nem lesz 2820′ néző! :D

 5. Szürke játékosok, szürke játék. Sajnos egy-két fecske nem csinál nyarat. Most is azt mondom, nem tudunk játékhelyzetekhez alkalmazkodni. Taktikánk kiismerhető, és védekezésre alapozó csapatok ellen, jönnek a szinte 0 érő döntetlenek. Azok a csapatok akik tuti győzelemre játszsanak ellenünk, vagy nem ütik me a szintet van esélyünk.?

  1. Sajnos, teljesen igazad van… Rossi 5-6 játékos igazolása reményében vállalta az edzőséget (legalábbis ezt nyilatkozta), szinte ezzel egyidejűleg a tulaj már csak négy játékosról beszélt, lett végül három, miközben olyan képességű játékosokat küldtek el, mint Elez, Godoy…Csak annyiban nincs igazad, hogy Ide nem egy Lanzafame kellene, hanem négy-öt.. a képességeket értve persze, nem a posztját.

   1. Elez kölcsönben volt itt, reménytelen lett volna megtartani. Godoy helyett Kamber nem tűnik rossz cserének sztem!

    1. OK, elfogadom… csak ha egyenértékűek jöttek, hol van az erősítés…?

     1. Na, ez az! Remélem, Vasziljevics az lesz, plusz még jöhet lejárt szerződésű…

 6. Szuribá bölcs mint mindig!

  “Az ivószünetig csak egy kapura veszélyes helyzet volt, majd amikor Filip Holender ellen szabálytalankodtak, kiállításnak és tizenegyesnek kellett volna következnie, amivel el is dőlt volna a meccs. Kemenes Szabolcsnak nem védeni valója. A Puskás Akadémia beállt, ezért nagyon nehéz volt kijátszani, csak rögzített helyzetek után adódtak kisebb lehetőségek, de a kapuk nem forogtak veszélyben. Egy árnyalattal jobbak voltak a kispestiek, meddő mezőnyfölényben fociztak. Gyenge mérkőzés volt, a békéscsabaihoz képest sokkal gyengébb. Ott könnyebb volt, mert a csabaiak nekünk estek, a Puskástól viszont bunkerjátékot láthattunk. A végén azért Kamber eldönthette volna, de a játék képe alapján egyik csapat sem érdemelt győzelmet – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Szurgent Lajos, a Bp. Honvéd korábbi vezetőedzője”

  A “Patyomkin FC” marhára tetszett :) sajnos csak előltöltős kovaköves puskával lövöldöztünk rá géppuska helyett :(
  A” Lajkó Félixen” behaltam :) vajon oylan szerződése van Gerinek, hogy minden meccsen pályára kell lépnie?? Ebben a 7-8 percben nagyon jól elvolt a középpályán védekező attitűdökkel és ennyi, talán 2-3 labdaérintés.
  Ha csak statisztik, epizódszerep kell a pályára lépést illetően, akkor inkább Rossi berakhatta volna Ihrig-Farkast, Erdélyit, Herjeczkit vagy bármelyik fiatalt, mert nekik talán jelentett is volna valamit az, hogy Honvéd mezben a pályán lehetnek!!!

  1. Gazdag, Vernes, Délczeg – lehetne a tippmixen lassan ilyen sor, hogy ki fog csereként beállni a Honvédba. Mondjuk nem sokat fizetne, az fix.

 7. Kis-pesti marketing, az igénytelenség netovábbja.
  (Nem ez a legfontosabb persze,de valahogy nagyon gáz, ami ezen a területen működik a klubbnál!)
  LEO-nak eltűnt a farka, de valahogy nincs kedvem oknyomozó újságírásba kezdeni, hogy miért és hová…….
  Ellenben LEO nagyon helyesen az új MACRON mezben végezte áldásos tevékenységét és mellé fekete GIVOVA nadrágot viselt……
  Bizonyára megvan a magyarázat, de ez a példa is jól jelzi azt az igénytelenséget és trehányságot, oda nem figyelést ami ezen területen van.
  Más.
  Javasolni kellene az MLSZ-nek, hogy vezessék be azt a szabályt, hogy egy szurkoló csak egy zászlót (transzparenst) vihet be és függeszthet ki. Ilyet még nem nagyon láttam és annyira szánalmas és szerencsétlen volt az egy maximum három a felcsúti belső ember, aki magyar és svéd zászlóerdőt kreált a vendégszektorban. SZÁNALMAS egy társaság minden szinten!

 8. Sajnos bebizonyosodott, hogy Rossi taktikai repertoárja képtelen megoldást találni a 10 emberrel védekező ellenféllel szemben.
  A pont rúgások jelenthettek volna némi megoldást, de a szerencsétlen kis szögleteink és a végén Vernes bokamagasságban belőtt szabadrúgása ebben a kategóriáőban egyenlő volt a nullával.
  Nem értek hozzá ilyen szinten, de talán ettől a hátrapasszos elképzelés nélkűli játéktól még az is jobb lett volna, ha tudatosan átadjuk (felhozzuk, kicsalogatjuk) az ellenfelet és akkor talán nagyobb eredménye lehetett volna (a kockázata mellett természetesen) a játékunknak.

 9. Legközelebbi meccsünkön bevezetik a vacsoraszünetet is, ráérnek, és nem kell éhes hassal, egyeseknek ácsorogni.?

 10. Köszönöm a baráti említést, élmény volt a trademarkos korzós arcok társaságában végignézni a második félidőt, bár az elsőben is jó társaságom volt a családi szektorban. Az ott elcsípett beszélgetésfoszlányt megpróbálom idézni: “- Hidit is megvehetné már valaki… – Ennyi erősítés nem fér bele ebbe a szezonba!” A Fater rocktörténeti eszmefuttatása pedig egyszerűen zseniális volt. Maradok tisztelettel: Bukott Rockzenész
  Ceterum censeo Felcsút esse delendam.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.