Csöndes Pünkösd hétfő kupagyőzelemmel, mint általában

Olyan hamar véget ért az idei szezon, és véletlenül annyira szabad lett a mostani hétvége, hogy mikor Old Babar üzenete pittyeg éjjel a fácsén, hogy na ki jön holnap, mert Gyuri jön, Ábel úr jön, áhh, végül is miért ne menjek én is, ilyenen még előben úgysem voltam…úgyhogy mentem.

Nagyon szeretem a nagyon csöndes vasárnapokat. (Most a tény, hogy tegnap hétfő volt, ne zavarjon senkit se különösebben, ez a nap lélekben vasárnap volt). Délelőtt teszek-veszek otthon, házimunka, fűnyírás, most végre erre is van idő, vizsgák letudva, a melóterhelés most szusszan egy kicsit, legjobb. Üröm az örömben: a fűnyíró hosszabbítója rövidnek bizonyul, a legszélső mályvabokrot nem tudom már körbenyírni az utcafronton, így olyan lesz a térszín, mint a Bozsik a ’99-es idénynyitón, a gyep úgy-ahogy kinéz, de a kapu mögött méteres toklászok. Áh, majd befejezem jövő héten, miután Aputól elkérem a pót-hosszabbítót. (A kertet azért befejeztem, ez a lényeg).

Nagyon szeretem továbbá a csöndes vasárnap ebédeket, amikor nem kell idegeskednem semmin (én mindig idegeskedem valamin, szóval tényleg meg kell becsülni a ritka pillanatokat, amikor nem), és miután megtörlöm a szám és felállok, és a dzsekit felkapom, még jobban imádom a csöndes utcákat a napfényben, ahogy sétálok ki a telepen az Adyig, aztán el szigorúan a secondhand háztartásigép-lerakat előtt, keresztül az egykori gyerekrendelő átjáróján, ahol annyi megfázás miatt írt ki Drenyovszky drnő még a ’80-asokban, majd el a Ganz szocreál mellett, és már ott vagyok a panel-központban, direkt sétálok amúgy BKV helyett, hadd kapjon el a nosztalgiahangulat, jó volt itt gyereknek lenni, és Laci úr már vár, aztán jönnek a többiek is, Ábel persze az obligát sörökkel, laptoptáskában (!!!) “Áhh kérlek, csak az esőkabát miatt“- mentegetőzik, aztán cisszen Löwen.

Szeretem az ilyen ballagás környéki tavaszi időszakot, olyan nyugodt minden. Az év legjobb szakasza, a harsanó tavasz ugyan már lecsengett, de a buflák nyár sincs még itt, a szél olykor hűvös, igazi dzseki-idő, imádom, és még friss zöld a természet. Mindez a pofonfarázó célpontunk ellenére tényleg gyönyörű Váli-völgyben különösen szembetűnő, az ablakon száll be a szalma- és trágyaillat (nem pejoratíve…), tényleg tök jó hangulata lesz az embernek.

“Gyerekek nem bumlizok végig ezen a vendégszektoros elterelőn, megyünk, ahogy régen” – dönt idősb Babar, és nincs ellenvetés. Épp időben érkezünk, a cukira most nincs idő, de sör benn is van a modoros nevű “Corner” büfében, menetelünk is be délczegen, belül sok fiatal, békés hangulat, most nincs  lőporszag, mint az eredményileg szégyenteljes véget ért legutóbbi vizitálásunkkor, inkább a poszt korábbi felében már megénekelt, vasárnapi poszt-pörkölt béke, rossz szinesztéziával már azt mondanám, a levegőnek savanyúságíze van, de nem, ezt csak én akarom hinni a totális nirvánámban.

Totális nirvána, azért még persze nincs, ahhoz kéne egy 5. kispesti kupasiker. A Gazda a díszpáholyban támaszkodik büszkén a vip-fotelok karfájára, mellette az Udvar, előtte a felvonuló versenyzők a lovagi tornán: 11 fehér mezes apród a vásárolt nemesi címerrel a mellvértjükön, és a 11 honvéd. Mehet a meccs, sípszó, a bágyadt délutánban elindul a bágyadt meccs, amit csak a kispesti akadémisták kitartó szurkolása tör-tör meg a vendégsarokból, néha kiegészülve egy-két lelátogató kispesti drukkerrel. De semmi verbális posszanás, inkább békesség honol a csöndes dunántúli délutánban. Elsétálva a büfé mellett egy öregúr az unokájának mutatja az elpöfögő kisvasutat, én ugyan semmit sem látok a végtelen szántók között, csak egy üres sínpárt, de oda se neki.

Az első félidő csöndben lemegy, pár srácra figyelünk csak föl. Az egyik egy kamberesen betűrt mezzel robotoló kis balszélső, Schön Szabi, a másik a cséká jobbjátvéd, és egy schweinsteiger-klón középső középpályás aki a többieket is izzítja. A csapat szépen robotol, mondjuk a ‘csút is, szó se róla, nagy küzdelem, kevés játék, fanyarul jegyezzük meg, hogy ez tényleg a nagycsapat méltó előszobája, ugyanaz az alapvetően sematikus szürkület. Nem bántásból. De tényleg.

A szünetben a friss eurovíziós igricünk, Alfréd tolja le hakniját az őt idvezülten figyelő 4 vip-arcnak (a többi a büfében majszol). Ugyanezt később megismétli a díjátadó után is, akkor azt hiszem 2 rajongónak. Csodás jelenet.

A második félidő elejét megpörgetjük, a 47. percben  tolunk is egy olyan támadást, hogy pillanatra azt hiszem, a pár évvel ezelőtti MTK-t, vagy a 2013-mas Bayernt látom, cikáznak a srácok, villámgyors az egyérintő, és még helyzet is lett belőle. Utána azonban percekig ismét sansz-csönd, de legalább nyomunk. Mondom, mint a nagycsapat. Aztán egy beadás végre fejet talál, Prätsler Benjámin (Maros Józsi mondaná, Prätsler Beni) fejel, gól, robban a hang a sarokban, vezetünk…! 2 percig. A Gyakadémia erre a 2 percre fölpörög, gyorsan egyenlít. Utána megint görcsöl mindkét oldal. Tiszta NB1.

Végül tizik, már kicsit szurkoltam is ezért, hogy rohaggyak meg, de legalább valami néznivaló is jön, gyors WC-körre oson mindenki, majd visszaérünk a lényegre, biztos ítélet-végrehajtások, majd végre egy sárga-kék kapufa, de a már a meccsen is kissé indiszponált Nikolász srác tőlünk is nagyon gyengén rúg, 4:4 a vége, aztán egy újabb ‘csúti hiba, és végre mi nem hibázunk, szép volt srácok, ötödszörre is Kispesten a kupa, nem semmi!

A díjátadást Hanta már kivesézte, mi élőben nézzük végig, ahogy egy kissrác lenyújtja a fiúknak a Puskás-Kispest-Hungaryt, örülhet a háziGazda, amikor ez alatt kell átadnia a kupát a csapatnak, komolyan, már ezért megérte lejönni. Innen látom, nem örül. Mi igen. Egy helyi erő meg is fedd minket, hogy szégyentelenül viselkedünk, de jobb szó nélkül hagyni. Rövidesen inkább távozik is a hátunk mögül.

Mi is így teszünk Felcsútról. Az igazi az lett volna, ha két hete is hasonló büszkeséggel vonulhat el a kispesti sereg, de ne legyünk telhetetlenek. Az utánpótlás legalább ismét hozta az (eszmeileg) kötelezőt, ténylegesen pedig egy szép sport-tettet. A következő évekre a habarcs (ahogy eddig is), adott tehát a nagycsapatba – már csak azt a fránya  gerincet kéne megtalálni – vagy ha az a terv, hogy a már évek óta kezdőember akadémistáink legyenek ez a gerinc, akkor őket meg megtartani. Hiú ábránd, vagy jogos kérés ez? Elválik majd hamarost.

A kocsiablak mellett elszáguld mellettünk a virágillatú vasárnapi (hétfői) vidéki délután, vissza Budapestre, vár az esti Kispest. Nem terveztem ezt az utat, de spontaneitása pont, hogy remekül megkoronázta a hosszú hétvégét: tavasz, nyugalom, Kispest: az RW-i credo ismét teljességében tündökölt!

// nyitókép: Ötödször is Kispesten a serleg (fotó: MarosJózsi)

 • Pingback: Csöndes Pünkösd hétfő kupagyőzelemmel, mint általában | Zongoracipelő()

 • Granero

  Koszi! :)

 • Balázs Németh

  Helyreállítottuk a két héttel ezelőtti csorbát, csak sikerélménnyel köszöntünk el a kisvasúttól :)

  • Pelso

   azt a nagyok tudnák csak helyreállítani! de reméljük nem mostanában kerülnek vissza ezek a…

 • István Hereb

  Nálam az egyérinős játék = a Mezey-féle Kispest. Na jó, még a Gullit-Van Basten fémjelezte Milan.

 • Pelso

  off… láttátok, hogy az öreg irányítót keres…? :) megjött az eszük végre ?
  “Egy irányító középpályás és egy balhátvéd van a kívánságlistánkon.” http://honvedfc.hu/hirek/punkosd/2016-05-18
  persze a bal védőt továbbra sem értem… miért nem jó Boti ??

  • Escape

   Olvastam.
   Össze vissza kamuzik az öreg ( szokás szerint)
   “Nemzetkozi szereplés”WTF??? tényleg ennyire hülye, hogy azt gondolja hogy beletett pénz nélkül ez elérhető?
   Vicc!
   “Olyan játékost találni aki megfelel az MLSZ magyarositási követelményének”…
   És mégegyszer WTF?
   Rakjunk be Magyart – hogy lehúzzuk az MLSZ-t KÖTELEZŐEN(!) de jussunk ki nemzetkozi kupára ?!
   Magyarokkal nem fog menni Gyuri bácsi!!!
   Vagy-vagy!!!
   Vagy olcsójános vagyok, aki rámegy a támogatásra,
   vagy nem érdekel az MLSZ szabály- külfoldieket is berakok, és van esély a nemz. kupàra.

   • Csaba Horváth

    Én speciel örülök, hogy a támogatásra ráfeküdve ennyire nyomjuk a fiatalok szerepeltetését…külföldiek közül Kamber, légiós csatár (Dark?) esetleg ha összejönne Lanza bővel elég lenne. King és Vaszke beugró cserének tökéletes. Igazából arra kéne most már figyelni, hogy a problémásabb posztokra (kapus, irányító középpályás, befejező csatár, baloldai védő) is sikerüljön kinevelni MFA-sokat, és onnantól kezdve, ha nem eresztik szélnek a társaságot (a hosszútátvú szerződésekből ítélve van rá esély), akár már a mostani bajnokságra is beérhet a csapat. Ha úgy futunk neki a bajnokságnak, hogy biztos bennmaradás, akkor egy nemzetközi indulás elérése kifejezetten sikernek tudja megélni a Csapat. Ahogy láttuk is, hogy amikor teljesítmény kényszer alatt voltak (pl. Supka legendás 7-8 vereséges tavaszi szériája a 2. helyről), akkor csúnyán belegörcsölnek a srácok. :(

    • Escape

     Persze jo a sok fiatal, de akkor ne kergessünk álmokat és ne hazudja az öreg hogy nemz. kupa a cél.
     A fiatalok – ha ügyesek is- hullámzóan teljesítenek. Az max. középmezőnyhöz elég.

     • Csaba Horváth

      Én úgy látom, hogy az összeszokottságuk óriási előnyt jelent/fog jelenteni. Baráth, Bobál, Botka, Nagy Geri, Hidi. Holender bármelyik magyar klubba megállná a helyét. Eppel, Kamber pedig komoly rutinnal bíró játékosok. Vagyis az említett hullámzó teljesítmény egyre kevésbé lesz hatással eredményre. Legalábbis így gondolom. Ha a tervezett igazolások (Dark, Lanza (?), balhátvéd, irányító középpályás) legalább olyan szinten sikerülnek, mint amilyen tavaly Kamber és Eppel idehozatala volt, és sikerül a körülményekkel (nem narancssárga a színűnk) megbirkózni, akkor úgy gondolom még nemzetközi kupaszereplés sem elérhetetlen.

     • Escape

      Ahhhhaa…
      Persze….
      Bobàl fradi
      + 2 db 20 eves játékos ÁLLLANDÓAN a pályán kimaradt…
      Azok elég ha egyszet passzolják el a labdát, és lesz belőle kontra

    • RW

     Ott inkább a csuklóik görcsöltek be a fogadóirodákban szelvénytöltés közepetette…

  • FerikeKispest

   Jó Boti! De ő nem balhátvéd!
   Őt már ével óta belül játszatná Marco, ha lenne normális balhátvédünk!
   Most, hogy nincs Ignja, meg pláne!:)

   • Pelso

    szerintem belül nem hozza azt, amit a szélen… :) most akkor meddig ragaszkodunk ahhoz, hogy Boti belső védő…? :)

    • FerikeKispest

     Amíg nem kap legalább egy teljes szezont belső védőként, nehéz megmondani, mire képes ott! Világ életében azt játszott, esetleg jobbhátvédet, kényszerből került a bal szélre! Az más kérdés, hogy ott is megállja a helyét, biztos fog még ott játszani akkor is, ha igazolunk végre balhátvédet, de hidd el, ez az igazi posztja! A rutint már bőven megszerezte hozzá! Egyébként szokás a fiatalabb belső védőket a szélen játszatni kezdetben, ott kisebb a felelősség, aztán pár szezon után jöhetnek beljebb a helyükre!

     • A69W

      Játszott már belső védőt, de szerintem felejtős volt a produkciója.
      Én nem érzetem azt a biztonságot, higgadtságot ami az ezen a poszton játszók felelőssége kell, hogy legyen.
      Sem az alkata, sem a higgadtsága nem predesztinálja erre véleményem szerint.
      Szélen kimerem mondani válogatott kerettag formában tud játszani, de ugye a nemzeti csapatnál elég szitokszó az, hogy Honvéd…. :(
      Felfutásai, gólérzékenysége élményszámba mennek és ezt belső védőként nem hiszem, hogy tudná ezen adottságokat kamatoztatni.

     • FerikeKispest

      A felnőtt csapatban csak egy-egy meccsen játszott belül, igen, de előtte az akadémián mindig azt játszott (néha jobb hátvédet)! Az alkatával mi a baj? Elég magas, már a játéka is letisztult, gyors játékos.Szerintem amit te hiányolsz, az 1-2-3 évvel ezelőtt volt igaz! Ha hosszú távon itt játszatják (aminek ugye feltétele, hogy legyen egy JÓ balhátvédünk), akkor hosszú időre megoldás lesz belül! / Amíg el nem viszik, remélem külföldre!/
      A felfutásai tényleg rendben vannak (ez a jobbhátvéd múltnak is köszönhető), és bár egyre jobb bal lábbal is, mivel elég rég a bal oldalon szerepel kényszerből, azért a balos beadások messze nem tökéletesek! Oda mindenképp ballábas játékos kell, akkor lenne hatékonyabb a bal oldalunk is!

  • Csaba Horváth

   http://www.csakfoci.hu/hazai/nb1/node/212873

   Róla tud valaki valami használható infót? :)

 • A69W

  Már nem is kell olyan sokat aludni…… :)

  Felkészülési meccsek:

  06.17. (péntek) 17:00 DVTK – Bp. Honvéd

  06.21. (kedd) 17:00 Bp. Honvéd – Vasas

  06.25. (szombat) 17:00 Bp. Honvéd – Podbrezova (Szlovák I. oszt.)

  06.29. (szerda) 17:00 Bp. Honvéd – ZTE

  07.02. (szombat) Bp. Honvéd – Paks

  07.06. (szerda) Bp. Honvéd – Budaörs

  07.09. (szombat) 17:00 Bp. Honvéd – Slaven Belupo (Horvát I. oszt.)

  honvedfc.hu

  • vass gábor

   A felkészülés június 6.-án kezdődik,tíz nap alapozás után lesz az első felkészülési meccs.A 7 edzőmeccs 23 nap alatt elég sűrű menetrend,és nem is gyenge ellenfelek ellen.
   Július 16.-án pedig már indul az új NB1-es év.

 • A69W
  • Escape

   Megjegyzem a legtöbb NB1. – es klub is ” államilag kirendelt” szponzorokkal tartja fenn magát.
   Nincs ebben semmi szokatlan Mországon.

   • A69W

    Mit nem adnék ha mi is köztük lehetnénk :) Majd minden csapatot támogatja a helyi önkormányzat – kivéve minket.

 • Csaba Horváth

  MTK a következő bajnokságban a Bozsik Stadionba játsza majd a meccseit….dögöljek meg, ha értem, hogy az elöző bajnokságban miért nem volt Stadionunk nekik és miért kellett egy rakat meccset Dunaújvárosba lecipelni..???

  • Escape

   Az összeset vagy csak pár hónapig? Mert oktoberre elkészül az övék. Nem?

 • Escape
  • A69W

   Az apjukája Gróf Attila nagyon jó kapus volt és nem utolsó sorban a Honvéd kispadját koptatta! Isten hozta Kispesten! Valahol nekem szimpatikusabb mint a Hermány -Székely ötletelés volt, habár valahol nem értem, hogy most akkor ki helyére, ki mellé is igazolunk kapust? Horváth Andras apósa meg időközben a Vidi kapusedzője lett.