Mastodon

Magyarország egyetlen új stadion nélküli bajnokcsapata

Vélhetően még legalább fél évet csúszik az új Bozsik.

  • április 27. // a Honvéd bejelenti, hogy a 2018-as naptári évben a Hidegkuti stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit.
  • május 25. // újabb bejelentés: a bajnoki döntő napján kezdik árusítani a  2017/18-as bajnokságra érvényes bérleteket. A csavar a dologban annyi, hogy csak az őszre, “mivel a 2018-as évben a Hidegkuti Nándor Stadionba költözünk, és ott más rendszerben folyik majd a bérletértékesítés.”

Eddig minden szép és jó. Két nappal később megnyerjük a bajnokságot, majd jön az ősz, és a fejreállás.

  • szeptember 15. // az új Bozsikra 2016 decemberében kiírt közbeszerzés hihetetlenül hosszúra nyúlt, és a közben ötször is módosított verziója végül eredménytelenül zárult. Hiába volt két jelentkező, az projektre szánt öt milliárdból nem tudták volna kihozni.
  • szeptember 21. // Hemingway a Reggeli Startban beszél a közbeszerzésről, valamint arról, hogy az öt milliárd valóban kevés lesz, a végösszeg valahol tizenegy körül alakul majd.
  • október 2. // a Honvéd a saját marketingjéről szóló cikkben újra megerősíti a költözést: “A 2018-as évre pedig egy még átfogóbb marketingkampánnyal készülünk, célunk, hogy minden mérkőzésen megtöltsük az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, ahol az egész év során vendégeskedni fogunk.”
  • október 9. // Hemingway ellátogat az épülő akadémiára, ami azért fontos, mert az a mantra, hogy az akadémia elkészülte után kezdik el építeni az új Bozsikot. A honvedfc.hu-n megjelent rövidhír természetesen nem írja, hogy mikor készül el az utánpótlásbázis, azonban a Facebookon több kispesti csoportba is folyamatosan kerülnek fel képek az építkezés állapotáról, és azok alapján nagyon meglepődnénk, ha kulcsrakész állapotba hoznák tavasz elejére.
  • szeptember-október // egy verklibe szorult mondat szerint 2018: Hungária, 2019: az új Bozsik átadása.
  • november 9. // máig nincs új közbeszerzés a Bozsikra, és máig nem határozott a kormány az eredetileg elkülönített öt milliárd forint megemeléséről sem. Tételezzük fel, ha egész véletlenül pont ma határoznának a pénzről, és a jövő héten kiírnák a közbeszerzést, akkor is hónapokról beszélünk mire az első munkagép megjelenhetne a Puskás Ferenc utcában.
  • november 9. // egyre több helyről hallani azt a nem megerősített információt, hogy a Honvéd tavasszal is a Bozsikban marad, vagyis nem költözik a Hungária körútra, sőt, ezt a tényt már jelezte is az MTK-nak.
    • update [15:20] // egy másik forrásból közben olyan infó is jött, hogy  a Honvéd egyelőre még nem mondta le a stadiont, csak jelezte, hogy pár napon belül szól, ha mégsem kéne.
  • december 9. // a most épp aktuális időegyenes szerint a Paks ellen búcsúzna a Bozsik. Egy hónappal a tervezett zárás előtt még semmi információ arról, hogy készül-e bármivel a klub a szomorú napra, amikor utoljára lépünk pályára egy legendás stadionban.

Az információ egyelőre nem megerősített, viszont nagyon egybevág azon egyszerű tényekkel, hogy az új stadion körül szinte semmi sem történik, akár a szavak szintjén, pedig szerettük mondani, hogy tavasz; akár az állam oldalán írásban. A közbeszerzési mizériával kapcsolatos cikkeinket itt olvashatjátok, arról pedig, hogy milyen feszített munkával lett 2015-ből most már lassan 2020 az átadás dátuma: itt.

Természetesen a körbekérdezgetés elindult, hátha valahonnan valóban megerősítik, vagy cáfolják a felreppent információt.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi Bozsik stadion több ponton sem felel meg az MLSZ 2016 decemberében elfogadott, és a 2017/18-as bajnokságra érvényes Infrastruktúra szabályzatában előírt NB I-es létesítménynek, tehát feltételezhető, hogy már az őszi szezonra is csak ideiglenes engedélyt kapott.

Stadionok az NB I. 2017/18-as kiírásában
klub stadion átadása megjegyzés
Videoton 2018 nyár 2018 január lett volna, de bontani kellett a 11 éves főlelátót
FTC 2014
DVSC 2014
Honvéd ??? 2019 volt a legutóbbi elhangzott ígéret
Diósgyőr 2018 február 2016 novemberében kezdték
Paks 2019 február több ütemben épül
Vasas 2018 nyár 2017 márciusában indult az építkezés
Újpest 2001 és 2016 pályafűtés hiányában NB I-re alkalmatlan
Felcsút 2014
Balmazújváros 2016 az első ütem 2013-ra készült el
Haladás 2017
Mezőkövesd 2016 az első ütem 2013-ra készült el

Félkövérrel azoknak a kluboknak a neve, ahol még egy kapavágás, annyi sem történt.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||