Ketten jelentkeztek új Bozsikot építeni, azonban egyikük sem tudta kihozni öt milliárdból, így a közbeszerzés eredménytelenül zárult

Ha jól értjük a jogi nyelvezetet, akkor valami ilyesmiről lehet szó.

Július 12-vel lezárult az új Bozsik stadion ötször is módosított közbeszerzése, így már csak arra vártunk, hogy mikor hirdetnek végre eredményt. A nagy dátum végül szeptember 15-re esett, és ahogy az várható volt: eredménytelen lett az egész eljárás. Tehát a 2016. december 31-i eredeti kiírás óta eltelt csaknem nyolc hónap elégtelen volt arra, hogy találjanak egy céget, ami eléggé haveri és még stadiont is tud építeni.

Az utolsó szakaszra egyébként két ajánlattevő is akadt:

 1. Penta Industry Kft., 1148 Budapest, Kerepesi út 52. III. em., adószám: 23199493-2-42.
 2. Pharos 95 Sportpályaépítő Kft., 2336 Dunavarsány, 510-es Fő út 26., adószám: 12073601-2-13 és West Hungária Bau Kft., 2051 Biatorbágy, Vendel Park, Huber u. 1., adószám 11469830-2-44 – közös ajánlattevők.

A Penta egy igazi sötét ló. Az úszó világbajnokság egyes egyéb helyszínein kívül a honlapja szerint eddig leginább KFC-ket épített, miközben csak egyetlen stadiont, a kétmilliárdból épülő kisvárdait lehet a nevükhöz kötni, valamint a mezőkövesdi sportszállót, ami érdekes módon drágább lesz, mint a hozzá tartozó stadion.

A Pharos 95 és a West Hungária Bau kombója már jóval ismertebb a szakmában. A Pharos honlapja jelenleg nem elérhető, azonban minimális kereséssel ki lehet deríteni róluk, hogy

 • az egyik telephelyük Felcsútra, Mészáros Lőrinc állandó lakcímére van bejelentve;
 • a Pharos tulajdonában van a ZTE focicsapatát üzemeltető cég, ráadásul a Pharos fejezhette be a ZTE stadionjának hiányzó lelátóját;
 • van sportos megrendelése bőven, akár a saját székhelyén, akár Felcsúton, akár Mezőkövesden, akár Balmazújvárosban, vagyis az új burzsoázia kedvelt futballvárosaiban.

A Pharos egyébként jelenleg épp Pakson és nálunk, az akadémián építkezik, míg a West Hungária Bau a ZÁÉV-vel tavaly fejezte be az új Hungáriát.*

*_ A cikkben itt eredetileg a ZÁÉV munkái szerepeltek véletlenül a Pharos nevén. Elnézést, javítottam.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, vagy nagyon is meglepő a közbeszerzési eljárás végeredménye:

V. szakasz: Az eljárás eredménye
A szerződés száma: 1
Elnevezés:
Vállalkozási szerződés
Szerződés/rész odaítélésre került: nem
V.1) Befejezetlen eljárással kapcsolatos információ
A szerződés/tétel nem került odaítélésre
Egyéb ok (a közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették)
VI. szakasz: Kiegészítő információk
VI.3) További információk:
— A közbeszerzési eljárás a Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen, tekintettel a Kbt. 70. § (1) bekezdésére, mivel a benyújtott árajánlatok meghaladják a – Kbt. 75. § (4) bekezdésének megfelelően igazolt, az ajánlatok bontása előtt ismertetett – rendelkezésre álló nettó 4 983 925 340 HUF (5 % tartalékkerettel) összegű anyagi fedezetet.

Lényegét tekintve itt arról van szó, hogy 5 milliárd van az új Bozsikra, azonban a két ajánlattevő egyszerűen képtelen lenne ennyiből kihozni, hiába adtak 5% luftot (nagyjából 250 milliót, de tudjuk, ennél azért illik menet közben jócskán többel drágulni – nem várt okokból).

A közbeszerzési törvényre hivatkozó paragrafus egyébként így hangzik:

b) a – (4) bekezdésben foglaltak szerint igazolható – rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel;

Ebből pedig már viszonylag könnyű visszalogikázni a tényálladékot, vagyis hogy kevés a pénz, ennyiből nem fog kijönni. Öt halasztás kellett ennek a megállapításához, tényleg? Iszonyatosan kínos kezd lenni minden, ami az új Bozsik körül megy.

Pedig nem voltak nagy igényeink:

A közbeszerzés ismertetése:
Az UEFA „Category 4” előírásainak megfelelő BOZSIK STADION kivitelezése, amely többek között az alábbiakat foglalja magában:
Telek területe: 70 111,00 m2.
Beépített alapterület: 8 208,00 m2.
Építménymagasság: 14,60 m.
Kialakított zöldfelület: 23 244 m2.
Burkolt terület: 30 463 m2.
Ebből: Térkőburkolat: 23 725 m2; Játéktér területe: 10 032 m2.
Telken biztosított parkolószám: 537-20 %=438db.
Előregyártott vasbeton elemek: 1 300 db.
Acélszerkezet: 670 tonna.

Beruházás rövid ismertetése:
A létesítmény funkciója:
A stadion min. 8 000 fő befogadására képes /UEFA Category 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított/, fedett lelátóból és az alatta tervezett szociális és szolgáltató egységekből, valamint egy FSZ+3 emelet magas fejépületből áll.

A fejépületben a főfunkcióhoz szükséges sport – technológiai területek, VIP, VVIP és kiszolgáló helyiségek funkcionálnak; a fejépület legfelső fedett, de oldalról részben nyitott szintjén a főkamera- és közvetítő állások, valamint a gépészeti terasz kerül elhelyezésre. Az épített pályavilágításnak alkalmasnak kell lenni HD minőségű közvetítésekhez.

A stadion beléptetési pontjai a szurkolók számára 2100 mm magas forgókapukon keresztül történik.

Szóval egy teljesen átlagos, UEFA 4-es stadion – 24 ezer négyzetméter térkővel, mert olyan beruházás nem létezhet Magyarországon, ahol az összes terület legalább harmada nem térkő a végén. (Vajon tényleg létezik térkőlobbi? Vagy egyenesen térkőmaffiáról lehet már beszélni?)

A sztori tehát most ott tart, hogy eredménytelen lett a közbeszerzés, mert már előre szóltak az ajánlattevők, hogy öt milliárdból nem fog kijönni a kóceráj, és ha a Pharos-West Hungária Bau ezt állítja az új Hungária körút után – ami hasonló ütemben és arányokban drágult, mint az úszó vébé – , akkor abban lehet valami.

Tehát itt állunk szeptember közepén, elméletileg tavaszra kész az akadémia, nincs éves bérlet, bejelentették, hogy költözünk a Hungáriára, ha indul a bontás, csak épp az a probléma, hogy egyelőre nincs, aki építsen. Vagy egyáltalán bontson.

Persze nekem az egészben még mindig az a legérdekesebb, hogy a döntés szeptember 15-én született, vagyis múlt pénteken. Azóta teljes hírzárlat, senki egy szót sem, pedig lenne hálásabb téma, mint belekötni egy stadionberuházásba, ami ráadásul azért eredménytelen, mert túl olcsó?

Csak költői kérdésként teszem fel, hogy mi lesz most? Az öt milliárdot megemelik hatra, hétre, nyolcra, amiből építés közben még lehet kilenc, tíz, tizenegy? Vagy mi a standard megoldás?

(Tipp magamnak: most egy ideig nem a közbeszerzési értesítőket, hanem a Magyar Közlönyt kell bújni, várva, hogy mikor jön ki egy kormányhatározat a megemelt összegről, vagy a csökkentett tartalomról, tehát egy olcsóbb stadionról. Utóbbi persze vicces lenne, mert a tervek már évek óta készen várják, hogy ki építi meg őket.)

~o~

update // Még mielőtt azt hinné valaki, hogy az országban elfogyott a stadionra, sportlétesítményre fordítható szabad forrás, annak itt jelezzük, hogy mindeközben:

 • Tatabányára 15,2 milliárd (!!!) forintért épül egy háromezres sportcsarnok, ami így nagyjából az új Üllői árával fog vetekedni, valamint háromszor annyiba fáj, mint az ötezres veszprémi, és csak kétmilliárddal több, mint a szombathelyi, de utóbbihoz azért hozzácsaptak még egy nyolcezres stadiont is.
 • Szilvásváradra 3,4 milliárdból hatezer férőhelyes lovasstadion (!!!) épül.
 • Az úszó világbajnokság összesített számláját még mindig nem ismerjük, és a számláló csak pörög, pörög, pörög, valahol bőven százmilliárd fölött járva.
 • Pingback: Ketten jelentkeztek új Bozsikot építeni, azonban egyikük sem tudta kihozni öt milliárdból, így a közbeszerzés eredménytelenül zárult | Zongoracipelő()

 • A69W

  Véleményem szerint, választási év, kampány időszak lesz, ez nagyban közrejátszott abban, hogy nem kell újabb muníció az ellenzéknek és ennek mi vagyunk a kárvallottjai. Borítékolom, hogy 2018 májusában sikeres közbesz eljárás fog történni majd!

  • prison miki

   szerintem simán rosszul szabták meg az árat, amit az időközben bővülő követelmények, és a folyamatosan emelkedő építési költségek magyarázhatnak.

   • A69W

    Ha ez az első közbesz eljárás során lenne, akkor azt mondom, hogy így van, de ez már messze a sokadik kiírás……, most lett két “kamu” jelentkező, hogy neve legyen a gyereknek, mert már a “jelentkezők hiánya” állapot enyhén ciki volt azért.

 • Paal

  Sztem csak emelik a keretet, hogy többet lehessen lopni..
  Az egyedüli kérdés a timing: mikorra lehet megemelni a keretet, pályázni és nyertest hirdetni. Az eredeti tervek (november-december bontás kezdete, 1-1,5 év múlva átadás tartható lesz vagy csúszik az egész fél-egy évet.

 • Laszka

  Valoszinüleg ogyan olyan tüske Hemi a kormany szemeben, mint a belga ujpesten. Valoszinüleg egyik sem mos penzt nekik ingyen, bevenni meg nem akarjak öket. Vallalkozasikban nehez öket ellehetetleniteni, hiszen vagyonuk leginkabb külföldön van, igy ott tesznek nekik keresztbe ahol lehet…miközben Hemi nem igazan mondhat semmit, mert ha nyiltan konfrontalodik akkor TAO-t se kapunk, szoval marad a parolazas, a kedelyes elbeszelgetes nulla fejlesztessel.

 • belos

  Szerintem direkt húzzák az időt, amíg nincs kész az új akadémia.

  De amúgy körbenézve kishazánkban, ahol lett stadion ott ma nézők meg csapat sincsenek. Szóval jó ez a régi Bozsik, elférünk benne.

  • Kicsipest

   Nem arról van szó, hogy nem jó. De egy újba (majd egyszer) könnyebb szponzorokat, játékosokat hozni, néző is szívesebben megy. A mostani amortizálódik, ki tudja, lesz-e megint valaki, aki rendbeszedi? Kell az új!

   • Sztefo

    Arról nem is beszélve, h bármikor lehet olyan licence követelményeket támasztani, aminek csak az új stadionok felelnek meg, a régiek nem. És akkor irány a harmadosztály.

    • Döme Demeter

     Bár nem tetszik, de lájkoltam mert igazság szaga van.

 • Sztefo

  Lehet, ha mi Kispest szurkolók összeállunk, akkor előbb építjük meg társadalmi munkában, mint ahogy lesz végre egy érvényes pályázat … Nyilván ironizálok, mert elkeserítőnek találom ezt a hírt.

 • Thibby

  Szó nincs alacsonyan meghatározott összegről, vagy elszámolt tervekről.
  Egyszerű a képlet azért lett meghatározva alacsonyan az összeg hogy hátha történik valami a klubbal amíg húzodik az egész……mondjuk kiesünk a másodosztályba….ez nem történt meg.
  Vagy esetleg eladja a klubbot az öreg a kinaiaknak akik felhúznak maguktól egy stadiont……ez sem történt meg.
  Vagy esetleg a tulaj feldobja a talpát……alapvetően ezt várják de nem történt meg ez sem szerencsére.
  Szóval azt nem akarják bevallani hogy ide nem építenek stadiont mert nem akarnak magyarországon megtűrni Kispesti csapatot…..így kitalálnak mindent csak húzzák az időt.
  A stadion projekt most csúszni fog garantáltan pár évet mert nem fognak már választásokig ezzel foglalkozni…..aztán később meg a franc sem tudja mi fog még történni. Nekik Honvédra nincs szükségük mert a Honvéd Puskás öröksége gyakorlatilag…..és ők ezt nem akarják mert az örökségnek szerintük Felcsúton a helye. Ezért ha sikerül a honvédot megszűntetni akkor joggal mondhatják majd hogy azért van felcsúton minden jog mert Puskás klubja már megszünt…..ők csak ápolják az emlékét.

  • Granero

   Remelem ezzel csak azt erik el, hogy a Kispest egyre nepszerubb lesz.

 • Tony Soprano

  Szemétség amit velünk művelnek. Egyébként az akadémia ami épül az a Honvédé lesz, vagy csak használhatjuk ameddig engedik?

  • Thibby

   Dél-pesti utánpótlás központ néven fut majd….ergo bárkié lehet elsősorban dél-pesten…..esmtk, soroksár, fradi!, mtk………miután minket megszüntettek valakihez oda csapják.

   • Tony Soprano

    Akkor azt azért is csinálják, valójában nem nekünk. Helyben vagyunk. Kész átverés show áldozatai vagyunk.

    • Sztefo

     Igen ez a legpesszimistább forgatókönyv, és valszeg a legtöbb kispesti jogosan fél ettől.
     Csak nem értem a logikáját.

     A miénk a legismertebb klub külföldön Puskás miatt, ezt tapasztalatból mondom, vagyis úgymond a magyar futball legnagyobb külföldi reklámértéke mi vagyunk, még ha most nagyon mélyen is van a bajnokságunk színvonala. Marketing öngól a legismertebb termékemet lerombolni.
     Plusz nem értem, miért jó a hatalomnak, ha magára haragít határon innen és túl több százezer Kispest szurkolót/szimpatizánst? Ez több százezer potenciális szavazó! Ok mondjuk legyen ebből 18 év felett, csak a fele (csak mondtam egy számot), de az is egy nagy szám.
     Én speciel sosem szavaztam rájuk, nem is tennék ilyet soha, de ismerek Kispest szurkoló Fidesz szavazókat. Őket elveszthetik, ha minket végleg tönkretesznek, és a mérges, csalódott szavazó a legrosszabb, mert az másokat is meggyőz (családtagok, barátok), h máshova szavazzon mostantól.

     • Döme Demeter

      Majd jön egy törvény, aki Honvéd és Puskás nevét együtt ejti ki, az náci, rasszista,kirekesztő.
      Aki viszont tagadja Puskás és felcsút évezredes kapcsolatát az sima tagadást követ el, és két hetet köteles eltölteni felcsúton. Egyébként 1-5 év letöltendő. Csak ennyi az egész. Miről jutott ez a baromság az eszembe?

     • Granero

      A tobbszazezer azert egy koltoi tulzas. :)

     • Sztefo

      Pár éve volt egy felmérés. Fradi 1,2 milla, Újpest 600 ezer, Kispest-Vasas 400 ezer körül országosan és határon túl összesen. Regionálisan a Loki és a Diósgyőr tud felmutatni 200-300 ezer szurkolót/szimpatizánst.

     • Granero

      Ok jogos, en hirtelen valamiert csak a kerulet lakoira gondoltam :) De valoban vannak Kispest drukkerek a XIX. ker.-n kivul is, pl. en :)

     • Sztefo

      Na látod 😊
      Én speciel 15 percre lakom gyalog a Bozsiktól, de Lőrincen a XVIII. kerületben. Nagyon sok vidéki Kispest szurkolót ismerek pl a rokonságomban is.

     • Béla Bá

      A XVI. kerületben is vagyunk páran. Az mondjuk tök vicces, hogy Izraelig kellett mennem, hogy megismerjem azt a Honvéd szurkolót aki 20 méterre lakik tőlem a lakótelepen. :)

     • Thibby

      Az hogy Puskás miatt a Honvédot meg kell tartani az jelen helyzetben nem igaz. Hiszen ezek nyiltan szemen köpik a Puskás életművet azzal hogy leviszik egy tanyára és meghazudtolják a történelmet. Nekik Puskás miatt elöször Kispestre kellett volna építeni stadiont és múzeumot…..
      Amiért nem teszik mert amíg a Honvéd létezik addig felcsútot mindenki utálja mint a szart (több okból is) ….viszont ha a Honvédot megszüntetik akkor felcsút lesz a hagyaték és életmű legfőbb ápolója, örzője. Azt hiszik úgy majd könnyebb lesz elfogadtatni a felcsúti torzót……

   • Tibor Fehér Első

    Már ezért a névért megérte a legjobb marketingest alkalmazni.DPUNC!Elképesztő!

 • Granero

  Az egymillio stadion orszaga leszunk – kiveve Kispest.
  Nem baj akkor is buszken verjuk meg az allami csapatokat a lerobbant stadionban!

  • kgyula

   Na, egyre inkább erre van legkevesebb esélyünk. Legalábbis, amíg ennyi pénzből működik a csapat…

   • Granero

    En optimista vagyok :P

 • Remélem mindenki látja már, hogy az egész mögött Szijjártó Péter áll?
  A lényeg, hogy idén ki kell esnünk, hogy jöhessen a csapattárs Horváth Feri, valamint, hogy megépüljön azt új Bozsik, amit természetesen a Budapesti Honvéd fog majd építeni, ahol idő közben Szijjártó (haveroknak csak CR2) lesz a góré, és visszaöleli keblére a szakadár futballcsapatot. (A kiesés kell, hogy Hemingwaytől át lehessen venni a klubot.)
  A terv első része volt egy Rossinak adott zsíros ajánlat külföldről (természetesen közelhaveri csapattól!), majd jöhetett Bobál két szarvashibája a Fradi ellen, hogy a saját edzője és csapatuk ellen forduljanak a szurkolók, kényszerhelyzetbe hozva ezzel Hemingway tulajdonost. (A belső feszültség kell, hogy Hemingwaytől át lehessen venni a klubot.)
  Természetesen, hogy a spirál ne legyen ennyire egyszerű, kell egy másik feszítőerő: amíg a srácok azt látják, hogy CR2 haverjainál, de még egy Balmazújvárosban is magasabb a fizu, mint Kispesten, így ha nem emel Hemingway, akkor fokozatosan kezdenek átállni, amit tovább erősíthet, hogy a pletyik szerint a külügyi tárcát jövőre egy itthonmaradósabbra cseréli a jó Szijjas, szóval ideje is lesz velünk foglalkozni. (Természetesen klubon belül is ki kell csinálni, hogy Hemingwaytől át lehessen venni a klubot.)
  Hülye aki nem látja az összefüggéseket!
  Bobál, te áruló, eladtad magad egy Szijjártónak!

  • Granero

   Most azt hiszed hulyeskedsz. (:)

   • Pedig de. A valóság általában mindig a legegyszerűbb az összes lehetőség közül.

    • Zoltán

     Én azt hallottam, – egy klubházas forrástól – hogy Bobált a hétvégi szívességért cserébe télen négerre festik, és eladják külföldre, a francia másodosztályba.

     • Nekem is gyanús volt, hogy hirtelen megjelent pár erdélyi tájszólással beszélő melós a villája előtt, és vasárnap pár óra alatt felhúztak egy zöld-fehér csempés medencét :( Bár eddig a Paksra gyanakodtam.

     • Laszka

      amikor kinunkban, mar csak röhögni tudunk :)

  • kgyula

   Ebből engem annyi érdekel, hogy a Kispest legyen újra nagycsapat, állandó bajnokesélyes, legyen új stadionja. Ha Hemingway-jel nem megy, akkor Szíjjártóval. Vagy akár az ördöggel…

  • Tibor Fehér Első

   Nekem is tök mindegy,mint kgyulának,Merkel,Erdogan,Szijjártó vagy Kim Dzsong Un a tulaj,de történtjen már valami,mert tele van a fazon a szegény rokon szerepével.

   • kgyula

    De még Putyin is jöhet. Vagy más illiberális genyó…:)))

    • Tibor Fehér Első

     Sokaknak nem számít semmi,csak hogy az öreg tovább hipnotizalja őket.

     • kgyula

      A szurkoló olyan, mint a nő: mindig azt hisz el, amit hinni akar…:)

  • Latabár

   Azért Te csak tudsz valamit, mert Rossival kapcsolatban közel jársz a valósághoz…. :))

   • Tibor Fehér Első

    Bárhogy is volt a Rossi ügy,az öreg az esetben is hulyitett itt mindenkit hónapokig.

 • Tibor Fehér Első

  Az a tulajdonos,aki az”emútnyocévben”,ez alatt a kormány alatt,ebben a futballmiliőben nem tudott kilobbyzni egy stadiont,az teljesen alkalmatlan.Mondhattok amit csak akartok.

  • kgyula

   Stadiont kilobbizni? Egy átkozott mezszponzort nem tudott hozni. Pedig az már tényleg nem igaz, hogy még arra sem költenek a hazai cégek. De ő – ahogy önérzeteskedve mondta – fillérekért nem enged a mezre reklámot.
   Inkább a semmi…. kurva nagy üzleti érzék, mondhatom!

   • XIX.

    Ha nem lenne üzleti érzéke már régen csődbe mentünk volna, mint Pécs és Eger, stb.. évi több 100 m- kat tesz a klubba. Egyszerűen a kb. 20ezer Kispest drukkerek nincs vásárlóértéke, nem éri meg nálunk hirdetni.

    • Escape

     “Évi több 100milliokat tesz a klubba”???
     A nap vicce!!! Percek ota nevetek!

     • XIX.

      Olvastad a társaság mérlegét? Mennyibe kerül szerinted pl. A vízszámla, az akadémia fenntartása? Szerinted hányan kapnak bért a klubnál? Ja hogy van egy jelentős szerencsejáték és közvetítési pénz? Szerinted az mire elég?

     • medvepuszi

      Az éves költségvetésre, plusz kevés még marad belőle ;)

     • XIX.

      Igen, a nem fideszes csapatok azért mentek csődbe.

     • Tibor Fehér Első

      Most hogy megláttam,már én is!

    • Tibor Fehér Első

     Ez az öreg nagy trükkje!A hipnotizálás.

     • XIX.

      A számokkal nehéz vitatkozni ugye?

     • Tibor Fehér Első

      A hipnotizaltakkal nehéz,nem a szamokkal😊

    • kgyula

     Egy sor nb2-es csapatnak annyi szurkolója sincs, azért a mezükön.van reklám….

     • XIX.

      Igen, csá fillérekért. Például a Volkswagen sem pénzt adott szponzorként, hanem autót..

     • XIX.

      Kölcsön persze!

    • medvepuszi

     Évi több száz fillért. Talán ;)

   • Escape

    Giga like!!
    Jól mondod

  • XIX.

   Nincs igazad. Igazán megtett mindent Gyuri Bácsi, olvasd el miket mondott..

   • Escape

    😂😂😂
    Azt is megmondta hogy nekünk van a legjobb Marketingesünk

 • Döme Demeter

  Ez az ár tényleg karcsú, ha levonom az alkotmányos költségeket.

 • National Hiphop

  Röhej. Mindegy, a sok NERstadion idővel szétrohad, a bajnoki cím viszont maradandó.

  • kgyula

   Ez igaz, de a 80 évvel ezelőtt épített stadion is szétrohad. Csak előbb, mint a most épített…

   • National Hiphop

    Hát, az Újpest 2001-ben épített stadionját ugye röpke 15 év elteltével kellett felújítani. Vajon mennyivel végeznek minőségibb munkát a haverok a most épülőkön? Dénes Ferenc sportközgazdász mondta valahol, hogy nem árt masszív fenntartási költségekkel is kalkulálni hosszabb távon. Némelyik vidéki stadion 20 év múlva úgy fog kinézni, mint most Stadleré a pusztában :(

    • Alapvetően engem is érdekelne, hogy egyébként ki lesz az új Bozsik fenntartója és miből? A klubnak vajon lesz rá éves szinte pártízmilliója, hogy üzemeltessen egy olyan létesítményt, ahová a meccseken kívül szinte lehetetlen bármi egyéb programot szervezni az Üllői és a Hungária körút árnyékában, minden közlekedési csomóponttól távol?

     • Tibor Fehér Első

      Előbb nem kéne felhúzni?A koltsegeken tartunk később aggódni.

     • CSAKA

      Én nem bánom ha ez marad, csak a mosdó szekcióval kezdjenek valamit..

     • Tibor Fehér Első

      Semmiképp!Gondolj bele,ha kész a dióé,vagy visszatér a tábor es grupiba.Már így is súlyos lemaradasban vagyunk minden téren.Nagyon kell a stadion.

     • CSAKA

      Egyetértek, hogy nagyon kellene már, de azért nem minden áron..

     • Escape

      Na itt a baj!
      Hogy lehet igy gondolkozni???
      Ez kb annyira rövidlátó ostoba gondolkodás mint amikor minden buta proli elment új Suzukit venni, a 100ezre fizetésével, majd rájött fél év mulva hogy nem tudja fenntartani!
      A stadion fenntartására a jegybevétel nem lesz elégséges, az öreg nem fogja tudni fizetni, tehát egy lehetőség marad hogy az állam fogja fentartani ami egyenlő azzal hogy a te adódból fogják fizetni !!!!!

     • medvepuszi

      A csapatokat is az adónkból fizetik. A Honvédot is. Mégis csak az a problémánk ezzel, hogy máshová többet tolnak, hozzánk kevesebbet

     • National Hiphop

      Jó kérdés. De ha tényleg jön Szijjártó, akkor lesz minden: kacsaláb, jakuzzi, arany vécékefe :))

     • Granero

      Miert most ki a fenntarto?

 • László Papp

  Okukával szerződést bontott az MTK,mivel külföldiek nem játszhatnak a másodosztályban.Emlékszek rá valaki,.hogy ő hogy játszott korábban az MTK -ban,meg előtte asszem a Dióban?

  • Tibor Fehér Első

   Igen.Cukarickiben is.Mi a terved vele?

   • László Papp

    Nekem nincs tervem vele,viszont köztudottan hátvédet keresünk és mivel tudjuk,hogy csak ingyen igazolható jön,ezért még az is előfordulhat,hogy nálunk köt ki.

    • Tibor Fehér Első

     Jobb h és jobb futó.Fene tudja…Miért tették ki az mtk-bol?Azt nem gondolom,hogy a tízedik forduló körül jöttek rá a szabalyra.

     • Csaba Horváth

      Miért? Tavaly a Vidi a 30. forduló után szembesült az azonos pontszámos szabállyal… :D

     • László Papp

      Azért tették ki,mint amiért minden külföldit eladtak vagy kölcsönadtak.A másodosztályban nem játszhatnak légiósok.

     • László Papp

      A magyarokat nem vettem bele a listába.
      Távozók: Mato Grgic (horvát, Inter Zapresic – Horvátország), Federico Groppioni (olasz, Csep-Gól),Jurij Kolomojec (ukrán, Vorszkla Poltava – Ukrajna), Danijel Petkovics (montenegrói, FC Lorient – Franciaország), Dragan Vukmir (szerb-magyar, III. kerületi TVE), Drazsen Okuka (?)
      Kölcsönbe távozók: Myke Bouard Ramos (brazil, Haladás), Khaly Iyane Thiam (szenegáli, törökországi – Gaziantepspor – kölcsön után Dinamo Moszkva – Oroszország)

     • Tibor Fehér Első

      250e €-re teszi a trsfm,csak nem értem hogy miért vartak meg az atig szezon veget.Valamit csak adtak volna valahol érte.

     • László Papp

      Vagy miért nem adták kölcsönbe már korábban.Eddig is tudhatták,.hogy ebben a szezonban nem játszhat náluk,Ramost is már jó ideje kölcsönbe adták a Halinak.Vagy lehet,hogy akarták küldeni,de senkinek sem kellett?

     • Tibor Fehér Első

      Valami nem stimmel,az biztos.Pláne hogy az MTK az egyik szereplő.

     • László Papp

      Nem tudom,ilyenkor mi a szabály,hogy pl ebben a szezonban játszhat-e még,mivel nem lépett pályára vagy ilyenkor csak a tavaszi szezonban játszhat legközelebb,mivel elvileg volt csapata,de ha tegyük fel,hogy a második és én lennék a játékos helyében,tuti,hogy eléggé ki lennék akadva,hogy fél évig nem kaphatnék fizut.

     • Tibor Fehér Első

      Orvosin nem felelt meg vagy hasonló.Bár ez minket nem szokott zavarni.

     • László Papp

      Igen,nálunk ez köztudottan nem akadály,sőt pozitív dolog is a játékos szerződtetésekor…

  • A69W

   Nem Kaposváron kezdte?

   • László Papp

    Nem néztem utána a pályafutásának,de most hogy írod,tényleg rémlik,hogy ott is játszott.

   • Zagreus

    Szerintem O pecsen volt nem olyan rosz. Ha emlekeim nem csalnak volt pont ellenunk par jo megmozdulasa. Engem Kingre emlekeztet csak talan O bal oldali

 • A69W

  Csak egy kis érdekesség, egy mai hír összehasonlításképpen a számokhoz “….Egy dél-afrikai befektetési alap, a NEPI Rockcastle 275 millió euróért
  (kb. 85 milliárd forintért) megvette az Arena Property Kft. nevet viselő
  leányvállalatán keresztül az Arena Plazát.”

  Mindennek ára van persze, de ez a nyamvadt 5 milliárd egy csepp az állami büdzsében, mondhatni nem tétel, úgyhogy itt valami nagyon bűzlik….

  • áfonya bácsi

   Én 86 milliárdot akartam adni érte, de az MFB valamiért nem akart nekem ennyi hitelt adni a minimálbéremre. :)

   • októberes

    Szerintem a beállt derekad miatt vonták kétségbe a fizetőképességedet…

 • áfonya bácsi

  A Pharos 95 egyébként már évek óta a PFLA egyik legnagyobb támogatója, szóval a stadionépítésekből sem kevés pénz vándorol a Névrablókhoz, ha esetleg ez eddig nem volt világos valakinek. :)

  • Gabtse

   Igen, de itt minden, mindennel összefügg, egyébként ők a ZTE többségi tulajdonosai is, de egyébként az a hír járja, hogy Kispest szurkoló.

 • Corporall

  Építőiparban dolgozom. Nem biztos, hogy összeesküvés van a dolgok mögött. Egyszerűen az elmúlt egy évben nagyon felmentek az árak. Főleg a szerkezetépítésben, de más szakágakban is. A közbeszerzésnél a tervezők által megállapított becsült bekerülési ár amúgy is rendszeresen alulkalkulált, most meg végképp nem tudják, hogy árazzanak. Sok a munka a piacon. Munkaerőhiány van, akinek pedig még van szabad kapacitása és eszközállománya (toronydarut fél éve nem lehet szerezni…) az szinte annyit kér, amennyit akar, vagy nem sajnál. És nem sajnál… Amúgy meg Soros a hibás! CSAK

  • Tibor Fehér Első

   Ja.Csakhogy a miénk 2015 szeptember 23.napján,már megjelent,mint 2016-ban épülő.Valamint az EU-ban is akad néhány cég

  • Döme Demeter

   Sorosnak van darus cége? Egyébként igaz, valóban rengeteg a munka, és nincs ember aki megcsinálja. Ilyenre nem emlékezem, hogy február közepén betelt az éves kapacitásunk.

  • XIX.

   Akinek akarták, annak megemelték a forrását, akár még építés közben is.

 • 58914020 .

  Néhány hete volt hír, hogy néhány milliárdot elkülönítettek a stadionfejlesztésekre pluszban.

  Be is tettem erről hírt, az atv-n nyilatkozott erről valaki.

  Elképzelhetőnek tartom, hogy abból az elkülönített összegből a Bozsik fejlesztésére is szánnak majd valamit.

  Ami nekem furcsa, hogy a Nemzeti Sport (pontosabban Szöllősi György) múlt héten honnan szagolta meg, hogy a mi stadionunk csúszni fog/nem készül el, mert a múlt heti cikkünkben – igencsak érdekes módon – csak a mi stadionunkról nem írtak egy szót sem… Több mint érdekes.

 • tszajko

  A kommentek alapján félve olvasom, hogy most már az a baj, hogy a Honvéd nem feküdt alá a hatalomnak, és (jelenleg) nincs igazi politikai befolyás alatt a klub? Százszor inkább büszke vagyok arra, hogy az államtól függetlenül sikeresen működik a csapatunk, mintsem hogy azt akarjam, hogy egy stadionért cserébe lemondjuk erről a függetlenségről. (Néha már a Fradi-szurkoló barátaimat is sajnálom, ahogy mentegetőzniük kell azért, hogy a csapatuk a hatalom egyik legnagyobb kiszolgálója / kegyeltje.)

  • A69W

   Büszkén sűllyedünk alá az nb2, nb3 mocsarába…..?!

   • tszajko

    Személy szerint szívesebben süllyednék az NB2 mocsarába, minthogy a Honvéd is pártcsapattá váljon, de gondolom ez egyedi preferencia kérdése. Viszont ami tényszerű, az az, hogy én nem nagyon vettem észre a süllyedést az utóbbi években. :D

    • A69W

     A jövő már elkezdődött :(

  • medvepuszi

   Te tényleg ilyen naiv vagy? Szerinted az úgynevezett saját nevelésű akadémistáink milyen pénzeknek köszönhetőek? És miből gazdálkodik Hemi? Függetlenség :)))
   Az új stadion meg az életben maradáshoz kell. Amint mindenhol meglesz az új, olyan licencfeltételeket szabnak, hogy a mai Bozsikban nem nb2-es, hanem max. blasz-meccseket rendezhetünk. És nem, egy felújítástól (mert ilyen baromságokat is kitalálnak szurkertársak) nem nőne hely pár száz helyes parkolónak, orvosi szobának, normális sajtóhelyiségeknek, habzsidőzsi vip-résznek, megfelelő méretű vendégöltözőnek meg ezer más kötelezőségnek.

   • prison miki

    szerinem túlreagálod, azért nem wembley-k épülnek Balmazújvárosban meg Mezőkövesden sem. Ugyanazt az uefa kategórát hozza a Bozsik is. Nem beszélve a többi nb2-es csapatról, akitől egy általad vizionált szabállyal szintén elvennék a feljutás lehetőségét.Ha egy 100 férőhelyes parkolón múlik, akkor hemi lebetonozza a vasút melletti részt.

    • Tibor Fehér Első

     Miért?Eddig kin múlott,hogy most erről irkalunk,ahelyett hogy az új stadion elott iszogatnank?Talán rajtunk?!

     • prison miki

      A kormányon, és az önkormányzaton, ki máson. A klubvezetés 100%-ban az új stadion mellett van, miért is ne lenne. Ha az nb1-es indulás lenne a tét, akkor párszáz parkolóhely kialakítása önerőből is menne. Lássuk be, hogy ha nem lenne ez az osztogatás, akkor mi se lennénk rászorulva az új stadionra, amit a klub magától még fenntartani is alig (vagy egyáltalán nem) lenne képes, nemhogy megépíteni.

     • Tibor Fehér Első

      A Rossi,a Koszta,a botka,a prosser,a stadion,a szponzortalansag,e-bayn,vateran,jofogason,sérülten igazolt játékosok,a Puskás név és még orakig sorolhatnám a különösen husbavago dolgokat,ebből semmi de semmi nem mulott az öregen?!Na,ne már!!!

     • prison miki

      most ez hogy jön ide? azt hittem, hogy a stadion a téma. ezek közül egyik se érinti a stadion elkészültét.

     • Tibor Fehér Első

      Ok és okozati összefüggésben,Miki.

    • medvepuszi

     sajnos messze nem csak ilyesmin múlik.. mellesleg ha ettől eltekintünk: ha csak mi maradunk ki a nagy stadionépítési rohamból, az úgyis önmagában meghatározza a klub jövőjét.
     mondjuk én ettől nem félek, szerintem úgyis megkapjuk az új Bozsikot, túl nagy ziccer, hogy kihagyják

     • prison miki

      én is úgy gondolom, hogy mindent meg akarnak építeni, amit csak lehet. viszont ha arról van szó, hogy nem lesz új Bozsik, akkor arról beszéljünk, hogy nem lesz új Bozsik, és annak a közvetlen következményeiről, és ne arról, hogy szinte garantáltan nb3-ban fogunk játszani emiatt.

     • papparam

      Á, közvetlenül semmilyen következménye nem lenne. Talán akár több évig is, amíg nem újul meg mindenhol a stadion, tuti nem lesznek olyan erős követelmények. Nincs semmi gond. Utána meg csak lesz valahogy. Sose volt úgy, hogy nem vót sehogy, há’ nem? :) Majd megbeszéljük itt a blogon azt is, legalább lesz miről beszélni. :)

     • medvepuszi

      Szerintem elbagatellizálod az új stadionok és a Bozsik közti különbségeket. Pár éven belül téli meccseket játszanának, fedett lelátókkal, fűthető pályákkal, ehhez képest mi ott tartunk, hogy a Fradi olykor már átöltözni se hajlandó a vendégöltözőnkben

     • prison miki

      Megint előre szaladunk, de szerintem nem kell ilyesmitől tartanunk. Ahogy említettem, ezek a stadionok azért nem az európai élvonalba tartoznak. Felcsúton megcsinálták az alácsövezést, erre az u-eb-n állt a víz a pályán. Balmazújvárosban megcsinálták, nem volt pénz bekapcsolni. Hiába csinálják meg a fűthető pályát minden stadionba, az, hogy december-januárban tudjanak játszani a csapatok, olyan rezsi költség lenne, amit a klubok /önkormányzatok fele nem bírna kifizetni. Üzletileg nem térül meg, minimális gazdasági hatása van egy elmaradó meccsnek, elég csak arra gondolni, ahogy az mlsz mostanában pakolgatja a fordulókat. (Egy pályát egyébként új stadion nélkül is alá lehet csövezni – az szerintem ki is jön 5 milliárdból).
      A fedett lelátó még egy BL döntőhöz sem elvárás, de ha az nb1-ben az lesz, akkor majd 100 millióért raknak egy olyan bádogtetőt a stadion fölé, mint Mezőkövesden.
      Szerintem olyan folyamatokat láttok itt bele a stadionépítési programba, amik nincsenek.

     • medvepuszi

      Ha egy esetleges felújításnál/átépítésnél minimum kettes szorzóval számolsz, hogy a haverok zsebébe elég menjen, talán már érdemesebb újat építeni. Fenntartási költségek? Szerintem nincs ma a magyar fociban semmi, amit ne állambá fizetne (a jegyeinken, bérleteinken, útiköltségeinken túl).
      Persze mindez csak szerintem. Meg a nyilatkozatok, MLSZ-esek tervei alapján. Nyilván elsülhetnek a dolgok máshogy, de amilyen hátul vagyunk a megfelelő seggeknél kígyózó sorban, félnék rizikóra játszani. Emeljenek csak az összegen, dobják össze nekünk is az újat, szedjék meg magukat belőle, ahogy völgyhidakból, autópályákból meg ezer másból az összes, pártfüggetlenül! Azzal mi csak jól járunk

 • Ervin Magony

  Mi lett az MK meccs eredménye? (Csak én vagyok ennyire világtalan, hogy 20:20-kor sehol nem találok erről infót…?)

  • Vizi Viktor

   Holnap lesz

   • Ervin Magony

    Közben ráébredtem… köszi! :)

 • A69W

  A tények játéka a számokkal, miből, mennyit, hová és miért?
  “….3000 fős sportcsarnok épül Tatabányán 15,2 milliárdért”

 • Ebben az aspektusban, ami jelenleg leledzik, sajnos bármi előfordulhat. Talán akkor lenne új stadionunk, ha nem mi lettünk volna tavaly a bajnokok… Heminek nincs a zsebében ennyi, mi szurkolók meg nem tudnánk ennyit összedobni…

  • kgyula

   Mindenesetre jellemző, hogyan veszik szarba a klubnál a szurkolókat: egy sor sem jelent meg ezzel kapcsolatban. “Minek tájékoztatni a parasztot? Úgysem múlik rajta semmi, úgyis bevesz mindent, ha később adjuk elé, akkor is. Elégedjen meg azzal, ha elé lökjük az U15-ös meccs kezdőidőpontját…”

 • Sanzi

  Szerinem pozitívként kell kezelni a mostani eredményt!
  Volt jelentkező, mindjárt kettő is!
  Az egyik Lölő érdekeltsége…
  Majd jön a bejelentés, hogy megnövelték a beruházásra szánt keretösszeget…
  No Para!

  • kgyula

   “Majd jön a bejelentés, hogy megnövelték a beruházásra szánt keretösszeget…”
   Vagy az, hogy a rendelkezésre álló kerethez igazították a tervet: 5 ezres stadiont építenek. :(

   • papparam

    Ja, és az uefa 4 is ugrott, mehetünk bl csoportkört játszani a grupiba. :)

    • Sztefo

     Hát ha ez az ára a BL csoportkörnek, már most aláírom :)

 • medvepuszi

  Hemibá szerint bőven meg kell duplázni az új Bozsikra szánt összeget :O
  11 milliárd? hmm

 • Pingback: Hemibá volt a Reggeli Startban és stadionozott egy plusz hatmilliárdot – Csak a Kispest!()

 • Pingback: Magyarország egyetlen új stadion nélküli bajnokcsapata – Csak a Kispest!()