Mastodon

Ketten jelentkeztek új Bozsikot építeni, azonban egyikük sem tudta kihozni öt milliárdból, így a közbeszerzés eredménytelenül zárult

Ha jól értjük a jogi nyelvezetet, akkor valami ilyesmiről lehet szó.

Július 12-vel lezárult az új Bozsik stadion ötször is módosított közbeszerzése, így már csak arra vártunk, hogy mikor hirdetnek végre eredményt. A nagy dátum végül szeptember 15-re esett, és ahogy az várható volt: eredménytelen lett az egész eljárás. Tehát a 2016. december 31-i eredeti kiírás óta eltelt csaknem nyolc hónap elégtelen volt arra, hogy találjanak egy céget, ami eléggé haveri és még stadiont is tud építeni.

Az utolsó szakaszra egyébként két ajánlattevő is akadt:

  1. Penta Industry Kft., 1148 Budapest, Kerepesi út 52. III. em., adószám: 23199493-2-42.
  2. Pharos 95 Sportpályaépítő Kft., 2336 Dunavarsány, 510-es Fő út 26., adószám: 12073601-2-13 és West Hungária Bau Kft., 2051 Biatorbágy, Vendel Park, Huber u. 1., adószám 11469830-2-44 – közös ajánlattevők.

A Penta egy igazi sötét ló. Az úszó világbajnokság egyes egyéb helyszínein kívül a honlapja szerint eddig leginább KFC-ket épített, miközben csak egyetlen stadiont, a kétmilliárdból épülő kisvárdait lehet a nevükhöz kötni, valamint a mezőkövesdi sportszállót, ami érdekes módon drágább lesz, mint a hozzá tartozó stadion.

A Pharos 95 és a West Hungária Bau kombója már jóval ismertebb a szakmában. A Pharos honlapja jelenleg nem elérhető, azonban minimális kereséssel ki lehet deríteni róluk, hogy

  • az egyik telephelyük Felcsútra, Mészáros Lőrinc állandó lakcímére van bejelentve;
  • a Pharos tulajdonában van a ZTE focicsapatát üzemeltető cég, ráadásul a Pharos fejezhette be a ZTE stadionjának hiányzó lelátóját;
  • van sportos megrendelése bőven, akár a saját székhelyén, akár Felcsúton, akár Mezőkövesden, akár Balmazújvárosban, vagyis az új burzsoázia kedvelt futballvárosaiban.

A Pharos egyébként jelenleg épp Pakson és nálunk, az akadémián építkezik, míg a West Hungária Bau a ZÁÉV-vel tavaly fejezte be az új Hungáriát.*

*_ A cikkben itt eredetileg a ZÁÉV munkái szerepeltek véletlenül a Pharos nevén. Elnézést, javítottam.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, vagy nagyon is meglepő a közbeszerzési eljárás végeredménye:

V. szakasz: Az eljárás eredménye
A szerződés száma: 1
Elnevezés:
Vállalkozási szerződés
Szerződés/rész odaítélésre került: nem
V.1) Befejezetlen eljárással kapcsolatos információ
A szerződés/tétel nem került odaítélésre
Egyéb ok (a közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették)
VI. szakasz: Kiegészítő információk
VI.3) További információk:
— A közbeszerzési eljárás a Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen, tekintettel a Kbt. 70. § (1) bekezdésére, mivel a benyújtott árajánlatok meghaladják a – Kbt. 75. § (4) bekezdésének megfelelően igazolt, az ajánlatok bontása előtt ismertetett – rendelkezésre álló nettó 4 983 925 340 HUF (5 % tartalékkerettel) összegű anyagi fedezetet.

Lényegét tekintve itt arról van szó, hogy 5 milliárd van az új Bozsikra, azonban a két ajánlattevő egyszerűen képtelen lenne ennyiből kihozni, hiába adtak 5% luftot (nagyjából 250 milliót, de tudjuk, ennél azért illik menet közben jócskán többel drágulni – nem várt okokból).

A közbeszerzési törvényre hivatkozó paragrafus egyébként így hangzik:

b) a – (4) bekezdésben foglaltak szerint igazolható – rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel;

Ebből pedig már viszonylag könnyű visszalogikázni a tényálladékot, vagyis hogy kevés a pénz, ennyiből nem fog kijönni. Öt halasztás kellett ennek a megállapításához, tényleg? Iszonyatosan kínos kezd lenni minden, ami az új Bozsik körül megy.

Pedig nem voltak nagy igényeink:

A közbeszerzés ismertetése:
Az UEFA „Category 4” előírásainak megfelelő BOZSIK STADION kivitelezése, amely többek között az alábbiakat foglalja magában:
Telek területe: 70 111,00 m2.
Beépített alapterület: 8 208,00 m2.
Építménymagasság: 14,60 m.
Kialakított zöldfelület: 23 244 m2.
Burkolt terület: 30 463 m2.
Ebből: Térkőburkolat: 23 725 m2; Játéktér területe: 10 032 m2.
Telken biztosított parkolószám: 537-20 %=438db.
Előregyártott vasbeton elemek: 1 300 db.
Acélszerkezet: 670 tonna.

Beruházás rövid ismertetése:
A létesítmény funkciója:
A stadion min. 8 000 fő befogadására képes /UEFA Category 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított/, fedett lelátóból és az alatta tervezett szociális és szolgáltató egységekből, valamint egy FSZ+3 emelet magas fejépületből áll.

A fejépületben a főfunkcióhoz szükséges sport – technológiai területek, VIP, VVIP és kiszolgáló helyiségek funkcionálnak; a fejépület legfelső fedett, de oldalról részben nyitott szintjén a főkamera- és közvetítő állások, valamint a gépészeti terasz kerül elhelyezésre. Az épített pályavilágításnak alkalmasnak kell lenni HD minőségű közvetítésekhez.

A stadion beléptetési pontjai a szurkolók számára 2100 mm magas forgókapukon keresztül történik.

Szóval egy teljesen átlagos, UEFA 4-es stadion – 24 ezer négyzetméter térkővel, mert olyan beruházás nem létezhet Magyarországon, ahol az összes terület legalább harmada nem térkő a végén. (Vajon tényleg létezik térkőlobbi? Vagy egyenesen térkőmaffiáról lehet már beszélni?)

A sztori tehát most ott tart, hogy eredménytelen lett a közbeszerzés, mert már előre szóltak az ajánlattevők, hogy öt milliárdból nem fog kijönni a kóceráj, és ha a Pharos-West Hungária Bau ezt állítja az új Hungária körút után – ami hasonló ütemben és arányokban drágult, mint az úszó vébé – , akkor abban lehet valami.

Tehát itt állunk szeptember közepén, elméletileg tavaszra kész az akadémia, nincs éves bérlet, bejelentették, hogy költözünk a Hungáriára, ha indul a bontás, csak épp az a probléma, hogy egyelőre nincs, aki építsen. Vagy egyáltalán bontson.

Persze nekem az egészben még mindig az a legérdekesebb, hogy a döntés szeptember 15-én született, vagyis múlt pénteken. Azóta teljes hírzárlat, senki egy szót sem, pedig lenne hálásabb téma, mint belekötni egy stadionberuházásba, ami ráadásul azért eredménytelen, mert túl olcsó?

Csak költői kérdésként teszem fel, hogy mi lesz most? Az öt milliárdot megemelik hatra, hétre, nyolcra, amiből építés közben még lehet kilenc, tíz, tizenegy? Vagy mi a standard megoldás?

(Tipp magamnak: most egy ideig nem a közbeszerzési értesítőket, hanem a Magyar Közlönyt kell bújni, várva, hogy mikor jön ki egy kormányhatározat a megemelt összegről, vagy a csökkentett tartalomról, tehát egy olcsóbb stadionról. Utóbbi persze vicces lenne, mert a tervek már évek óta készen várják, hogy ki építi meg őket.)

~o~

update // Még mielőtt azt hinné valaki, hogy az országban elfogyott a stadionra, sportlétesítményre fordítható szabad forrás, annak itt jelezzük, hogy mindeközben:

  • Tatabányára 15,2 milliárd (!!!) forintért épül egy háromezres sportcsarnok, ami így nagyjából az új Üllői árával fog vetekedni, valamint háromszor annyiba fáj, mint az ötezres veszprémi, és csak kétmilliárddal több, mint a szombathelyi, de utóbbihoz azért hozzácsaptak még egy nyolcezres stadiont is.
  • Szilvásváradra 3,4 milliárdból hatezer férőhelyes lovasstadion (!!!) épül.
  • Az úszó világbajnokság összesített számláját még mindig nem ismerjük, és a számláló csak pörög, pörög, pörög, valahol bőven százmilliárd fölött járva.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||