Ezt a posztot nem ajánlom mindenkinek, csak saját felelősségre, mert magam sem tudom, hogy pontosan miről szól

Debrecen – Bp. Honvéd @ Debrecen, 15:30 TV: M4 Sport és m4sport.hu

Egy nagyon hosszú és boldog év utolsó idegenbeli túrája következik. Idén kétszer jártunk Felcsúton, Mezőkövesden, Sopronban, egyszer Balmazújvárosban, Beer-Shevában, Gyöngyösön, Pakson, Pécsett, Tatabányán és Telki után most Debrecenbe is harmadszor utazunk. Van bennünk tehát bőven kilométer. (Bakker, most nézem, hogy a törökországi edzőtáboron kívül egyedül egy telki edzőmeccset hagytam ki idegenben, sőt, ha jól számolom az egyetlen elérhető Honvéd-meccs, amit egyáltalán kihagytam 2017-ben. Ilyen se volt még.)

A zárójelhez tartozva: elfáradtam. Sok volt ennyi minden, és nem az utazások, a távolság, a társaság, hanem tényleg az egész úgy, ahogy van. Bajnoknak lenni egy alapvetően boldog, de fárasztó állapot. Kispesten meg pláne.

Megpróbálom elmondani miért.

A tavaszt hagyjuk, akkor hétről-hétre ment a #mégvalahánymeccs. Nem illett figyelni semmire, megírni ugyan megírtuk, a hangsúly mégis a bajnokságon volt, talán sikerült kicsit kibillenni a saját nyomorúságunkból, a kispesti párialétből. Bajnokok lettünk, és mondhatnánk, minden meg van bocsájtva, de nem mondjuk, mert ilyet nem lehet mondani.

Egy klubot sem legitimálhatnak pusztán az eredményei, mert az csak szükséges, de nem elégséges feltétel a folyamatban. Kispesten az eredményességnek vannak hagyományai, azonban a mai Kispest nem csak egy klub, amely éli bele magát a világba, hanem egy vállalkozás is. A bajnokcsapat adott feltételek között lett bajnok, majd felülkerekedett az üzleti szemlélet, és a vállalkozás ahelyett, hogy szintet lépett volna, inkább maradt a korábban kijelölt határai között, és elfogadta, legfeljebb kevésbé lesz sikeres – bár nem ezt kommunikálja. Ha a sport pénzbe kerül, akkor a sport mindig veszíteni fog, amennyiben a kassza véges. Nálunk pedig az, hiába termelte ki a tavalyi csapat a szintlépés fedezetét.

A saját, magunknak okozott nyomorúság a körülöttünk létező világ leírásának csupán az egyik szelete, ott vannak még a környezetünket meghatározó törvények is. Miközben a fizikusok a Mindenség elméletét keresik, a nagy egyenletet, ami összekapcsolja az általános relativitáselméletet a kvantumtérelmélettel, vagyis a nagyon nagy léptéket a nagyon kicsivel, addig a magyar futballban egy hasonlóan lehetetlennek tűnő vállalkozást sikerült véghezvinni, és megtalálni a Fogalmat, amit úgy hívunk: – de inkább hagyjuk. Mutyi, parazitizmus, seggnyalás, lenne itt minden, írhatnám nemzetisportosan három ponttal is a mondat végén, sejtetve, hogy tudjukki, tudjukmi, pártház, z0rbán, ilyesmik.

A magyar futballban egyszerre van jelen a gátlástalanság és a még nagyobb gátlástalanság. Egy olyan modellt próbálunk baromira drágán felépíteni, amiről az első pillanatban látszott, hogy hibás, lenyúlást, élősködést fog eredményezni, elkényelmesedés lesz a vége, megszűnik minden motiváció a harácsoláson kívül, és a focink gyönyörű díszletek között lesz sokkal rosszabb, mint volt, amikor magára hagyták.

Toljunk pár csapatot, irányítsuk oda a szponzorokat. Kevés? Hozzunk olyan szabályokat, hogy a klubok, a saját maguk által megtermelt pénzt akkor kapják csak meg, ha megfelelnek bizonyos megkötéseknek. Így egyesek kénytelenek lesznek magukat gyengíteni, miközben a toltaknak édesmindegy. Ez is kevés? Törjük meg őket – és itt következhet bármilyen össszeesküvés-elmélet, amit csak ki lehet találni, könnyen előfordulhat, hogy több is igaz lesz közülük.

Ebben a belső és külső környezetben lettünk bajnokok 2017. május 27-én, és ebben a környezetben éljük a mindennapjainkat egy jó ideje. A Kispestet nem választod, azt adományként kapod. A szenvedés pedig a modern kispestiség egyik alappillére. A szenvedés szükséges, mert így érthetjük meg, hogy létezhet, hiszen léteznie kell egy jobb világnak, a jelenlegihez hasonlót egyszerűen nem teremthet józan ész. A szenvedés egyben tapasztalat is, biztosítéka annak, hogy ha eljön majd a jobb világ, akkor abban létezni fog a kispestiség.

A fene se akart ilyen posztot írni, de ha valamiből eljön az utolsó – idegenbeli meccs idén -, akkor önkéntelenül is összegezni próbál az egyszerű blogger. Picsába a rutintalanságommal, legközelebb majd jobban figyelek, most azonban már maradjon ez a téma.

A bajnoki cím hozott egy átmeneti legitimációt a belső nyomorúság forrásának, és talán picit legalizálta is a külső világot, hiszen bizonyította, egy rendszeren kívüli csapat is győzhet, azonban a létező világok legjobbika lenne a mostani, ha ennyire egyszerű lenne a képlet.

Vizsgáljuk meg egy másik szemszögből azt a bajnokságot. Surranópályán, a Vasas is harmadik lett, mintha csökkent volna a figyelem, mintha kicsit kevesebb stadion (és több lovarda, sportcsarnok) épülne mostanában, mintha egyszerre sikerülne hibázni a kegyelt kluboknál, mintha valami repedezne. Kezd bedőlni a modell?

Az Arrogancia-állandó változatlan, úgy tűnik mintha semmi sem változott volna, mégis érezzük, valami nem stimmol. Volt egy megbicsaklás, idén újra Videoton és Fradi, de volt egy megbicsaklás, ami reményt adhat, hogy még nem vették el, sajátították ki teljesen az életünket, valahol még léteznie kell egy nem Patyomkin-futballnak. Nem merjük elárulni egymásnak, de mindannyian egy kicsit Winston Smithek vagyunk Óceániában. Vajon mi vár ránk a 101-es szobában?

Kispestinek lenni tehát nem csak adomány, hanem kiváltság is. Kiváltság lenni amúgy fradistának, diósgyőrinek, paksinak is adott pillanatokban, ám ma olyan időket élünk, amikor az épelméjűség utolsó bástyáinak egyike talán éppen mi vagyunk. Ha maradunk hangosak, ha maradunk eredményesek, akkor reményt adhatunk másoknak. Ha valaki egyszer a piros kapszulát választja és kilép a Környezet által teremtett Mátrixból, ott fogjuk várni őt a Valóságban.

Egy bajnoki cím könnyen elvakíthatja az embert, és még könnyebben, ha egy következmények nélküli klub szurkolójaként éli meg. Tényleg sajnálom azokat, akik csak a sikert látják, és nem foglalkoznak azzal, hogy milyen körülmények között sikerült elérni, hányakat kellett megnyomorítani érte, hány történelmet kellett megtagadni, újraírni, hányszor kellett szembeköpni magu(n)kat, míg nem elfogadtuk az elfogadhatatlant, és a nyálas arc lett a normális állapot. Nem sajnálom tőlük a sikert, nem ők tehetnek a világról, amiben élnek, és mégis, ki tagadhatja meg egy szurkolótól, hogy örüljön? Nem kívánok én nekik rosszat, csak tudom, rossz lesz, mert ez az egész, ami körülöttünk van fenntarthatatlan, a génjeibe van kódolva az összeomlása.

Nem lesz kár érte.

Ha lenne időm indulás előtt, akkor nem csak megszerkeszteném a posztot, hanem vissza is olvasnám, mert most már engem is érdekel, hogy a három telki edzőmeccstől hogy jutottam el idáig.

Fél tizenegy, délben indul a fuvar, lenne még mit, de most abbahagyom. Debrecen, utolsó idei túra, hajrá.

“Ezt a posztot nem ajánlom mindenkinek, csak saját felelősségre, mert magam sem tudom, hogy pontosan miről szól” bejegyzéshez 230 hozzászólás

 1. Ez a meccs a helyzetek és a második félidei játék alapján simán ikszre kellett volna, hogy legyen. :(
  A védelembe komoly erősítések kellenek, mert Villámnak talán ebben az évben nincs is mérkőzése, Deák sajnos felejtős, Bobál vagy sérült volt, vagy formán kívül játszott, szóval muszáj lesz védőket igazolni.
  Lukács beállása és játéka nagyon szimpatikus volt, iszonyat gyors a srác, jó beadásai voltak, amit jó volt látni.
  Lanzának a 2 szabadrúgása elég gyengus volt, Ő azért kicsit technikásabban szokta ezeket megoldani.
  Sajnos Nagy Sanyi ezúttal is nagyon jól védett. :(
  Összességében csalódott vagyok, mert nem érdemeltünk volna vereséget.

  1. Gondolom, van egy-két tehetséges 30-as srác, aki nem fér be a Kozármislenybe, Balassagyarmatba, éppen ingyen igazolhatók és meglátjuk benne az Eppelt.

   1. És ez nem vicc,az benne a vicc.Ha még évek óta sérült,rögtön lecsapunk rá.

     1. Pontosabban kevesebben.Ilyen sehol sincs,hogy a tulaj igazolhat össze vissza és nem az épp aktuális szakmai stáb.Nyomorekok tucatjait akasztotta már a nyakunkba.Az meg hogy egy kettő bevált,az vak szerencse vagy a nagy számok törvénye.

  2. Nehogy válasszon magának néhány szerződés nélkülit, és maradjon tavaszra ez a kókler! Ez esetben kiesési gondjaink lesznek.

 2. Lehet itt belemagyarazni kihagyott helyzetet,hülye edzőt meg bármi mást,a fillérbaszás szétkúrta a bajnokcsapatot.A többi csak mellébeszélés.

 3. Megy köztünk egy vita,Lanza pro és kontra sok igazsággal.Az viszont biztos,ha a Koszta,Schon,prosser-botka és még pár kisgyerek eladása után o is eladva,akkor az öreg befejezte művét és lehet szavazni,mint a hollandnál,hogy menjen vagy maradjon.

 4. Remélem Bánó-Szabó sérülése nem súlyos. Nem tudott rálépni a meccs után úgy vitték le, cipö nélkül.

  1. Ezt egyszerű kideríteni.Menj a stadionhoz,várd meg,amíg kijön,kövesd a kocsiját és nézd meg,hogy hova megy be,ahonnan nem jön vissza.

 5. Nem csak Kispest szurkolók írogatnak. Szânděkosan kavarjâk a sz.rt.

 6. Sajnos nagyon úgy láttam ma rajta hogy menni fog a télen.Olyan”televanafaszom”feeling áradt róla egész meccsen.

  1. Hány meccsen voltál kint idén, hogy több nézőt lásson? :)

   1. Lanza tudomásul vette, hogy nálunk nézők terén ez a módi.
    Hidd e,l nem ez a baja..

   2. Nem vagyok az önéletrajzírója, sem olyan bennfentes, mint Te, én csak annyit látok, hogy meccsenként 3-4 helyzettel kevesebbig jutunk el az önzősége és a csapattársakat meg nem találó szögletei/oldalszabadrúgásai miatt. Lehet, hogy Te imádod azt nézni, mikor trükközik, én viszont ezt csak akkor tudom értékelni, ha értelme is van. kisknézy egyik mondata volt a legjellemzőbb: “Hogy vette le ezt a kirúgást is… aztán belefordul a védőjébe.” Hát igen, inkább vette volna le kicsit nehézkesebben, csak adta volna le a kapuval szemben álló csapattársainak, ahelyett, hogy megint egyedül akart volna megoldani mindent egész meccsen.

     1. Ha szerinted 1 rossz meccse volt, akkor tényleg másik sportágat nézünk. :) Feladtam, igazad van mindenben! :)

     2. Tudod mit, most utoljára még megpróbálkozom egy kérdéssel:
      Az alábbi oldal közepe táján találod a mérkőzéseink listáját:
      http://adatbank.mlsz.hu/match/46/0/16811/18/1240262.html
      Légy szíves világosíts fel, hogy az utóbbi 12 meccsen (hazai DVSC ellenitől kezdve) hány pontot hozott a csapatnak Lanza csodálatos játékával. Garantálom, hogy több pontot tudok mondani, ami rajta ment el.

     3. Egyébként szövegértelmezési gondjaid is lehetnek, hol olvastad, hogy rossz labdaátvételeket említettem? :)

      1. Köszönöm a pontos számokat. Mondom én mire emlékszem csak úgy gyorsan átgondolva:
       -Paks ellen 1-0-nál kihagyta az év egyik legnagyobb helyzetét, 2-0 után már biztosan nem jöttek volna vissza, ez mínusz 2 pont.
       -Vasas ellen 0-1-nél kihagyta a tizenegyest, persze attól még kikaphattunk volna, ha berúgja, de ki tudja.
       -Diósgyőr ellen 1-1-nél időhúzó cserét hajtunk végre, fél perc van a meccsből, végig kellene passzolgatnunk, erre vagy 45 méterről felível egy szabadrúgást, szokás szerint a kapus kezébe, ebből visszatámadnak, 11-es, 1-2.
       És ezek csak azok a kulcsszituációk, amik hirtelen eszembe jutnak, de mint már eddig is jeleztem ezernégyszázszor, a legnagyobb bajom, hogy az állított szituációkból vagy az első védő fejét találja el, vagy a kapus kezébe ível már hónapok óta, pedig jobbnál jobban fejelő játékosaink vannak. Ha Te ezt nem vetted észre, akkor nem is igazán tudok mit mondani, mert az ismét csak személyeskedés lenne… :)
       És nem is ez a legnagyobb bajom, hanem az, hogy Ti az összes játékost megtaláljátok, ha hibázik, de valahogy legnagyobb szerelmetekről mindig elfelejtetek említést tenni. Pedig teljesen egyértelmű, hogy hónapok óta, ahogy mondani szokás, a fejétől bűzlik a hal.

    1. Talán mert nem vagyok elvakult szurkoló. Én úgy látom, az is gond, hogy a csapat csupa rendes csávóból áll, még Kamber Gyuri sem “igazi” szerb. Ha lenne egy Csukicsunk, az már rég helyre tette volna Lanzát és 6-8 ponttal többünk lenne még ezzel a katasztrofális taktikával is.

 7. Kérek mindenkit egy játékost se bántsatok a tavalyiak közül.
  Ezek a srácok tavaly végigverték a mezönyt és bajnokok lettek.
  Idén egy faszkalappal a padon kínlódnak. Ugyanaz van nálunk mint tavaly a debrecennél pontessel……lenne egy taktikus edzőnk újra elöl lennénk. Meccsröl meccsre rosszabbak vagyunk. Teljesen ész nélkül játszatja a játékosokat. Erre menz rá Bobál is.
  Egy zseniálisan helyezkedő belső védőböl csinált egy lassú szélső védőt.
  Miközben a középső szürő Kambert játszatja belső védőben. Danilót középpályásként…….vicc a hollandus

 8. “A Honvédot irányító Erik van der Meer szerint átigazolásokkal kell erősíteni csapatán.”
  a legnagyobb erősítés lenne, ha eltakarodnál, te sajtfejű kókler!!

 9. A legrosszabb az egészben az a reményvesztett játék, amiben persze fel lehet lelni Lanza önző megmozdulásait – amúgy érdekes, hogy ma is mindenki őt kereste a labdával, de nem ez a lényeg: 1 éve stabilan vertük a Gyirmótot és ma itt tartunk. Akkor nem volt ellenfél egy Vasas vagy Mezőkövesd, pedig azok akkor nem voltak rosszak. Ma nem jutunk el 1 épkézláb támadásig (ha meg véletlen igen, akkor az van, amit szegény Dani művelt), pedig a keretünk nem erre képes. Van még kérdés Öreg ? Mi az a helyezés, ami arra enged következtetni, hogy váltani kellene (esetleg) ? Próbálok finom lenni és érzéki. :D De nehéz.
  Ha nincs Lanza messze nem jutunk idén idáig, szóval újra kellene gondolni és gombolni az egészet. Könyörgöm. Amíg nem késő.

  1. “Akkor nem volt ellenfél egy Vasas vagy Mezőkövesd, pedig azok akkor nem voltak rosszak.”
   Azért ez kis túlzás:

   Mezőkövesd: 1-3, 1-0, 5-1

   Vasas: 0-2, 2-1, 0-1

    1. Igazatok van. Nem fogalmaztam elég pontosan: az “Akkor” alatt az előző szezon hasonló időszakát értettem, amikor az ftc elleni, október végi vereség után jöttek az eredmények és sorra elkaptuk ellenfeleinket, köztük, az általam említett csapatokat is. 6 meccsből 5 győzelem és 1
     döntetlen.

  2. ott a pont! … és tényleg finom voltál! ;) Én jövő héten nem leszek ilyen “cizellált” !!!! Betelt a pohár! ELÉG!!!

 10. Az a durva,hogy végignézem annak a 3 csapatnak a keretét,akiktől az utolsó 3 meccsen kikaptunk,és rájövök,hogy igazából a Debrecenből maximum a Varga Kevint tudnám nálunk elképzelni,a Kövesdből egyedül a Kosztát,Újpestről a Zsótért és az Obinnát és ennyi.Ebből 2 a mi játékosunk volt már korábban,tehát olyan csapatoktól kapunk ki,akiknek a játékosai be se férnének az én Kispestembe.

 11. Lucas E.Ontivero,Jesus Manuel M.Moreno,A.Kouassi,DavidIzazola,J.Projic,J.Pierre Morgan,John JJ Granja…Ezeket egy csomagban igazoltuk kb.2.5 évvel ezelőtt.Párat 3 evre.Azt hogy kik ezek,ne is feszegessük.Na,kérem,valami ilyesmire számíthatunk a télen is.Csori holland meg azt képzeli ,hogy erositesek várhatók.Aki még tovább akarja unnepeni az öreget,csak rajta.

  1. A madaraknak a Benjaminok,Tandiak,Abrahamok,Warzychak,Diegok tetszenek,neked pedig a kilugozott akademiarol felkerült Tomők,Hejnék,Bánok.Akiben volt fantázia ,azok már nyomorult 50e€-ert már külföldön rúgják a lasztit.

   1. A 100 éves Lazovic nálad.Nálam pedig a Schön gyerek 17 évesen az Ajax u19-ben.És egyszerre kaptál választ kettőre is.

   2. Vannak akik azert jo csapatban jatszanak jelen pillanatban kozulluk
    Elez : Rijeka
    Kosnic : vojvodina
    J.P.Morgan : cseh elso osztaly ( elotte Kosice)
    Godoy: San Jose (MLS)
    Kone: cseh 1 oszt
    Emmanuel Mensah ( inkabb tarcsiban jatszott ghanai tehetseg ) : jelenleg a GOROG 1 osztaly 3.!!! Helyezettenel jatszik
    Diego: Reims vezeregyenisege
    Abraham: sok ev ciprusi 1 osztaly utan ment vissza francia 2 be
    Benji: szinten MLS

    1. Azért árnyaljuk kicsit a képet:
     Mensah “játszik”: 4 meccsen 28 perc. Mondjuk az igaz, hogy a tavalyi évet végigjátszotta a szlovák és az albán egyben.
     Kone: 14 meccsen 907 perc, 1 gólpassz – csatárként. A csapata 12. a 16-ból.
     Morgen: 5 meccsen 416 perc, tavaly 22 meccs a szlovák kettőben. A csapata 15. a 16-ból.
     Kosnic: nem lépett még pályára a Vojvodinában.

     Elez: okés, őt eleve imádtuk, azóta is mindenhol bizonyított, horvát bajnok és kupagyőztes lett 23 éves korára.

     1. Igen igaz, de valahogy csak ott tudnak lenni pl Mensah valamit lattak benne , hogy leigazoltak , nalunk talan ha 10 percet jarszott az elso csapatban

    2. Egyről beszélünk,az elsők semmit mutattak és percceket jatszottak,a másik fele pedig kiváló igazolások voltak,hála annak aki felhajtotta oket,de már az sincs itt.Két hozzaszolasom gyurtad össze.

   3. A kapzsiság jól láthatóan a szakadékba viszi a Honvédot.De Latabar,a szelíd vándor,gépmotorján kitart még.

   4. Ha akadémisták játszanának többségében kiesnénk sajnos az NB1-ből. Ezt még egy ekkora hatalmas zseninek aminek te is itt tündökölsz be kellene látni.

   5. Rendben.Eddig nem volt kedvem a húsklopfoláshoz,de most megjött.:)

  2. Johet itt akárhány Don Quijote,Latabar a szélmalom rendithetetlenül áll.

 12. Komoly problémák vannak a védelmünkben,de ezt mát tudjuk.Nincs balhátvéd,Holender nem tudja megoldani,védőmunkája kevés,előrejátékban meg legfeljebb a tizenhatos sarkáig megy föl,onnét vagy hátraadja,vagy elöreíveli.Ez nem szélsőjáték,pedig valaha elment az alapvonalig,beadott vagy betört a kapuhoz,a szélról beváltott középre stb.King sérülése óta nincs j.hátvéd se,Latifu nagyon takarékkal játszott,védőmunkája nem volt elégséges,előrejátékban meg csak az ellenfél pályájának a közepéig ment fel ott előreívelt vagy hátraadott.Ugyhogy mindkét szélen nagyon lukasak vagyunk.Három középső védővel játszottunk és eddig az egyik Baráth volt,de nem voltak szálső védők,most Baráth j.hátvédet játszott,így a j.oldalunk megoldott volt,de a bal teljesen nyitott volt és Deák még nem üti meg a mértéket és nem szélső hátvéd.A z ellenfél szinte minden támadása a mi bal oldalunkon volt,tudták,hogy itt a legkönnyebb,onnét kapjuk mostanában a gólokat.Sajnos Bobál kiesésével középső védővel is akad gondunk.Még azt is mondhatom,hogy volt amikor Baráth balhátvédet játszott,azt megoldotta,most a j.hátvédet oldja meg,közben meg középső védőként is kellett játszania.Kamber nagyon jó játékos,megbízható ezért rakta már Rossi is középhátvédba,de nem az igazi posztja,középpályán a védelem előtt sokkal hatékonyabb.Így hát hiányzik legalább egy szélső védő,Baráth lehet j. és b. oldalon is,ha King felépül ő lehet a j.hátv. De kell középső védő és egy b.hátv. ,Kambert a középpályára és kellene mellé Nagy Geri,Pölöskei nem tud mutatni semmit,legfeljebb kiegészítő ember lehet.

  1. Az ilyen kurva széles pályán 4-4-2 a megfelelő.És az első kettő gyors játékos kell hogy legyen,pont a pálya méretei miatt.És abból nálunk egy van,Kabangu.Nemcsak az ellenfelhez kell a taktika,hanem a pálya mereteihez is A B.Sheva pld 72(!)meter szeles volt.Láttuk mi történt ott a széleken.

 13. Hű basszus, most döbbentem rá, hogy olyan régen olvastam az 1984-et, hogy már elfelejtettem kicsoda Winston Smith. :(

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.