Hopszi, az OSM már ismeri a DPUNC-ot


Nagyobb térkép

Azért szeretem igazán az OpenStreetMap-et, mert rettentően gyors. Például a Dél-pesti Utánpótlásnevelési Centrum már most rajta van, így legalább mi is érzékelhetjük, hogy mekkora terület is az új akadémia.

Ha mégsem érzékelnétek, akkor itt egy más nagyítás, hogy összevethető legyen a Bozsik mai területével:


Nagyobb térkép

 • Escape
  • Sanzi

   Ez nem azt jelenti…
   A Paks elengedi és ingyen igazolható… ez nem egyenlő azzal, hogy Laczkó el… Sajna…
   sőt, akár még az is lehet belőle, hogy itt ragad. Ez már Supkán múlik.

   Inkább azt remélem, hogy a csaja rábeszéli, hogy menjenek HongKongba… csilivili, divat, k..vasokember…pá Lackó

   • Szakáll

    Nálunk kimondottan gyengén teljesített, de egyébként egy jó képességű, remek játékosnak láttam korábban, akit szívesen láttam volna a csapatban. Nem értem, hogy miért volt eddig ilyen gyenge nálunk.
    Ha marad, akkor remélem az edzőváltás jó hatással lesz rá.

    • Sanzi

     Komoly tédsérülés után épült fel, azóta nincs benne potenciál. Csertői hamar észrevette…

  • Pelso

   nem hiányozna senkinek

 • Pingback: Hopszi, az OSM már ismeri a DPUNC-ot | Zongoracipelő()

 • Haha, valahol vicces, hogy amíg a Bozsik egy vasút-temető-vasgyár háromszögben fekszik, addig a DPUNC szomszédai egy autópiac, egy vasút/autópálya, egy buszgarázs, valamint egy rövid szakaszon kertváros.

  • Czibulyás Dániel Pál

   Hozzátenném még az Indóház magazin 2017/10-11. Számát is, mely 6 oldalt szentel a délpösti közlekedés szerves kronológiai sorrendben történt részletes bemutatásának…CS.A.K. Azért sem “linkelek”, mert egyrészt nemvagyok a kenyéradóm ellensége, másrészt tessék CS.A.K. Beruházni a kéthavonta a 800 zlotyit a Vasutas fanzinre, akit érdekel még a Vaspálya… Vétel! Vettem.🙋❤🚄

 • prison miki

  én még nem döntöttem el magamban, hogy működik-e a DPUNC mint rövidítés :D

  • Pelso

   működik az… :)
   már csak az kérdés, hogy a márketing mennyire lesz kreatív :D

   • prison miki

    és az akadémistáink majd DPUNCik lesznek? :D

    • Pelso

     háát… “csak a punci!!” szurkolás ? :D
     szóval, remélem ez csak a “munkanév” és lesz 1 normális névadó.

   • Czibulyás Dániel Pál

    Tichy Lajos Akadémia (T.L.A.), Nemes József Akadmia (N.J.A.), Bányai Nándor Akadémia (B.N.A.), Kocsis Lajos Akadémia (K.L.A.)… Írhatnám reggelig a sort, De sajna ez jelen helyzetben szóba sem jöhet!!! Szégyen…illetve én szégyenlem magamat, hogy idáig süllyedtünk… Mi Szurkolók, hogy ezt a gyalázatot hagytuk… Persze ez is egy álláspont, a másik szemem azért mosolyog, mert CS.A.K. Használhatják majdan az M.F.A.-s srácaink… Garancia viszont semmire sincsen ügyebár!!! Szebb Kispesti Futballjövőt Nekünk!

    • bosza

     Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem annyiban különbözik a Te általad példaként felsorolt Akadémiák megnevezése, hogy itt maga az MFA neve (szerintem) nem fog változni miután átadják az új utánpótlás centrumot, hanem az MFA székhelye lesz az új DPUNC. Tehát az MFA fogja használni a Dél-pesti Utánpótlás -nevelési Centrumot, de a név változatlan marad.
     Ettől függetlenül, mivel az MFA fogja használni az utánpótlás centrumot (DPUNC), ami egyértelműen hozzánk (Kispest, Budapest Honvéd) köthető, érdekes, hogy valamiért mégsem lehet neki “saját” – kispesti kötődésű – nevet adni. Miért nem? Történt-e bármiféle kezdeményezés ezzel kapcsolatosan az Önkormányzat, vagy a Klub részéről, hogy ez ne így legyen. Bár, lehet fentről üzentek, hogy ebben nem lesz változás…

     • bosza

      Ja, bocsi, közben mégegyszer elolvasva látom, hogy lényegében Te is ezt írtad, hogy az MFA fogja használni a DPUNC-ot, nem a név változik.

     • Kabangus

      Csak a Bp.Honvéd Akadémia jöhet szóba.Kotni kell a Clubhoz.A MFA is egy ertelmezhetetlen név volt szerintem.

     • Czibulyás Dániel Pál

      Az önkormányzat nem szívlel Minket, Mi sem őket, a Klub azt csinlja, amit az Öreg mond, ő meg azt, amit éppen gondol vagy érez…szóval a helyzet felettéb bonyolult és összetett. Egyébiránt valóban kéne egy petíció, vagy megmozduls az ügyben, hogy tisztes Neve legyen az új ifibázisnak!!! Rajta, gyerünk!!! Vélemények???

 • Czibulyás Dániel Pál
  • Carpethy

   köszi a cikket!

   számomra a bal alsó sarok a lényeg: Nagygeri és Bobál távozására minimális esélyt látnak + Kabangu back

   • Gabri M

    Sajna én úgy értelmezem,hogy télen látnak kevés esélyt a távozásukra… Remélem tévedek és marad mindkettő,akár még hosszú évekig vagy a külföldre szerződésük időpontjáig!

    • Czibulyás Dániel Pál

     Ámen!

 • Thibby

  Azért marad a dél pesti név hogy a megszűnésünk után könnyebb legyen odacsapni a fradihoz vagy az mtk-hoz. Morálisan kevésbé viseli meg az új tulajdonos klubbokat…….pfff

  • Sanzi

   Fradiváros??? nem hallottál róla?
   Dehogy szűnünk meg, kell a fidesznek az összes szavazó!

   • Döme Sanya

    Akkor már a stadiont építenék ha kellene még egy pár szavazó. Nem kell. Már meg van az összes.

    • Sanzi

     Erre egy Chuck Norris jut eszenmbe…

     Hány fekvőtámaszt tud lenyomni Churck Norris? Az összeset!

   • Thibby

    A kormány olyan lendülettel nyomja a stadion projektet az egész országban ami példátlan a világban. Pár ezer fős porfészkek kapnak milliárdos sport telepet, csarnokot.
    Mindeközben Kispest az egyetlen hely az országban ahol 5-ik éve halasztanak és igérnek felváltva…….de most elértünk oda hogy már halasztás és igéret sincs…..csak kuss……
    Legendánkat ellopták, a stadionunk egy klasszik múlt század közepi úgynevezett “földstadion”!!!!
    Nézzétek reálisan a jelenlegi helyzetet…..kibaszottul kilógunk a sorból lefelé.

 • Pelso

  Petry Zsolt
  http://www.nemzetisport.hu/nemet_labdarugas/petry-zsolt-a-magyar-futball-divacskakat-nevel-2611381
  – Miért?
  – Mert dívácskákat nevelünk.
  – Kifejtené?
  – A rendszerből hiányzik a szigor, a keménység, és a korai sztárolás sem tesz jót. Mivel kevés a tehetség, piedesztálra emeljük őket, ezért bármit megengednek maguknak. Úgy kezelik őket, mint a hímes tojásokat. Csakhogy ha egy hímes tojás bekerül egy tálba, amely tele van hímes tojással, már nem lesz olyan kivételes, egy lesz a sok közül, és ezzel nem tud mit kezdeni. Éppen ezért az edzőknek szigorúbbaknak kell lenniük, szorosabbra kell húzniuk a gyeplőt, ám ha így cselekszenek, előbb teszik ki az ő szűrüket, ezért inkább megalkusznak. Azt kell a tizenkét-tizenhárom éves gyerkőcökbe nevelni, hogy egyszer különlegesek lehetnek, ám azért meg kell dolgozni, mert még nem azok. Izland erre jó példa. Mentálisan erős futballistákat nevel, a játékosok jó bajnokságokban szerepelnek, amelyekben még jobbá válnak.

  • Döme Sanya

   Na ezért nem szívem csücske az akadémia. Nem csak Petry látja így. Amikor az ember szidja a hozzáállásukat, a bennfentesek azt mondják romboljuk az önbizalmukat. Ezeknek traktorral se lehet. Persze vannak kivételek melyek csak a szabályt erősítik.

   • Pelso

    nem a keret rossz, hanem a belső felépítmény… szigorúbb edzők kellenének, hajtósabb edzések, folyamatos egyéni képzések, mentális erősítés… és persze az alázat nem tudom mennyire nevelés kérdése vagy mennyire vele született, de ezt hiányolom néhány fiatalnál.

    • Latabár

     Vannak gyerekeid, unokáid?
     Semmi közöm hozzá egyébként, csak azért kérdezem, mert marhára tudja mindenki f.kázni a mai fiatalokat / azok egoját, tehetségét, pénzéhségét, stb-stb. /, de nem találom ma a rendeszerben ezen nagytudásúak utódait már min. 25 éve! Aki ezen nagytudású, mindent tudó szülői szellemben nevelkedtek.
     Ne érts félre, Rád nem jellemző a f.kázás.

     Ja! És próbáj csak szigorú edzőnek lenni 5-12 éves korú gyerekek között! Legjobb esetben másnapra a létszám fele marad!
     Rosszabb esetben anyuka v. apuka fog nevelési tanácsadásban részesíteni…

     • Pelso

      Úgy érzem összekevered a kritikát és a fikázást.
      Nem azt várom a gyerektől, hogy legyen Puskás képessége, de azt elvárnám, hogy közel annyi időt, energiát tegyen bele az önfejlesztésébe, mint Öcsiék anno.
      De ne is menjünk vissza addig, legyen csak 1 Pintér Sanyi a példa, ha a focival összefüggésben alázatos hozzáállásról, munkáról beszélünk.
      Az, hogy valaki végigzakatol 90 percet, az nem igazán képesség dolga, hanem akaraterő, hogy eddzen, fusson, bringázzon annyit, mint pl. Pintér és akkor már megtett mindent, ami rajta múlott!
      Ő sem volt 1 kimagasló technikai zseni, de a Honvédban is imádták és a válogatottban is, mert tudták a társak, hogy a 2 tüdejű majd oda fog érni, ha esetleg a pengésebbnek már nem volt ereje… és gondolom a Pelé gála meccsre sem véletlenül kapott meghívót, nem akárkik kerülhettek oda.
      Kb ilyenekre gondolok, ha az alázatról beszélek.

     • Latabár

      Nem Rád értem a fikázós stílust, ezt jeleztem is!
      Értem, hogy mi a min. elvárásod. Én is szeretem a ” vízhordókat “! De! Tudod Te mennyit bringázott anno Pintér Sanyi, és mennyit bringázik ma pl.egy Nagy Geri? A Pintér 9 km körüli, a Nagy 11 km feletti átlaggal meccsel. A mai leggyengébb is 10 km felett tolja. Az ezen belüli futóintenzitás megosztása már más kérdés. Azonban ez a futómennyiség nem sokkal marad el a nyugati átlagtól.
      A gyakorlási lehetőségét a mai gyerekeknek pedig össze sem lehet hasonlítani a Puskás, de még a Pintér korabeli időkkel sem! Ha éltél már akkor is, most jól láthatod az óriási különbséget! És nem csak a szabadidő, a gyakorlási lehetőségek terén, hanem a neveltetésbeli különbség terén is

     • Pelso

      nem is Nagy Geri a gyenge láncszem, sőt valószínűleg Ő áll legközelebb a Pintér kategóriához.

     • Latabár

      És az alap mentalitás honnan jön?! Csak nem az egy ember személyiségét megtestesítő halmazba tartozik a ránk jellemző mentalitásunk is?!
      Mert ha igen, akkor az öröklött és a tanult dolgokból áll össze! És kitől öröklünk?! Kitől tanulunk legtöbbet 12-14 éves korig?
      Persze, egyetértek, hogy huszonéves korban már a ” csecsről levált ” játékos is tehet/ne annyit, hogy tudatosan építi magát! Csak az már nagyrészt a magyar futball szintjére predesztinálja a jövőben őt! Tisztelet a nagyon kevés kivételnek!

     • Döme Sanya

      Az aki marad legaláb tudja miért van ott. A többiért meg nem kár.

  • Latabár

   Mindig ezt p.fázom!
   Nehogymár / csak / az edzőt b.szogassuk! Nehogymár a gyereket ” zseléshajúzzuk “!!
   Kezdje el keresni magában mindenki a felelőséget!!
   A szülő, a társadalom neveli ezeket a ” hímestojásokat”!!

   • Pelso

    ez így van, de ha már behúzzuk 1 “saját” rendszerbe, akkor ott mi határozzuk meg, hogy milyen módszerekkel neveljük őket.

    • Latabár

     Ok, de módszerezhetsz Te már 14-15 éves korban! Addigra már komoly alapokkal vérteződött fel anyuci szoknyája mellett, ill. van már annyi gógyija, hogy látja mi megy körülötte a világban.

     • Pelso

      akkor talán ott is a helye… :) ez már önmagában 1 jó szelekció.

     • Kabangus

      Boldog új évet kívánok Neked.

  • Lassie Tizenkilenc

   Petry Zsolti mindig is fantasztikus sportember volt. Emlékezetes nyilatkozata huszonévesként az volt hogy hétközben még a szexelés sem fér bele az életébe mert erőket von el a szervezetétől , csökkenti a tesztót ( nem fog úgy harapni hétvégén) és mentálisan eltereli a gondolatát.
   Hétvégén kiment a pályára, oroszlánként kivédett mindent .aztán indult az orgia.
   A mai játékosok hétközben bulizgatnak, mindenféle szórakozóhelyen megtalálhatóak.
   Nem szeretném megnevezni azt a játékost sem aki délelőttönként elő-elő fordul az örs vezér téri Árkádban 2(!) hölgy társaságában….

   • ius

    Kár, pedig engem érdekelne…

   • Pelso

    ha biztos vagy benne, hogy mind2 “hölgy” olyan “minőségben” van vele, akkor szerintem is nyugodtan leírhatnád a nevét, megérdemli.

    • Döme Sanya

     A két hölgy az erőnléti edzője.

   • Sanzi

    Rákérdezhetek… Bobál?

    • ius

     Én úgy hallottam Bobálnak komoly barátnöje van és nem régen vett egy kicsi szerény lakást, túl fizetve biztos nem volt. Mindenesetre elképzelhetö, hogy az életkori sajátosságok mellett egyéb oka is lehet az öszi formahanyatlásnak.

  • misike

   Sajnos van tapasztalatom erröl nem kevès az èn fiam u9 esben játszik a gyerekeknek már ekkor hatalmas nagy az egojuk. A 14 gyerekböl legalább a fele már arcoskodik messinek kèpzeli magát ès állítja ö mèg töle is nagyobb lesz. Pedig a teljesitmèny nagyon kevès ès az akarat mèg attól is kevesebb náluk. Az edzök nagyon kevèsszer szólnak rájuk hogy hagyják abba az öncèlu cselezgetèst az arcoskodást. Soha nem lesz bennük alázat a foci iránt. Soha nem akarnak majd jobb ès jobb lenni.

   • Latabár

    És a 8 éves gyereknek ki engedi meg hogy nagy legyen az arca?! Ki neveli ilyenné?!

    • Triton

     Nyilván mi szülők is nagyban hibásak vagyunk. Ezért kellenek különösen képzett edzők akik nem csak a focihoz értenek magas szintem, de tudnak hatni mentálisan is a gyerekekre, és nevelni is tudják őket! Ne adj isten még ahhoz is kellene érzékük legyen, hogy kommunikáljanak a szülővel! Tudom ez elég nagy elvárás, de a mai korban ennek kell megfelelni.

     • Latabár

      Azt kell mondanom; Sajnos igazad van, meg kell tudni felelniük az edzőknek is sok mindennek a mai korban! Csak ez mind az érdemi munkától veszi el az időt, ami amúgy is nagyon kevés!
      Miért nem a szülő neveli meg a gyerekét?! Az a szülő, aki a másét viszont nagyon tudja kritizálni?!
      Ma egyre több olyan szülővel találkozom, aki falhoz állítja a pedagógust azzal, hogy miért nem tanítja meg a gyerekét köszönni, viselkedni, hiszen neki az a dolga?! Ember! Hol élünk?!
      Most úgy tűnik, kissé elkanyarodtunk az eredeti témától. Pedig nem!
      Természetesen nem vitatom, hogy ezer másik sebből is vérzik a mi kis labdarúgásunk, még mielőtt valaki azt vágná hozzám, hogy csak a szülőket hibáztatom!

      Petryt szerettem! Azonban Ő most / Véberrel, Urbánnal, és társaikkal karöltve / ugyan azt teszi a fiatalokkal, az utánuk következő nemzedékkel, mint amit vele/velük szemben tettek pl. Gujdárék, stb. Ez pedig tipikus magyaros!

     • Triton

      Az, hogy milyenek a szülők nem kell bemutatnod, a feleségem tanár, van rálátásom a problémákra. De, ez társadalmi ügy, rengeteget lehetne erről beszélni, vitatkozni. Csakhogy itt a focival foglalkozunk, ezért inkább ebbe ne menjünk bele. Én az mondom, hogy ezt a rossz társadalmi szokást a “foci” úgy tudná kiküszöbölni, hogy képzett edzőket foglalkoztat, akik javítják azokat a hibákat amiket rosszul kódolunk a gyermekeinkbe.

     • Latabár

      De miéééért az edző javítsa ki a mi hibáinkat, könyörgöm?!
      Miért nem mi akarunk megváltozni, azért, mert belátjuk,.hogy rossz az irány?
      Szinte semmiben sem különbözik a futball-oktatás a hagyományostól!
      Az alapok ugyan azok!
      A nejed is egyet ért azzal az elgondolással, hogy a minőségi képzés érdekében, csak neki kell változni?! Kizátnak tartom…

     • Triton

      Nem érted amit írtam! Azt mondtam, hogy a társadalmi problémát én is látom, és persze, ezen változtatni kell! Csakhogy azt, hogy hogyan történjen ez a társadalmi változás nem egy sport fórumon akartam megvitatni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell változni szerintem!

     • Latabár

      Ok. Bocsi!

      Igazad van, nem itt kellene megvitatni. De sajnos elkerülhetetlen. Ill. lehet minket jobban érdekel, mint az illetékeseket…:(

     • Czibulyás Dániel Pál

      Ott a pont! Jól látod a szitut! 😎

    • misike

     Egyrèszt sajnos ilyen világot èlünk . De persze lehetsèges a szülök felelősège is mindent meg kap a gyerek ha lejön a pályáról apa nem kritikus ha rosszul játszott ha nem inkább dicsèri ügyes voltál fiam majd veszek neked tehetsèget. Na persze az angol vagy spanyol gyerek is lehet ilyen csak hàt ő megteheti mert tènyleg jó vagy az edzőik megtanitják kezelni ezt a viselkedèst

     • Latabár

      És Te tényleg eltudod képzelni, hogy itthon 30 év alatt még csak véletlenül sem született egyetlen egy sem, aki jó lehetett volna?! “..Egy angol vagy egy spanyol gyerek megteheti, mert tényleg jó…” ?!!! Gyerekkorban / a csekély merítési lehetőség ellenére is / nem vagyunk kevésbé tehetségesek, mint a nyugati gyerekek! Akkor vajon hol kezdődik a probléma?! Megmondom: a fejekben! És ki ezért a felelős? Ne mondd nekem, hogy az a gyerek, akit a szülő, a környezet, maga a társadalom “gyúrt, formált” az önképére 8-10-14 éves koráig!

     • misike

      Ott a pont amióta ott kell ülnöm ès nèznem kell az edzèsekett mondom hogy fejben hatalmas hiba van már ilyen korban ès ez vègig is kisèri a pályafutását sokk magyar játèkosnak felnött koráig. Èn mint szülő a saját gyerekemet probálom fegyelmezni de ha a többi gyerek állatmodjára viselkedik agresszív nem passzol akkor te gyereked is beáll a sorba mondván a többiek is ezt csinálják vagy elmegy a kedve az egèsztöl.

     • Ray

      Az nem lehet hogy többségébe nem a megfelelő gyerekek vannak ott ? Lehet már a kiválasztásnál gond van.

     • Latabár

      De lehet! Viszont, ha a nem oda való gyerekeket likvidálnák, akkor kb. párosban teniszt kellene oktatni, nem pedig focit!
      Az én időmben egy korosztályban 40-60 gyerek akart focizni, abból kellett kiválasztani a 11 legjobbat, + a cseréket!
      Ma sok helyen a nagypályás oktatást 2-3 korosztályból tudják csak megoldani!
      Meg kell tartani minden típusú gyereket, mert ha nem, akkor az is mehet horgászni, akibe szorúlt egy kis gömbérzék!
      Ilyen.esetben milyen kiválasztásról beszélünk?!

    • Csaba Horváth

     Persze…már megint azok a fránya a szülők…

     • Latabár

      Már bocs, de többek között IGEN!!!

     • Sztefo

      Ha általánosságban beszélünk a rossz szülőkről (ami önmagában is elég torz ítélet felettük szerintem), akkor megint oda lyukadunk ki, h a magyar foci közege azért hibás, mert rossz a kiválasztás. Vagy kizárólag az úszók, vizilabdások, öttusázók, kajakosok szülei jó szülők, és megtanították küzdeni, szorgalmasnak lenni, tanulni, művelődni a csemetéiket, az ún. rossz szülők meg kizárólag focizni küldik a gyerekeiket??? Nettó marhaság állandóan mindent a szülőkre kenni!

      Állandóan azt hallom, h ha sportolni küldöm később a jelenleg 3 éves kisfiamat, akkor ne futballistának küldjem, mert az bunkó közeg. A probléma az, mivel fociztam nagyon hosszú ideig, sajnos azt kell mondjam, a többségre igaz ez. Ha én történelmi, filozófiai stb témákat hoztam fel, akkor állandóan megkaptam, h mit okoskodok itt, ne legyek már olyan tudálékos. Érdekes, amikor vizilabdások közé kerültem, akkor érdemben tudtunk vitázni, meg is döbbentem, mennyi művelt ember van közöttük.
      Ok a szülők is sok mindenről tehetnek, de könyörgöm, a magyar futball közege borzasztóan bomlasztó, alulművelt, lehúzó. Vajon ez mikor fog változni?

     • Latabár

      Már bocsánat, de milyen kiválasztásról beszélünk?!
      Ma a kiválsztásról max. akadémiai szinten beszélhetünk! Azok pedig azon kevesek közül válogathatnak, akik nem a tespedést, számítógép-nyomkodást választották, hanem a MUNKÁT! És itt néhányan, azt a keveset szidják!
      5-12 éves korig az ország 60-70%-ban ma nem ismerik azt a fogalmat, hogy kiválasztás! Örülnek, ha van annyi gyerek, akivel minimum teremtornán / megfelelő csere létszámmal / meg tudnak jelenni azért, hogy megmérettessenek!

      Még csak véletlenül sem szabad egy lapon emlegetni a labdarúgást a kajakkal, úszással, de még a kézilabdával sem!

     • Sztefo

      Vagyis mégis a kiválasztással van gond, vagy annak hiányával bizonyos korosztályokban.
      És miért csak a fociban?
      Amire rá akarok mutatni, h régen sem voltak fegyelmezettebbek a labdarúgók Magyarországon, nem voltak szorgalmasabbak, nem voltak sportosabb életűek (kocsmáztak, bundáztak ezerrel), hanem nem volt még a világban profizmus. A 70-es években a komolyabb országokban óriási pénzekkel, és gyökeres szemléletbeli változással kőkemény profizmust kezdtek bevezetni, s onnantól kezdődött a magyar foci lecsúszása. A közeg nem változott, és pont ez a gond!
      És ez nem szülői kérdés már megbocsáss, mert ugyanaz a társadalom neveli (ok ne a többi sportágról beszéljünk) a mérnököket, orvosokat, akik a focistákat.
      Ha nem érted, mi a fő gond, akkor szerintem hagyjuk, mert ez így parttalan, és sokkal egyszerűbb, és gyorsabb rákenni mindent a “rossz” szülőkre.

     • Latabár

      Valahol csak egyet értünk!
      Nálam a szülő a társadalom, a közeg!
      Hidd el, hihetetlen mennyiségű sz.r orvos és mérnök van, csak azon nem illik ennyit csámcsogni, illetve nem mernek nyíltan szembe menni velük, mert ugye a kiszolgáltatottság nagy úr! Erre lehet jönni azzal, hogy ezeket mégis keresik külföldön, míg a magyar futballistákat nem. Igen így van. Mivel kint nincs belőlük elég! Ha lenne, ebben a szegmensben is a magyart szívatnák elsőként, mégpedig a mentalitása, és a nemzetisége miatt.

     • Csaba Horváth

      Ugyan Sztefo már nagyon szépen elmondta az ezzel kapcsolatos véleményem, de azért egy gondolatot engedj meg.
      1. Egyrészt úgy gondolom, hogy nem az utánpótlással van alapvetően probléma, hisz 16-17 éves korig az utánpótlás még egész jó eredményeket tud elérni.
      2. Álszent dolognak tartom, ha azt mondjuk, hogy a szülők cseszik el az edzők mossák kezüket, ők “hozott anyagból” dolgoznak. Ugyanis én úgy gondolom, hogy az edző-tanítvány kapcsolat alá-fölé rendeltségi viszony, egy edzőnek igenis tudnia kell olyan helyzetet megteremteni, ahol a gyerekek (srácok) totálisan alárendelődnek az akaratának (a szónak a szakmai értelmében). Ergo tudnia kell fegyelmet tartani. Ugyan nem futball, hanem küzdősportos edzésekre jártam, de ott nem egy edzővel találkoztam, akik képesek voltak úgy átadni a szakmai tudást, hogy közben teljesen mellékes volt, hogy a gyerek beképzelt, nagyképű, vagy éppen egy teljesen sztárallűrmentes stílusú.
      3. De legyen igazad, a szülők tehetnek arról, hogy a gyerekekből nem lesz komoly futballista. Kérdem én, akkor a nálunk kisebb Szerbiában, Horvátországban, Izlandon, vagy mondhatok nagyobb országot is mondjuk Lengyelországban, Svédországban stb. sokkal jobb szülők vannak? Vagy ott nincsenek elkényeztetett gyerekek? Vagy lehet, hogy ott jobb edzők vannak? Ezen még nem gondolkoztál el?

     • Latabár

      Jártam a finneknél, a dánoknál, a svédeknél, a hollandoknál, a némteknél, az osztrákoknál, a románoknál, olaszoknál. bolgároknál, görögöknél / nem hencegés képpen írtam le!!! /.
      Nem lehet!!! egylapon említeni a szülői/társadalmi elgondolást, szimpátiát, hozzá állást a futballhoz, a sporthoz, az életre neveléshez
      Nem szeretnék méginkább az okostojás szerepében tetszelegni itt, de azt kívánom / önző módon min. magamnak /, csak a töredékét ” vegyük át” tőlük, rögtön újra felkerülünk európa futballtérképére

     • zolee

      Sajnos igaz, alapvetően mai gyerekek olyan társadalomban szocializálódnak, ahol normálatlan minták alapján nőnek fel és ez fokozottabban igaz magyar társadalomra, legtöbb anyuka otthon van gyerekkel születéstől kezdve 3 évig és arra neveli hogy a gyerek körül forog a világ, apukának a régi időkkel ellentétben semmi tekintélye nincs, már amelyik nem menekül el, későbbiekben iskolától kezdve még rosszabbá válik helyzet ott pedagógusoknak nincs tekintélyük, és sorolhatnám tovább…Hogyan is várjuk el egy ilyen közegben felnőtt gyerekektől hogy sportpályán maximálisan teljesítsenek?
      Itt a merítési lehetőség miatt sok tehetséget vesztünk, mivel hiába tehetséges valaki ha rossz közegben szocializálódott…

     • Sztefo

      Én félig görög vagyok, félig magyar. Nekem nem kell bemutatni, h mekkora mentalitásbeli különbség van a magyar és más nemzetek között. Rendszeresen járok a rokonaimhoz görögbe, sokat beszélgetek velük. A különféle munkakörökben ahol dolgoztam, Venezuelától Kínáig a Föld minden tájáról volt kollégám, sokat tanultam tőlük. Egyik kedvenc mondásom egy braziltól volt: Nektek magyaroknak csodaszép országotok van, szép nyelvetek, szép kultúrátok, sokkal jobban éltek, mint mi brazilok, mégis állandóan depisek, fanyalgóak, gyanakvodók vagytok, mégis mi az isten bajotok van??? Szíven ütöttek a gondolatai, szóval tudom, miről beszélsz.
      DE!
      A sok szar mérnök és szar orvos között, ahogy te mondod, mégis miért tud utat törni a tehetség, szorgalom, kitartás? Miért tudunk eladható tudást termelni ezeken a területeken? Az én véleményem, mert nem annyira botrányos közegben próbálnak érvényesülni, mint a futballistáink. Persze ebben nyilván a szülők egy jelentős része benne van, de szerintem közel se akkora súllyal, mint sugallod. Én csak ezt szerettem volna érzékeltetni. A szülő csak egy része. Az alulképzett, alulfizetett edzők, az egykori bundás, piás megmondóemberek, a tulajok, mlsz stb mind komoly gond, és évtizedekre visszanyúló problémákat görget maga előtt, és akkor még a politikának a teljesen eltorzult beavatkozásáról a fociban nem is beszéltem. Mindenkinek változni kell, nem csak a “rossz” szülőknek, és ez több évtized rombolása után a magyar fociban nem megy egyik napról a másikra. Remélem, még megérem ezt a változást.

     • Latabár

      Teljes mértékben egyetértek!!!
      Én sem állítottam azt soha, hogy kizárólag a szülő a hibás!

     • Sanzi

      Magyar utánpótlás nincs lemaradva??? Volt szerencsém hozzá!
      Míg nyugatra, sőt keletre is egyéni képzésről szól az utánpótlásnevelés, addig nálunk taktika, sunyiság, alattomosság, edzőfenyítés, nagyarcú szülőkről…

      Unokaöcsém bozsikos. 10 éves korban játszottak a fradi, mtk… míg ők fociztak ,addig a nagycsapatok, visszhúztak, lögdöstek, rugdalóztak. Nagyon sok a tehetség, csak rossz irányba képzi az a sok megkeseredett edző.Az a ritkafajta, amelyik meg akar, az meg keres 2-3 korosztály után nem viccelek, havi 20000 Ft-ot…

      A gyerekek nyilván gyerekek és nem gondolom, hogy a német gyerek kevésbé arcos, bunkó… csak hozzáértő edző foglalkozik velük, + sok gyerekből választhatnak, míg nálunk tényleg 15 gyerek van sokszor 3 korosztályra… nyilván nem nb-s csapatokról beszélek, de a tömegeket nem is ők képzik… hanem a megye…

    • Kabangus

     Mi ezzel a baj?Azért gyerek.Talán ki kéne őket tenni mint Spártaban?Tarzant meg Mauglit kell leigazolni?

 • Döme Sanya

  Nem tudom minek ezek a baromi hosszú szünetek. Nekünk sincs ennyi szabadságunk. Szerintem a focit (mint minden mást) csak akkor lehet tanulni, ha gyakoroljuk.

 • Kabangus

  Van egy Mendi Ronaldo nevű kisgyerek.Aki nem ismeri,annak ajánlom ,nézze meg a youtbn.Én el nem tudom képzelni,hogy milyen gyerekek vannak Spanyolországban,de ez a kiscsavo ott nem felelt meg!

  • Kabangus

   A haverom szerint a Huszár Messi volt,de tök mindegy,az a gyerek is elképesztően ügyes.