Györkös József kispesti szurkoló, aki nem fedezte fel Puskásban a tehetséget

Egész pontosan a csapat leggyengébbjének tartotta.

A két Puskás (fotó: Képes Sport, 1943. december 21.)

— Bal szárnyat kellene még szerezni — mondja a kispesti szurkoló .
Györkös József, a kispesti közép tagja így beszél:
– Láttam az eddig játszott edzőmérkőzéseket s bizalommal tekintek a tavaszi idény elé. Csak… Csak a csatársorral vannak bajok. A vasárnap játszott csatárok közül csak Nemes és Mészáros elégített ki. Csatárokat kellene még szerezni a rajtig. Elsősorban balszélsőt, azután balösszekötőt. Bízunk abban, hogy Egresi a rajtig rendbejön. Hallom, hogy a vezetők is számítanak arra, hogy Egresi hamar meggyógyul. Az ETC-ből vasárnap nekem nagyon tetszett Kőműves. Jó lenne, ha a a mi játékosunk lehetne. Nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült Bérest hozzánk igazoltatni. (Nemzeti Sport, 1944. február 8.)

A február 6-án lejátszott Kispest-ETC 4:4 edzőmeccsen egyébként így ált fel a Kispest:

Bozsik – Olajkár I., Perjési – Zalai, Gazdag, Urhegyi (Szépvölgyi a szünetben) – Kárpáti, Nemes, Mészáros, Badics, Puskás (próbajátékos a szünetben) (gólszerzők: Nemes, Puskás, Nemes, Mészáros)

A leggyengébbnek tartott poszton, balszélsőként az 1943 decemberében Nagyváradon a felnőttek között is bemutatkozó Puskás Ferenc szerepelt. Balösszekötőben pedig az újpesti születésű, de hozzánk 1943 nyarán már az Érsekújvártól érkező Badics Pál, aki ezen a mérkőzésen játszott újra egy hosszabb sérülését követően. Badics a február 27-i Csepel elleni idénynyitón már nem lépett pályára, mert pár nappal korábban leesett a villamosról(!!!) és több helyen zúzódásokat szenvedett.

A Csepel ellen végül Puskás játszott balösszekötőt és az MTK korábbi kiválósága, a nem sokkal korábban Kispesten még játékos-edző Titkos Pál balszélsőt. Az 1:1-re végződött meccs kispesti gólját Nemes lőtte. A tavaszi idény 15 mérkőzésén Nemes 7, Puskás 5, Egresi, Titkos 4-4, (a végül mégis megszerzett) Béres 3, Mészáros 2, Boros, Olakjár I. 1-1 gólt szerzett.

Györkös Józsefet, a “Kispest egyik legrégebbi szurkolóját” ezekben az években többször is megtalálták különböző lapok. 1943 októberében például arról mesélt a Nemzeti Sportnak, hogy annyira jól megy a Kispestnek a bajokságban, hogy a szurkolók Szolnokra is tömegesen kísérik majd el a csapatot.

Bármekkora drukker is volt Györkös, Öcsit nagyon benézte.

“Györkös József kispesti szurkoló, aki nem fedezte fel Puskásban a tehetséget” bejegyzéshez 81 hozzászólás

 1. Azért pozitívum a dologban, hogy Nemes és Mészáros csak “megtette”:) Györkös úrnak.

  1. :)) Milyen gazdag és színes ez a magyar nyelv ! És mennyit változott az elmúlt 70 évben !

   1. mind2 mélységesen igaz.
    mennyire árulkodó az adott kor szellemiségére (gyakrabban ennek hiányára), hogy milyen “trendi” tendenciák vannak bizonyos szavak/kifejezések kisajátítására vagy átértelmezésére.

 2. Ez nem a kispesti, hanem a felcsúti Puskás lehetett… :)))
  Amúgy a kapuban tényleg Bozsik Cucu állt?!

 3. sok 17 évesből kinézem, hogy nagy focista lesz, aztán mégse.
  je suis györkös.

  1. így változnak az idők ,akkor észre sem vették Öcsit 16 évesen és világsztár lett.
   most a jövőnk csillagait látjuk 16 évesekben és 2-3 év múlva nem érik fel az nb1 veretes színvonalát…

 4. Valakinek van infója az összeállításról? Vannak próbázók?

  1. Csak a korábbiak, Artjunin és Kukoc. A Vasas-honlapon a cserék is fönn vannak, ott nincs új név:
   Gróf – Heffler, Baráth, Artjunin, Kukoc – Kamber, Nagy – Banó-Szabó, Danilo, Lanzafame – Eppel. Cserék: Horváth, Ikenne-King, Lovric, Bobál, Pölöskei, Gazdag, Tömösvári, Holender, Májer.

   1. Igen ez érdekes, nem figyelt a marketingesünk. A Vasasnál írták, hogy egy ember híján sort cseréltünk, de csak 9 embert soroltak fel, közben meg gólpasszt adott, meg kapufát lőtt… :)

    1. A mi honlapunkon szerepel Lukács,bár előfordulhat,hogy utólag szerkesztették bele a nevét,nem tudom,nem néztem onlineban.Viszont azért elvártam volna,hogy a Bozsikban játszó MFA meccséről is legyen online közvetítés.Vagy legalább annyi,hogy lassan 4 órával a meccs befejezése után legyen róla egy néhány mondatos hír ha mással nem,akkor az összeállítással meg a cserékkel.Majd remélhetőleg ez is holnap kerül fel!

 5. Úgy tűnik, Májer, Tömösvári és Lukács jól nyomja, kiváncsi leszek a beszámolókra!

 6. A két légiós próbázóról milyen vélemények vannak? Volt perspektíva a játékban?

 7. Ki tud az NB III-as csapat felkészülési mérkőzéséről,ami szintén 10 órakor kezdődött ????

  1. Csak annyit láttam, hogy ott is 2-0-ra nyertünk. A REAC ellen. Az összeállítást, gólszerzőket nem találtam meg még.

 8. Kíváncsi vagyok az NB3-as csapat összeállítására!Az első csapat keretéből nem játszott a Vasas ellen Berla,Deák,Villám (őt nagy valószínűséggel nem is látjuk már Kispest mezben),Stoiaciovici,Herjeczki,Kabangu.Arra kíváncsi lennék attól,aki kint volt a Vasas ellen,hogy minden cserét kihasználtunk-e vagy voltak olyan játékosok,akik nem kaptak szerepet! Jó olvasni,hogy a fiatalok jól pörögtek,különösen Tömösvárinak örülök,mert eddig sajnos messze elmaradt a jó teljesítménytől.

 9. Ha Eppelért kért Hemingway 1 millát,kötve hiszem,hogy Lanzat 700-ért odaadná.Főleg,hogy a Fradi is sokszor 1 millió euró felett igazol külföldi játékosokat.

   1. Ott már szerintem több,mint egy éve ezt beszélik.Meg Bobált is

  1. Az nem mindegy,hogy mennyi van még hátra a szerződésből.Azóta eltelt egy év szinte,Laci.

   1. Tudom,de elvileg,másfél év még mindig van vissza.Bobál esetében mondjuk már nem.Vele vagy hosszabbítanak vagy most pénzért elengedik vagy nyáron ingyen.

 10. Nehogy felüljetek az agyatlan “ződek” szívatásának! Ennyi telik tőlük…

 11. Azért az felháborító,hogy a “cikkben” fel se tüntetik a mi összeállításunkat,csak a Vasasét!

   1. King hosszabbítása meg már hab lenne a tortán.Bár azért az mindig nagy kérdés,hogy egy térdsérülésből hogy tud felgyógyulni egy sportoló.

  1. Nem lennék meglepve,ha Artjunint pár nap múlva valamelyik másik első osztályú csapatnál fedeznénk fel,mint próbajátékost.Nem azért ,mert akkora játékos,de ha már itt van,akkor szerintem megpróbálkozik máshol is.

   1. Én nem tudok róla véleményt mondani,mert nem láttam a játékát.A vezetőségnek pedig nem kellett.Vasasnál is bőven kell erősíteni a hátvédsort.Ott is túl sok a kapott gól.

    1. Közben ráírtam az olasz focidrukker barátaimra,hogy mit tudnak erről a srácról,mivel játszott Bresciaban,Livornoban.Comoban.Majd kíváncsi vagyok,mit írnak vissza!

  2. Amilyen böllér kinézete van, jó ha három meccset lehoz piros nélkül. :-)

    1. Tiszta #Mátyusjani stílusa van néki, némi Popeye beütéssel… 😜

   1. Tényleg így tűnhet, de a Transfermarkt alapján 98 meccsen 15 sárga és csak 1 piros eddig. Mellesleg nem túl nagy a meccsazáma az utóbbi években, nyilván ezért is ejtőernyőzött idáig..
    Majdnem négy éve, még a Bresciában volt az egy szem kiállítása, de úgy, hogy nem is játszott :) szóval a kispadról, vagy melegítés közben, esetleg valami tömegbalhéban szórhatták ki (aztán 5 meccsről eltiltották, szal nem egy szimpla vaffankúló volt :D)

    1. Oké, de a magyar bíróknál már kinézetre sárgával indul :-)

 12. Csereként meg jöhet Lukács,Holender,Kabangu/Májer/Tömösvári,ha hátul van gond,akkor meg Bobál vagy King

  1. Ha mennének,akkor remélem,külföldre mennek.Nem lenne jó őket ellenfélként a Bozsikban viszont látni más csapat mezében.

  2. Látszik hogy nem voltál soha profi játékos!A játékos kiteszi a lelkét a pályán akkor is ha el fog menni mert a csapatáért küzd és azért hogy saját magának is bebizonyítsa a tudását!A szerződése Nagy Gerinek is lejár és ha eddig nem hosszabbított valószínű nem is fog.Nagyon sajnálom ha így lesz de Hidivel is ez történt.

   1. Eppelnek még van szerződése és nem sikerült neki az átigazolás hogy ezt hol nyilatkozta nem tudom de a szitu teljesen más.Nagy Bobál és King nyáron elmegy de játszani akar és a legjobb akar lenni saját posztján mert így nagyobb eséllyel kerülhet esetleg nívósabb bajnokságba!

    1. Valószínű a komoly szerződés akkor ugrott amikor megsérült mert ha nem jo a lába akkor az orvosin az kiderül nem úgy mint Kabangunál😂

     1. A baj ott kezdődik hogy Háry Jánosnak még mindig bedőlsz.Emlékezz az edzőváltás előtti időszakra !

     2. Vagy csak etetik/hülyítik, nehogy eszébe jusson maradni, mert akkor tuti rosszul járnak

  3. Óvatosan fogalmazva, nem vagyok meggyőződve arról, hogy a klub/csapat költségvetését befolyásolják az ilyen bevételek.

    1. Ha (legalább jórészt) a Honvédnak, akkor aláírom. De ez számomra kérdés. Ha a Hemingway Groupnak vagy a Quinex LLC-nek, az nem érdekel

   1. Talán az is benne lehet a King-ügyben, hogy Supka négyvédős rendszerében (ehhez igazoltuk jobbra Hefflert, balra Kukit) nemigen lenne helye. Jobbhátvédben sokat fejlődött ugyan, de nagy rizikót jelent, középpályán meg kevés.

    1. És akkor mit gondolsz Holenderről.Ő se fog sokat játszani tavasszal?

     1. Szerintem nem. Ő jobban passzolna középpályásként a Supka-féle játékhoz, de leginkább ott, a bal oldalon szerepelhetnek az u20-asok, Banó-Szabó, Herjeczki, esetleg Májer is

  1. Csak az öreg szerezbe régóta nem játszó játékost az unió területén.

 13. “Nem volt jobb a Honvéd, buta gólokat kaptunk (….) nem szabad két gólt ajándékozni és akkor meg lehet nyerni a mérkőzést.”
  A győzelemhez a két kapott gólon kívül, talán lőni is kellett volna gólt… :D

 14. https://www.facebook.com/media/set/?set=ms.c.eJxNj9sNxEAIAzs68V7Tf2OngOLN78jYg4rAT1S1i0L1pwvMswtpH2DlqcALXOYkzgvOJvwmdDrUCWwSpwmwgAnEU3r6nmA6pAh6Zu~_K2YBMekwHhB0Rs1I0jVzA0tj3nd~%3BmmiZN0ydhwZV6xKLogX3fCDInAXbUmipNa03V~%3B~%3BxyTqA~-.bps.a.1008374212635190.1073742297.342276695911615&type=1
  Összeállítás itt sincs,de a képekből azért azt ki tudtam venni,hogy Herjeczki,Stoiacovici,Berla,Bodrogi,Király ,Bíró,Gergényi,Hegedüs,Kovács,Erdélyi,Göblyös játszottak (tehát a múltkor tévesen szerepelt a Göbölyös név) . Kabangu,Deák nem.Illetve volt egy feka próbajátékos,meg számomra 1-2 ismeretlen arc.

   1. Az összeállítás ismeretében kettőre csökkent az illetőre a lehetséges jelöltek száma: Gyöngyösi Krisztián vagy Dusan Lalatovics.

 15. Horváth Csanád ma ismét pályára lépett a Zete csapatában a Varteks ellen.Lehet,hogy az NB3-as szintnél jobb,de az NB1-hez még kevés,de ha azt nézzük,hogy az NB3-as csapatunkban is Lukács és Majer is mekkorát fejlődtek fél év alatt és valószínűséggel rendszeresen pályára is lépnek majd az NB1-ben tavasszal,még ha nem is kezdőként ,lehet,hogy ő is megérdemelt volna egy esélyt.

  1. Ez igaz,de azért 2000-es születésű játékosok nem nagyon rohangálnak NB2-ben sem,NB1-ben meg főleg nem (ott max Szombathelyen).

 16. Lukács most már szinte minden meccsen gólpassszal száll be.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.