Mastodon

Györkös József kispesti szurkoló, aki nem fedezte fel Puskásban a tehetséget

Egész pontosan a csapat leggyengébbjének tartotta.

A két Puskás (fotó: Képes Sport, 1943. december 21.)

— Bal szárnyat kellene még szerezni — mondja a kispesti szurkoló .
Györkös József, a kispesti közép tagja így beszél:
– Láttam az eddig játszott edzőmérkőzéseket s bizalommal tekintek a tavaszi idény elé. Csak… Csak a csatársorral vannak bajok. A vasárnap játszott csatárok közül csak Nemes és Mészáros elégített ki. Csatárokat kellene még szerezni a rajtig. Elsősorban balszélsőt, azután balösszekötőt. Bízunk abban, hogy Egresi a rajtig rendbejön. Hallom, hogy a vezetők is számítanak arra, hogy Egresi hamar meggyógyul. Az ETC-ből vasárnap nekem nagyon tetszett Kőműves. Jó lenne, ha a a mi játékosunk lehetne. Nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült Bérest hozzánk igazoltatni. (Nemzeti Sport, 1944. február 8.)

A február 6-án lejátszott Kispest-ETC 4:4 edzőmeccsen egyébként így ált fel a Kispest:

Bozsik – Olajkár I., Perjési – Zalai, Gazdag, Urhegyi (Szépvölgyi a szünetben) – Kárpáti, Nemes, Mészáros, Badics, Puskás (próbajátékos a szünetben) (gólszerzők: Nemes, Puskás, Nemes, Mészáros)

A leggyengébbnek tartott poszton, balszélsőként az 1943 decemberében Nagyváradon a felnőttek között is bemutatkozó Puskás Ferenc szerepelt. Balösszekötőben pedig az újpesti születésű, de hozzánk 1943 nyarán már az Érsekújvártól érkező Badics Pál, aki ezen a mérkőzésen játszott újra egy hosszabb sérülését követően. Badics a február 27-i Csepel elleni idénynyitón már nem lépett pályára, mert pár nappal korábban leesett a villamosról(!!!) és több helyen zúzódásokat szenvedett.

A Csepel ellen végül Puskás játszott balösszekötőt és az MTK korábbi kiválósága, a nem sokkal korábban Kispesten még játékos-edző Titkos Pál balszélsőt. Az 1:1-re végződött meccs kispesti gólját Nemes lőtte. A tavaszi idény 15 mérkőzésén Nemes 7, Puskás 5, Egresi, Titkos 4-4, (a végül mégis megszerzett) Béres 3, Mészáros 2, Boros, Olakjár I. 1-1 gólt szerzett.

Györkös Józsefet, a “Kispest egyik legrégebbi szurkolóját” ezekben az években többször is megtalálták különböző lapok. 1943 októberében például arról mesélt a Nemzeti Sportnak, hogy annyira jól megy a Kispestnek a bajokságban, hogy a szurkolók Szolnokra is tömegesen kísérik majd el a csapatot.

Bármekkora drukker is volt Györkös, Öcsit nagyon benézte.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||