Napikispest 2018.02.20.

A tartalomból: tao, buszoztatás, szleng, pályafűtés.

 • tao // a tegnapi internetet bejárta a tao-val kapcsolatos Brüsszelben mit mondtunk vs. itthon mit mondtunk téma. A hajtás után bulletekben összefoglalom a lényegét. (via Népszava)
 • buszozás az Üllőire szombaton // csak a szokásos. Rendőrségi és rendezői tájékoztató a Honvéd oldalán.
 • szakdolgozat // egy egészen menő szakdolgozatba futottam bele a neten, gondoltam szólok: “A futballszurkolók szlengje”. Tessenek olvasni!
 • csodafegyver // pályafűtés. Az MLSZ már előre szabadkozik az időjárási körülményekre alkalmatlansággal reagáló stadionok (“egyre fejlettebb infrastruktúra”) miatt, miközben ugyanazt a mantrát ismételgeti: elkötelezettek vagyunk, pályafűtés, elkötelezettek vagyunk, pályafűtés.
  • extra kérdés // “élvonalbeli csapatok közül egyedül a Paksi FC-nél nem működik még a pályafűtés” – ez okés, de akkor mit építettek 2016 nyarán pályafűtés néven?
 • stadion //  na, hol és kinek épül sutyiban új, 8000+ férőhelyes stadion legalább 10 közpénzmilliárdból?
  • a helyes válasz: Szegeden, az egyházmegyének. Kell az, nagyon kell.

 • Pár pontban összefoglalva a tao-s cikk lényege, ha lusta lennél elvolvasni:
  • a tao 2011-es bevezetése óta pontosan tudni, hogy a tao közpénz, tehát állami támogatás. (Az EU-val ezt szerződésben is rögzítették, miközben Magyarországon 2017-ben mondta csak ki a Kúria)
  • a tao-ból nem lehet stadiont építeni. Az EU-val kötött szerződés szerint a már álló létesítmények állagmegóvására és rekonstrukciójára költhető csak, valamint az így, állami támogatásból kiglancolt létesítmények bérleti díja nem lehet alacsonyabb, mint az éves értékcsökkenésük és működési költségük összegének fele. (Természetesen egyik vállalását sem tartja be a magyar fél.)
  • a tao-szerződések mindegyike nyilvános, tehát az is, hogy kitől mennyi ment hova. Ezzel szemben a tao-szerződések jelenleg nem nyilvánosak Magyarországon, amit azóta már törvény is kimond. Érdekesség, hogy a tao vs. EU második körében, 2017-ben újra vállalta a nyilvánosságot a magyar fél, miközben a parlamentben egy ezzel pont ellentétes törvénycsomagot fogadott el, és mindent titkosított. (Azt is a bíróságon kellett kisírni, hogy legalább a 2011 és 2016 közötti szerződések nyilvánosak legyenek. A szerződések azóta nyilvánosak, csak nem adják ki őket.)
  • az EU-nak azt ígértük, hogy a tao, mint közpénz, nem fogja torzítani a sportpiacot. Ezzel szemben Felcsút, Kisvárda, Mezőkövesd, satöbbi.
  • az infrastrukturális fejlesztések eredményeit a lakosság is élvezheti. Az első 15 évben például a napi működés legalább 20 százalékában. El tudjuk képzelni, hogy az új Bozsikban majd a nap egyötödében a környék lakossága fog sportolni? Sőt, hogy egyáltalán beléphet a létesítménybe?
  • megjegyzés: nagyon kemény ez a tao-sztori, és arról ugye már milliószor beszéltünk, hogy milyen brutálisan torzítja az élsporthoz való egészséges hozzáállást mind a szakszövetségeknél, mind a kluboknál, mind a sportolóknál és mind a szurkolóknál. Valamint az sem bizonyított, hogy a tao bevezetése óta a magyar sport “eredményesebb” lenne, többet termelne, hatékonyabban működne, etc.

“Napikispest 2018.02.20.” bejegyzéshez 67 hozzászólás

 1. A holnapi meccsel kapcsolatban: Allitolag a siófokiak nem akarnak játszani mert 4-6 cm saros ho van a pályán es tobb millos kar érné oket, de az MLSZ mindenképp játszani akar a tv miatt… Végleges donted ma delutan.

      1. Beszeltem megint vele, lesz.meccs kezi erővel kezdik letakaritani a.ket 16-st…. Közepén marad a hó :) 7-cm van.

  1. Még a régi fórumon (1909), volt egy tag, aki “oktató” néven írt, és mindig előre megírta, hogy milyen időjárásra számíthatunk, ami szinte mindig bejött! Én az időjárás előrejelzés helyett, mindig az Ő írásait néztem, ha biztosan tudni akartam, hogy mire számítsak. :)
   Most is “meghallgatnám”!
   Ide nem ír véletlenül?
   Mire számíthatunk holnap, ill. szombaton?

    1. Dejó!
     És a “szakmában” vagy még?
     Mire számíthatunk a héten? :)

    2. Szervusz!
     Szerintem sokan örülnénk neki, ha itt folytatnád az akkori “sorozatod”. :)

  1. Néhány megálló a metróval,helyette világkörüli utazás,mint pár éve,mellékutcai tolatgatás csuklóssal.Tiszta vicc és 5x annyiba kerül,secú,rendőrség stb.Fasz ki van már ezekkel a baromságokkal!

   1. 1.Nem tudok sajnos ezekre a kérdésekre válaszolni.A KOKI-n történő csatlakozást ajánlanám2.Casualban szerintem nem veszélyes,mezben és sálban viszont kifejezetten.

    1. Ezt a kérdést nem tudom értelmezni, inkább kijelentő mondatban nyerne értelmet a fenti megfogalmazás! Sajnos! De már vagy 30 éve ez van, mondjuk én személyesen tapasztaltam meg “őket” 95 óta a Lakótelepen!!!

    2. Csak ha túlerőben vannak :)
     Amúgy meg egyszer hallottam: mindenki fradistának születik, de vannak, akiknek megjön az eszük.

   2. Sztem sállal, mezzel népliget bukó, főleg egyedül! Nem jön Veled senki???

 2. “El tudjuk képzelni, hogy az új Bozsikban majd ….?”
  Én az új Bozsikot nem tudom elképzelni. Nem lesz abból semmi. Ha ezek maradnak májusban, azért nem, amiért már öt éve szórakoznak velünk, ha meg az ellenzék, akkor az lefúj mindent, TAO-t, stadionépítési programot.
  A hatalomnak méltó társa volt a hülyítésünkben a tulajdonos, aki szintén csak kamuzott eddig, hogy előbb utánpótláscentrumnak kell lennie, utána majd stadion is lesz, miközben nincs is rá komoly összegű előirányzat. Érdekes, sem az Illés Akadémia, sem a Kubala nem szüneteltette a tevékenységét, mert építették a nagycsapat stadionját, valahogy megoldották, legyen hol játszaniuk a korosztályos csapatoknak.
  Amit biztosra lehet venni: kampányidőszakban nem lesz további pénz a stadionra, mert azt felkapná az ellenzék, választás után az ügyvezető kormány nem is vállalhat kötelezettséget, és ha azután maradnak is ezek, nem ezzel fogják kezdeni az új cikluist. No meg folytatni sem…:(((

 3. annyiból nem a szokásos közlemény a buszozásról, hogy emlékeim szerint ez az első alkalom, amikor nem kötelezőként, hanem ajánlottként van kommunikálva a dolog. Örülök neki!

 4. OFF:
  Sajnos a holnapi siófoki kaland részemről kimarad – a szívem szakad ám meg!!! :(
  Az ok az alábbi videóból gyorsan világossá válik majd a Nagyérdeműnek!!!
  CS.A.K. Holnap, Budapesten – koncertezik utoljára – a ///- – – K R A F T W E R K – – -///… ;)
  Akik természetesen a Kupát választották, jól tették, Nekik jó Utat, Jó Szurkolást, és nagy-nagy Győzelmet, biztos továbbjutást kívánok!!! Mindent Bele és nagy Hajrá Suppinyónak és Csapatának!
  Mutassátok meg a viperáknak, hogy milyen a KISPESTI OROSZLÁN!!! :) XD
  Sziasztok, szép napot Nektek!

  1. A Kraftwerk az jó…Das Model c. számuk talán legismertebb. :)

   1. A KRAFTWERK mindazt képviseli – zenében – amit a Németekről pozitívumként gondol a Világ!!! Abszolúte zenei mérföldkő, és stílusokon átívelő immár 50 éve a pályán! Így van a Model is toppon van, de Személyes kedvencem Tőlük az alábbi Opusz – ovisként én erre “tingli-tangliztam” otthon úgy 86-87 környékén, amikor a Fater “Tesla” DAT-Szallagos magnón “beloopoltatta”:

    1. Hmm ezt a számot nem hallottam, de meg van a 80’s évekbeli old school electronic techno hangulata… :D

  2. Tipikusan a melyik karomat harapjam le helyzet :(
   Meccs, Siófok, nem kérdés, de a kicsitnél jobban sír majd a szívem.

 5. azt se felejtsük el, hogy ha minden szabályt betartanának, akkor nem csak építeni, de fenntartani is lehetetlen ezeket a stadionokat.

  1. Arra van kitalálva a rendszer, hogy sokat lehessen lopni. A stadionak, az utánpótlás meg egyebek csak parasztvakítás és le van xarva. Ez abból is látszik, hogy a stadion üzemeltetés már senkit sem érdekel az akadémiák zászlóshajója pedig harminc éves külföldiekkel van tele.

 6. Nem minden stadion épült TAO-ból, vagy igen? Sőt, a többség egyszerűen külön költségvetési tétel volt, ha jól tudom. Szóval tök mindegy, mi van a TAO-val, ha akarnak Kispestre is építenek. Ha akarnak.

  1. Ha akarnának, nem szórakoznának velünk évek óta. Ezért mára teljesen hiábavalóvá vált a tulajdonos nyalása a kormányzatnak (hacsak nem kedvtelésből teszi).

  2. sőt, a többsége nem tao-ból épült, hanem önálló költségvetési forrásból. (utóbbi is nagyon fura, gondolom ez majd egy másik elszámolási vita lesz az eu-val)
   tao-ból a felcsúti épült egyértelműen, valamint a mezőkövesdi, gyirmóti, kisvárdai – és ha jól emlékszem – balmazújvárosi részben. persze ezeken kívül is lehetnek még példák, nekem most hirtelen ennyi jut eszembe.
   szóval rendesen összemosnak dolgokat, és ez alól én sem voltam kivétel a posztban :(

 7. Nekünk szvsz édesmindegy, hogy van-e TAO lóvé, vagy nincs, legális-e vagy nagyonnem: Amíg a NER-féle “rendszer” (KÁOSZ) uralkodik itten, addig le is út, fel (is cs)út, Stadion CS.A.K. egy utópia!!! Hiú ábrándot kergetünk, inkább fel kéne ébrednünk – Közösen, és minden Platformon hirdetni a Kispesti Igazságot >>> EGY KERÜLET A VILÁG ELLEN!!! Én inkább gyűjtést kezdeményeznék – közadakozásból – egy új – valóban – Magánpénzből felhúzott Kispesti Stadionra, persze szigorúan CS.A.K. április 8.-a után!!! ;)

   1. Talán még nem sikerült begyakorolni a tolódást a sok beépített akadémistának.

  1. A pillanat amikor végérvényesen rádöbbensz, hogy az nb1 12 csapata közül az egyik a fiókcsapatával együtt szerepel… :D

  1. Már nem igazolhatnak az Nb1-esek csak szabadon igazolhatokat.Aki nálunk nem megy külföldre,az nyárig marad.csakfoci-n olvasható világosan ma.

   1. Mondjuk azt nem tudom, ha valakinek élő szerződése van, akkor átigazolási időszakon túl hosszabbíthat? Vagy azt csak átigazolási időszakban teheti?

   2. Rosszul fogalmaztam.Úgy értettem,hogy mivel feketén fehéren ott van a csakfocin,az egész csak a megszokott latabároskodás.

 8. Már kezdtem leszokni a “a többet nem mondhatok, mert nem akarom, hogy kiderüljön ki vagyok” stílusú nostredamusi magaslatokban járó bejegyzéseidtől…kérlek áruld el, hogy az a hüvelyk mit jelent? Pisilés közben hallottad beszélgetni Hemingwayt és Gácsot?

  1. Hát jó lenne, ha jók lennének az információid…egy Bobál-Nagy Geri maradás jó lenne… :)

   1. Már nem a mi terfelunkon pattog a labda,letettem elejuk egy papírt,ha jó jó,ha nem nem.

   2. Mondott már 1-2 konkrétumot az Őreg, ami végül nem úgy lett!
    Bizakodjunk, hogy most is téved! ;)

 9. Este megyek be dolgozni… megnézem mi várható a hetvegere, holnap Siófokon folyamatos hóesés lesz, de napközben olvad…Estere elall….vagy legalábbis csökken az intenzitás.

 10. Igazad van,ráadásul tv-s meccs,ilyenkor szokták”megmutatni”a rokonoknak,hogy simán lekapják a golkiralyt meg a legjobb játékost a pályáról csak még a szövetségi kapitány nem figyelt fel rájuk.Abszolút benne van amit mondasz.

 11. Szombaton száraz, kissé szeles felhős idő lesz,.. nappal -1, -2 fok, csapadék már(hó) nem várható..viszont este már -7. -8 fpk lesz….de hát fázni nem fogunk szerintem..:)

 12. Ráadásul ha rossz a pálya a játék amúgy is értékelhetetlen lesz.

 13. “Knezevic ugratta ki Perosevicet, a horvát szélső beadásából Trajkovski találta el az oldalsó lécet.” xDDD egy felcsúti támadás.. a csupacsupa akadémista brillírozik

  1. Hirtelen azt hittem, hogy szerb liga egyik mérkőzés közvetítéséből idéztél.. :D

 14. Amúgy Fedorcsuk: Riga. A mai hírekben 2-3 klubot említenek (köztük a “Gonvédot”), amelyekkel “nem tudott megállapodni”

  1. Nem tudom, de a megegyezés nem csak feltétlenül anyagiakra vonatkozhat

   1. Pl szerződés hossza, kivásárlási ár, de persze simán benne van a fizu is Hemit ismerve :)

 15. Ezt a hozzászólást is átírod majd az ellenkezőjére ha véletlenül mégsem így alakulnak a dolgok?

 16. :))
  Nem vágyom a helyében lenni…
  …. Jöjjön be, amit a csövön beszélgettek, és én már annak is nagyon fogok örülni! ;)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.