Kis derbihatározó kezdő felcsútiaknak

A Kispest – Felcsút például nem az.

Hatalmas zavar lehet a fejekben, ha egy Felcsút – Kispestre azt meri mondani valaki a szájával, bele egy interjúba, hogy: derbi. A felperes és a tolvaj találkozását sem derbinek hívjuk a bíróságon, hanem tárgyalásnak.

Komolyan, ez így, ebben a formában megtörtént 2018-ban, Magyarországon, közelebbről a felcsúti stadion vegyeszónájában, és a szájat hozzá az a Hegedűs adta, aki tavaly januárban egyik nap még kategorikusan cáfolta, hogy az NB I-es Haladásból az NB II-es Felcsútba igazolna, aztán másnap mégis, mert ugye előrelépés.

Mutatom a lényeget:

Szó szerint aztat mondja, hogy derbi, és a kamera nem hazudik, amikor a gólja után megmutatja az őrjöngő felcsúti tömegeket. Talán páran felnéztek a telefonjukból, mert ugye derbi.

Jajj, istenem, nagyon hülyének kell ehhez lenni.

Szegény Baráth Botinak se megy flottul az interjúzás, ha azonnali válaszokat kell adni, simán puskásozik (nem kéne), derbizni ugyan nem derbizik, de a presztízsmeccsbe belemegy, hiszen “a szurkolóknak fontos, így nekünk is”. 

Sajnos kavar van a fejekben. Egy Felcsút – Honvéd (Kispest), soha nem volt és nem lesz

 • derbi (derby);
 • de még presztízsmeccs sem;
 • és rangadó is legfeljebb akkor, ha úgy alakul, hogy helyezésért megyünk.

A Felcsút – Kispest egyébként sem értelmezhető a futballmérkőzések hagyományos keretein belül, mert a felek nem tartoznak azonos erkölcsi kategóriába, valamint egymástól eltérő létezési síkokon mozognak.

Nekünk ez a meccs sosem lesz fontos, ugyanúgy három pontot ér, mint egy Paks. Maga a meccs nem több egy apropónál, amikor alkalmunk van szavakba önteni, hogy mennyire mélyen elítéljük a felcsúti klubmodellt, különösen annak névválasztását, legendagyárát, valamint azt a hozzáállást, amivel viseltetnek felénk, Puskás valódi örököseivel.

A Tom és Jerry derbi, a Felcsút – Kispest nem. Pont.

“Kis derbihatározó kezdő felcsútiaknak” bejegyzéshez 51 hozzászólás

 1. Botit ne cinkeljük. Egy játékos nem beszélhet úgy mint mi. Mikrofonon kívül van az igazság, ez nála is így volt, nyugalom.

 2. Tökéletesen igazad van. Ebben a körben. Mármint azok körében, akik rendszeresen idejárnak, akiknek Kispest-szívük van.

  De mindez nem érvényes azok körében, akik a futballból élnek, és akiknek a Felcsút a karrierjük szempontjából igenis, előrelépés, mert esetleg a többszörösét keresik, mint a Haladásnál vagy a mi csapatunknál. Nem érvényes a játékosaink túlnyomó többségére, az itt nevelkedett akadémistákra sem, akik körében Botka vagy Prosser eligazolása nem számít elítélendő dolognak, inkább nagyon is érthetőnek, és a számunkra esetleg “szemét kis áruló”-vá lett játékos nekik továbbra is a legjobb cimbora (v.ö. Nagy Geri egyik nyilatkozatával). Nyugodtan el lehet nézni Baráthnak is, ha Puskásnak nevezi őket, vagy derbinek tekinti a velük való játékot, akkor is, ha egyesek szemében már “kispesti legenda” (amin azért inkább mosolyogni lehet). A játékosokkal kapcsolatban egyébként sem kell feltétlenül klubhűséget látni abban, ha egy-egy játékos “kitart” mellettünk, mert más klubok nem nagyon kapkodnak a mieinkért (ami azért mutatja a keretünk erősségét).

  1. “Mit kellene még tennie ezen kívül?!”

   Épp arról beszéltem, hogy a játékos máshogy “van beállítva”, mint a szurkoló, ezért nem lehet nekik szemrehányást tenni.

   Amúgy meg a szövegértési problémáddal nem tudok mit kezdeni, lehet, annyira irritálnak a bejegyzéseim, hogy leereszkedik a vörös köd… De csak azt tudom tanácsolni, nyugodtan ignoráld, amit írok, nem veszem sértésnek.

   1. Ne vedd rossznéven, de nem fogom a posztjaimat a te êrzékenységedhez igazítani.
    Egyébként meg tudomásul kell venni, hogy a mai világ nem a klubhűségről szól. És ezt mindenféle bántás nélkül mondom, ahogy a játékosok képességeivel kapcsolatos megállapításaimat sem annak szánom.

  1. persze, kiehezetteket :) vege elött 10 perccel elengedni öket, ha vesztesre allunk….

 3. Csak egy kis pontosítás: Hegedűs nem ment felcsútra, vitték. Lásd még Balogh Balázs stb.

  1. Mindig arra gondolok, hogy baromi furcsa lehet ott focizni ahol minden nagyon gáz, de a fizetés jó… :)

    1. Zombieland, imádom! Szegény Bill Murray már kevésbé. :)

 4. Ohhohohohóóó:
  http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/nb-i/puskas-akademia/europa-hiru-stadionturazo-jart-felcsuton-ezt-irta-pancho-arenarol

  Nem gondoltam volna, hogy ilyet olvasni fogok mostanában egy sportoldalon (mármint a Puskással kapcsolatos fejtegetéseket). :)

  “…a nagy Puskás aligha járt valaha is Felcsúton, a vendégszektorban ülő Honvéd-szurkolók erre sűrűn fel is hívták a figyelmet, mondván Puskás náluk játszott”

  ““Szinte érezni lehetett a nagy Puskás Ferenc jelenlétét” – írta a Honvéd tábort mutatót fotóhoz a túrázó.”

  Mondta ezt egy angol ember.

  1. Attól, hogy Angliából érkezett, még tisztában lehet a történelemmel illetve az előzményekkel. :)

   1. Így van, de nálunk Magyarországon, ha valaki csak említést tesz erre mondjuk az M4-en, többé nem hívják meg a műsoraikba. :)
    Ezért csodálkoztam, hogy ezt a csakfocin le merték hozni…

  2. Érdemes megnézni a kommenteket :((( Elkezdtem válaszolgatni, de aztán inkább moderáltam magam…

 5. Kint van a honlapon egy hír a stadionról!
  Utánakutattam a közbeszerzés honlapján… nos, nettó HAZUGSÁG az EGÉSZ…
  Miért kell ilyen kamukat kitenni egy állítólag tárgyilagos, nem teszünk ki semmit amíg meg nem történt, honlapra???
  Hemi igazi “üzletember” teccik lenni!

  1. Nálam be se jön a Hírek aloldal. Talán csak valami félreértés volt :)

  2. Úgy kezdődik a “hír”, hogy “legfrissebb értesülésünk szerint”, ami egyenértékű az “azt beszélik, hogy”-gyal. Így nem kérhető számon.
   Tényleg egy hazudozó, szemét ember…

    1. Mindenesetre előbb egy múltidejű kormányhatározatról kellene szólnia a “legfrissebb értesüléseiknek”, amely határozat megfejeli vagy 6 milliárd forinttal az előirányzatot.

 6. Az én értelmezésem: Barátságos Mérkőzés= Hali, a Derby=Against zöldek, lilák. Rangadók= Against vasas, mtk, vidi, debi, dió. Az összes többi utána “kullog” a végén a Névlopókkal, ha csúton majd krikettmérkőzést rendeznek a bicskei pakisztán-bangladesi vegyesválogatottal az élen, meg a helyi gázszerelők escé között, nah az lehet majd presztízscsata, talán… 😎

 7. Off!!! Bréking… HÁT VAGY AZ ÉN LÁTÁSOM LETT ULTRASZELEKTÍV, VAGY A DPUNCI PROJEKT HALAD (???) LASSAN…és akkor finoman fogalmaztam!!! A képek a mai késő délutánon készültek, múltkori látogatásom óta eltelt több, mint három hónap, a pvc csatornacsövekhez hozzá sem szagoltak, mi folyik itt???!!! Nem vagyok egy szaki, de a laikus szemével is látja az ember, hogy ez nettó időhúzás a Honvéd kárára!!! Felháborító és lehangoló az egész… 😒 https://uploads.disquscdn.com/images/33f40b3fd9a4f8ce5edfe7031cf59870d2e5c27fd71031415d513926fdc4a34b.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/524d1a49179f612c03333ecba8557255ad1b2cafe0dc7369d2217250824e52a1.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/690c8670fa5f580e6fca5198d7f9fede941ca61f3eb237c64345bee6de03ae19.jpg

  1. Nincs ebben semmi különös. Ez Magyarország, ahol semmi nem készül el időre.Ez így volt a kommunizmusban is, amikor ezt rendszerspecifikus jelenségnek gondoltam. Hát nem az, mert most is ez van. Ez egy ilyen ország, ilyen társadalom, aminek nem vêletlenül ramaty az elitje, hiszen ramaty az a közeg, amely azt kitermeli magából.
   De azért mi magyarok kurva büszkêk vagyunk magunkra, és természetesen sokkal különbnek tudjuk magunkat más népeknél, pláne a közvetlen szomszédainknál. :)

   1. Ez így igaz! Az még plusszban lassítja, hogy nekünk (?) készül.

  2. Hetente járok arra, kívülről szinte semmit nem haladt az építkezés. Kb. 3hónapja a szigetelést rakják fel. Nem véletlenül írtam azt korábban, hogy nem fogják elkapkodni. Elvétve látok ott munkásokat, persze, lehet, hogy bent dolgozik mindenki…, mert ahogy írtam, én csak kerítésen kívülről szemlélem a dolgokat, így nem teljes a kép.
   Én korábban úgy hallottam (erről sincs hivatalos információ a Klub részéről, miért???), hogy május vége – a már többször módosított – átadási határidő, ami csoda lenne, ha tartani tudnának.
   Az ajándékbolt facebook oldalán per hete feltettek közelebbi képeket, nem tudom, hogy ide ír-e valaki azok közül, akik ott voltak a bejáráson. Kíváncsi lennék, hogy Nekik mi a véleményük, ha már a Klubb részéről nem jön infó a DPUNC-ról.

  3. Mindennap ott járok el munkába!
   A változás annyi, hogy elkezdték a hátsó részen a vakolást, de ezen kívül a tavszi időszak beállta óta tényleg csak a fű jelzi, hogy történik valami, de az is az időjárás okán… kb. nem történik ott semmi!

 8. Friss ropogós ajánlati felhívás a TED-ről:
  http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:166142-2018:TEXT:HU:HTML&src=0
  A beszerzés tárgya:
  A Budapest Bozsik Stadion labdarúgó sportlétesítmény kivitelezése átalánydíjas vállalkozási szerződés alapján

  “A stadion min. 8000 fő befogadására képes /UEFA Category 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított/, fedett lelátóból és az alatta tervezett szociális és szolgáltató egységekből, valamint egy FSZ+3 emelet magas fejépületből áll.” stb.
  Kivitelezés ideje: 480 nap (16 hónap), ami egy nyár közepi indulást feltételezve 2019 év végi átadást jelent.
  A pályázat egyik bírálati szempontja az ár mellett 30 %-os súllyal egy ún. Építésszervezési terv. Amikor ekkora súlyszámmal beraknak egy ilyen szubjektívan pontozható értékelési szempontot, az az esetek többségében azt jelenti, hogy már megvan a projekt kivitelezője, akinek ha esetleg kicsit magasabb az ára, majd egy csilli-villi építésszervezési tervvel kihoznak valahogy győztesnek. De végül is ez a mi szempontunkból mindegy is (nyilván nem mindegy, de most mindegy). Csak valaki jó minőségben, határidőre alkossa meg az új szentélyt.
  Ajánlatadási határidő: május 30. Ami a legoptimistább jóslat szerint nyár közepi kezdést jelent. Ha érvényes a pályázat és nem támadja meg senki. És a NER is úgy akarja.
  Szép napot!
  CSAK

  1. Amikor megjelenik az első dömper // markoló a sorompónál, akkor sokkal nyugodtabb leszek, sajnos abszurdisztánban (futbólia) hiszem, ha látom – elv érvényesül szerény képességű koordináta-rendszeremben!!!!! DE ÁMEN! Úgy Legyen!!! ;)

   1. Legkorábban június közepén hirdethetnek eredményt, ha nem lesz halasztás. Utána még van egy szerződéskötési moratórium (asszem 30 nap) -ami államilag kiemelt projekteknél elmaradhat… És ha alá van írva a szerződés, nyilván akkor kezdődhet a meló. Addig marad a várakozás.
    Minden esetre, ha ez az eljárás is eredménytelen lesz, azt már nehéz lesz megmagyarázni…
    De igazad van. Várjuk ki a végét.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.