Mastodon

Megtartotta éves beszámolóját Csányi Sándor, és megtudtuk, hogy a magyar labdarúgásban egyedül a foci rossz

Sikerpropaganda-galéria!

Az MLSZ 2018-as küldöttgyűlésén értékelték a 2017-es évet, és ahogy az várható volt, semmi meglepetés nem történt. Tolták ugyanazt a bullshitet, mint az elmúlt években, vagyis épülnek a pályák és a stadionok, egyre több a labdarúgó, a rendszer remekül működik, a TAO-t jól használják fel a klubok, és amúgy is jó, hogy van, köszönjük a kormánynak, etc.

A válogatott ugyan nem volt sikeres, ahogy a klubcsapatok sem, a meccseken nincs néző (a fegyelmi bizottság beszámolójában elhangzott, hogy a büntetések semmilyen hatással nem voltak a közegre!), de szerencsére a tévében igen (bár arról nem beszélünk, hogy nem adja a meccseket a tévé).

Minden szép és jó, a küldöttek az előterjesztéseket egyhangúlag fogadták el. Csányi közben beszélt jó sokat, és látszott a szemén, képes szóról-szóra elhinni azt, amit mond. Félelmetes, mert ez egyben azt is jelenti, hogy konkrétan fogalma sincs a szövetségnek arról, hogy mire megy el valójában a TAO, hogy a szurkolóknak mi a gondja-baja, hogy a kisegyesületekkel mi van, hogy a játékosok jelentős százaléka csak papíron létezik, és aki valós személy, az is méregdrága TAO-s kenőcsök és TAO-traktorok mellett amúgy semmilyen képzést sem kap.

Ja, és profiliga továbbra sem lesz. (Címlapkép: Helyzetben a klubok – ez az új szlogenje az MLSZ-nek.)

Részletek Csányi Sándor felszólalásából //
Az MLSZ 2017-ben 400 millió forintos többlettel zárt, és az állampapírban tárolt tartaléka 5,1 milliárd forintra nőtt.
2018-ra mintegy 10 milliárd forinttal nagyobb forgalomra számítanak, miközben a nyereség 100 millióra csökken. A mintegy 54 milliárd forintból 30 milliárd körül alakulnak azok a transzferek, amelyek csak átfolynak a szövetségen.
2017-ben a klubokhoz 32 milliárd, a szövetséghez pedig 10 milliárd forint TAO érkezett.
A magyar futball 2011 óta 163,1 milliárd forint TAO-t hívott le.
Stadionépítés, bla-bla-bla.
Még mindig épülnek a pályák. Csányi szerint amúgy nagyjából kész az infrastruktúra, így kíváncsi vagyok, a következő években mire lehet majd igazán milliárdokat költeni.
Nőtt a játékosok száma, igaz, arról nincs szó, hogy hány százalékuk van csak a TAO lehívása miatt papíron lejelentve valamilyen kisegyesületnél, de a valóságban nem futballozik.
Természetesen a Bozsik-program is óriási siker!
A bajnokságok lebonyolítási rendje jó, mert izgalmas, és még a hazai, valamint a fiatalok játékperceinek aránya is nőtt valamennyit 2010 óta. Mondjuk az ábrán az van, hogy ketten mennek a bajnokságért, négyen a bronzért, hatan pedig a kiesés ellen, vagyis alakulóban egy piramis, amit szokjunk meg tartósan.
Leekenst konkrétan nem bírta nevetés nélkül :(
Siker, siker hátán az utánpótlásban.
Megugrott a női csapatok és játékosok száma, igaz, arról nem beszélt, hogy nem önszántukból, hanem mert a szövetség kötelezte a klubok egy adott körét, hogy indítsanak női csapatot. (Legjobb tudomásom szerint ehhez az elváráshoz nem társított finanszírozást, vagyis a klubok költségvetésére alapozva folytatnak sikerpropagandát.)
A stadionok, az új pályák, az edzőképzés, az utánpótlás és a szövetség működése mellett természetesen a bírók is csodálatosat alkottak, valamint elhangzott, a tévés közvetítéseket is soha nem látott tömegek nézik, vagyis a futballunkban minden szép és jó, csak maga a futballunk nem. Vajon hogy lehet ez?
Volt még szó a nyáron bevezetésre kerülő Produktivitási Rendszerről is, ami a jelenlegi U20-as és légiósszabályok helyébe lép. A pénzosztást pont Banóval magyarázták, és megtudhattuk, hogy ha 1 pont 4000 forint, akkor Banó minden NB I-ben végigjátszott meccse után a (már megszűnt) KTE 400800 forintot, a KLC 108000 forintot, míg a Honvéd 564000 forintot kapna. Az mindegy, hogy Banó után egyszer már fizettünk a Kecskemétnek, ahogy az is, hogy egyéb produktivitáson alapuló pénzeket is kap utána a Kecskemét, valamint azt se veszik figyelembe, hogy egy évet játszani U10-ben heti egy-két edzéssel nem ugyanannyiba kerül, mint egy évet tölteni egy akadémián. Mellékesen Banó jelenleg a többszörösét tejeli Honvédnak meccsenként, szóval az új rendszerben erősen ki leszünk téve annak, hogy az exakadémistáink hol és mennyit játszanak. (Miközben a négy év akadémiáért legfeljebb a felét kapjuk meg a nevelési költségnek, hiába az a nevelési idő messze legköltségesebb és legösszetettebb, legkomolyabb hátteret igénylő része.)

Akit érdekel a teljes küldöttgyűlés, az megnézheti itt:

Mindeközben Csányi nyilatkozott Szöllősinek az NSO-n, de közvetlenül nem ajánlom olvasnivalónak. Jobban jársz, ha helyette inkább Szily pikírt kommentárját választod.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||