Még egyszer utoljára Davide Lanzafaméról

A blogon nálunk vannak hagyományok, amiket tartunk (és még többször pedig elfelejtünk). Ilyen volt például az is, hogy bizonyos kiemelt, szurkolói szempontból különösen fontos, különösen kedvelt arcok érkezésekor vagy távozásakor ezen alanyok külön posztot kaptak. Köszöntöttem én nagy délczegen Németh Norbit és Torghellét a hazatérésükkor, utóbbi külön “ki az ikon?” jellegű cikket is kapott később… Távozáskor pedig most szégyenszemre csak kisBabar Moreirasiratója jut eszembe, dehát az inkább volt pikírt, mint őszinte. Most Davide Lanzafamétól búcsúzunk, aki szurkolói pályafutásom legjobb kispesti légiósa lett a szememben, a LEGJOBB, így csupa nagybetűvel,  és akinél tudtam, hogyha egyszer elmegy, biztos írok róla külön posztot. De ami most jön, az homlokegyenest az ellentéte lesz annak, amit terveztem.

Lanzafame tényleg kiemelkedő alakja lett a klub modernkori történetének, pedig ez a históriáskönyv biony nem egy-két csoffadt oldalból áll. Kétségtelen, hogy a szép, és az egyenesen csodás korszakainknak mind megvoltak a maguk bálványai – a mi korosztályunk Hantával még épp megtapasztalhatta az utolsó ilyen etapot az 1980-asok, ’90-esek fordulóján (Pisont, Csábi, Cseh, Csehi, Petry, Brockhauser, Durci, Hamar). Mi még megtapasztalhattuk – sokan már nem. Csak a mi társaságunkban is a fiatalabb eresztés: Viktor, Ábel, Gyuri urak. Nekik csak az égő Kispest jutott, az önmagunkon való röhögésbe menekülés, egyfajta öngúnnyal táplált cinizmus. És ebbe az ön-nihilbe robbant be előbb ízelítőként a 2013-mas bronz, majd a 2016-2018-as hosszú bajnoki év, a maga csodájával. Cikkünk alanya mindkettőben kulcsszerepet vállalt, sőt, nélküle valószínűleg nem is lett volna meg ez a csoda. Ahogy a kopasz tréner nélkül sem. És ahogy, amit sokan elfelejtünk a nagy sírásban, a “vén” Kamber és Lovrics nélkül. NAGY GERI nélkül, BOTI nélkül (nagybetű, ismételten, nem véletlenül), Gazdi, Holcsi, Koszta nélkül. Akik a szellemiséget tették bele ebbe a vörös-fekete főzetbe, ami végül bajnoki címet ért.

Persze naiv nem vagyok én sem – Lanzafaméval megfogtuk a fodballistenség lábát. Az, ahogy szakmányban bundásozta őt az összes riválisunk ajándékba kapott sikereken kitartott drukkereinek hada, az csak a biztos jele volt annak, hogy az arc tényleg kimagaslik a magyar bajnokságból. És ez különböztette meg őt az anno szintén kimagasló Zelenkától, Túliótól, Glenn Heldertől, Oleg Sirinbekovtól, és (Isten bocsássa meg, hogy szájára veszem a nevét, hehe) Robert Warzychától. Ez a játékos még a karrierje csúcsszakaszában érkezett ide, sőt, az előzmények ismeretében: pont itt teljesedett ki, és nem egy félfáradt levezetést, vagy egy beindulni látszó karrier kezdeti lépéseit (Abraham, Benji, Diego, Bardhi, Besics, stb.) prezentálta csak nekünk.

Csodálatos volt ez a két év, én pedig úgy játam, ahogy azt hittem: már sosem fogok. Az ember 12-20 év között építi a maga nagy idoljait, aztán amikor már olyan öregsrác lesz, mint én, akkor tisztes távolból szemléli csupán az eseményeket, de már nem néz rajongva a lenn futkosó “stárokra”. Hát erre mi történik? Ugyan nem rohantam autogrammokért a derék olaszhoz, de a bajnoki cím mámorában egy feliratos emlékmezt azért rendeltem OldBabartól, amit néhanapján még fel is vettem a csütörtöki és vasárnapi focikhoz. Én, a visszafogott arc. Ez a kis példa (és a blog- és face-kommentekben sorjázó számtalan megható másik, síró kisgyerekekről, megkeseredett felnőttekről) jól jelzi, hogy mit jelentett ez a játékos a kispesti tábornak.

Lanzafame első időszakában nem szimpatizáltam különösebben a friss jövevénnyel – a debüt-MK meccsen rögvest elvégzett büntetője, melye előtt mindekit arrogánsan félrelökdösött, majd a kapusba lőtt, konkrétan Cordella egyik újabb önjelölt egotrip-huszárjának tartottam. Az egotrip végül is stimmelt, mint később kiderült, de az is: ez a faszi más katgória, mint a keretünk. Meg anblokk az egész NB1. Csak hát az a dicstelen távozás – de hát ez a Kispest, mondogattam magamnak, egy ilyen játékos ilyen kurtán-furcsán kell távozzon, normálisan ilyet mi nem szerzünk.

2016 szeptemberében aztán visszatért. Örültem neki, mert a sovány keretbe kellett ész-ember, de biztos voltam benne: ha most ő visszajött, az azt jelenti, hogy vagy valami komoly sérülése van, vagy már totál kiégett. Vagy összevesznek 1 perc alatt Eppellel.

Erre jött 2016-2018. Erről kár is beszélni, elmondtunk már mindent. De azt mégis muszáj ismét kiemelnem: az a személyiségfejlődés, ami itt látszott, a korábbi öntörvényű, önző alak helyébe lépő igazi csapatvezér, Rossi kinyújtott keze a pályán, a fiatalokat folyvást biztató főnök. Elképesztő.

És a szurkolók felé folyamatosan kinyilvánított hála – igaz, volt is miért. A kritikus Kispest-tábor ritkán fogad valkit ennyire a szívébe, utoljára Torghelle kapott saját jogon dalt (a Prosseres és egyéb permutációkat most nem számolom). Ja, meg Eppel, még előtte pár héttel. De saját dal, istenítés – és ezzel amúgy Lanza sokat is kapott a sok adományáért cserébe a szurkolóktól. Ez az arc világéletében a Del Piero / Totti /Baggio szerepkörről álmodott, nyilvánvaló, de ehhez otthon talán kevés is volt, talán a nagybetűs BOTLÁSa miatt nem következhetett be mindez a vágyálom. Aztán az eltiltás után, az igényeket kissé lejjebb adva, itt megvalósította az álmát. Egy klub (és mondjuk ki: a jelenünk ellenére NEM SEMMI KLUB) megkérdőjelezhetetlen recens jelképévé emelkedett, az ajándékbolt kirakatában a feliratos mezeivel, a plakátokon az örjöngő fotójával, minden mecsen a mi ultráink és az ellentábor fókuszában egyaránt – ebben pedig fürdött a derék olasz. Meg is erdemelte – mondtam végig.

A 2017/18-as szezon  végén csak a hülye nem látta, hogy valami megváltozott. Az udvarias nyilatkozatok (Digi, Corleone, RangADÓ díjátadó) mögött végig ott bújkált a távozás lebegtetése. Én már magamban el is engedtem őt, és készült fejben a szép búcsúposzt.

Ezt sikerült most TELIBESZARNI.

A tegnapi nappal (illetve az előző héttel) minden eltemetett kispesti önkép-fájdalma rászakadt az emberre. Azt tudjuk (és ki-ki vérmérséklete szerint kezeli), hogy a tulajunk egy legalábbis 50%-os arc. Bizonyos szakaszokban logikusnak tűnően vezeti a klubot és látni a bumfordi kommunikációja ellenére a húzásainak az értelmét. Máskor 1-2 megoldással dönti romba évek kapcsolatépítéseit – mert a szurkolókért lévő fociban ez talán a legfontosabb és itt nálunk ezt sajnálja sokszor le a vezetőség. De oké, ezt tudjuk. Hemy az Hemy, tőle nem is várok mást – tavaly elregéli, hogy Lanzát itthonra soha, majd perszehogy. Aki még őszintén hisz a nyilatkozataiban, az naivabb, mint a belgiumi nyaralásán magát 2020-ig Budapestre vizionáló Lééééékensz. De Hemy úrban már nem csalódok, és különben is, ez egy másik fórum témája.

De a tavalyi kisebb Rossi-csalódás után Lanzafame azért most odatette magát. Mentorához méltón előbb két éven át megy a politikusi szöveg, majd miközben festik neki az ikonosztázt, szép csöndben már tárgyalgat azzal a klubbal, amiről jól tudja, hogy mit jelent a Honvéd drukkereknek. Bár amikor Ábel ezzel nyugtatgatott hetekkel ezelőtt, hogy “nyugi, az ultrák elmondták neki, hogy ‘csút, Vidi, Fradi NEM“, már akkor is ingattam a fejem, hogy várjunk ezzel, mert olasz a lelkem, és pontosan tudja, hogy Baggio váltása is fájdalmas volt Copfocskának és a Fio drukkereknek a gyűlölt Juvéba, de Baggio meglépte – és még nagyobb sztár lett. Meglépi ő  is, gondoltam, meglépi gond nélkül – a Videotont. (Nem lett volna sokkal jobb az sem, de azzal úgy lettem volna, mint Torghellével anno. Menjen keresni, oké.)

Úgyhogy örülök most a csodás insta üzeneteknek, a klubhonlapi nagyinterjúnak, a legócskább , legszarabb fordulatokkal (“A második év után újra feltettem magamnak a kérdést, hogy tudok-e még többet adni ennek a csapatnak, ennek a klubnak. És arra jutottam, hogy ennél több nincs bennem, nem tudok többet adni“…”Ahogy korábban már említettem, most eljött az a pillanat, amikor azt éreztem, hogy a pályán már többet nem tudok adni, elértem a csúcsra, így ezek után már csak lefelé vezetne az út“). Itt nem tud többet adni, a Fradinál tud. Igen. És ők is tudnak neki. És odaérkeztekor lenyilatkozza, hogy tegye bárhova a vezetőedző, ő megy, akár balhátvédnek is. Itt meg ha valaki ki mert mozdítani a kedvenc pozijából, az már le lett ordítva. (Okkal, teszem hozzá, egy ilyen kaliber hadd mozogjon szabadon – de akkor a fratyinál meg egyszerre beállok a sorba (“Ha a pályán vagyok, az a legfontosabb, hogy hasznára legyek a társaimnak, mindegy milyen poszton játszom, akár szélen, akár csatárként: az edző döntése, hogy hol fogok majd szerepelni. Egy biztos, mindenáron győzni akarok.“)?  Hát, tényleg van az a pénz, amiért korpásodik a megzöldült fanszőrzet. Én itt szálltam ki.

Ha fogja magát emberünk és elmegy külföldre veretes összegért, pl. Lengyelországba, Oroszországba, vagy bárhova, sírva én magam viszem ki taxival a reptérre. De mit látunk? Igaziból ez a fostos magyar bajnokásg kényelmes. Nem kell megszakadni… Itt, ha hozza a nálunk nyújtott teljesítményt, 30 góllal gólkirály lesz egy kerülettel arébb, többszörös fizuért. De akkor miért nem mondjuk ki ezt? Mint  Rossinál is, miért kell a ködösítés? Mondjuk ki: “Bocs srácok, a vén sóher ennyit tud kiszülni, én meg keresni akarok, kurva sokat, léptem, tök mindegy hogy hova,  mert a családom, a lányaim, blablabla“, de nem kell ez  “nehéz döntés volt” szöveg.

Fájó, de Lanzafame amit 2 (plusz fél) év alatt itt felépített, azt eszmeileg sikerült lerombolni, és az Öreg kommunikátorkirály szintjére lépnie. Mert attól is csak fogni tudom a fejem, amikor egyes urban legend gyártók előadják, hogy szegény Lanza kisírt szemmel ment be a Papához könyörögni 1 Ft emelésért, és akkor maradt volna még 5+5 évet, de a gaz George Francis gépfegyverrel kényszerítette át őt az újkori Maradonát idéző, idvezült vigyorban tripelő Orosz Palihoz a sajtóbemutatásra…

Lehet úgy is távozni, ahogy Eppel Marci tette. Elegánsabb volt, mégha sose tér vissza hozzánk, akkor is.

Az utóbbi 2 év egy kis oázis volt sok csalódott szurkernek, és nem is csak kispestieknek, hogy a pénz mozgatta magyarfociban is lehet egy picit máshogy csinálni a dolgokat (igen, itt is volt TAO pénz, az Öreg is az MLSz bevételekből él, stb, de akkor is), hogy lehet felfedezni saját ékkövet külföldön magunknak, és hogy lehet egy olyan csapategységet kialakítani, ami csodákra képes. Lanzafame most ennek is szépet üzent, ahogy üzent volna azzal is, ha tényleg igaz, hogy a jelenlegi fizu duplázásáért maradt volna nagy kegyesen, mint ahogy tavaly is maradt még némi emelésért. És félreértés ne essék, egy oldalról minden pénzt megér egy ilyen kaliber -amíg van pénzed – másfelől viszont a többi játékosnál ez hogy jön le? Davidénak megint emelünk egy csillagászatit, ti meg nyomjátok tovább, mert ő a kivételes.

Sehogy se jó ez.

De akárhogy is nézem, Fradiba nem igazolunk. Nem hiszem el, hogy nem volt más út.

Úgyhogy csatlakozva a korábbi búcsúposztokhoz és a Lanzafaméhoz írt vélményözönhöz: köszönet az elmúlt két évért, csoda volt. És tényleg beírtad magad a kispesti aranylapokra. Csak nem mint legenda, vagy ikon – hanem mint a legjobb légiósunk, egy minőségi zsoldos. Pisont és Hamar helyett Illés. Kovács Kálmán helyett Détári.

Kár érted. :(

 

“Még egyszer utoljára Davide Lanzafaméról” bejegyzéshez 130 hozzászólás

 1. Nézzük a dolog jó oldalát: soha többet nem emlegetheti egy ződ sem a Rákosi-rendszert, meg hogy Kocsis-Budai-Czibor. Asszem ezzel bőven kvittek vagyunk.

  1. Ezek ezt mindig emlegetni fogják, önkritika nélküli, ferde értékítéletű siserehad. A kommunizmusban “elnyomott”, a ’60-as éveket letaroló csapatukkal. Előtte-utána (20-as-30-as évek, meg most) pedig a kivételezett klub. Szeretnék ilyen üldözött lenni Kispesten.

   1. Na igen, de legalább most van egy jó és friss érv a kezünkben. Nem 70 éves sérelmeket hánytorgatunk fel.

    1. bocs…de szerinted azt a bandát, aki idejár hányni, hol a pcsába érdekli a friss érved ?? :/
     valahol már ilyen kommentet toltak, hogy “bosszú a 40 év szabadrablásért” !!

     1. Mondjuk ez tényleg vicces. Elsősorban azokra az ismerőseimre gondoltam akik a mai napig képesek ilyen végső érveket felhozni. A trollokat pont leszrom.

  2. Azért Kocsist, Budait, Czibort egy lapon említeni Lanzával nettó butuskaság. Ők egy diktatúra parancszavára váltottak csapatot, és ugye világlasszisok voltak…. Lanza pedig egyszerűen meg akarja tapasztalni, hogy milyen igazi futballistának lenni. Kb. ennyi. Soha nem leszünk kvittek!

   1. Szerintem meg nagyon is kvittek vagyunk sőt!! Ez az utóbbi 20 évben nem az első volt. ENNYI

   2. Ha azt akarta volna megtapasztalni, nem hozzátok megy. Elmegy a német 2be, és ott az összes csapat jobb, mint a fagyika. Azt csak ti hszitek, hogy a Ferencváros külföldön tényezö. A bibsik a plafonig ugráltak, mikor megtudták, hogy egy ismeretlen kozep europai kiscsapatot kaptak.

      1. Mivel szemben kellett volna érvelnem? Fröcsögsz itt, te pojáca… :D

       1. Azt te teszed. Es minden egyes itteni hsz-eddel erosited azt a tenyt, hogy frusztralt fasz vagy, kulonben nem irkalnal ide. Kisebbrendusegi erzesetek van, amit meg is ertek, hiszen egy szaros NER klubnak szurkolsz, ez meg a Honved, amit sose fogtok felerni.
        Irkalj meg, ezzel csak megerositesz. :)

        1. Azért írok, mert megszólítasz. Nem én vagyok ideges kettőnk közül, hanem te. :D
         Kisebbségi érzés… :D Muhahaha
         A tetves honvéd a te kereszted, szánlak is érte, hidd el.

   3. Jahh amugy meg ugy gondolom hogy a zűd barátaiddal irogass!! Köszike!! ENNYI

   4. ugy latom ez a tema mar olyan mint Trianon vagy a Holocaust senki nem tud tullepni ezen….a nevsor is nö naprol napra, a tudatlansag is….Budait parancsoltak Kocsis ment utana önkent (Rudas Ferenc elmondasa szerint), Czibor kis csuszassal a Csepelböl 53-ban. Mindegyik bajnok csapatba erkezett, amely nelkülük lett bajnok…

    1. értelmetlen vita, jól írtad, ők 1 szelektív történelmet ismernek…
     a tények nem befolyásolják a véleményformálásukat és egyelőre csak a pofájuk akkora, mint amekkorának az eredményeknek kéne lenni ennyi támogatással.

      1. Kommunista szombatot is önként vállalták apáink…

       1. szövegertesböl, megbukott….Rudas Ferenc a fideszvarosi legenda nyilatkozta a tempofradin. ne engem kerdöjelezz meg, hanem öket. Kocsis vloszinüleg maradhatott volna, de szakmai okokbol követte Budait. Ennyi. Szoval a ferencvaros 1 azaz 1 jatekosat hivtak be behivoval, Kocsi ment önkent az aktualis bajnokcsapatba.

   5. Világklasszisok a Honvédban lettek. Ha nem játszanak együtt klubszinten is ,sosincs Aranycsapat. Az elmúlt 30 évben Fodor,Gregor, Bárányos,Mátyus,Forrai,Tóth Misi,Sasu, Botka,Lanza így hirtelen 9 játékos akit elvitt a Fradi. Mert majdnem mindig kivételezett helyzetben volt.

    1. Détári,Dragóner,Kovács Béla…de régebben is sokan voltak pl. Pusztai és természetesen a viláklasszis csatár Ndjodo :)

   6. Hat soha, mert mar most magasan elottunk jartok mindenkori allami (fel) nyomasban.

  3. Kvittek? A Fradi megvette Lanzát (szerintem értéke fölött), nem elrabolta, te szerencsétlen.
   Még hogy kvittek… Pff…

      1. És? Mi köze ennek a fent írthoz, te nagyon hülye?
       Kispesten stadion épül, utánpótlás központ épül, stb. Azok szerinted miből?
       Mit gondolsz? Én fektetnék adóforintot egy döglött szamárba (Honvéd)?

       1. Hat lehet, hogy te nem fizetsz adot, kb ezt bezem ki beloled, ill. Hogy fingod nincs, hogy mukodik ez az egesz, de en igen. Tolvaj gecik vagytok, ennyi. De ugyse fogod fel, mert lathatoan egy majomnak is tobb esze van.

        1. Mondod itt a magadét, mint egy szélütött, közben mindenki rajtad röhög. :D
         Mondjuk nem te vagy az egyetlen, aki azt hiszi, hogy az adója az ő pénze, de szerencsére kevés ennyire idióta van.
         Most irány vissza dolgozni, hogy többet adózz, s mi vehessünk belőle egy balhátvédet! :D

   1. Mert a Honvéd maszkos,fegyveres emberekkel vitt el játékosokat mi? Az ugyanúgy a több pénzről szólt,mint ez. A különbség annyi,hogy akkor mindkét csapatot az állam tartotta el,most csak az egyiket.

     1. Szar ügy megtudni,hogy nem igaz a mese ugye? Mellesleg akkor azt hitték a Fradisták ők a nagy ellenállók,most persze ugyanezeket és leszármazottaikat nem zavarja,hogy pártcsapat lettek.

      1. Innen folytatjuk, ha egy kicsit tájékozódtál (pl. arról, hogy hogy mentek abban az időben az átkényszerítések, melynek kedvezményezettje a Honvéd, illetve a Dózsa volt, hogy mely csapatnak vették el a színeit, a nevét, melynek volt tilos nyilvánosan játszani az indulóját, stb.). Gondolom, hogy te az a fajta vagy, akinek 1956 is ellenforradalom volt…

       Értem én, hogy nagyon kellemetlen egy olyan klubhoz kötődni, mint amilyen a kispest, vagy éppen a dózsa (hidd el, őszintén mondom, megértem), de a tudatlanságodat azzal tetézni, hogy mesének titulálsz valamit, melyről egyszerűen nem tájékozódtál, az egyenesen megdöbbent.
       Nagyon emlékeztet a módszered a románok vita stílusára…

       1. Képzeld a Kispesti AC-nek is elvették a nevét és a színeit,lehet ez újdonság neked. Az meg egy párszor el lett mondva,hogy Kocsist és Budait akarta a Honvéd, Czibort nem. Ő később jókora kerülővel jött. Valamint ezeknek a játékosoknak nem volt azért rossz,hogy egy világklaszis csapatban játszhattak és anyagilag is meg voltak becsülve. Amikor Puskásék leléptek 56 után a nagy kiváltság meg is szűnt. És a Honvéd 1980-ig nem is nyert bajnokságot,ellenben az “elnyomott” Fradival.Aki ugyanúgy egy minisztérium csapata volt. Csak valamiért ezt szeretitek elfelejteni. Ha picit is utánaszámolsz a Fradi sokkal több ideig volt kegyelt és sokkal több játékost vitt el Kispestről,mint fordítva . Ezek a tények a többi meg urban legend.

        1. Mondod te, mert rohadt kellemetlen. A zagyvaságodból csak egy dolgot nem vitatok: hogy klasszis csapatba kerültek. Ám akaratuk ellenére, s ez itt a lényeg.

  1. Viszont a bankszámlám számára a legkönnyebb,LEGÁLIS döntés volt

 2. Teljesen egyetértek. Annyi, hogy a búcsúszövegben szerintem – áthallással ugyan – de kvázi kimondja, hogy a jövőjére meg a családjára kell gondolnia (tehát pénzt akart), és ezért döntött a váltás mellett.

  Szomorú, hogy ez ma a foci, és ennyit ér neki a dal, meg a falfestés etc. Nálam innentől leírta magát, ócsárolni nem fogom, de azért kiderült, hogy messze nem ikon, hanem egy pénzéhes zsoldos.

  És igen, ezerszer inkább éljen a nagybetűs NAGY GERI, és BARÁTH BOTI. Itt az ideje nekünk is fejben tisztába tenni az értékeinket.

  1. Minek neked örökké egy bálvány? Pláne a bevallottan lila Baráth Boti? Nem arról van szó, én becsülöm a srácot, tényleg megszakad minden meccsen, és tényleg érti azt hogy mit jelent egy klubhoz tartozni. De attól még simán elmenne Újpestre, ha bekínálnának neki egy jobb szerződést.
   És ez így van rendjén.

  2. Baráth akkor már mehet is tőlem.Megleszünk nélküle is,nem egy nagy ász.

 3. Szerint az a szomorú, hogy edzőtársadalom, nem tudta a játékból kikapcsolni. Olasz 2 szinten sincsenek. A papa meg azért jött ide, mert ezzel a teljesítésménnyel mexikói brogbáróként max 2 hét jutott volna még neki.
  Remélem a távozása nem csak rémhír.

 4. Kikérem magamnak, hogy a Moreira-búcsúztató pikírt lett volna. Minden szava igaza volt, Guilherme távozása óta nem dübörgött olyan hangerővel az elektró a Bozsikban. Régi szép idők.

  Sportbaráti üdvözlettel!

 5. Még annyit, hogy szerintem nagyon meg fog égni a fradiban. Ott nem teheti meg, hogy nem védekezik, vagy hogy üvöltözik az edzővel edzésen. Egy lesz a sok közül, és neki ez a szerep nem fekszik (ezért nem ment neki soha olaszországban sem).

  Kurva sok pénzért fog éveket padozni, de van egy fogadásom, hogy 1 év múlva már nem lesz az első keret tagja.

   1. Sztem nem lesz, nem fog tudni kiemelkedni ,CSAK egy lesz a keretből

   2. Egyetértek veled Thibby. Ha nem is lesz gólkirály, de menni fog neki a játék nagyon. Tudjuk, mit tud, és hát lássuk be, egy erősebb kerettel egy jó játékos, akiben megvan a megfelelő mentalitás, még jobb teljesítményre képes. Persze közben azért szorítok, hogy ez ne így legyen.

    1. Szerintem is.Bár ott csak egy lesz a sok közül,ez lehet nem fog tetszeni neki.A játékostársak meg lehet irigykedni,pikkelni fognak rá.Az ott más helyzet teljesen.Akárhogy alakul neki,ide vissza ne jöjjön.

    2. Imádni fogják majd amikor gól öröm közben üvölt a nézőtér felé és lebassz kettőt bödének…..isten lesz a züllöin.
     Baszodj meg szabo gyurka

   3. Nem lesz szerintem. Mégpedig azért, mert egy akkora orbitális balfsz az edző ott, hogy nem fogja tudni használni. Rossi rendszerében qrvajól működött, de Dollnál semmilyen rendszer nincs. Megvesznek mindenkit, aki egy kicsit is jól néz ki, de halvány fingjuk nincs arról, hogy mégis mire és hogyan fogják használni.

   4. A fradi kerete tele van agyonfizetett primadonnákkal. Ez lesz lanza veszte is,.

 6. 31 éves. Nem azzal van a baj, hogy elmegy, hanem hogy tudjuk, hogy nem fogjuk megfelelően pótolni. Ezért kur.a ez a rendszer, mert teletömnek 3-5 csapatot, majd azok lerabolják a körön kívülieket és utána semmi extra, mert simán hazavágják ezzel a bajnokságot. Minek a fradinak egy 5. csatár? Meglepne, ha hasonló színvonalat hozna az olasz ott is!
  A tragédiánk az, hogy az EL-ben megint egy kivéreztetett csapattal indulhatunk. Ráadásul egy szerencsés sorsolás után tartunk ott, hogy nem látszik, hogy ki fog itt gólt rúgni… Elkényeztetett az Éppel, Lanza sor minket.

  1. Az EL- indulásunknak egy előnye van. Letöltjük vele a fennmaradt hazai zártkapus büntetést. És legközelebb ha 202X-ben esetleg kijutunk még valamelyik nemzetközi kupába, akkor már tiszta lappal indulhatunk majd.

   1. Igen, ez az egyetlen előnye. Szakmai szempontból, egy ilyen kerettel nekivágni, öngyilkosság. Csak nehogy komoly megaláztatásban legyen részünk. A tulajt nem érdekli, a szurkolókat nagyon is.

 7. Hemi, nyugtass meg! Ugye nem kukázással akarod pótolni az Eppel Marcit és a zsoldost?

 8. Már az MFA-sainkat is viszik,Kecseméti személyében,de kit hoznak ??? Remélem ez is a bartel része és jön Batik a védelembe és Lovrencsics Balázs csatárnak,a mérleg serpenyőjében nem azonos értékek vannak,tehát még pénzt is lát a pénzéhes tulaj !!!

  1. Batik fradista,ő ide ne jöjjön!
   Lovrencsics???Láttad játszani??? Iszonyú szetencsétlenség,csak botladozik a labdában.Ilyenekre semmi,de semmi szükség.Ezt a szintet egy ifista,nagyon tapasztalatlanul is túlszárnyalja.

    1. Szegedi lehet attól.Lehet soproni.is.De azt nyilatkozta a zöldektől való távozásakor,hogy fradista és az is marad.Ide meg ilyen nem kell.

     1. Pedig pár évre megoldaná a középhátvéd posztot, fagyi ellen meg a lelkét is kitenné,bosszuból, hogy lemondtak róla

  2. Görög Zitáné után Dukai Reginánével erősítenéd a védelmünket? :)

  3. By the way, mi van az akadémiával? Kívülről nem látszik sok változás hónapok óta…

 9. Emlékezzünk a szépre, ahogy nagyjából egyedül elintézte az utolsó fordulókban, hogy a Vidi indulhasson a BL-ben, nem az a csapat, ahová igazolt. A Vidi ellen annyira pocsékul játszott, hogy én akkor azt tippeltem kollégámnak, hogy már megállapodott velük. Persze lehet, hogy így is volt, de Lazovicsnak csak később próbálták meg beadagolni, sikertelenül. :)

 10. A fradi mindig arról szólt, hogy levezessék az indulatokat. Soha semmi különöst nem csináltak. Jól kezelte a vezetőség a szurkolókat, időnként meg is verette őket a nagyobb hatás eléréséhez.

 11. Mindegy, majd most kiderül mit is érünk lanza és Eppel nélkül.

  1. Megmondom neked semmit…. Amig nem voltak addig egy gyenge középcsapat voltunk….. Azóta nincs már botka, king, bobál, Hidi, prosszer, koszta sem.. ….. Helyettük senki nincs…..
   Akik maradtak értéknek Nagy Geri, BAráth, Gazdag, Danilo, Holender… És nagyjábol ennyi….
   Lovric, Kamber már kuka, a fiatalok még hurkák…. Gróf tipli
   Sima kiesés lesz

   1. Nemár….mindenki tudja, hogy kell még igazolás, lesz még igazolás. Nem értem mi ez az elöre károgás… :(

    1. A tapasztalat mondatja velem…… Szerinted az öreg fog egy értelmeset igazolni….. A másik hogy az olasz után tud e olyat aki potolhatja???

     1. Azért valljuk be, amikor Lanzafame a szokásos csomagban idejött, akkor mi se gondoltuk, hogy ekkorát fog szólni. Sőt! Én sokáig Martinezt sokkal technikásabb játékosnak éreztem. Amikor másodjára jött, akkor is nagyjából úgy fogadta mindenki, mint most Danilot. Szóval nem tudhatjuk, hogy aki érkezik (mert tuti fog még játékos érkezni), az mennyire fog bevállni a későbbiekben. Abban mondjuk 100%-ig egyetértek Veled és VirágPetivel is, hogy olyan kész játékos, mint Lanzafame (aki mögött friss gólkirályi cím, bajnoki cím stb. van) szerintem sem fog érkezni. :( Egy olyan szintű játékos újbóli felfuttattása szerintem most a cél….

     2. Lanzának sok jó dolga volt, nem vitatom, viszont sokszor volt nagyon öncélú, és teljesen rá épult a csapat. Nem pótolni kell, játéktudásban öt nem lehet. Más taktika kell, igazi csapatjáték. Ez Supka feladata. Kell 1-2 jó csatár, többi csapatrész nagyjából rendben van.

      1. kellene gyors játékos is
       bal oldalunk támadásban rég ota halott
       remelem, holender iden jobb lesz

    2. Peti bácsi szívemböl szólsz.
     Én az évek során ingadoztam az öreg megítélésében de többnyire támogattam…… Most már kategorikusan azt mondom hogy katasztrófa amit csinál. Az ő gondolataiban a Honvéd egy üzlet…. Olyan üzlet mint amikor valaki nyit egy lángossütő lakokocsit a rukkel tónál és minél nagyobb lét akar kivenni belöle minden szezonban. Semmiféle érzelmi kötödése nincs az öregnek a klubhoz. A minden évben elhangzó cél a nemzetközi kupát érő helyezés annak szól hogy ha az első fordulóban ki is esünk az is 2-300 millió forint bevétel….. Ha valami csoda folytán megyünk 2 vagy 3 kőrt akkor pedig 4-500 millió és mosolyra görbül az öreg szája. Semmiféle előre lépésben nem gondolkodik….. Nem célja ez neki.
     Minden döntésében a spórolás és a profit ami mozgatja… Sportszakmai döntések nincsenek a repertoárban.
     Meg lehet nézni a jövő évi mezt is….. Ékes példája annak amiröl beszélek, én 20 évig játszottam nagypályán blasz 2-ben és kispályán mindenféle bajnokságokban…… Ennél csak különb mezünk volt. Semmiből nem tartott volna neki egy teljesen egyedi mezt csináltatni a macronnal…. Jaaa hogy drágább lenne….. Lehet bassza meg de a Honvédról beszélünk egy mez nem lehet akadály.
     Katasztrófa az egész ami zajlik, persze a bajnoki cím szép dolog volt grat érte és hála de nem az öregen múlt.

     1. Jól mondod nagy kufár az Öreg ! Nem mindegy azonban,hogy tárgyakkal kereskedik vagy emberekkel,játékosokkal.Ha lakatot árul és eladja tud helyette venni ugyanolyan,vagy ugyanúgy használható lakatot ! De egy ember,játékos helyett nem könnyű ugyanolyan vagy jobbat venni.Egy lakat árunak van 25 tulajdonsága,specifikácioja és össze lehet hasonlítani egy másikkal és lehet használni .Lehet ugyanazt a gyártmányt vásárolni,vagy más gyártó ugyanolyan termékét,

    3. Csabacsaba… Te hány éves vagy ? :/
     George Francis is beletartozik a mindenkibe ?
     szerinted mióta tudja, hogy elmegy 1 hét alatt 2 gólkirály ?

     1. Na jó, de amíg nem tudja, hogy mennyi lové jön be, hogyan igazoljon helyettük bárkit is. Szerintem jönni fog csatár…

      1. nyilván nem igazolni, de előszerződés…mittudomén…
       sok xart lehet róla mondani, de hogy ne tudná 90%ban előre, hogy kiből mennyi zsét csinál, ezt nem hiszem el!
       ne legyen igaz, de úgy hallottam, hogy még Eppel szintben se reménykedjünk… :/

       1. “Még Eppel szintben se”? Azért átlagban 2 meccs per 1 gól 2,5 éven keresztűl szerintem nem olyan gyenge.

        1. nem Marcit akartam leértékelni, csak csapat szinten, azért Lanza más dimenzió volt.

      2. azt hiszem a minöseg mast jelent nekünk, es mast neki….eddig minden igazolasi szezon vegen kijelentette, hogy jol igazoltunk, miközben a vak is latta, hogy sz@rul igazoltunk, szoval szkeptikus vagyok….hacsak Lanzat mondjuk Varga Rolandra + penzre csereltük volna el most sokkal nyugodtabb lennek. Latabar sem mond rebuszokat, igy elegge nyugtalan vagyok a jövövel kapcsolatban!

    4. Egyrészt gyorsan szeretném Peti tisztázni, hogy, attól még hogy azt mondom, hogy várjuk meg, hogy kit igazolunk, nézzük meg, hogy mit a már leigazolt játékos, várjuk meg az első néhány fordulót, stb. attól még én is látom hogy Eppel, King, Lanzafame, Bobál és korábban Koszta távozásával bizony gyengültünk. Sajnos az érkezők közül csak Danilo vált be eddig, kérdés, hogy hogyan fogja viselni, hogy mindneki Tőle fogja a gólokat várni. Szóval summa summárum én is el vagyok keseredve Lanza, King és Bobál miatt (Eppellel maximálisan ki vagyok békülve), én is aggódom az új játékosok minősége miatt, én is aggódom, hogy a következő év gyengébb teljesítménye borítékolható, de úgy gondolom, hogy az “úgyis kiesünk”, “annyira szarok lettünk, hogy meccsre se fogunk mostantól járni”, “Hemingway takarodjon és jöjjön helyette egy Klubra költeni hajlandó új tulaj” rigmusok is az általad kritizált (túlzottan pozítiv) véleményformálás pontos inverze. Az igazság és várható szereplés szerintem a tavalyi Mezőkövesd, Paks szintjén várható. Nyilván még komoly függvénye lesz a dolognak, hogy kit igazolunk, és az ellenfelek hogyan erősítenek, de a részemről nem temetem a csapatot. Nehéz lesz, de a sokak által beharangozott kiesés emlegetése szerintem enyhe túlzás.
     Egyébiránt most távozott két csatár. Eddig érkezett két védő és a kispadra egy középpályás. Miből gondolod, hogy nem lesz több igazolás? (ha már az én ebbéli hozzászólásomat nem tartottad épeszűnek).

   2. Gróf – Heffler,Kamber (Cukovic ), Baráth- Holender. Nagy Geri, Vadócz(Pilik), Gazdag, Banó(Uzoma) –
    Lukács (Májer ), Danilo,

    1. Uzomat ne hagyd ki azert. Tavaly az nb1 legjobb bal futojanak valasztottak. Mivel jobb a diosgyor, dvsc , varda, mezokovesd, paks, haladas mtk kerete? Vidi, fagyi, csuttal nem versenyezhetunk, tobbiek semmivel sem jobbak meg igy sem.

     1. Semmivel nem jobbak a felsorolt csapatok…..nint ahogy most már mi sem vagyunk jobbak náluk….. És a felsoroltak tavaly a kiesés ellen küzdőttek

      1. A felsoroltak szinte az egész nb1. Te vizionálsz sima kiesést, pedig nem vagyunk rosszabbak a többieknél. Igaz, jobbak se. Pont ezért lesz ránk szüksége a csapatnak. És várjuk ki azért az igazolásokat is. Hemingvay nem hülye, tudja, hogy igazolnia kell. Ha meg nem teszi, az a távozása elöjele. És akkor eljön a kánáán. Legalábbis sokak szerint.

    2. Gróf nem marad ha minden igaz, Vadócz nem ir alá, Kamber használhatatlan, Pilik kérdőjel a fiatalok pedig fiatalok

 12. engedjük már el a csodálatos dígó zsoldosunkat…! (akinek persze mind a szívében vagyunk, mondjuk xar lehet neki, ha csak töredékét érzi annak, amit mi átéltünk a hetekben…)
  a lényeg, hogy kezdjük el a jó George Francis-t pressingelni, hogy qrva gyorsan hozzon 1 épkézláb csatárt vagy menjen a pcsába az üllőire Ő is…hátha kap vmi blogger státuszt, jó pénzért…

 13. Mit sírtok. Ez a világ rendje. Minden játékos igyekszik kis csapatból nagy csapatba menni. Most sem történt más.

  1. Hagyjuk ezt a kiscsapat-nagycsapat szöveget….inkább pénzzel kitömött és pénzzel nem kitömött…az úgy korrektebb megfogalmazás. 2010 előtt a Ti nagy csapatotok két kézzel kapkodott a Kispesten kiselejtezett Ndjodo után…akkor miről beszélsz? :D

    1. Beszarás….Te mi a faszomról beszélsz? Kommunizmus maximum az 50’s években volt. :) Utána szocializmus jött (ahol Albert bevallása szerint is egyik meccset csaltátok a másik után), majd jött a rendszerváltás, ahol a fradin kívül már mást nem nyomott senki.
     Annyira üldözöttek voltatok, hogy a 1994 BL csoportpénzért kapott lóvét is feléltétek, ahogy a mostani neres pénzeket is. Ha annyi pénzből kéne pallérozni a csapatotokat, mint amennyiből Kispesten teszik, még mindig a Keleti csoport oszlopos tagjai lennétek. :) Üldözöttek… :D Beszarás, hogy ezt még el is hiszik magukról.

  2. most komolyan ezért jöttél ide, hogy ezt a qrva nagy okosságot ideböfögd ?? :)
   kevered a támogatott csapatot a nagy csapattal… attól, hogy ki vagytok tömve milliárdokkal még kiestek az albán kecskepásztorokkal szemben…a szégyen és a röhej minőségi elegye vagytok, nem nagy csapat.
   ha a xart beleteszed 1 csilivili dobozba/stadionba, attól még xar marad.

 14. ugorgyunk
  mit lehet mar tudni az uj igazolasokrol?
  Pitlik ugy mozog mint egy kotlos tyuk
  jol rug, de mire megfordul, a többiek befejezik karrierjüket
  kellene gyors jatekos is
  lassuak vagyunk

 15. A tékozló fiút Vadóczot haza a Bozsikba,a vén trottyos fradistát meg szintén haza az üllői 129-ba!

 16. Ő olyat adott a picipestnek amit soha nem vesznek el tőletek…bajnokságot nyertetek a vezérletével.Kisebb csodát tett ti pedig mikor döntést hoz,hogy még szintet lépne(mert ki is érdemelte )Nagyobb csapatba játszana (nem 2500 szurkoló előtt hanem háromszor annyi előtt)Nagyobb célokért küzdene…Telibe kakáljátok az eddigi erőfeszítéseit amit a putris csapatotokért tett.Hálásnak kéne lennetek neki és sok sikert kívánni mint ahogy mi sok sikert kívánunk Batik Bencének!(És nem égetjük el Bence mezét):)

  1. Az, hogy Batik Bencehez hasonlitod az arulo digot, kb olyan mintha mondjuk Dubecz Janihoz hasonlitanad Albertet. Remelem erzed a kulonbseget ;o)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.