Nagyjából ez volt az elvárható (minimum)

Bp. Honvéd – FK Rabotnicki 4-0

A beharangozóban még azt írtam, hogy bár nem tudom hogyan lesz meg meg, de azért elvárom a két-háromgólos győzelmet, mert annyi legalább van a két csapat között. Persze, bele lehet, és kell is rúgni az igazoláspolitikánkba, mert egyszerűen nem létezhet olyan rózsaszín köd, ami kitakarná a gondokat, azonban ezt a Rabotnickit még a fakóval felhigítva is illenék kiejteni. Szóval lehetett reménykedni.

Őszintén, nem is értem azokat a felhangokat, akik egy szaftos kis kiesésről álmodoztak. Gondolom nem látták a kinti meccset, mert akkor nagyjából képben lettek volna az ellenfél játékerejével, valamint azzal az egyszerű ténnyel, hogy Budapesten legfejlebb meleg lesz, és közel sem elviselhetetlen forróság.

Bevallom, a meccs előtt simán bemondtam az ötöst az egyik kollégának. Megmutatom miért:

A Rabotnicki busszal érkezett a meccsre!

Azt nem tudom, hogy a buszukat csak előreküldték, és a csapat charterrel repült Budapestre, azonban van egy olyan érzésem a kinti körülményekbe beleszagolva, hogy nem, ők tényleg busszal tették meg a tizenpár órás távolságot. Tegnap a Bozsikban edzettek, vagyis itt vannak már egy ideje, ám a hosszú buszozás nem olyan, amit gyorsan elfelejt a szervezet.

Panoráma pár perccel a kezdés előtt

Kevés nyomasztóbb dolog van az életben, mint egy zártkapus meccsre várakozni. A klub persze mindent úgy csinált, ahogy az megszokott, vagyis az eredményjelzőn megjelent az eredmény, a játékosok portréi, a szpíker ugyanúgy bemondott mindent, mintha lenne hallgatósága, félidőben zene, csak éppen nézők sehol.

Nagyfaterom jutott eszembe, és az egyik jellegzetes mondása: ez van, ezt kell szeretni. Nem volt egy beletörődöm ember, de ha valami megváltoztathatatlannak tűnt az ő nézőpontjából, akkor az valóban maga kellett legyen a megváltoztathatatlanság. Ha zártkapu, akkor zártkapu, majd elmúlik.

Supka viszont meglepett, és meghúzta azt, amiről egymás közt már beszélgettünk, mint nem feltétlen utolsó gondolat, mármint, hogy Holendert fel kéne tenni csatárba. Bejött.

Gróf
Heffler, Batik, Kamber, Skvorc, Uzoma (Kukoc, 68.)
Nagy G. (Kovács N., 86.), Gazdag, Vadócz
Danilo, Holender (Lukács, 84.)

Hirtelen össze se tudom számolni, hogy Filip hány poszton játszott az elmúlt évek Honvédjaiban, sőt, azt se tudom igazán megmondani, hogy hol volt a legjobb, vagy hol látnám a legszívesebben. A bajnokcsapatban tavasszal balhátvéd volt, a csapat eredményes, szóval mondhatnám, hogy talán ott, de miért tenném, amikor ősszel szélsőként tért vissza és lőtte a gólokat? Tényleg nem tudom. Csak az ne legyen, hogy a napokban bejelentjük, mint frissen igazolt támadót.

Holender előretolása ugye azzal is járt, hogy a jobbszélt is át kellett alakítani. A megoldás végül Heffler lett, aki – szerintem – egyszerűen alkalmatlan erre a szerepre. Hefi jól elvan a középpálya vagy a védelem közepén, nincs vele gond egy négyvédős rendszerben sem a védelem szélén, azonban a mostani 5-3-2 (vagy 3-5-2) rendszerben egyáltalán nem neki való a szélsőjáték. Látszott is a meccsen, hogy amíg Uzoma oldala pörgött, addig a jobboldalon alig vezettünk támadást.

Kíváncsi vagyok, hogy Holender és Heffler csak szükségmegoldás volt egy meccsre, vagy már egy komolyabb koncepcióváltás első lépése. Mármint, hogy visszaváltunk a négyvédős megoldásra.

Közben derültség, a spori megsérül.

Félidőre kényelmesen eldőlt a továbbjutás kérdése, így nyugodtan sétálhatok ki a stadionból, hogy megnézzem, a szurkolók hogyan élik meg a zártkapu másik oldalát.

Ha lehet mondani, kint még nyomasztóbb, mint bent. Raklapokon tévék, sörcsap, nagyjából 70-80-an vidáman énekelgetnek. Tényleg olyan, mint amilyennek kellene lennie, csak éppen egy kerítés feszül köztünk és a meccs között.

Szurkolók nélkül a labdarúgás tényleg, de tényleg semmit sem ér.

Danilo bevágta a harmadikat

Szerencsére a kispestieket nem kell félteni, elég élelmes népség. Tetőantenna, blankolás, koax-kábel, elosztó, tévék, fényerő, megemeljük, körbeálljuk, szurkoljunk, hogy ha csak halkan is, de hallják bent a srácok, hogy bármilyen körülmények is legyenek, mi velük vagyunk. Lehet röhögni a megoldásokon, talán még szánalmasnak is tűnhet a kanapédrukkerek szemszögéből, azonban egyszer tessék eljönni és kicsit megélni azt a fajta kitartást és rajongást, amivel a kispestiek ragaszkodnak a klubjukhoz, és mindjárt nem a sufni tűnik majd fel. Ilyenkor az sem számít, hogy pár tucat, vagy pár száz ember van jelen, a lényeg, hogy együtt, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk akár egy olyan helyeztből is, mint egy zártkapus meccs.

Remek kis este volt a maga abszurd módján, azonban ha lehet ilyet kérnem: soha többet hasonlót.Uefa Euroapliga mérkőzés képei.

Közzétette: 1909foto.hu – 2018. július 17., kedd

“Nagyjából ez volt az elvárható (minimum)” bejegyzéshez 91 hozzászólás

 1. Daniló passzolhatott volna Lukinak…de jó volt látni, h Lukácsban nem volt semmi negatív reakció a gól után

  1. Ez olyan Lanzafames gól volt, amit a bajnokságot nyert évben lőtt Lanza a Debrecennek…lepasszolhatta volna Kosztának, de végigvitte az akciót. Ez így volt jó. Szépségdíjas gólt volt.

   1. Lanza többeknek nem passzolt… :D
    pl. Gazdinak.. :) és ő nem vette ilyen jól :D

    1. Gazdag akkor már stabil kezdő volt, Luki meg csak most épülget be…

   2. Az Mezőkövesden volt, Debrecenben Koszta 3-at vágott, és talán Eppel 2-t. Amúgy lényegtelen, CSAK nehogy valaki hiába keresse a debreceni összefoglalóban! 😊

    1. Jogos. Mindkét meccsen sok gól született, keverem őket. :)

 2. Tonci zseniális, nem elég, hogy mozgásban és a technikai képzettségben is olyan, mint az 1950-es évek balbunkói, de erre a fílingre még rá is tesz egy lapáttal a full fekete cipőjével… :D Imádom a csávót, lehet, hogy focizni nem tud, de biztos vagyok benne, hogy hatalmas arc. :D

  1. Azt szeretem igazán, hogy olyan jó a csapatunk, hogy elbír ilyen Kamber-Kukoc szintű megoldásokat – és még így is 4-0-ra lehozunk egy EL meccset.

  2. hatalmas arc…:) de egy kevésbé hatalmas arc, ám 1 futballistább” alkatú és tehetségesebb bal bekknek jobban örülnék, nem gond ha nincs kosaras rokon.
   tartok tőle, ha egy buktás meccsen hozza ezt a furán futó, totyogó figurát, akkor kevésbé lesz népszerű.
   csak a bíró vakságán múlt, h nem kaptunk 11est miatta.

   1. Igazad van, de egy dologban azért gondolom megállapodhatunk: még mindig inkább Toni Kukoc unokaöccse, mint Roberto Mancini fia… :)

    1. na, ebben az egy összefüggésben tudnám elfogadni, hogy itt van, Honvéd mezben

     1. Rendes voltam, nem tettem neki túl magasra a lécet, mert tudjuk hogy nem szeret ugrani. :)

      1. döbbenet a csávó…futás közben úgy kacsázik, hogy mindig attól tartok, h felborul.
       és az a bal küllő… amit tegnap megosztottál képen, hát ez csúcs… és azt a totyorgást, amit addig végez, amíg csak ballal és csak külsővel be tudja csavarni hát ilyet még nem láttam….
       és nem csak az 50es évekbeli felvételeken nem láttam hasonlót, de ha másképp közelítjük, még megye II. szinten is ritkán látni ilyen antitalentumot

       1. Azért gólpaszban nem áll rosszul. Tegnap Danilót is meglepte, honnan került a fejére a labda.

   2. Ez nem fura futás, hanem folyamatos csel. Már szabadalommal védett.😀

  3. Össze lehetne állítani egy videót a labdavesztéseiről, bénázásairól…biztos jó kis videó lenne belőle. :D

 3. Három kedvenc sírva nevetős pillanatom a tegnapi meccsről, fordított sorrendben:
  3. Ahogy Tonci próbálja elrúgni a labdát a kezezős jelenete előtti pillanatokban.
  2. Ahogy szerencsétlen játékvezetőt viszik le a hordágyon, fekszik hanyatt, hasán a cipője, mintha épp valami temetésen lennénk és a kedvenc tárgyát vele kellene temetni (egyébként nagyon szimpatikus volt a csávó, láthatóan eléggé fájt a bokája, de végig próbált mosolyogni és kedves lenni a neki segítőkkel).
  1. Ahogy az ellenfél néger balszélsője 0-4-nél a saját tizenhatosuk vonalánál senkitől sem zavartatva balra pillantva jobbra passzolt… :D Ezt a jelenetet többször is vissza kellett tekernem, mert elsőre nem hittem el, hogy valóban az történik, amit látok… Azt hiszem ez volt a labdarúgás történelmének valaha volt legfeleslegesebb no-look pass-e… :D

 4. Hát sztem 25 éve lehetett utoljára minimális elvárás hogy egy gyenge balkáni csapatnak 4et rúgjunk. Bárhogy is történt ez az eredmény jelenlegi helyzetünkben várakozás feletti/megsüvegelendő

  1. Agyon nagy eredmény, meg a játék is. Végig magabiztosak voltunk, talán Kukoc beállásáig. Jól nyomtuk a pressinget, sok labdát szereztünk, mondjuk a Rabotnicski elég gyámoltalan srácokból állt. Gyorsan gondolkodtunk, pontosak voltak a passzok. Filip rúghatott volna két ronda gólt, de mindekettő szép csatárteljesÍtmény volt. A másodikat egy klasszis sem rúghatta volna szebben!

  1. A ződekre is bajosan.Amùgy nem szàmìt,h nigeriaban van màr ilyen nevű ruhazati cèg ùgy làtszik.

   1. Lehet hogy ennek örömère mi is bevetjük az Ijesztegető Feketèt..

  2. Nagyon nem értek hozzá. De azért a termékfejlesztés nem 2 perc. Az csak a sokadik szempont, hogy hogy néz ki. Egy sportruházatot igen könnyen el is lehet szúrni. Baromi nagy merészség ilyen rövid időn belül erre a mezre váltani.

   1. Nálunk minden lehetséges és annak az ellenkezője is.
    Szélesiné asszony megold mindent!
    Kell hozzá egy török manufaktúra egy logó, szép ideológia és ennyi.
    Legalább egy Qva honlapjuk lenne, ha már ennyire előrehaladottak:)

   2. Azért egy ruhadarab nem egy iphone, hogy a ne a kinézet legyen a legfontosabb. Az hogy kényelmes, lélegző stb. az az elvárható minimum.

    1. Attól tartok, hogy pont az elvárható minimumot nem hozza majd. Lásd a “szépen megtervezett” BKV-s egyenruhát.

  3. Már meg is jött a válasz a posztodra :D

   “Visszautasítjuk azokat a valótlan feltételezéseket, amelyekkel a szigorú szakmai szempontok szerint készülő magyar márkát támadják, miközben annak hátterében a munkahelyteremtés szándéka, továbbá a sportban megtestesülő nemzeti érték becsülete áll,” közölte a Magyar Időknek a Magyar Sportmárka Zrt. vezérigazgatója. Kővári Ágnes kijelentette:

   “a nyár közepén bemutatkozó új magyar sportszermárka, a 2rule és az ahhoz kapcsolódó termékkínálat kialakítása július végén fejeződik be, a nyilvánosságra került jelkép nem a végleges változat, így arról több szempontból alaptalanul fogalmazott meg vádakat az ellenzéki média.”
   A magyar válogatott ideiglenes szövetségi kapitány, Szélesi Zoltán, felesége szerint “képtelenebbnél képtelenebb állításokkal találkoztunk azért, mert Mészáros Lőrinc cége a többségi tulajdonosa közösen alapított társaságunknak.”

  4. Halihó

   ezek szerint én nem értek az internetes kereséshez, de én nem találtam egy weboldalt sem, ahol meg lehetne nézni, hogyan néznek ki ezek a ruhák…
   Illetve a Magyar Sportmárka Zrt-nek sem találtam a weboldalát….
   a fb-n is csak ennyit találtam –>https://www.facebook.com/2ruleofficial/

   1. A hiba nem nálad van, mert nincs is ilyen még:) dolgoznak rajta….gondolom én.

   2. Ott van a csakfocis cikkben egy gyönyörű felcsúf mez ha ennyire szeretnéd látni :)

 5. Lanza m4sportnak:

  „Nem én vagyok a főnök, a család közösen döntött erről. Úgy gondoltuk, ez a legjobb megoldás. A lányok itt járnak iskolába és már az angollal is barátkoznak. A feleségemmel mi is elkezdtünk magyarul tanulni, szeretném jól beszélni a nyelvet. A Fradi az ország első számú csapata, ezért nagyon szeretném ezzel a klubbal is megnyerni a bajnokságot. Nehéz döntés volt a váltás, a karrierem során próbáltam mindig a szívemből játszani. Tudtam a Fradi és a Honvéd közti rivalizálásról, de olasz vagyok, és remélem, megértik a döntésem. Szeretném a Ferencváros történelméből is kivenni a részem.”

  1. “Tudtam a Fradi és a Honvéd közti rivalizálásról, de olasz vagyok”
   Nem pontosan értem az összefüggést. :)

    1. Igen…vannak helyzetek, amikor jobb bölcsen hallgatni. És ez egy ilyen helyzet.

   1. Nyilván arra utal kis logikai bakugrással, hogy őt külföldiként annyira nem hatja meg a szurkolótáborok közti ellentét. Mondanám, hogy úgy talán megértené, ha a Juventus és az Inter viszonyáról beszélnénk, ott külföldiek is ritkán teszik azt a szurkolókkal, hogy innen oda/onnan ide igazoljanak, de idén pont oda-vissza volt rá példa, Lanza meg Inter-szurkolóként volt Juve-nevelés, szóval asszem rá ez sem hatna.
    Rossi tavalyi nyilatkozatát azért figyelmébe ajánlanám: amikor úgy 2017 áprilisa táján állítólag megkeresték a zöldek, azt mondta, inkább külföldre menne, mert szerinte a Kispest-szurkolók árulásként élnék meg, ha átmenne a Züllőire.

    1. A fradisták sosem fogják azt a lojális “megmentőt” látni Lanzafameban, amit mi láttunk benne 2 éve, amikor újra leigazolták. Mi meg a fradiba való távozása miatt nem fogunk rá úgy nézni, mint tettük akár egy fél évvel ezelőttig. Én szoritok azért, hogy személyével segítsen a magyar futball felemelkedésében, szükség van az országnak ilyen szintű légiósokra, de azért szívem mélyén vágyom rá, hogy örökre bánja, hogy eldobta magától a lehetőséget, hogy olyan magaslatokba kerüljön a szurkolók szemében, mint mondjuk Rossi.

     1. Màr emlìtettem,hogy van pàr ződ haverom,köztük nèhàny bèrletes vèrfagyista,mid az utolsò szàlig,teljesen örömmàmorban ùsznak a Jùdàs leigazolàsa ügyèben.Ezeket a leànyregènyes romantikàt ,h itt mekkora volt,meg ott màr nem lesz,nyugodtan ellehet felejteni.Rùg pàr gòlt ès ugyanakkora kiràly lesz a mèdiàban is meg a züllöin is.Azt h gk lesz 3-ra(legalacsonyabb odds)adjak az irodàk,a következő kettő;varga-nowothny meg 8.Ha ellenünk jàtszik,nem tapsikàlni kell szerintem,hanem kemènyen pressingelni a lelàtòròl,nehogy ne tudjuk megàllìtani.

       1. A pròfèta szòljon belőled!Tettünk volna rà,elhiheted,de nem adtàk fel.Priski,Ugrai,Sassa(?)az utolsò 3,31x szorzoèrt.

         1. Elsőre ìgy pròbàld: hatharomgolkiraly ,akkor egyből dobja a prot.

          1. Knezevicben van érték…Amúgy itt nálunk legtöbbször kellenek a 11-esek a gólkirályi címhez.
           Lanzafame nem lesz gólkirály abban biztos vagyok hiába a legkisebb oddsz, előbb lesz Danilo és ezt komolyan gondolom.

          2. Elveszi a tizit is meg a szabadot is bàrmelyiktől,majd meglàtod,Simàn csak azèrt mert jobban rùgja.Mint a Neymar a Cavanitòl.Biztora veszem.

          3. Nekünk lesz 9-10 11-esünk azokat Danilo beveri, mellé rúg még 10-et, annyival gólkirály lesz simán.

         2. Ha ùgy nem sikerült(most kerdezte egy haver is)akkor: az oddsok alapjan a fradi adja a golkiralyt

      1. Még jobban fel is fogják kapni ismerve a “Honvéd barát” magyar médiát. Kisebb teljesítménnyel is nagyobb felhajtás lesz körülötte.

   2. Mit nem értesz? ZSOLDOS. Kimondta legalább.Ha jövőre a felcsút 80at fizet neki, megy oda.

   3. Tökéletes kibúvó: őt ez nem érdekli. És őszintén: Kell hogy érdekelje? Ő olasz.

    1. Hát kellett volna, hogy érdekelje, mert már-már Puskási magaslatokba volt emelve, exkluzív pólók lettek nyomtatva az arcképével, egy freskón szerepelt a két legnagyobb Kispesti ikonnal. A szurkolók úgy skandálták a nevét, amire már nem is emlékszem. Ettől fájó az egész….de hagyjuk is…….

     1. Amùgy èn màr most vàrom,kis kèpzavar,a Tèkozlò Fiù vs Jùdàs összecsapàsokat a pàlyàn.

     2. Tudom… Nekem is már-már olyan volt, mint a nagy kispesti ikonok, akikért annakidején nem mulasztottam meccset, csak hogy lássam a csodát tőlük. Nekem Tichyvel kezdődött, aztán jött Kocsis Lajos, Kozma Misi, Gyimesi Laci, Détári Döme, Kovács Kálmán…
      Döme ostoba módon eljátszotta a szurkolók szeretetét, azt is kibírtuk, ezt az olasz fiút is leírjuk. Ettől nem fog kiüresedni a kispesti ikonosztáz…;)

    2. Otthon is meg a Hidegkutiban is van kèt olyan hely,ahonnan szögleteket szoktak beadni,Gyuszi.Lehet hogy ott majd èrdekelni fogja. :)

     1. Nagyon nem lenne oké, ha most elkezdenénk őt utálni. Vége a szerelemnek, de akkor is ő volta két utolsó érmes csapatunk zsenije.

  2. “Fradi az ország első számú csapata”
   És akkor mi van? Attól még utáljuk
   Kispest meg az a klub volt neki ahol Puskás játszott.
   De ennyi erővel ha Felcsútra igazolok mondhatom azt hogy itt van a legtöbb faanyag a stadionban…
   Hu baszki ismét egy “nagyon okos” nyilatkozat.
   Hát nem egy lángelmére vall…

  3. Ha nem muszáj, ne rakjatok be tőle több ilyet. Aki akarja, elolvassa ott, nekem meg csak elrontja a napom ez a zsoldos. Botka mellett a legnagyobb csalódás az elmúlt 10 évben a számomra.Az is gond, hogy elment a zöldekhez, de a mikéntje még nagyobb. Kibeszéltük már, hagyjuk nyugodni.

  4. Hasonlít arra, mikor Figo a Barcából a Realba ment, kitört iránta a gyűlölet, de nem értette, miért kérik rajta számon a katalán nemzeti érzelmeket, amikor ő portugál. Valahol jogos, de ezzel pont azt bizonyította, h egy szívtelen zsoldos. Lanza is megmutatta ezt…

 6. hol lehetne visszanézni a tegnapi meccset mert az m4 nem rakta fel?

  1. Nekem Uzoma játéka tetszett amúgy.A védekezése sztem rendben volt az előrejáték meg lesz még jobb is.

   1. Uzoma jobb lesz, mint King volt. Kingnek egy jó éve volt,a bajnoki, azelőtt 10böl 0 beadása ment emberhez, utána meg már nem volt itt fejben.

   1. Nem tudtad, Kovács Kálmán mindig megkapja legkésőbb másnap a meccseink felvételét. :))

 7. Kötelező volt vagy sem a győzelem (osztom a véleményt, hogy a mai magyar fociban ilyet írni nem lehet, hogy kötelező továbbjutás), csak gratulálni tudok a srácoknak, ilyen hozzáállás az, amit hiányoltam és ez az, ami szuper alapja lehet a jövőnek. Gyerünk srácok, CSAK a Kispest!

 8. Újra egy visszacsatárosított gólvágó lesz ellenfeleink rémálma? 😊

  1. Végül is nem tudom, miért akkora szenzáció Filip csatár-szerepe, hiszen annakidején, akadémista korában is csatár volt, és úgy emlékszem, elég gyakran be is talált. Azt hiszem, inkább az lehet a magyarázat a kissé megrekedt fejlődésére, hogy a felnőttcsapatban rendszerint egész más szerepet szántak neki, pl. a balfutót (mert valóban gyors), de egy igazi csatárnak ez a szerep kevés lehet, elveheti a kedvét. Nem beszélve a rendszeres védekező feladatról…
   Tetszett Supka nyilatkozata, amikor a csatárkérdést firtatták, azt válaszolta, hogy most egyelőre Holenderé a másik csatárposzt. Ezt így kell csinálni! A jó edző nem egy meccsre ad bizalmat egy csatárnak. Csak nehogy most, ha találnak valami nevenics, Hemingway fogalmai szerint “minőségi” támadót, kikerüljön a kezdőből Holender, mert az megtörné azt, ami mosta mintha elindult volna…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.