5 milliárdra tervezték, 11,8 millárdért építik, de a kormány 17 milliárdot különített el az új Bozsikra

Váratlanul lett még 5 milliárd a stadionra. Kérdés, hogy mire? Nem értem.

Október 10-én jelent meg a közbeszerzési portálon, hogy van nyertese a kismilliószor kiírt közbeszerzésnek, vagyis lesz Bozsik, ha megkötik a szerződést a Pharos és West Bau alkotta konzorciummal.

A szerződéskötési moratórium holnap (19-én) jár le, remegve várjuk.

A nyertesek amúgy  11,8 milliárdos ajánlatot tettek.

Picit pörgessük vissza az időt a Nemzeti Stadionfejlesztési Program kiírásáig, vagyis egészen 2014 januárjáig. Ekkor született ugyanis döntés arról, hogy ezúttal a Bozsik is bekerült a felújítandó stadionok közé. Sőt, 2014 novemberében egyenesen arról született kormányhatározat, hogy a Bozsik ott épüljön, ahol ma is áll, és ehhez az állam vásárolja vissza a területet.

A döntést követően 2015-re 2,1, 2016-ra pedig 2,9 milliárdot különítettek el az építkezésre, ami testvérek között is 5 milliárd. A később kiírt közbeszerzések szintén ezt az összeget vették alapul, amire elég erős bizonyíték, hogy tavaly szeptemberben eredménytelennek bizonyult az egyik eljárás, mert a pályázók képtelenek lettek volna kihozni ennyiből.

Közben mi is számoltunk, Hemingway is számolt, és mindeketten arra jutottunk, hogy valahol 11-12 millirád között lesz a valós bekerülési költség. Elég pontosak voltunk, hiszen látjuk, 11,8 lett a vége.

Egészen tegnapig, amíg meg nem jelent a Magyar Közlönyben a 1518/2018. (X. 17.) Korm. határozat, amely szerint:

 • a Bozsik továbbra is a Bozsik helyén épül;
 • 2019-ben 9,35 milliárdot különítenek el az építkezésre, majd
 • 2020-ban további 4,2 milliárdot (vagyis 13,55 milliárdnál járunk, ami máris 1,75 milliárddal több, mint a győztes pályázat);
 • ezek után húztak egy felső határt is a kötelezettségvállalásra, ami 2019-ben 12,8, 2020-ban pedig 4,2 milliárd (vagyis összesen 17 milliárd!!!);
 • sőt, már az idei évre is megjelenik egy egészen fura, 1,06 milliárdos tétel, amit azonnal elhatárolnak, és átadnak a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt-nek.

Nem értem.

5 milliárdnak indult, még tavaly is annyi volt, idén azonban már 11,8 milliárddal lehetett nyerni, majd még a szerződés megkötése előtt elkülönítenek rá 17 (+1,06) milliárdot.

Ha valaki értené, várom a magyarázatotkat, segítsük ki egymást ebben a fontos kérdésben.


frissítés #1 // jött egy olyan tipp, hogy a szerződés nettó összeget tartalmaz, egész pontosan ezt a sort:

Ajánlati ár – Nettó Vállalkozói Díj (tartalékkeret nélkül): 11.799.254.181 Ft

tehát, ha ezt felszorozzuk az áfával, akkor 14,986 milliárdnál tartunk, ami még mindig nem 17, de már közelít.

“5 milliárdra tervezték, 11,8 millárdért építik, de a kormány 17 milliárdot különített el az új Bozsikra” bejegyzéshez 66 hozzászólás

 1. Most már beleszámolták a felülárazások 45%-át, amit Simonka Gyurinak osztanak vissza a kivitelező cégek. :)

   1. Annyi Simonka Gyuri van a fideszben (is), hogy Dunát lehet velük rekeszteni. :) Gyuri valszeg nem osztotta tovább, amit neki kellett volna továbbosztania. :)

 2. Nem tudom, honnan kerültek elő a többletmilliárdok, de nem is érdekel. Örülök, hogy végre elkezdik, sokan évek óta erre várnak. Azért nem értelek, eddig az volt a baj, hogy miért nem kezdik már el építeni, hogy már az ötödik közbeszerzés érvénytelen, most meg az a baj, hogy miért kerül többe. Most tényleg jobb lenne, ha még ott tartanánk, ahol tavaly? Nézd meg az ellenzéki sajtó demagóg uszítását, tényleg ez jobb lenne? (https://nepszava.hu/3012420_lakastakarek-helyett-17-milliardert-epulhet-az-uj-bozsik-stadion) De ha ennyire érdekel a többletpénz, kérdezd meg e-mailben a Nemzeti Sportközpontokat, ők felügyelik ezt az egész kivitelezést.

  1. Értem én, hogy ez a különbség per magyarra számolva csak plusz 500 forint, de vajon minek van? Szerintem a kérdés teljesen jogos.
   A normaszövegből nem derül ki, hogy például a 42-es villamos meghosszabbítása lenne mondjuk a Havannáig, ami évtizedek óta az egyik legszükségesebb fejlesztés a környéken.

  2. Nem mondanám demagóg uszításnak, ha valaki megkérdőjelezi a mai kormányzat stadionépítési őrületét, mivel állami pénzt önteni oda (professzionális futball), ami tipikusan a magántőke terepe egy normális piacgazdaságban, joggal kifogásolható. Ha piaci alapon nem tud működni a futball, akkor hagyni kellene a francba, hogy amatőr legyen, amatőr körülményekkel. A színvonal meg a körülmények (a csekély nézőszám, a fenntartás kínjai, stb.) ugyanis az amatörizmust fogják idézni a jövőben is.

   Én csak azért tartom jogosnak (és örülök neki), hogy felépítik az új Bozsik Stadiont, mert boldog-boldogtalan már megkapta ezt a lehetőséget. Akkor pedig ne legyen kivétel, különösen ne egy olyan klub, mint a 14-szeres bajnok Kispest.

   De azért nem tartom demagógnak, aki szerint fontosabb helye is lenne az eddig elköltött sokszáz milliárdnak, és szánalmasnak tartom, ha egy kormányzat a sportsikerek hajhászását nemzeti programmá akarja magasztosítani. És még csak nem is a beszarásig való erőlködés hiábavalósága miatt tartom szánalmasnak.

  1. Szerintem teljesen felesleges lenne…egy 8000-be nagyon durva katlan össze lehet hozni, egy 15ezresbe már nem biztos, hogy ekkora hangulat lenne szerintem.

 3. Semmi különösebb oka nincs a tapasztalaton kívül, miszerint soha nem szokott elég lenni, amennyivel kalkulálnak, amikor elkezdik… Ugyanilyen jellemzője ezeknek a beruházásoknak az átadási határidő, ami biztos nem az lesz, ami a szerződésben szerepel. (Ez Magyarország!)

  1. Ők pedig erre már rá is vágják, hogy kgyuszi, azért írod ezt, mert téged is a Soros pénzel… :)

   1. Pedig nem kell, hogy magukra vegyék, mert ezek nem kormányzat-specifikus jelenségek. Itt tökmindegy, miféle kormány van éppen… :)

 4. Nem gondolkoztok elég NER-es módon…Előkerült még pár haver cég, akiken át kell futtatni pár munkát. Hipp-hopp elmegy ám pár milliárd! Ezen kár ennyit csodálkozni…

  1. Azért az szerintem nagyon jó ötlet, hogy itt lesz a múzeum és “pub” is, ahogy mondotta volt a tulajdonos úr! Ha a plusz valóban csak a múzeumra menne akkor ez lenne a kispesti Louvre!
   Találós kérdés: ki tudja milyen egyedülálló múzeum van a Bozsiktól pár sarokra a XIX. kerületben?

   1. Szerintem is jó, kíváncsian várom, milyenek lesznek. Remélem, mindkettő olyan, amit magunkénak érezhetünk majd

  2. :DDDDD
   szerintem Gyimesi Laciék is dőlnek a röhögéstől… :) :/

 5. Én nem vagyok gazdasági – muszbekmisiféletudorka – de azt a tetves 17 Misikét költsék már tényleg a KISPESTRE,
  – Aminek már lassan 110 éve alatt adott közel 100 Magyar válogatott játékost,
  – Aminek fennállása óta CS.A.K. egyszer esett ki az első osztályból, és azonnal vissza is jutott a rá következő évben,
  – Ami Szerzett az első osztályban 14 Bajnokságot, 7 Magyar Kupagyőzelmet, és egy Közép Európai Kupagyőzelmet, hogy a legfontosabb Címeket említsem,
  – Ami 32 alkalommal állt a dobogóra, ez 1917-től számítva azt jelenti, hogy átlagosan minden 3. esztendőben érmet szerzett az Egyesület,
  – Ami összesen 18-szor jutott a Magyar Kupa Döntőjébe,
  – Ami olyan Klasszis játékosokat nevelt ki, mint Jeny, Nemes, Mészáros, Puskás, Bozsik, Tichy, Bányai, Kozma, Kocsis L., Garaba, Détári, Pisont, Kovács K., Hamar… hogy CS.A.K. a legmeghatározóbbakat említsem,
  – Ami komoly, stabil, színvonalas utánpótlását képezte és képezi azóta is a Magyar focinak, “termelve” a tehetségeket,
  – Amire épült a Magyar Labdarúgás legfényesebb Aranykora, az ARANYCSAPAT,
  – Ami 25 alkalommal adta a Nemzeti Bajnokság Gólkirályát,
  – Ami olyan edzőlegendákat foglalkoztatott, mint Titkos Pál, Guttmann Béla, Kalmár Jenő, Lakat Károly, Komora Imre, Bicskei Bertalan, Mezey György, Martti Kuusela, Marco Rossi,
  – Aminek lelkes szurkolói alapították meg az első szervezett ULTRACSOPORTOT, mely 1991-től mind a mai napig aktív, a Tábor az elmúlt 3-4 évben újra a “Csúcson van”, az Északi Kanyar immár 27 éve jelenti a minőséget és a színvonalat lelátói szemszögből nézve,
  – Ami, az elmúlt 4-5 évben a negatív közvélemény ellenére is pozitív emelkedést mutatott a Nézőszáma tekintetében,
  – Ami lelkes Tulajdonosának köszönhetően – is – gazdasági éves teljesítménye nyerességes, annak dacára, hogy a “hazai szponzorációból” gyakorlatilag kivették…

  Nos, Én szvsz. így értékelem ezt a 17 milliárdos “befektetést”, azt hiszem ebben a közel 110 esztendőben a KLUB már bőven igazolta és meghálálta a jövőbeni belé helyezett bizalmat, és végre, valahára talán belátta a kormány is, hogy a HONVÉD – is – érdemel egy Stadiont!!!

  1. Egye értek, de ezeket a sikereket, és kiválóságokat nem most értük el, és neveltük ki. Az északi kanyart meg a most egyetértők szokták itt fikázni meg bunkozni, ha néha elengedik magukat.

   1. A Kanyar “találékonysága” nélkül már régen megszűnt volna a kispesti foci, az biztos! 😈

   2. Esetleg a most egyetértők egy része szokta kritizálni az Észsaki Kanyart. Legalább egyet tudok, aki nem.

   3. Én úgy értékelem, hogy ebben a témában -kisebb magyarázattal- egyetértetek. Ezt is megértük, CSAK így tovább! 😊

    1. Akkor nem voltam teljesen képben. Meg voltam róla győződve, hogy egy “Csak a Kispest” hozzászóláson is képesek vagytok vitatkozni, már CSAK presztízsből is. 😊

 6. Ó, a különbség? Irigylem azokat, akik még ki tudnak akadni ilyen dolgokon, amikor már maga az alapár, a teljes költségvetés részleteit is a legnagyobb homály fedi és mindig is fogja fedni, mint minden más stadionépítés, vagy egyéb állami beruházás esetében. Inkább figyeljük meg azt az elegáns, finom trükköt, amellyel csendben feltornázták az árat. Miután minden médium beszámolt az eredeti hírről, hozzátettek még egy kicsit, így már csak a legkitartóbbak fognak megint foglalkozni vele, hiszen már így is uncsi a téma. :)

 7. Aki mostanában építkezik, tudja, hogy kb a duplájába kerül minden, mint 1 éve. Gondolom itt sem akarják (akarjuk), hogy pl. építőanyagok árának drasztikus változása miatt félbemaradjon a munka, és új közbeszerzést kelljen kiírni a felénél, mondjuk 2019 őszén.

  1. Akkor valaki nem mond igazat, mert állítólag alcsony az infláció.

   1. fogalmam sincs hogy a ksh mi alapján számol, én most építkeztem, gyakorlatilag a májusban adott árajánlat árai júniusban már 20-30%-kal nőttek (anyagárról beszélek). A munkaerőt meg inkább hagyjuk, ott még drasztikusabb a változás.

  2. azt láttuk, például az MTK pályánál, hogy milyen minőségi anyagokat használtak fel.

  3. Epitoipari cegem van, igaz fokent csaladi hazakat epitunk. Valtozoan, anyagos es anyag nelkuli megoldasban is, sot van olyan hely ahol alvallalkozo vagyok. Az en meglatasom az es csak csaladi hazakrol beszelek, ha valaki nincs elszallva, akkor a tavalyi arakhoz kepest 20% az aremelkedes. Annyi hogy sokan extra emelnek. En pl 280e/m2 ert minosegi hazat epitek, tervekkel mindennel. Sokan 300 folott. Szal szerintemmint minden ezis tularazott. Nem kell meglepodni a NER korszakban

 8. sok kép pörgött az elmúlt években…azt lehet tudni, hogy melyik látványterv kerül megvalósításra ?

 9. Szerintem teljesen felesleges aggódni ezen azon, hogy mi újság a 11,8 és 17 miliárd közötti részen.
  1. Tavaly ősszel, amikor 5 miliárd környékére levették az összeget, akkor mindenki hüledezett, hogy ennyiből nem lehet stadiont építeni. Az pont ennek a helyzetnek az ellentéte volt.
  2. Láthatóan a pénzeket össze-vissza pakolgatják. Itt nem az a lényeg, hogy mennyi az annyi, hanem hogy mikor kezdik el, és mikor fejezik be. A pénzügyi része úgyis egy átláthatatlan katyvasz lesz, ahogy gyanítom a többi stadion esetében is volt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.