Az egész bajnokság annyit ér, mint a nyitható hátsó szárny a formaautózásban

Bp. Honvéd – MTK 2-1 // Osztályozókönyv

Édesanyám azt mondta, mínusz öt fok volt tegnap Gyirmóton a meccs idején. Átkapcsolt a tévés közvetítésre, állítása szerint nézte is egy ideig, de annyira unalmas volt, hogy inkább más műsort keresett. A hőmérséklet azonban megmaradt neki: mínusz öt. Gondolom ezért fáztam én is talptól felfelé.

Aztán az is volt, hogy folytatódott a sorozatunk, és ismét kispestiek hozták össze a meccs jeleneteinek nagy részét: Holender góljánál Gengeliczki faultol, majd Torghelle berúgja a második tizit. Ben-Hatira, Mezghrani beadása, majd Kukoc fejjel centerezése után szerzett gólja valahogy rendszeridegennek tűnik mostanság.

Amúgy jól számolom, hogy Gróf öt, sorozatban kivédett büntető után hasalt el? Ejnye-bejnye, ennél azért többet várnánk a Honvéd mindenkori kapusaitól. Na.

Nem volt jó meccs.

Részemről szenvedés volt az egész, és ahogy körbenéztem, a kötelező körös vihogáson túl, mindenki más is szenvedett. Pedig a gyirmóti stadion minden, csak nem ingerszegény környezet:

Sajnos azonban úgy alakult, hogy az egyébként nagyjából negyedórányi szórakozást ígérő épített környezet helyett egy kilencven perces bajnoki labdarúgó-mérkőzést választottunk inkább. Az viszont hozta az elvártat, amit mínusz öt fokban, 400 néző előtt, egy másik városban, eredménykényszer alatt csak hozni lehet: szenvedett mindenki, akinek köze volt az egészhez, akár aktorként, akár befogadóként.

Például hihetetlen, hogy Kamber mennyit hibázott. Láttuk már rossznak, vagy formán kívülinek, de amióta Kispesten van, talán a legfeltűnőbb balul sikerült meccsét játszotta. Csoda, hogy gól nem kaptunk belőle közvetlenül, bár tizenegyest igen, amikor a második félidőben rettenetes ütemben lép ki Bognárra, aki befut mögé, és Kálnoki már csak belebotlani tud.

Aztán ott van Kukoc. Képtelen vagyok elfogadni, bár megértem a létezését a csapatban. Rendben, hogy Uzoma sérült (fegyelmi problémák vannak vele?), rendben, hogy az évek óta mantrázott, balhátvédbe igazolnánk szöveg helyett átálltunk a három/ötvédős rendszerre, ahol a balhátvédnek nincs akkora szerepe, viszont ide azért egy olyan játékos kéne, aki képes bejátszani az egész szélt, képes védekezni, képes labdát tartani, és igen, képes az előrejátékra is. Kukoc ebből vajon mennyi követelménynek felel meg azon kívül, hogy nincs más éppen a posztra? Tegnap még a külit is elengedte az utolsó percekig, és nagyon helyesen, mert arra se idő, se lehetőség nem szabad, hogy legyen még egy közepesebb tempójú NB I-es meccsen sem, viszont hamar kiderült, lendületből, nekifeszülés nélkül egyszerűen képtelen értelmezhető passzt adni a tizenhatos tájékára, majd az eladott labdát követő kontrával se tudja felvenni a tempót. A Ben-Hatirának befejelt labdája (gólpassz) viszont szép volt.

Pécézhetnénk ki egyenként a neveket hétről-hétre, van baj elég, inkább hagyjuk, és keressünk valami pozitívumot:

Eskü, a kocsiban hazafelé szóba került a rezsicsökkentés! Szerintetek miből futotta ilyen messzi hazai meccsre?

Lement 22 forduló, vagyis két teljes kör. Az elsőben 20, a másodikban 15 pontot szereztünk, ami azt jelenit, hogy év végén 50 pont körül számolhatunk, ha tatjuk a formánkat. Az 50 pont egyébként az elmúlt években (53, 52, 49) közel dobogót jelentett, vagyis nagy baj nincs. Ha elengedjük a NER-kiemelteket, akkor a bajnoki címért megyünk az Újpesttel és a Debrecennel. Számszakilag tehát nem állunk rosszul, és még Filip is vezeti a góllövőlistát, Danilo kettővel leszakadva szintén elől van, satöbbi, satöbbi.

Közben meg az van, hogy a számok mögött tartalmat keresve például megtalálhatjuk a legnagyobb orosz rulettező csapatot, a Diósgyőrt. Kétszer egymás után maradt bent úgy, hogy az utolsó forduló után több győzelme volt, mint a legjobb kiesőnek, aki általában oda-vissza verte, jobb góldifivel rendelkezett, ráadásul az összes eredmény, ami kellett, a bajnokság utolsó tíz percében állt össze a Diónak.

Na, valami ilyesmi az idei szezon számunkra is. Ha minden klappol, és hatalmas mázlink van, akkor mi lehetünk a legjobb közepes, ami ugye a bronz. Tavaly is majdnem összejött, csak éppen az Újpest rossz tempóban nyert egyet. Idén miért ne alakulhatna úgy?

És itt kell elővennünk a nyomasztó részt, vagyis, hogy a két NER-kiemelt mögött nincs igazából semmi, csak egy hatalmas fortyogó massza, amiből néha kiválik egy-egy buborék, néha lesüllyed az aljára, de sosem tudhatod, hogy mi vár a következő pillanatban. Jó, a Haladás egy féltégla, szépen leülepedett, mindenki más viszont kiszámíthatatlan. Elég egy rossz meccs, és máris helyezéseket zuhansz vissza – vagyis alig érzékelhető valódi különbség a csapatok között. Mint a Forma1-ben a nyitható hátsó szárny. Lett tőle előzés, de azt ne nevezzük izgalomnak, hogy a következő körben vissza az egész. Nem a különbségekről szól a futam, hanem az értelmetlen oda-vissza előzésekről, és ha valaki egy ilyen utáni körben beragad mondjuk egy lekörözött mögé, az a következőben már képtelen visszavenni a helyét.

Az NB I. nem lett izgalmasabb attól, hogy bárki bárhol végezhet, mert adott tartományokban egyszerűen nem jelentenek semmit sem a helyezések.

1-2. Fradi/Videoton – na, bumm, pont leszarom, hogy a NER melyik nyakába akasztja az érmet.
3-8. Újpest, Honvéd, Debrecen, MTK, Paks, Mezőkövesd – a Kövesd jó focit játszott az ősszel, tavaszra kipukkadt; mi jól kezdtük az évet, azóta szenvedünk; a Debrecennek volt egy jó periódusa ősz végén; és így tovább bármelyik csapatra – egy-egy jó szakasz, és meg is van a pontszámod, hogy a felsőházhoz tartozz. Ellenben egyik csapatra se mondhatjuk, hogy esélyese a dobogónak, mert mindegyik pont ugyanannyira az.
9-11. Felcsút, Diósgyőr, Kisvárda – kb. 1 pont/meccs átlaggal termelnek, ez a szint, és még itt is belefér, hogy a Dió sorozatban nyolc meccsen veretlen marad.
12. Haladás

Helyezések az első 22 fordulóban. Piros: Honvéd, kék: MTK, sárga: Újpest, zöld: Debrecen

Ezek nem valódi különbségek, nem érzem azt, a Haladást leszámítva talán, hogy egyetlen csapat is ott tartózkodna a tabellán, amiért valóban megharcolt. Ha elfogadnám, akkor elfogadnám, hogy van valódi történés a bajnokságban, és azt láthattuk, hogy nincs.

A fordulókat követő helyezések átlaga

Az elmúlt évek egyik legérdektelenebb szezonjának kétharmadánál járunk, és hozzuk hozzá azt, amit elvár tőlünk a liga: mi magunk is érdektelenek vagyunk, és a végén lesz, ami lesz.


A meccsvideót egyelőre itt tudjátok megnézni.


Inkább osztályozzunk (az elmúlt három forduló eredményeit, ígérem, még a napokban legenerálom, és beleteszem a szokott táblába, ami az osztályozókönyvekből is elérhető idő közben megtörtént, elérhető a szokott helyen):

címlapkép: 1909foto || a posztban lévő képeket viszont én lőttem mobillal

“Az egész bajnokság annyit ér, mint a nyitható hátsó szárny a formaautózásban” bejegyzéshez 138 hozzászólás

 1. Tegnap én inkább Batikra voltam mérges. Mondjuk lehet, hogy csak nem szeretem ezért mindig megtaláltam éppen a képernyőn mikor hibázott. De nekem Kukoc annyira nem volt rossz, max magához képest.

  N’Gog-nál lassan nem kéne kifogásnak lenni annak, hogy “nincs formában”. NB1-ről van szó, itt a forma az alig több mint erős kocogás, ő meg már mióta itt van, és szinte láthatatlan. Nem ilyeneket várok tőle, lövéseknél is, nem tűnik ki egy átlag futottakmég NB1-NB2 között liftező huszonéves évei végén lévő magyar focistához képest sem. Bár, megint, lehet hogy szubjektív vagyok, mert tőle sokat vártam volna.

  Legalább Mezghrani stabil, bár tegnap magához képest kicsit pontatlanabb volt. De mozog, megy, lát, ami jó.

  Filip pedig továbbra is bravúrcsatár. Nem azt mondom hogy tegnap rosszul játszott, mert nem, jó volt, de benne lehetett volna valami kis akciógólocska is, de az is megflele ha kettőt vág majd kövin mackónadrágnak :D. Mondjuk ha stabilan hozná a legjobb formáját, akkor nem a fagyi vinné majd el nyáron, hanem valami nyugati hatalom.

  Még egy kiemelendő volt nekem a meccsel kapcsolatban: én hüjjeállat külföldrő’ leülök a médiaklikk elé és végignézem ezt az ingerszegény meccset ilyen kommentátorral. Te jézusom. Tudom hogy alacsonyan van a szint, de ez inkább egy M5-ös történelmi műsor narrátorát idézte, mintsem egy focimeccsre való hangulatfelelőst. Nyeh

  1. Én is több gólt vártam tőle, de ezek valamiért nem jönnek. Viszont ha megnézed, az első gól előtt jó helyen kolbászolt, hogy a kivágott labdát megkapja, azt jól rakta le Gazdinak (aki adott egy szuper labdát Filipnek), aztán már a 16-oson érkezett, hátha Filip centerez. A második gól előtt is szépen (bár majdnem röviden) rakta le a labdát Mezinek. Ezen kívül a második gól előtt volt egy óriási helyzete, amit nagyon jó helyre, a rövidre rúgott, pech, hogy a védő testéről szöglet lett. De ezeken kívül is rengeteg megtartott és jól letett labdája volt. Nagyon hasznosan játszik. Ugyanezekkel pl. Danilo megindul egyedül, aztán lesz ami lesz, többnyire szabadrúgás, vagy labdavesztés (időnként gólhelyzet). Így viszont gólok, helyzetek. De nem akarom Danilot se bántani, sokat harcol ő is, és nem kevés gólt rúgott.

   1. N’Gog azt hozta, amit vártam tőle. Most először kapott egy huzamban 80 ‘-et. Rengeteget mozog , nem csak előre, de hátrafelé is.Meg lehet játszani , jó a fejjátéka, vannak váratlanjai ( jó eszek nem mindig a tutti biztos megoldások), a passzok társat találnak. Igazi csapatjátékos és szerintem gólveszélyes is. Több játék lehetőséget Neki !

  2. “végignézem ezt az ingerszegény meccset ilyen kommentátorral. Te jézusom.”

   Miért pont a kommentátor legyen jobb, mint a focink?

    1. Én erre csak annyit tudok mondani: Vitár Róbert…, ha ilyen a példa milyen legyen a jelen.

  3. N’Gog tegnap többszőr is jól mozgott be a védők közé, azonban a bepasszolt labdák mindig egy hangyfasznyit pontatlanok voltak. Ha lenne egy Vadóczunk, aki az ilyen passzokat megoldotta, akkor több gólt is szerezhetett volna..

 2. Uzoma nem (volt) sérült, vagyis már az, mert tegnap kezdett a tarcsiban a Csepel ellen (ahogy Skvorc is), és meghúzódott! Tehát semmiképp nem lett volna a meccskeretben!

  1. Kint voltal? Esetleg par szot tudnal irni a meccsrol ? Afrikaiak jatszottak?

   1. Igen! Nem játszottak, csak Gale. Ő ügyeske, de nem nagyon passzol, Trezi veszekedett is vele rendesen!
    Elég gyengén álltunk fel, 1:0-ra kikaptunk. A lelátó másik oldalán az U-19 játszott a zöld majmokkal, így két meccset lehetett nézni egy áráért (ingyen). Annak csak a második félidejét láttam, de az sokkal izgalmasabb volt! Ott mi nyertünk 1:0-ra, ha jól tudom, László Dávid lőtte a győztes gólt, aki nagyon jól játszott! Temesvári ,Cipf és Darabont is hiányzott a tarcsiból, mert az U-19-be visszajátszottak. Ja, és a ződek elég pokróc stílusban játszottak, sokszor csak szerencsével úszták meg a fiúk a komolyabb sérülést! Valaki kérdezett pár hete Borovskyról, én most láttam őt először játszani (jobbhátvéd), most jól játszott, és a jobb oldali belső védőnknek, Juhász Zsombor a neve, azt hiszem, nagyon jó hosszú indításai voltak. Bocs, hogy inkább az U-19-ről írtam, de a másik meccs elég unalmas volt!:(

    1. Gale-t megértem… Mivel kb. csak a téli időszakban focizhat, ezért szép, hogy önző, most fél év kihagyás vár rá megint… Most lesz csak 17 éves a srác, ahhoz képest komoly, hogy az nbIII-ban kap már lehetőséget…

     Borovskyról én kérdeztelek és én írtam azt is korábban, hogy ő kiemelkedő játékos lehet az alapján, amit én korábban láttam tőle. Kár, hogy szlovák..

     Még annyi kérdést engedj megy, hogy Rózsahegyi hogy játszott az nbIII-as csapatban? Látsz esélyt arra, hogy valaha megoldja még nálunk a belső védő posztot?

     1. Ha jól tudom, még nem játszott az NB 3-ban, csak edzőmeccseken a tarcsiban!:) Egyébként igazad van, általában az ilyen egzotikus helyről érkező tehetségek a taktikai dolgokban vannak lemaradva erősen!

     2. Nem játszott, de a múltkori meccse alapján nincs sok esély. Nagyon le van lassulva, volt pár hajmeresztő hibája…

     3. “Gale-t megértem… Mivel kb. csak a téli időszakban focizhat, ezért szép, hogy önző, most fél év kihagyás vár rá megint… ”
      Ezt nem értem…

 3. Nem akarok kárógni, de azért mégis.. Szerintem az Újpest a Traoréval komoly lendületbe jöhet majd és megint elviheti a 3. helyet..

  Ez a Traoré volt az, aki ha jól emlékszem, gólt is lőtt nekünk a Bozsikban… Remélem, emlékszetek, milyen könnyedén rázta le magáról a védőinket.. És még csak 28 éves.

  1. Úgy vélem, túlságosan ráfüggtél az elefántcsortparti langalétára. Nekünk szerintem nem ő az ellenfelünk, hanem maga a nagybetűs csapat, a Kispest, amely nem képes kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Nem egy ember fogja megváltani számunkra a harmadik helyet (Ben-Hatira is csak egy láncszem), hanem a csapatnak és az edzőnek kell összedolgoznia.

   1. Azért egy-két pozíciót egy kiemelkedő játékos tud hozni – lásd Lanzafame nálunk.
    Ez a srác gyors, erős, nagyon magas, plusz lendületet adhat az Újpest többi játékosának is.

    1. Ezt mind értem. Ha formába lendül, nagy nyereség lesz az Újpestnek.
     Próbálom máshogy megfogalmazni: ha a mi játékunk feljavulna egy nyári-kora őszi szintre, akkor szerintem Traoré ide vagy oda, de be tudnánk húzni a harmadik helyet. Csoda, hogy ilyen produkció mellett még ott vagyunk lőtávolon belül. Mi lenne, ha jól is játszanánk?

     1. Tényleg kell egy ilyen szintű csatárnak az eredményességhez az nb1ben az, hogy “formába lendüljön” olyan nagyon??

      Aligha hinném.. Ha edzésben volt nagyjából, 1-2 hét alatt formában jöhet..

      N’Gog azért volt más, mert ő sérüléseket is szenvedett, kihagyott fél évet teljesen..

    2. Egy ilyen Traore féle centerhez nincs hozzàszokva a mennyei.3 helyezést tud hozni egymaga,főleg egy ilyen massziv x-s csapatnàl mint a lilamakik.Ő jelentheti a pluszt,ami eddig hiànyzott.(Szerencsére)

     1. Traoré sincs hozzászokva a mennyeihez. :) Meglátjuk, hogy mennyire tud az Újpestnek a következő hónapokban segíteni. Reménykedhetnek az újpestiek, hogy nem kell annyi időt várni rá, mint nekünk N’Gogra.

      1. Ez a Monacos akirol szó van,nem?Mert ha az,akkor tud,meglatod.

  2. Annál jobban nem kell lendületbe jönniük, mint hogy egy ötöst rúgnak (bárkinek), és nagyon úgy néz ki, Traoré nélkül is meglesz nekik a 3. hely. Szívesen mondanám, hogy nekünk lesz meg, de sajnos talán csak edzőben vagyunk erősebbek náluk.

   1. Az Újpest edzője Rossi mellett a másik edző, aki kiemelkedik a többi közül, Supka a közelében sincs..

     1. Így van, ez az én véleményem.. De az sokat mondó, hogy ő az egyetlen, akinek a keze alól értékelhető bajnokságba távoznak játékosok, akiket felépített..

    1. Akkora edző,hogy az utolsó 121 meccséből 46 volt x.Az olasz B-ben is kutya egy eredmény.

     1. De milyen kerettel, illetve hány játékost tett piacképes játékossá.

      1. A szurkolót ez nem érdekli szerintem.Amugy ott a tulajnak van valami fogalma a”tulajsàgról”.Nem ingyen mennek,meg ingyen nem jönnek (vissza)arrafelé kulcsjàtékosok.

       1. Akkor ez legitimizalja az ingyen dobàlt jàtékosokat?Boti,Bobal,Filip,Grof,Pilik,Filip Dani stb.a teljesseg igenye nelkul.Vagy a tőke injekciot?Akkor milyen eredmenyesseg lenne!:-)

     2. Szerintem is jó szerb edző, de a szerb szóban benne van minden, dettó, mint a szivics.A csalás, meg a küzdés kéz a kézben egymás mellett.

  3. Lanzafame és Ben Hatira esetén tudható, hogy mi volt az ok. Traoré miért nem játszott már egy jó ideje?

   1. Tipikus néger!
    Az Anjinál olyan pénzt keresett mint kevesen!
    szvsz. ennyi! és közben elfogyott a lóvé.

    1. Ismersz te egyáltalán “négereket”??

     Én ismerek és nehezen tudnám őket tipikusnak mondani…

     Van köztük az “évszázad sportolója” mentalitású, mint Muhammad Ali volt, s van köztük léhűtő, mint amilyen Daud volt…

     1. Ojo mond valamit?
      vagy Abbas???

      mind a kettő simán pattant a Tippmix reményében.
      Nagy része feketeafrikai léhűtő!

      Általában nem általánosítok., most de!

  4. Ő egy nagyon jó játékos, azonban elég rég nem játszott, így idő kell a felépítéséhez. Középtávon lesz komoly erősítés..

 4. Hali! Nem tudjátok, hogy a szerdai meccsünkre mikor és hol lehet jegyet venni? Az MLSZ oldalon nem értékesíthető van írva..

   1. Azt tudom, hogy ingyenes, csak Hemi a videójában, amiben elmagyarázza az ingyenes meccsel kapocsolatos tudnivalókat, azt mondja hogy “a VIP bérletes részre jegyet nem árulunk, csak a másik oldalra árulunk..”. Ebből gondoltam, hogy akkor regisztrációs jegyet kell venni csak ingyenes lesz.

 5. Félek a Hali-meccstől. Nem kaphatnak ki ők sem mindig, mindenkitől. Nagyon érik már, hogy valakit megverjenek, remélem, nem mi leszünk azok…

  1. Bizony, mindig azt mondom, hogy ha valakiktől el tudom viselni a vereséget, akkor azok a szombathelyiek, de most azért ez is megviselne.

 6. Koncentráljunk a jó dolgokra! A fentebb említetteken kívül Pl. Ben-Hatira egy hét, két tétmeccs két győztes gól. Remélem tartja a tendenciát, Mezhgrani megbízható és jó, Heffler is felfelé lógott ki a csapatból, Nagy Geri visszatért.
  Jó lesz ez!

  1. Ha így megy tovább, Missouri Állam második hivatalos nyelve a magyar lesz. :)

 7. Sokan írták az elmúlt két hétben, hogy Supka egy kókler, mert nem a fiatalokat játszatja, pedig velük jobbak lennék és hogy lám, a Felcsút új edzője milyen bátor..
  Most az összefoglaló alapján a Fradi négy góljából három a Felcsút fiataljainak a hibája után jött össze…

  Ez persze benne van, csak tényleg vagy eredmény, vagy fiatalok, azért a kettő együtt csak korlátozottan megy.

  1. Jogos, ez szerintem sem Supka hibája. Vagy csak kisrészt. Nyilván mindig lehetne picit bátrabban be-becserélni a fiatalokat, de alapvetően a klubmodellünk csődje, hogy vagy az akadémia nem tudott kinevelni több olyan szintű játékost, akik helyet követelnek maguknak (és itt most lehetne konkrét neveket is sorolni, hogy kiknek a helyén/milyen hiányposztokon), vagy akiket kinevelnek, javarészt megtartani nem tudjuk.

 8. Supka volt a Góóóóóóóóól2ben.

  Egy-két dolog azért érdekes volt:
  – igen úgy jött át, hogy az észt-grúz srácot, Vilit aki azóta súlyosan megsérült, de még a keretünk tagja, nem tartja elég jó játékosnak.. Konkrétan azt mondta, hogy igen kétségesnek tartja, hogy “tud nekünk segíteni”. Aztán kissé udvariasra váltva a játékrendszerre kezdett hivatkozni, hogy abba nem fér bele, de az már a duma volt
  – azt mondta, hogy a Honvédot Hatira kapcsán azzal keresték meg, hogy nyárig fel tudjuk-e építeni! Vagyis Hatira és a menedzsere szándéka szerint minden bizonnyal csak a nyárig akar maradni.
  – N’Gogról azt mondta, hogy szerinte még mindig “sokkal” több van benne, mint ami eddig kijött. És azt is hozzátette, hogy kissé peche van a franciának, mert kevesebb lehetőséget kapott eddig Holender és Danilo miatt.

  1. Gondolom, a legideálisabb forgatókönyv: a segítségével elérjük az El-selejtezős helyet, aztán a szokásos egy-két koranyári kör utáni kiesést követően, aug. 31-ig lép

   1. Ha így kötötték, még mindig jobb, mint Vadócz.
    Egyébként ha sikerül, mások is jöhetnek fél/egy évre. Ha olyan, akitől lehet tanulni, nem baj. De legfeljebb 2 ilyen játékos legyen.

 9. A többi csapat szurkolói Hemingway kommunikációjára és a vlogra irigykednek :) :)

  1:03:40 környékén:

 10. El tudja valaki magyarázni azt, hogy 0:10 másodpercnél az MTK szélső hátvédje 3-as számban mi a büdös fenét művelt…??
  (a nevét nem írom le, mert akkor mindenki érti is, miről van szó…)
  NbIII-as szint a srác…

  1. N’Gog-Mézga-Kukoc-Hatira a gól előtti labdaérintők. :) Jó lenne még sok ilyen összjátékot látni.

    1. Gazdi tette oda N’Gog-nak. Hatira találata után ő rúgta be másodszor is a kapuba, ami nem baj, gyakoroljon csak.

 11. Szoval van két kiemelkedo csapat, egy leszakadt, harom gyenge, a többi meg nagyjából hasonló erősségű. Ez csak én érzem úgy, hogy szinte bármelyik (PL a kivétel) európai bajnokságra rá lehetne húzni?

  1. ha nagyon akarod akkor a Bubdesligara meg rahuzhatod a nagyok közül, bar azt meg hozzatennem, hogy aranyaiban mindenhol egyenlöbbek a feltetelek mint az NB 1-ben…..

   1. Francia első osztály, holland első osztály, portugál első osztály, és még sorolhatnám, hogy hol van hasonló felállás 2-3 bajnokesélyes, a többiek meg futottak még, ráadásul az elől lévő néhány csapat nagyságrendekkel nagyobb anyagi lehetőségekkel rendelkezik. De ez igaz a spanyol első osztályra is, csak ott mondjuk 4 csapat lóg ki anyagi téren (Reál, Barcelona, Sevilla, Madrid), a többiek jóval kisebb költségvetéssel dolgoznak. Ugyan ez igaz, a németekre is, egy Bayern München és egy Hertha lehetőségei össze sem hasonlíthatók, de az osztrák bajnokságra is igazak ezek a különbségek..

  2. Francia, spanyol, német… Egyikre sem igaz az általad írt “magyar-felállás”. A spanyolra legfeljebb annyira, hogy ott 3 csapat elhúzott, de mögöttük a “leszakadtak” azért egyben vannak. És nekik is nyitva volt a kapu, hiszen többször is cumizott mindkét madridi csapat.

   1. a bajnoki címért folytatott harc mindegyikben 2, nagyon max 3 csapat kiváltsága, amibe 10 évente egyszer valaki bele kotnyeleskedik. de inkább azt keresem, hogy a spanyol, német, olasz, vagy bármelyik középmezőnyben mi különbözteti meg egymástól a csapatokat, ami nálunk nincs meg? A spanyol 5. és 15. között talán annyira egyértelmű az erősorrend? nincsenek körbeverések?

   2. Nézzük meg, hogy 2006 óta kinek volt esélye a dobogóra kerülni a spanyoloknál:

    2006–07 Real Madrid FC Barcelona Sevilla FC
    2007–08 Real Madrid Villarreal CF FC Barcelona
    2008–09 FC Barcelona Real Madrid Sevilla FC
    2009–10 FC Barcelona Real Madrid Valencia CF
    2010–11 FC Barcelona Real Madrid Valencia CF
    2011–12 Real Madrid FC Barcelona Valencia CF
    2012–13 FC Barcelona Real Madrid Atlético Madrid
    2013–14 Atlético Madrid FC Barcelona Real Madrid
    2014–15 FC Barcelona Real Madrid Atlético Madrid
    2015–16 FC Barcelona Real Madrid Atlético Madrid
    2016–17 Real Madrid FC Barcelona Atlético Madrid
    2017–18 FC Barcelona Atlético Madrid Real Madrid

  3. És akkor a VAR -ról még nem is beszéltünk!
   Néztem egy napja a Levante – Real meccset…
   Az első tizi adható, de a második… pedig még VAR is van ott, meg is nézték…, de hát nyerni kell a Realnak.
   Casemiro akkorát homorított, hogy tornában pontot adtak volna, kb. 6 szögből mutatták, volt olyan kamera, ahol tisztán látszik, hogy kb. 20 centire volt a védő lába!
   Ennyi.
   Nálunk is ebbe az irányba haladunk… Sajnos! Esélyegyenlőség? Azt se itt keresd!
   Nem véletlen, hogy fociban csak a Kispest meccseit nézem (nagy ritkán egy Levante – Real-t…), egyébként meg szinte csak NFL-t nézek! Ott azért az objektív szemlélet van még terítéken!

  1. Azt nyilatkozta a Csányi az Indexnek, hogy már 280 ezer igazolt focista van az országban. Ha csak a fele kimenne fordulónként (a gyerekek a szüleikkel) akkor tele lenne minden stadion. Úgy látszik már a focistákat se érdekli a foci.

   1. Pontosan. A magyar foci már alig érdekel valakit. A mostani kis focipalánták szülei az első generáció, akit a magyar futball elvesztett. Ezek a szülők nem adják át emiatt a magyar futball szeretetét, az összes kissrác (és az apja) arról álmodik, h a Barca-Real-MU-City stb játékosa lesz majd egyszer a gyerek.
    Itt jön Latabár rendszeres fejtegetése a szülők, a társadalom felelősségéről.
    Múltkor egy kollégám komoly képpel megkérdezte: “Sztefo! Te tényleg nézed a magyar focit??? Azt hittem, múltkor csak hülyéskedsz.” Amúgy egy tényleg kedves, jószívű ember a kollégám, de ebben az esetben kb hülyének nézett. Ő is egy példa rá, h a gyerekeinek a magyar futball szeretetét sosem fogja átadni.
    Erről a témáról napokig lehetne beszélni…

 12. Szerintetek nem lett ez egy kicsit “gagyi” és sablonos “jubiliumi” címer?
  http://honvedfc.hu/hirek/szuletesnapunkra/2019-02-25

  Miért nem lehetett kikérni a földi halandó szurkolók, esetleg profi szakemberek véleményét, javaslatait?

  Tudom apró dolgok ezek, de PR és marketing ügyben miért nem vagyunk egy kicsit kreatívabbak? (lsd. még ezeréves betűtípussal névfelirat és számozás a mezeken stb., amely manapság a fehér helyett mosott rózsaszín színben virít)

  Ez ami sikeredett kicsit plágium gyanús az MTK “új” 125 éves évfordulóra kreált címerére hajaz elég rendesen a véleményem szerint……. (egyébként azt grafikus hallgatók alkották…..)

  http://reklamklub.com/frissitette-cimeret-a-125-eves-mtk

  1. Az első mondatodat kérdezd meg egy újpestitől…;) Biztos tudna mesélni az elcseszett címerekről. Ahhoz képest a mi jubileumi címerünk egyenesen művészi. :)

   1. Olyan mint a Bozsik stadion búcsú meccse, Gyuri gazdaságos.

  2. Szerintem jó, semmi baj nincs vele. Én amúgy is rühellem a modern címereket, pl. Juventus címerét, sokkal fantáziátlanabbak.

   A jubileiumi MEZ lenne nagyon fontos!

  3. nekem nincs bajom ezzel, ahogy a rendes címerünkkel se különösebben, csak azt a fránya 3d effektet/tükröződést szedhetnék le végre a széléről, nem 2005-öt írunk már a fenébe is.

  4. ezzel a babérkoszorúval van 1 kis múlt rendszerbéli bukéja. :)
   talán kis muri ? :) birkapörököltvacsora ? Estván király…miazmás …gusztus 20……Kotmányunk ünnepe………….. :D
   // iróniát félretéve, tök jó h dolgoznak ezen !

    1. A cociológiai kérdőív válaszai mellett, azért az egy főre jutó kefir is fogyott rendesen a filmben :)

  5. Őszinte leszek. Ez egy elképzelés nélküli, igénytelenül megcsinált úgynevezett “jubileumi” címer. Ha ez egy hatalmas marketingfogás akar lenni, akkor valaki pályát tévesztett a marketingosztályon…

  6. Az ötlet szerintem nagyon jó, ezért pacsi jár. A kivitelezés ronda és gagyi kalászostól, fehér számostól, ráadásul hülye betűtípussal. Ha van a szurkolók között grafikus, akkor akár társadalmi munkában, de szebbet rittyentene.
   Úgy emlékszem, RW vagy hanta családjában mintha lenne grafikus.

   UI: Az MTK-é jóval igényesebb.

   1. Én biztos, hogy valami montázs irányába mentem volna el jubileumi címer gyanánt, ami tartalmaz elemeket a korábbi 5 tradicionális címerből. Mezei Paint meg Word segítségével tákoltam valamit, ami persze a gyatra kivitelezés miatt az egészet rossz irányba viszi el, de itt nem a megvalósítás, hanem talán az ötlet iránya jobb, mint ami a klubhonlapon van.

    https://uploads.disquscdn.com/images/e61541c37d37fdcaea2b19f372b6cd6ed97271aa52aa6683bf352f2527a9d597.jpg

  7. Nem semmi meló lehetett megálmodni. Nagyjából fél perc. :)

  8. vannak jó grafikusok, bekérni ötleteket, a legjobbat pedig megvenni. esetleg a legjobb hármat megszavaztatni a szurkolókkal, az még járható út. nem is olyan drága dolog ez…

   1. Hihetetlen, hogy ez eszükbe be se jut, pedig ez is jó módszer lehetne a szurkóbázis bővítésére… Komolyan, a szurkoló itt csak nyűgnek van.

  9. Volt itt tavaly (?) egy friss hangulatú címer. Fel tudná valaki tenni, mert nem találom. Azt inkább elfogadtam volna.

     1. Nem kell már olyan sokat aludnunk ha minden jól megy. Minden visszatér a régi kerékvágásba. A Honvéd név újra szép lesz, méltó régi nagy híréhez, a hot dog àrus meg újra hot dogot àrul.Ilyen egyszerű az egész.

       1. valami folyamatban lévő szponzor témát (japán) Te is feldobtál.
        vmi csak van mögötte

        1. hogy ez a 2 jóslat nem fog bekövetkezni, az sanszos….
         inkább az érdekelt volna, hogy ez a japán vonal él-e még ?
         mennyivel komolyabb, mint a korábbiak, amiket lepattintott hemi ?
         (már amennyire a meg nem valósultakhoz lehet viszonyítani bármit is)

         1. Az Újpest 15 darab kölcsönzött autóért adta oda a mezreklámot az óbudai autójavítónak, ennél talán sikerül jobb üzletet kötnünk…

          1. Egyébként már alapból finom, hogy az új pestet ó buda támogatja.

          2. Egyébként már alapból finom, hogy az új pestet ó buda támogatja.

      1. megszűnik a fradi és a vidi kiemelt támogatása? egyenlően fognak eloszlani az állami eredetű pénzek az nb1-es csapatoknál? mit jelent a régi kerékvágás? 80-as évek végét, amikor még minden klub állami tulajdon volt, és 10 ezrek jártak magyar focimeccsekre? vagy a 90-es, 2000-es évek elejét, amikor fejetlenség, szabad rablás, és nb2-be kiesés volt? Ha nem lenne az állami torzítás, a fradi nem talált volna ennyire magára, emlékezzünk csak, kik játszottak ott a McCabe, vagy közvetlenül utána a Détári, majd Moniz korszak alatt. A vidiről meg ne is beszéljünk. És még így is bajnokok tudtunk lenni. Nincs kőbe vésve, hogy a Kispestnek NB1-esnek kell lenni, ebben a szoros mezőnyben egy tulajdonosváltás utáni bizonytalanságból simán kijöhetünk úgy, hogy a Vasas, vagy a Haladás sorsára jutunk.

    1. Köszönöm, megvéve!
     Most már elmentettem. Ismét megnézve, elfogadnám véglegesnek is.

     1. Jajj NE!
      Ez nem egy szaros NFL csapat… NO NO NO NO NO…
      az egykori KAC, vagy Kispest Honvéd címer szvsz az alap, de ezt… NO!

  10. Volt már ugyanez, de akkor még 100-al.
   http://honvedfc.hu/tartalom/20 – itt látható középen, jobbra.

   Gagyi az egész, de magamtól már nem is írtam volna, mert úgyis lehurrognak, hogy nem ez a lényeg… :) (pedig ez is) Na mindegy, talán a 125-ös “jubilium”-ra talán majd mi is megengedhetünk magunknak egy grafikus hallgatót :)

  1. de hogy lehet ilyen magas labdát adni ??? :)
   idehozzuk nagy “felhajtással” , majd lesérül és azt mondjuk h nem is tudnánk használni !?
   visszatérve a nemrég felvetett sok kérdésre, itt 1 válasz : a csóró tulaj lecsap minden jónak látszó – de első sorban OLCSÓ- megoldásra és Ati meg rábólint ??
   majd azt mondja , h nem is kellett volna ? :)
   tehát nem ott kezdődnek a gondok, h xar a középpálya…

   1. Supka a korábbi kispesti időszakaiban is adott le finoman hasonló jelzéseket. Sokszor nyilatkozott edzőmeccsek után egy-egy próbázóról pozitívan, akik végül tán már tuhanyozni se maradhattak a Bozsikban, és voltak, akiket a kifejezett ellenzése után is szerződtettek. A Cordella-időkben szerintem leginkább ezért lépett le. Valószínűleg nem olyan mértékben, de most is előfordulnak ilyen edző feje fölötti igazolások. Vagy legalábbis olyan helyzetek, amikor kénytelen-kelletlen rábólint már szinte bárkire, csak igazoljunk végre az adott posztra valakit, akinek van két lába. Normálisabb helyeken ezért van szakmai/sportigazgató, aki hosszabb távon felel az igazolásokért is. Ha viszont nálunk nincs ilyen (ne is legyen csak úgy a poszt kedvéért, csak ha igazán megfelelő!), akkor legalább illene 100 százalékban az edzőre bízni az ilyesmit. Ha már nagyobb a felelőssége, a jogköre is legyen nagyobb, mellesleg ne mutogathasson másra a ráerőltetett döntések miatt, ha nem megy a szekér.

    1. mi lenne, ha nem kiszólogatna, hanem be ? :)
     persze Ati simulékony, mint a selyem mellénye.
     de értékelni kell az apró részleteket is, pl. hogy elérte, játszhat az is, aki nem ír alá.

  2. “Van egy Scoutunk”…, aki levelezik, meg netezik és managereket hívogat… Ez mi? Ez nem scout… ez Mari néni a billentyűk mögül! MUHAHA
   Szétröhögtem rajta magamat, teszem hozzá kínomban!

   1. Azért ezt kis jóindulattal úgy is lehet értelmezni, hogy van egy scoutunk, aki mindezt IS csinálja :) pl. a közelmúltban asszem Moha kapcsán volt vhol, hogy több meccsen is megfigyeltük. Csodálkoztam is, hogy a Boss ezek szerint többet költőtt egy net-előfizetésnél a youtube-videókhoz. Mellesleg ha így volt, megérte, jó igazolás volt, kéne még pár ilyen középre meg balra is :)

  1. Ezzel most annyira sokkoltál mindenkit, hogy 3 órája nem érkezett hozzászólás semmihez. :D

  2. Nem szép dolog a nagy/dédpapát összelatabározni. Kezdtek olyanok lenni, mint a 14 éves kamaszfiúk, akiknek mindenről ugyanaz jut az eszükbe.

 13. B R É K I N G !!!
  Szolgálati Közlemény: Segítség, segítsetek!!!

  ELSŐ KISPEST VIDEÓM 72 óra alatt már 100 Megtekintést ” csinált ” a ‘Tyúbon, még elérhető hangsávval :) … OSSZÁTOK PLZ!!!

  Szép Jó Reggelt kívánok Mindenkinek!

  Hosszú csend törik meg a mai napon. 2016 novemberében töröltem Magam a F@uckBúúúkról – Végleg és végérvényesen. Hála a Magasságosnak, sikerült nem engednem belzebúb delejes csábításának, ennek immár több, mint 2 éve…! ;)

  Azóta viszont itt, Nálatok új Dimenziót találtam, ún. Otthonra leltem, büszkeséggel tölt el, Őszintén Mondom, de tényleg…

  Hát íme az első – Nyilvánosnak – szánt videóm, fogadjátok sok-sok érdeklődéssel és figyelemmel;
  Sokat ” melóztam vele “… 8 perc 20 másodperc időtartam tömény őrület egy olyan napról, ami úgy érzem Minden Kispest Szurkoló életében nagyon meghatározó volt akkor és ott!!!

  Köszönet a Képekért Fűzfa Péternek, RESPECT PETYA!!! :)
  Köszönet a közel 2500-2800 fős TÁBORNAK, a részvételért!!!
  Köszönet az ULTRAS KISPEST Közösségének, az ÉSZAKI KANYARNAK,
  hogy ott szurkolhatom immár 24 éve!!!

  Köszönet a – még elérhető – hangsávért a THE STONE ROSES Zenekarnak, egyébiránt a TRACK pont idén lesz 30 (!!!) Éves, szinte el sem hiszem…
  The Stone Roses – I’m The Ressurection (ha vkit/kiket esetleg érdekel)!

  KÖSZÖNET a KISPESTNEK, vagy HONVÉDNAK, hívjanak Minket bárhogyan: // KAC // KISPEST FC // BHSE // KHFC // BHFC // : Hogy kiválasztottam Én Őt, az Egyesület meg engem!

  “…ULTRA’ RED BOYS ÜBER ALLES, ÜBER ALLES, ÜBER ALLES ! ! ! ”

  Köszönöm szépen Nektek – Előre is – a végtelen figyelmet, türelmet, élvezzétek, amíg lehet:

 14. Most akkor kell a Vili, vagy nem kell a Vili? Mintha még mindig különbözne Hemi és Supi véleménye. Forrás: Hemi-vlog

  1. Koné kapcsán “10 gólt lő, meglátják, aztán jöhetnek oda hozzám elnézést kérni” elismerte valaha, hogy mellélőtt a derék Papa? Na ugye ;)

   1. Ilyen könnyen feladta volna Hemi? Csak nehogy egy óvatlan pillanatban újra felbukkanjon Koné -bizonyítandó, hogy benne van az a 10 gól. 🙂

   2. Beépített emberem információi szerint Koné azért nem váltotta meg nálunk a világot, mert nem szerette a szárazkolbászt. Leigazolásakor a kérdőíven ugyan bejelölte, hogy szereti, csak sajnos utólag kiderült, hogy más típusú kolbászra gondolt szegény…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.