A Kispesti Futball Ház rejtett kincseiből

Bátorság, Barátság, Buzgalom

Hetven évvel ezelőtt, a sportbarátság jegyében a Kispesti AC egy gyönyörű, hímzett zászlót kapott az MTK-tól alapítása negyvenedik születésnapjára. A zászló érdekessége, hogy pár hónappal később már sem a KAC nem létezett (Bp. Honvéd), sem az MTK (Bp. Textiles), mindkettőt alárendelte a hatalom egy szentebb célnak.

A másik érdekesség az MTK címert kürbefutó jelmondat: Bátorság, Barátság, Buzgalom, ami az évtizedek során valahogy kikopott a köztudatból, pedig a század első évtizedeiben legalább annyira ismert volt, mint a Ferencváros által használt Erkölcs, Erő, Egyetértés, vagy az újpesti Egység, Épség, Egyetértés.

szerk: úgy tűnk az MTK Bátorság, Buzgalom, Barátság sorrendben használta a mottó szavait.

Az már csak a sors egy fura fintora, hogy a 110. születésnapunkat épp az MTK pályáján ünnepeljük, de pont ettől szép dolog a futball.

Ha érdekel a Kispest történelme, vagy csak nézegetnél mindenféle érdekes tárgyi emléket, akkor keresd fel nyitvatartási időben a Kispesti Futball Házat, biztosan nem fogsz csalódni. A most bemutatott darab is az egyik sarokba bújva található meg, képzelheted, mi van akkor a főbb helyeken.

“A Kispesti Futball Ház rejtett kincseiből” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Jo iras ismét.
  Azt is hozza kell tenni, h 1959ben jatszotta csapatunk egyetlen europai kupadöntöjét – az MTKval..

  Stilusos lenne vhogy ezt megünnepelni közösen.

  1. És talán az egyetlenek, akik a Craiovával szemben is kiálltak mellettünk. Pedig a szurkolóink egy része nem kifejezetten polkorrekt az MTK-val.

   Ha már EEE. :) Pletykák szerint a Dinamo ellen Bonyha ott nyomta a B-középben. Ilyenkor hol vagytok fradisták?

    1. Meglincseltetett a helyes kifejezés. :) Ő az, aki szúrt. Börtön helyett lelátó. Meccs alatt megint csicseregtek valami bunyót is. Jó lehet ehhez a közösséghez tartozni.

     1. Melyik meccsen?
      Ha a legutóbbira gondolsz,az oldallelátón is volt valami.
      Táborban is mozogtak egyet?

      1. Most a horvátok ellen.
       Oldallelátóról tudok én is.
       Ilyen “kilökted a sörömet a kezemből, rohaggyámeg” típusú verekedések szerintem bárhol előfordulnak (sajnos nálunk is), ahol egynél több részeg ember van, de az azért példátlan, hogy hatalmi harc miatt, előre megtervezetten lincselnek, majd ennek hozományaként embereket szúrnak meg. Azt meg végképp nem értem, hogy van pofája bemenni a tömegbe és a tömeg hogyhogy megtűri ezeket az embereket?

    2. Ő az,de nem a hamburger gyerek lincselte meg,hanem egy másik csoportosulás,a 16-os szektorosok,akikkel elvileg legutóbb meg már puszi-puszizott Zágrábban a vendégszektorban.

     1. Lehet hogy nem a kinőtt inges bohóc lincselt de hogy ő szervezte vagy tudott róla az tuti mert 2 nappal a meccs előtt már a tv-ben célozgatott sejtelmesen hogy botrány lesz. Nem értem ilyenkor a yard miért nem gyüjti be ha ennyire egyértelmű a dolog. Ótvar klub a szurkolóival együtt.

      1. Tudott róla hamburger,de nem volt ráhatása a dologra. Mondjuk helyette is elvégezték a munkát,mert bonyha a kerítésre is fel akart menni hambi helyett.

 2. Ha már sportbarátság… A Halin kívűl van valamilyen táborral élő jó kapcsolat? A Nyíregy táborral miért romlott meg?

  1. Tábor szinten nincs, csak pár csoport barátsága a debreceniekkel, illetve a szegediekkel.

   1. Több, mint 10 éve pár ember egy külföldi válogatott meccsen összebarátkozott, illetve páran koncertek barátkoztak.De ez csak emberek, csoportok kötött alakult ki, nem tábor szinten.

 3. Tudom nem ide tartozik bocsánat ,de lehet gratulálni a tagnak .
  Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült többek között Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség alelnöke, nemzetközi és szervezeti igazgatója.Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült többek között Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség alelnöke, nemzetközi és szervezeti igazgatója.

  1. A magyar labdarúgás egyik legnagyobb sírásója, aki a kommunizmus óta az összes MLSZ elnököt túlélte, és folyamatosan keveri a fekáliát. Perszer ezért igazi NER -kompatibilis személy. Amíg ilyen emberek pozícióban lehetnek, addig senki ne várja a magyar labdarúgás felemelkedését.

 4. Holnap nyerni kell! Mindenképpen, ha nem Sanninonak búcsút kell intenünk szvsz.

  1. Nem az edzőn múlt eddig semmi, nézd meg a Paks elleni csapatunkat, a játékosok több mint fele nem is nagyon üti meg az NB1-es szintet, így nehéz, közel a maximumot kihozta belőlük az eddigi meccseken is.
   Nekem annyira nem szimpatikus egyelőre az olasz, de sajnos nem rajta múlik, nem ő focizik, tudom sok meccs kicsin múlik, és azt a kicsit akár az edző is hozzá teheti, de most nem arról van szó sajnos.

   1. Ne haragudj, de ez egy komplett bullshit, sokkal jobb a játékosállományunk, mint a Paksé, vagy a Diósgyőré, egyik csapattal sem cserélnék.

    Egészen addig, amíg fel nem adták Sannino merev rendszerét, addig nagyon bénán néztek ki, amint hagyták a hülye taktikát a meccs utolsó 20 percében, mert rohantak inkább az eredmény után, mind a Paks, mind a Diósgyőr totál beszorult a saját térfelére..
    Ez is mutatja, hogy jobb a játékosállományunk, ráadásul most már lesz Lanza is, meg a sérültek is kezdenek visszajönni.

    Kötelező a győzelem, nincs duma.

    1. Egy dologban egyet értünk:
     “Kötelező a győzelem, nincs duma.”

     a többire a lentebb írtakkal értek egyet ( Pelso -> bendeguz1909) de még egy pár szó:
     A Paksba nem fértek volna be azon a meccsen (és nem is csak az akkori teljesítményről gondolom, hanem a pillanatnyi képesség):
     Berla (persze még fiatal, akármi lehet)
     Moretti
     Kulach
     Banó
     Kukoc
     N’Gog
     és persze a két nem fiatal belső védőnk is határ eset, bár minden tiszteletem az övék,

     a másik, hogy a végén valóban beszorítottuk az ellenfelet, de vezettek! és ők is pont ezt akarták, megtartani az eredményt.

     Ma viszont ott leszünk a meccsen és valóban nyerni kell!!

     1. Ne már, N’Gog és Kulach simán beférne egy Pakshoz, Banót meg azért is vicces, hogy írod, mert nyáron éppen a Paks hívta… :D

    2. a játékosállományunk jobb mint a Paksé, vagy a Diósgyőré.
     de akik most játszottak, azoknak a fele qrvára nincs játékban vagy/és nem lesz a kezdőben, ha mindenki egészséges.
     egy dolog a keret, egy másik, hogy még közelében nem voltunk a remélt kezdő csapatnak.
     és Lanza érkezéséig nem volt 1 épkézláb csatárunk…
     +a védelmünket is át kell szervezni, mert a 2 öreg igazi harcos, de sorozatosan benne van a játékukban a hiba.
     a bal oldali védekezés hiányáról nem is beszélve.
     tehát, kicsit árnyaltabb a kép, mint hogy komplett bullshit lenne, amiről cscs írt…

  2. Még nem tudjuk, hogy az új tulaj türelmes vagy kapkodós fajta? :) Szerintem még várni kell, míg kiderül.

  1. Na, már látom, azért ajánlod, mert a KAC az első élvonalbeli meccsét elveszítette a III. Kerület ellen. :))

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.