Valakinek nem ismerős egy-egy név véletlenül az 1936-os kispesti reálgimnázium csapatából?

Kivágás a Nemzeti Sport, 1936. május 12-i címlapjáról

Annyi biztos, hogy a jobbösszekötő a nagyfaterom, és az egyik védő, Onódy (helyesen: Ónody) nem más, mint Andor, aki később bajnok lett a Nagyváraddal, ezüstérmes a Nagy Fradival, valamint a válogatottban is bemutatkozhatott. A későbbi években aztán helyet cseréltek, és nagyfater ment vissza balhalfnak, Ónody pedig előre balösszekötőbe.

update // Csomor Lajos később a Hungáriában volt peremember, mint azt közben kiderítették.

Nemzeti Sport, 1934. október 30.

A többi név azonban első blikkre nem mond semmit, viszont szeretném tudni, hogy kicsodák voltak, mi lett velük? Esetleg nincs meg valakinek például egy 1934 és 37 közötti iskolai évkönyv (Deák Ferenc rg.), vagy bármi? (Hopp, közben meglettek, bár sajnos a sporttal alig foglalkoznak, de legalább a keresztneveket össze lehet belőlük vadászni. Az kérdésből tehát a bármi az igazán érdekes innentől.) Ha jól nézem, az összeállítás az évek során alig változott, a sportlapban talán ha húsz különböző nevet szedtem össze a korszak csapatából:

Csomor, Czumpf (Czupf, Zumpf), Dévay (Dévai), Erdődy, Fehér, Franczia, Gazsó, Harsádi, Izeli, Kaszás, Kiszely, Koszó, Kroslin, Lesó (Lessó), Nagy, Németh, Ónody (Onódy), Pribil (Prybill), Szemző, Végh, Wassermann

illetve névhelyesen (az izraeliták külön jelölve – talán érthető okokból):

Csomor (Csömör) Lajos, Erdődi Ödön, Gazsó István, Harsádi Sándor, Iseli Ferenc, Koszó (Kószó) Kornél, Lessó Tibor, Ónody Andor, Pribil Gyula, Wassermann László (izr.), Zumft László (magántanuló)

kérdéses maradt:

Dévai János v. Dévay Gyula, Fehér (Béla?), Franczia (valószínűleg: Béla, de van Imre is), Kaszás István (ő a valószínűbb) v. László, Kiszely, Kroslin (Róbert?), Nagy (Sándor?), Németh (István?), Szemző, Végh (József?)

Előre is köszi.

“Valakinek nem ismerős egy-egy név véletlenül az 1936-os kispesti reálgimnázium csapatából?” bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. Az FB felrakott képeken,edzésen ott van MÁR Lanza is ???? A második képen ki az akit Lanza a nyakánál fog ???

 2. Off, szerintem érdees gondolatok is vannak benne. Pl.: ”
  A finom részletek legalább annyira fontosak, mint maga a meccs, például hogyan melegít be egy játékos a mérkőzés előtt, vagy hogyan viselkedik, amikor a kispadról kell beállnia. Mindez sokat elárul egy ember jelleméről, márpedig a személyiség kulcsfontosságú a top tehetségek kiválasztásakor.” https://index.hu/sport/futball/2019/09/26/luis_campos_atigazolas_lille_monaco/

 3. Ez volt már? Szlovákoknál nem lesz zárt kapu. Módosított az UEFA. “Az UEFA a szabálysértés kategóriáját is módosította: „rasszista, kirekesztő megnyilvánulás” helyett csak „provokatív politikai üzenetként” kezelik a magyargyalázást. Ennek értelmében eltörölték a zárt kapus mérkőzésről szóló büntetést, és a korábbi 20 ezer eurós pénzbírságot 15 ezerre csökkentették.”
  ♥ uefa

  http://m.nemzetisport.hu/foci-eb-2020/eb-2020-sikeres-a-szlovak-fellebbezes-nem-lesz-zart-kapu-wales-ellen-2724065?utm_content=buffer5a816&utm_medium=page&utm_source=nsofb&utm_campaign=nsofb&fbclid=IwAR09aYkq02dWdyd5ezSam8Goq5au4VDA6K181711OZNxDZJLhioWHoeRgMQ

   1. Trianon????
    Inkább arról van szó, hogy a szlovákok szurkolóinak még nem volt “ilyen” ügye az UEFA-val.
    Ideje lenne megtanulni minden csapat szurkolóinak, hogy nem lehet büntetlenül bármit kiabálgatni egy focimeccsen! Ha meg ez nem megy, és jön a büntetés, akkor el kellene gondolkozni a saját cselekedeteiken, és nem máshová mutogatni.

    1. Nem volt????? Dehogynem volt, menj ki egy dac-slovanra miket kiabálnak a magyarokra… Válogatott meccsen dettó ugyanez
     Brutális a kettős mérce de nem tudok rájönni miért…. Na meg Craiova szintén. Még a szöröstalpú oláhokat is különbül kezelik

     1. ha zart kapu mind2 meccs, az oke. de nekik hogy hogy sikerült fellebbezni, es nekunk nem? ez az érdekképviseletről szól, diplomaciarol. mennnyire magas poziban ulnek szlovakok?

      1. Azt nem tudom, hogy a szlovákok milyen magasan ülnek, de azt igen, hogy Csányi elvtárs az UEFA egyik alelnöke. Anno pogácsás gyuri újságja hozsannázott, hogy ez mekkora sportdiplomáciai siker, és micsoda lobbi erőt jelent majd nekünk. Ehhez képest a nemzet uzsorása a kisujját sem mozdítja sem a válogatott sem a Craiova meccs ügyében

       1. Nem olvastad, hogy “megdöbbent”?! Ez is már nagy eredmény nála.
        A főkuruc is csak lapít a fűben, se az uefát se a sötétsereget nem kárhoztatja…

      1. Ezt én is vallom Sanya, de nem hangoztatom mert a világ vakon van és nem vevő rá… :)

     2. Te még mindig nem érted?
      Attól, hogy más hülye, attól még nekünk nem kell annak lenni. Rendszeresen visszaesőként kénytelenek kezelni a magyar szurkolókat, mert azok!
      Focizni kell! Nyerni kell! Nem kiprovokálni a kínos bukások után még a büntiket is (hogy arománok, szlovákok még röhögjenek is utólag). A Craiova ellen is más lett volna a szájíz egy továbbjutás miatt járó összeg és mínusz a kb. 30 eEUR-os bünti, de lehet, hogy nem is lett volna fegyelmi eljárás max. a románok számára. A zsigeri indulatok sosem szülnek jót!

      1. Az UEFA nem egyenlő mércével mér, de valami vérlázító módon nem egyenlővel, legközelebb nem szabad senkit szidni, csak 90 percig az UEFA MAFFIA-t, akkor legalább jogos lesz a bünti.

       1. a bunti jogos, az nem jogos, hogy a szlovakoknal mukodott a fellebbezes.

      2. Már ne is haragudj, de hogy ne kellene már hülyének lenni, amikor mások is hülyék? Akkor nyilván nekünk is kötelező… :)

      3. A szlovákok és a románok is állandó visszaesók csak velük valahogy elnézőek. Vajon miért? Kérdem én akárcsak Thibby.

       1. A szlovákok -mint a mostani UEFA döntés alátámasztja- nem visszaesők, ilyen ügyük még nem volt. Ezért enyhítettek nekik. Ugyanez nem mondható el a magyar szurkolókról sem válogatott, sem pedig klub szinten.
        Én azt kérdezem, de nem nagyon kapok rá választ, hogy a magyar szurkolók miért követnek el rendszeresen ilyesmit? Mi a jó ebben az értelmetlen, kontraproduktív “anyázásban”? Mi lesz ettől jobb? Mi fog ettől számunkra kedvezőbb irányba változni?

    2. Te olyan szinten vagy szélsőséges ebben a témában, hogy nem látom értelmét a vitának… :/
     ha nem érzed a kettős mércét a középkelet-európai “események” nyugaton történő megítélésében, akkor nincs miről beszélni!

  1. részletes indoklás nem elérhető, ezért csak a saját véleményem, megérzésem alapján, de pl. a “szlovákok nincsen hazátok”, ami a magyar oldalról elhangzott párszor, szintén nem rasszizmus, hanem provokatív politikai üzenet. itt a fórumon is többször felszólaltak többen jogosan, hogy a románokkal, szlovákokkal szembeni történelmi viták nem rasszizmusból fakadnak, ezért más kategóriába kéne őket sorolni. DE!!! ami UEFA meccsen egyértelmű, hogy rasszizmusnak minősül, az a “c**ányok, c**ányok” skandálás, amit a szlovák meccsen is többször, jól kivehetően lehetett hallani. u.i.: az utálunk sz*r szlovákia nem tudom hova sorolódik, én azt se rasszizmusba sorolom, de igazából az előbbi vétség miatt mindegy is.

 4. Hogyne, egy csomó Kispesthez köthető: Németh (Norbi), Mezey (Gyuri Bá’), Lesso – ez majdnem Lassie, Kaszás – ez akár valóban Kaszás Kálmán is lehetett (na jó, azért annyira nem öreg :))).
  A többi passz. :P

    1. Akkor ez nagyon amatőr kérdés volt részemről, mára vissza is vonulok szégyenemben. :)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.