Osztályozókönyv // Kisvárda

Kisvárda – Bp. Honvéd 2-0

Ha még nem jártál volna Kisvárdán, akkor jobb ha tudod, hogy a vendégparkoló hátsó része valahol Veronában van, és egyáltalán semmi furcsa nem lenne abban, ha Rómeótol kérdeznéd meg: merre lehet itt kihajtani?

A stadion mellett, egy szárazdokkban hajó ácsorog, a szomszédos telken csúszdapark, a vár mellett szálloda, sportcsarnok, az egészet valami nagyon furcsa, valami, a megszokottól nagyon távol álló hangulat lengi körbe:

“Régen ide még fel lehetett menni, a fiatalok kedvelt helye volt ez – főleg nyáron. Most viszont már senki nem jön ki ide, a szomszédba felhúzott sporthotelt is a kihasználatlanság jellemzi. Akkor volt megtöltve, amikor a készenléti rendőröket kellett elszállásolni egy időre”

Mocsárra épül Seszták Miklós meseországa // mfor.hu

Ahogy az sem meglepő, hogy a stadion akkora, emekkora. Bármikor ráhazudnak a 3000-es befogadóképességre 2500 nézőt, miközben saját szemeddel látod a félházat. Se.

Egy álomvilágban élnek – és sokan el is hiszik.

A stadionban amúgy nem csak az állandóan jelenlévő fantomnézők érdekesek, hanem maga a létesítmény magassága. A képen látható stadion ugyanis nem kurva messze van, hanem a Suzuki mögött, a Suzukitól alig négy méterre. És nagyjából ennyi a belmagassága is. Akár egy századfordulón épült belvárosi polgári lakás. Mondjuk ott legalább előfordultak könyvek, itt viszont akkora mértékű parasztsággal találkoztunk, már bocsánat, de tényleg, amilyet hasonló sűrűségben még nem nagyon tapasztaltam magyar stadionban.

Értem, hogy tőlünk is voltak hangok, a franc se akar mentegetőzni, de amit egyes kisvárdaiak megengedtek maguknak mind a stadionon kívül, mind a lelátón, mind a pályán, az fényesen megmutatja, miért nem való az NB I. ilyen helyekre, miért nem szabad a politikumnak kiemelnie vagy teremtenie klubokat a semmiből.

Legalább az annyira várt babgulyás parádés volt, a csípős hazafelé még kétszer csípett (belenyúltam a szemembe, hiába mostam többször is kezet, használtam alkoholos kézfertőtlenítőt, masszív csili volt a drága).

Ahogy a dolgok állnak, jövőre, a következő bajnokságban még legalább egyszer jönnünk kell ide, de remélem utána eltakarodnak végre az NB I. környékéről is. Sajnálom, ahogy a beharangozóban is írtam: nem kellett volna ellőni a szimpatikus kiscsapat státuszát. Most egy kiegészítést is fűznék hozzá:

lehet nagypofával élni, de hamar rá fogsz döbbenni arra, nem a saját eredményeidre vagy büszke, hanem valaki kitalálta a településed, és addig létezel, amíg létezni hagynak – más pénzéből, olyanéból, aki esetleg valóban meg is dolgozott érte.

a legkisebb szarkupacokon is kapirgálni képes, magukat Napóleonnak képzelő kiskakasok tankönyvi példája.

Pesten egyszerűsítő nyelvezettel és pejoratíve használva a szót, az ilyen emberekre mondjuk: paraszt. A szó sok jelentése közül ez az egyik.


Osztályozókönyv //

“Osztályozókönyv // Kisvárda” bejegyzéshez 222 hozzászólás

 1. Most keménykednek a várdai vitézek, de a múlt és a jövő is a miénk, és ez megnyugtat.

 2. Ez nagyon felületes, bántó és fellengzősködő bejegyzés lett. Röviden szólva: méltatlan. Érdemes lenne belegondolnod egy kicsit, hogy a vidéki csapatok kapcsán mást se csinálsz, csak köpködöd és folyamatosan megkérdőjelezed a létezésük értelmét. Ez egyszer még talán blogírói bravúr és pár fogatlan suttyóból kiválthatja az összekacsintva hahorászást – elfelejtve egy pillanatra nyomorult, kudarcos, semmirevaló életük minden nyűgjét s baját – de erre rákattanni permanensen…
  Nyilván lehet viccelődni egy stadion magasságán; ha második Nou Camp lenne, akkor meg az lenne a bajod, hogy “mészórjákilyenekreazénedómat”.
  A konklúziód akkor nyilván az, hogy sehol, soha semmi ne épüljön vidéken, mert csak pestnek jár a fejlődés. Elvégre ott élnek a “nemparasztok”.
  Honvédos szurkolóként meg szerintem több szerénység illetne mindenkit; nagyon-nagyon el vagyunk eresztve mi is ortopéd retek szurkertársakkal, akik miatt folyamatosan ég az ember képén a bőr. Semmi ok a gőgre ebből a szempontból; talán a diósgyőriek tudnak ótvarabbak lenni néha.

  1. Én értem, mire gondolt Hanta ezzel: valódi vidéki fellegvárak (Pécs, Nyíregyháza, Békéscsaba, Szeged, Győr) sínylődnek évek, évtizedek óta alacsonyabb osztályban, közben meg a jellegét elvesztett közpénzből kreálnak műcsapatokat olyan helyekre, ahová a településméret és a civilizációs szint alapján a megyeegy, esetleg szökőévente NB3 bőven elég lenne.

   1. De mi az hogy “civilizációs szint alapján” az ég áldjon már meg?
    Mi a futball kapcsán az elvárás civilizációs szint szempontjából? Szerinted mi marad vagy mi jár azoknak az embereknek, ha már a futballhoz sem eléggé jók (vagy civilizáltak) a te kiművelt értékítéleted szerint?
    Neked jár a futball mert te civilizált vagy? Segíts már, tényleg, mert nem értem.
    Vagy kisvárdán meg máshol ami pest 50km-es körzetén kívül van traktormosón kívül ne épüljön semmi, mert nem eléggé civilizáltak ott az emberek?

    1. azért azt ugye érzed, hogy a traktormosó és a román liga legjobb kapusa közötti ársávban van egy csomó minden, ami társadalmilag lehet hasznosabb lenne a kisvárdaiaknak? nem vidékizés, hanem nerfocizás, ami itt zajlik, mert kötve hiszem, hogy az ország egyik legkilátástalanabb 15ezres települése a gazdasági önerejéből állít ki egy nb1-es futballcsapatot, de nyugodtan szólj, ha tévednék, és birtokában vagy a megfelelő kimutatásoknak a régió termelékenységi mutatóiról

     1. Ha Kisvárda vagy annak környékén élő Honvéd szurkoló lennék akkor (is) szarul érintene, ez az intellektuális parasztozas. Boritekolom pedig, hogy van ilyen Honvéd szimpatizáns….

      1. ha néger honvéd játékos lennék, szarul érintene a tegnapi huhogás, ha fradista honvéd hátvéd lennék, szarul érintene a permanens szarfradizás, ha újpestdrukker honvéd bajnok lennék, szarul érintene a folyamatos faszszopólilázás:)

      2. Én a környéken nőttem fel és teljesen igaza van. Amúgy csak én három teljes megszűnésre emlékszem. Igaz, akkor még zöld – fehér volt a Kisvárda

     2. Nincs település Magyarországon, amely a gazdasági önerejéből állít ki futballcsapatot. És tartja azt fenn.
      Igen, ideértve Kispestet is (1500-2000 nézővel meccsenként).
      Úgyhogy szólok, tévedtél.

      1. jelenleg. nagy különbség, hogy a kispest a korábbi éveket hagyományosan nb1-es klubkènt csinálta végig. a kisvárda pedig a megye1-ben és az nb3-ban. és valahogy nem látszik, hogy a kiváló utánpótlás, ügyes gazdálkodás szülte volna a klubot. ha a seszták miklós nevezetű aranyember történetesen nem kisvárdai, hanem tállyai illetőségű, alighanem most tállyára mentünk volna meccsre, és a kisvárda nyomná az nb3-ban. valahogy a kispest, diósgyőr, eto, dvsc kontextusában nem lehet sesztákokat kimutatni, akiknek felemelkedése és bukása egy lenne a klub tündöklésével es pusztulásával. túléltünk pinit, túlélt az eto tarsolyt, túlélt a dvtk (vagyis a balaton fc) kábé mindent. kisvárdán ez a potenciál valhogy nem látszik. jártál már amúgy a településen?

      2. Csak azért, mert még a fővárosban sincs önmagát eltartani képes egyesület (ez a magyar politika és gazdaság szégyene), azért az még nem menti, hogy “bivalybasznád”-on is kellene NB1-es csapatot fenntartani! Elnézést kérek a kisvárdaiaktól, nem (csak) ők tehetnek az állapotokról.

     3. Amúgy a Master Good ami a fö támogatójuk, komolyabb, mint a mi tulajaink cége.
      Ma senki sem müködik piaci alapon, talán a lilák vannak legközelebb hozzá.

      1. nehogy már a mi “tulajaink” bármire is mérce legyenek:D
       amúgy, master good: https://hvg.hu/kkv/20180906_Kicsit_rank_sutott_a_nap
       pont arról van szó, hogy nonszensz, ami a magyar futballban van. pont azt hiányolom, hogy legyen már ez valódi klubok és közösségek versenye (és ez nem feltétlenül a “piaci alapot” jelenti, mert ugyebár az is “piaci alap”, hogy megvesz a sejk), ne azon dőljön el, ki tud befolyásos nagyembert felmutatni a támogatók közt.

    2. Mit reagalsz a hozzaszolas tobbi reszere without civilizacios szint?

     1. Azt, hogy már számtalanszor hallottam ezt a “valódi vidéki fellegvárak” szőösszetételt, de érdekes módon, amikor valamelyik fut (pl. Zete, Kaposvár) – bár lehet tévedek és az nem vidéki fellegvár – akkor arról megy a fikázódás. Mitől fellegvár Szeged futball szempontból? Az hogy mikor alapították a klubot, nem szempont. Ha a Szeged lenne kiemelve, akkor meg az lenne a baj. Ha minden “fellegvár” futtatva lenne, akkor meg az lenne a baj. Nem kell a képmutatás, Hanta 1 perc alatt írna egy lehúzós cikket arról, hogy miért értelmetlen a létezése a szegedi, nyíregyházi, stb. focinak.

      1. Az alapítási évvel például rá is tapintottál véletlenül a lényegre.Ahogy a psg sem lesz soha MU, úgy az ilyen kisvárda-csút-kövesd sem lesz soha Honvéd.Maradnak “parasztok”kategóriában.

      2. Értem. Nem ertek egyet, de ertem mit akarsz irni. Kb. ezzel le is tudtuk a kerdest – legalábbis a reszemrol.

    3. Tudod amikor Kisvárdára, Felcsútra, …stb felépítenek olyan dolgokat ami bizonyosan nem odavaló (lásd pl. Stadler FC Akasztó), akkor az bizony civilizációs probléma (is)! Olyan, mint a sivatag közepére építeni egy tengerjáróhajó-gyártó üzemet.

  2. Mondjuk a poszt pont annak a témának az erős szavakkal megírt paródiája, amit sérelmezel benne. Szerintem egyről beszélünk, csak máshogy fejezzük ki magunkat.

    1. Nem feltétlen. Simán lehet, én voltam annyira belterjes, hogy azt már csak én értem annak, aminek eredetileg szántam. 🙃

  3. Gondoltam, hogy ha már így suttyózol, meg méltatlan, meg nyomorult stb., akkor szólok, hogy talán üsd be a gugliba, mit is jelent az “ortopédia”…

 3. Azt hiszem a szurkolók érdemelnek jeles osztályzatot, hogy ezt a lassitott felvételű szar fociszerűséget végignézték.

 4. Szerintem Hanta az egyik legolvasottabb meg nem értett szerző. :) Köszönheti ezt persze annak, hogy néha azért ír érthetőbb (egyszerűbb, egyértelműbb) dolgokat, napi történéseket is, meg persze hogy relatíve sokan vagyunk kispestiek és éhezünk mindenre, ami a klubbal kapcsolatos. Az ilyen témák, mint ez (főleg a beharangozó) viszont általában nem jutnak el ilyen széles tömegekhez, szóval valahol borul a sztenderd.
  Sokat azért persze ez sem változtat a dolgokon, hiszen tízből kb. négy annyit érzékel, hogy van, ami van, ebben élünk és kész, ha valaki megzargatja a dolgokat (értsd: gondolkodni mer, kritikát fogalmaz meg), az kötözködő, 4 pedig már beletörődött, hogy úgysem lehet változtatni semmin, egy pedig kifejezetten ellenséges megnyilvánulásnak veszi (de lehet, hogy ebből él, vagy mittudom én, abból lehet felismerni, hogy nevét csak az ilyen alkalmakon veszi elő, ld. lejjebb). De akkor is, üdítő, hogy néha kizökkent a szarból. Amíg bele nem törődik ő is.
  Ui.: sokadjára vélek felfedezni olyan gondolatot a posztokban, amit korábban jelentéktelen személyem hasonlóan fogalmazott meg többször is, de finoman fogalmazva nem volt túl népszerű (most például a beharangban: “Egyszer talán ki kellene próbálni, milyen az, amikor egy kicsit elengedjük a kezeket”).

 5. “Egy álomvilágban élnek – és sokan el is hiszik.”
  Ha csak Kisvárdán menne így, akkor nem is lenne akkora a baj.

 6. azon kisebbséghez tartozom, amelynek az utóbbi hetek győzelmi sorozata ellenére sem tetszett minden, amit látott,jellegtelennek tűnik most a csapat és a klub is szakmai terv szempontjából, bár már tavaly is hiányoltam a fiatalokat, pedig akkor még ott volt Májer, Szendrei, idén viszont semmi csapatépítést nem látok a jövőre. Amikor Gazdag berúgta azt a szenzációs gólját, azt hittem, hogy elkezdünk rövidpasszos játékot játszani, de ez sincsen. igazából nem tudom, mit akar a klubvezetőség, meg mit akar az edző, pedig már eltelt már egy fél szezon. nyáron nagyon örültem, hogy a fiatalokat a csapatnál tartják, de lehetőséget nem kaptak. Ngogból sem láttunk semmit, nem derült ki, miért nem, vagy akkor miért nem küldték inkább el, gondolom nem kevés a fizetése.. erősitett a vezetőség, jó a keret, jó közösséget alkotnak, Lanzafame, Vadócz nyugodtabbak, de valami hiányzik, hogy mit is akarunk. nem látom, hogy az idősödő játékosokat ki fogja pótolni a Kambert, a Lovricot, a Vadóczot, akik már benne vannak a korban. emellett nincs egy játék-terv sem, amit építenénk.

 7. “Pesten egyszerűsítő nyelvezettel és pejoratíve használva a szót, az ilyen az emberekre mondjuk: paraszt. A sok jelentése közül ez az egyik.”

  megpróbálok finoman fogalmazni…szerintem a parasztozás ciki.
  főleg ilyen kaliberű “írói vénával”,
  enélkül is átjött volna minden mondanivaló.

  1. Az az igazság hogy a parasztokkal semmi bajom. Derék földművesek. Ezekre inkább azt mondanám suttyók vagy prolik…

   1. a prolik pedig derék munkások, nekik miért nem jár, ami a parasztoknak?:( – a nyelv sértegető funkciójáról beszélünk, felesleges gyomlálni, mert mind igazságtalan, és láthatólag ugyanazt a jelentéstartalmat más hangsor is képes hordozni, ami aztán egy másik közösségnek lesz fájó. persze egész más, ha azt mondjuk, hogy mi érzelmileg jobban kötődünk a vidéki Magyarországhoz, és a parasztozás sért, projektáljuk más szóba a jelentéstartalmát. de hát mégis egy budapesti csapatnak szurkolunk:D

    1. Egyetertek, de egy univerzalis jelzo azert talan van amivel mindenki egyetert: “felcsuti tolvajok”

    2. Nem akarnám túltolni a történetet, de a 2 szó között van pár évszázad történelmi különbség, és pl. a világ parasztja soha nem akartak egyesülni… :)
     Kicsit komolyabbra fordítva, ebben az eléggé “kettészakadt” lelkületű országban fölöslegesnek érzem erősíteni azokat a sablonokat, ami leegyszerűsítő és ráerősít erre a vélt vagy valós szembenállásra.

     1. de hát a foci a szembenállásról szól. kiküldünk 11 csodalegényt, akik mi, és van a másik 11 senkiházi, akik pedig az ők. tegnap ez a mi és ők kicsit elfajult, és lett egy elég nagy utálkozás a meccs végére.

     2. “pl. a világ parasztja soha nem akartak egyesülni… :)”
      O dehogynem, parasztfelkeles, ehseglazadas stb, mindket csoportnak volt boven oka az elegedetlensegre. De egy kicsit elkanyarodtunk a meccstol. 😁

      1. a meccstől lehet, de a fogalmak értelmezése és használata rég túl mutat 1-1 meccsen, poszton.
       (amúgy 1 éhséglázadás meg a “mindenidőben” internacionalizmus 2 külön történet.)

       1. Az szélsőségektől eltekintve nem külön történet sőt.
        Na de mindegy az összefoglalót sincs időm megnézni közben itt kommentelgetek mint egy…

  2. Bocs, de egy Dzsokitól még elfogadom, hogy nem tud értelmezni, de nem tudom megállni, hogy ne írjam ide: Tőled nagy csalódás. :(
   Ne már!

   1. Ez 1 ilyen csalódós nap, nekem is, neked is… :)
    Telon nem akarok hosszabban belemenni, de később kifejtem.
    ui.
    Nem értem mi a csalódásod tárgya… :)
    pls… kifejted mit értettem félre vagy mit nem értettem meg ?

    1. A csalódás az, hogy azt gondoltam, te nem érted félre. :)
     A félreértés, pedig szerintem az, hogy a posztban pont ki volt fejtve, mi a paraszt és a parasztozás közötti különbség, épp ezért ez nem az volt. Ráadásul sokszor hiába használunk többes szám 1. személyt, még nem jelenti, hogy mi is azt tesszük, úgy gondoljuk.

     1. ezt itt most valóban másképp látjuk…de van ilyen. :)
      a fontosabb, h behúzzuk a mardék meccseket…

  3. Ohhh, akkor mégsem ment át. A parasztozás szándékos, azt próbáltam kifacsarni (vö.: Pesten egyszerűsítő nyelvezettel és pejoratíve használva a szót), hogy egyikünk sem jobb a másiknál, csak élethelyzetek vannak, pillanatok, amit érezhetünk úgy, ez az egyszer fent tipikus esete. Reméltem, hogy átjön, a fővárosi gőg pont ugyanaz, mint a vidéki szarkupacon kaparászás. Úgy látszik, csak nekem volt egyértelmű.

   1. Bocsi, de nekem nem jött át, hogy a fővárosi gőgöt hol fikáztad, ez a vége parasztozás egyszerű összegzésnek, lezárásnak tűnt.

 8. Nem elég a vereség, de még Gazdag is kiesett az utolsó két fordulóra. Sanninónak ez lesz most az edzői kihívás, hogy mit tud ebből a még két fordulóból kihozni, a kupameccset nem számolom mert az kötelező problémák ide-oda.

  1. Elég sok játékosa van, ráadásul Gazdag pozíciója pont Hatira igazi pozíciója.. Hatira eggyel visszább, előre meg egy normális csatár Lanza mellé.

 9. Highlandersnek a múltkori Mészöly Kálmánnal kapcsolatos vita kapcsán:

  “Mi ebben nőttünk fel. Amikor meghurcoltak minket a nyolcvanas években, Albert Flóri elmondta, hogy ők annak idején lementek Dorogra, és súlyos tízezrekért eladták a meccset. Nem az én generációm találta fel a bundát, de minket hurcoltak meg a legjobban.”
  Esterházy

  1. – A mai napig tagadja, hogy bunda lett volna az 1984-es, 6-6-ra végződő Honvéd–Volán meccs?
   – Nem volt bunda. Amikor végre kialakult az eredmény a 85. percben, akkor Garaba Imre miért ment fel kényszerítővel az ellenfél kapuja elé, és miért rúgta a felső lécre a labdát, amely a gólvonalon pattant? Én veszítettem a legtöbbet azzal, hogy azon a meccsen elvették a három gólomat. Ezért nem lettem gólkirály, így a fehérvári Szabó Józsefet vitték ki a párizsi Lidóba. Pedig nekem lett volna ott a helyem!

  1. Ma jártam a Szentély mellett, lőttem pár semmitmondó képet, a művészi értékük nulla, kérném nem kielemezni. :)

   1. Az a vörös-fekete nyakú zsiráf minden képen egyértelműen a befogadót stírólja, gondolom ez jót jelent…

  2. Jó képek…Te is találtál egy ELMŰ-s kabátot egy piros munkavédelmi sisakkal és egy darab rézcsővel? :D

   1. Ha nem réz,azt mondják hogy tedd a vasakhoz, amiről fogalmad sincs hogy hol vannak.A sisak meg sárga.A csövet meg hagyd ott kifelé menet ,különben azt hiszik diósgyőri vagy. Amúgy b+! :-)

    1. Jól van…csak annyira bennem maradt a belógos trükköd, hogy nem tudtam kihagyni. :)

     1. Legálisan is működik,de azon már röhögtétek eleget.Úgy vélem.

   2. :)
    Vihettem volna a tükörreflexes gépemet is a teleobjektívvel, hátha lövök valami érdekesebbet is, de sok helyre mentem utána, nem volt kedvem magammal cipelni, így maradt a telefon.

 10. Ezen a heten nem tudok szavazni. Nem megy.
  Biztos a hosszu pozitiv szeria miatt. Tegnap senkit nem ereztem jonak. Ha X jobban jatszott is mint a tobbiek, de beleszurkult a csapatba, ami viszont kifejezetten rossz volt. Kíváncsi vagyok a debreceni kiruccanasra…

 11. Soltész hatalmas szabadrúgásgólt rúgott 25 méterről a Békéscsabának.

     1. Majd esetleg két év múlva, amikorra már Lanza belassult.

       1. Lassú, de még ezzel a lassúságával is kiemelkedő az nb1ben. Majd ha már tizikirály lesz, mint Illés Béci, akkor lehet gondolkodni azon, hogy ki váltsa fel.

        Ha addigra a kis Soltész gyerek csodája csodája végre nem a tipikus magyaros történetet követi és sikerül kivirágoznia, jó utódja lehet Lanzának.

         1. Igen, de az instagramját is régóta követem… Már régóta nagy tehetségnek tartják, viszont a gyerek még Cipf Dominikhez képest is totál más világban él.

          1. Az elsőnél az a komoly,ahogy alányúlva húzza befelé a lövés előtt.Az meg hogy milyen a magánéletben,szerintem,nem sokat számít.Ebben a gyerekben valóban mocorog valami.

          2. Szerintem sokat számít a magyar srácoknál, teljesen el tudnak szállni, másra koncentrálnak a plusz edzések helyett. De szerintem őt el fogják adni, mint Rajmundot külföldre…
           Igen, az nem kérdés, hogy a srác ösztönös tehetség, amúgy betettem ide kb. 1-2 hónapja egy összefoglaló videót róla:

  1. Ugyan, ki él itt piaci alapon? Az amúgy is lehetetlen. Különben is, jobb lenne, ha inkább elsorvasztanák a sportot, mint azok? Úgyhogy nem kell a rossz propaganda.
   ~~~

   1. Sajnos ez nem propaganda, hanem a magyar(!) sport, és sportjövő elsorvasztása. Sikerült eljutni oda, hogy a legtöbb NB1-es csapat 7-8 külföldivel kezdi és végzi a meccseket. Szombaton a pályára lépő 14 játékosunkból 6 magyar (+ 2 honosított) volt összesen (5+2 a kezdőben)!
    A “pálya” lejtésszögéről meg már ne is beszéljünk!!! Elvégre a sportban ennek igazán semmi jelentősége nincs!

    1. Egyikőtök sem vette észre a ~~~ jelet? Szomorú, hogy alapban nem jön le, hogy irónia, mert azt mutatja, simán előfordulhat ilyen abszurd vélemény. :(

     1. Teljesen igazad van. Egyrészt annyira rosszak, kilátástalanok az állapotok, másrészt pedig annyi megalapozatlan, hurrá hangulatú híradás van, hogy időnként már a jól megírt irónia is valós véleménynek tűnik.

   2. Logikai készségeket elsajátítani, nem hátrány senki számára sem.
    Nem az állami támogatással van a baj, hanem az aránytalansággal,ahogy az emberek kapják.
    Remélem, nem kell elmagyaráznom egy felnőtt embernek, mit jelent az a fair play és a verseny számára, hogy valaki egy évre 17 milliárdot kap, míg a másik összesen kap a stadionjára max annyit.

    Ahogy valaki most a közéletben megfogalmazta – Magyarország jobban teljesít – csak nem mindenkinek..

    1. Gondolom az összes szakosztályra vonatkozik nem csak a foci kapta, persze akkor is nonsense….

    2. Valóban felháborító az egyenlőtlen támogatás, igazságtalan és komolytalanná teszi a versenyt. De maga a támogatás is helytelen. A közös pénzünkből ne finanszírozzunk már cirkuszt, nem arra való, és volna ezer jobb helye.

     1. Sajnos a magyar sportot kell támogatni, különben koldus botra jutna, persze igazságosan, azzal egyet értek, nyilván legjobb lenne, ha piaci alapon menne, de még nem megy.
      Minden országban támogatják egyébként, csak nálunk megy bal-lib propaganda, hogy inkább CT-re költsük, na most Bp.-en szocik vannak hatalmon, kíváncsi leszek hány CT vesznek, azt se tudják, hogy hány típusú CT van, csak mondják a dumát.
      (A kerületek nagy részében a szocik megduplázták a saját fizetésüket a CT-t meg elfelejtették megvenni, a 8. kerben meg még elvették a óvónőktől a 13. havi fizetést…)

      1. A brit kormány pontosan mennyivel támogatja a Liverpoolt?

 12. nem tudom nézitek-e , hogy a lesajnált, csóró Kaposvár milyen jó kis meccset tol a ratyi ellen és Dávidunk már a 2.at kapta…

  1. És most vettek el egy tök szabályosat a Kaposvártól. :(
   Ja bocs, ez fordítva volt, akkor jó. :)

    1. sajnos a 2 feka csatár nem Rákóci szint, kb ezzel fog nyerni a fradi..de abszolút nem vall szégyent a Kaposvár.

 13. Rossz nézni az nb3-as csapatot.. Látszik, hogy tökre nem foglalkoznak velük. Hegedűs Márk tavaly az egyik legjobb volt az nb2ben, idén az nb3-ban szenved. Egy sz.r Halinak nem lehetett volna kölcsönadni?
  Szendrei tavaly az egyik legnagyobb felfedezett volt az nb1ben, idén nb3-ban játszik..
  A talaj kb. az első világháborús lövészárkokat idézi…
  A vezetőség eddig eléggé leszerepelt, ami a fiatalok felnőttbe való integrálását és az akadémiát továbbfejlesztését illeti. Márpedig a pénz, amiből a klubot fenntartják, az nagyjából olyan, amit az utánpótlásra kéne fordítaniuk.

  És a magyar foci és a magyar gazdaság kilátástalan helyzetét nézve ilyen légióscsapat, ami most nekünk van, vállalhatatlan.

  1. Én egy dolgot képtelen vagyok felfogni.Egy ezer sebből vérző,kiesés ellen hadakozó Hali,mi a fenéért kísérletezgetne,az egyik kulcsposzton,egy tizenéves gyerekkel?!

   1. Hegedűs Márk már nem tizenéves, tavaly az egyik legjobb volt az nb2ben, tehát nem lutrigyerek.
    Plusz ha Májer jó egy feljutásért küzdő Gyirmótnak, akkor egy Hegedűs Márk biztosan jó egy kiesés ellen küzdő Halinak.
    Ráadásul a Hali annyira szar, hogy biztos, hogy számukra erősítést jelentene, a Hali ma is kikapott, az új edzővel eddig egyszer nyertek nehezen az ifistákkal játszó utolsó Vác ellen , ha nyer az Ajka ma, akkor 5 ponttal lesznek a bentmaradó helyhez képest.

    1. Azt nem értettem soha a fiatalt kölcsönbe elméleted ezen szálaival,h vki lefelé vált osztályt és olyan jó,az miért nem tűnik ott ki,miközben feljebb meg jobb lenne?!Ha a Hamilton az F1-ből lejönne velünk mondjuk gokartozni,1000% hogy kiderülne,hogy milyen bénák vagyunk,hiába van kb 50 kategóriával alatta .

     1. Létezik a visszajfelődés jelensége, valamint a “rosszabbak visszahúznak” jelensége is. Ha visszább teszed, széteshet valakinek a játéka, széteshet fejben is.

      Jó példa erre Hegedűs Márk: két éve, 19 évesen 22 meccsen 13 gólt lőtt nb3-ban, tavaly 8-at az nb2ben, úgy, hogy 20-szor volt kezdő.. idén eddig három gólt lőtt az nb3ban..

      Megfordítva a te logikádat, ha egy 19 éves Szendre egy Fradi ellen egyből elfogadható, egy Újpest ellen jó teljesítményt nyújt nb1ben, megdöbbentő vezetői hiba, ha utána nb3-ban játszatják folyamatosan.

      1. Én a Szenderéiben sem láttam akkor a megváltót,a lassabb kivitelű Nagyádámozást inkább.Azért az nem igazán életszerű,hogy egy edző sem erölteti tévedésből a Szendrei-Temesvári-Lukács-Cipf-hegedűs ötöst
       nálunk,vmint alacsonyabb osztályú vagy nálunk gyengébb keretű csapatok sem tolonganak a kölcsönvételükért,ezt azért lássuk be.

       1. Ha kiderülne, hogy ezek a srácok szarok, akkor viszont miért tartjuk őket? Akkor legalább a fizujukat nem fizessük…

        De szerintem inkább az a járhatóbb út, amit most az MTK követ. 18-19-20 éves játékosokkal játszanak zömében, az első 5 meccsen nagyon szenvedtek, azóta viszont szárnyalnak.
        Ilyen srácok mellé kellene nekünk 4-5 kiemelkedő (!) légiós, egy Lanzafame, egy Tandia, egy Diego Rigonato, egy Lefkovics, egy fiatal Kamber, egy fiatal Danilo.

        De nem tucatjátékosok…

        Én Szendreit kiemelkedő játékosnak tartom, neki a szürke eminenciás a szerepköre, megszerzi a hosszú lábaival a labdát, majd gyorsan és pontosan továbbteszi, mint Busquets a Barcelonában, aki soha életében nem lőtt gólt…

        1. Hogy ki kerül az első csapat közelébe vagy a keretbe az gondolom inkább az edzésmunkán múlik. Lehet hogy a fiatalokkal már ott gond van.

         1. Nem terelgetek, arra reagáltam konkrétan, amit te írtál. Szendreinek meg ne az ifista mutatóit nézzük, mert ő a felnőtt futballban egy labdaszerző középpályás.
          Lukácsról azért ne mondjuk már, hogy nem férne be simán egy szar Kaposvárba, Paksba, Diósgyőrbe… szerintem előbbibe kezdőként is simán, utóbbi kettőbe meg kiegészítő embernek biztosan, az ő gyorsaságával.
          Hegedűs Márk olyan határeset nb1 – nb2 között, Temesvárit pedig nem láthattuk eddig játszani. Az biztos, hogy egy 20 körüli srác már ne az nb3ba aszalódjon, mert minek?
          Télen legkésőbb ezeket rendeznie kéne a vezetőségnek.

          1. Jó,csak Te arra számítasz,hogy a rendezés az lesz,hogy utasítják a vezetőedzői,hogy játszássá őket.Miközben lehet hogy szélnek eresztünk néhányat belőlük és veszünk jobbat,gyorsabbat,erősebbet stb.Na,akkor mi lesz?

          2. Szerintem annyi pénzünk nincs, hogy jobbakat vegyünk, másrészt annyira szar a magyar foci, hogy a magyar srácokat kellene fejleszteni. Nem az afrikai, ukrán, stb. légiót.
           Amúgy ha gyengék, tényleg gyengék, akkor el lehet engedni őket, de akkor meg ne az nb3-ba tartogassuk őket, mert tök értelmetlen.

          3. Tömösvári sem játszik a Kaposvárban még csereként sem….Nem tudom miért van ott,így nem fejlődik !
           Az NB III-as csapatunkban játszott Sztoiacovici aki eddig kölcsönben játszott,most meg már visszajött ???

 14. jenő minden meccsen iszonyat gáz…itthon a ratyimániával, BL meccsen meg a szokásos okoskodásával járatja le magát :D
  https://444.hu/2019/11/28/ifjabb-knezy-jeno-ujra-bebizonyitotta-hogy-a-magyar-sportkommentatornak-nincs-parja
  // a korrekt 444 persze itt is azt kell kiemelje h magyar, ergo xar :)
  ……..

  „A Griezmann, Messi Suarez trió istenigazából soha nem lesz fönt együtt a pályán. Vagy ha együtt is fönt van, akkor sem lesz ez igazi”- mondta az 5. percben ifjabb Knézy.
  …..majd lőnek 3 gólt :D
  „Suarez, Messi és Griezmann a gólszerzők. És még mondja valaki, hogy ők együtt nem tudnak egyszerre játszani”.

  ez kb. a szilveszteri vicces videó kategória ..:DD

 15. Gazdagnak váll műtéte lesz, a szalagok sérültek (ha jók az infók), nélküle lehet most megint vereségek jönnek, ráadásul Lanza és Vadócz is formán kívül, nélkülük meg nem maradt komoly játékosunk (Batikot még az előzőekhez sorolom, de azt gondolom nem ő fog nekünk meccseket nyerni).

  1. Azért Gazdag is most már szépen elsétálhatna a kisküküllői bábaasszonyhoz valami boszorkányfőzetért, mert egy szezonban legalább kétszer megsérül mindig, ami most már komolyan hátráltatja a pályafutását..

   1. Ha mar ott van kerhetne valamit helyzetkihagyas ellen is. Tegnap is amit ketszer a fekaba rugott, fejelt…

    1. Igen, az meg a másik, ha a helyzetkihasználása jobb lenne és nem lenne ennyit sérült, durva, hol tarthatna…

 16. A hétvége margójára:
  A világon mindenhol (kivéve kishazánkat) védik a bajnokság legértékesebb, de főleg a válogatott játékosokat. Ezzel szemben HugoSeco CSAK sárgát kapott… Ja és a vétlen is besárgult.
  Szégyen, ha ezt a klub szó nélkül hagyja!!!
  Hajrá és várunk vissza Gazdi…

   1. Akkor nézd vissza a jelenetet. 3 métere az oldalvonal mellett harcolnak a labdáért, máj a labda már sehol, de a Seco gyerek meg csak tolja, fogja, majd átpördíti…
    Hol vétkezett ott Gazdi?

    1. Én is úgy láttam, hogy Gazdag fogja és nem engedi el, az már más kérdés a gyerek még rúgott is, majd valahogy ráesett, de Gazdag fogta és nem engedte el időben.

 17. Valaki megmondhatna, hogy Kesztyüsböl miert csinalunk Heflert? Nem mondom, hogy Uzoma vilagklasszis volt jobb bekkben, de Kesztyüsnel jobb volt. Tovabba, ha mindenaron Kesztyüst akarjuk jobb futoban, akkor miert nem jatszik Uzoma a bal futoban? Alijinel jobban ad be…. Persze, ha ennyire rossz a helyzet miert nem adunk lehetöseget Kovacs Nikolasznak akinek a jobb bekk a posztja? Lanzafamet, meg neha lelehetne cserelni, ha annyira megfojtjak a jatekat, ahogy a Kisvarda tette. Ben Hatira, vessetek meg ezert, szerintem jobban tolta, mint Lanza, megis Ö jött le. Nagyon megneznem mar az NGog Lanzafame kettöst elöl!!!!

  1. +1 verzió: AliG játszott jobb oldalon is, lehet h csak meg kellene cserélni Ekével… :)

  2. Az a fő gond, hogy beadások szempontjából jelenleg az összes szélsőhátvédünk Heffler. :)

   1. Igen, kivéve egyet, de ő védekezésben meg sajnos nem Heffler. :)

    1. Az ólomlábbal boklászás csak nekem tűnt fel?Szerintem mindegy hogy ki hol lett volna a minap,vmit elbaszott a stáb.Nem feltétlen a Sanyi.

     1. Nekem nem kifejezetten az ólomláb, hanem hogy mindenki kurva gyenge. Bár egy jelenet nekem nagyon feltűnő volt, amikor a bal oldalon a Vadócz simán keresztezhetett volna, de mintha valaki húzta volna vissza, még megijeszteni sem tudta az ellenfelet. Lehet, hogy ez volt az oka.

     2. olom labak ide, olom labak oda, Kesztyüs jobb futoban valo szerepeltetese igy sem magyarazott, mar Paks ellen sem ertettem…akkor azt hittem, hogy Uzoma kis serülessel bajlodik vagy valami hasonlo, ami akadalyozza a jatekat, de igy masodszorra gözöm sincs, hogy miert volt valtas.
      Amugy igazad van az enervaltsagban….

    2. Jogos, olyan rég volt pályán, hogy már el is felejtettem. :)

  3. Egy durva magyarázat: valaki írta korábban, hogy Sanyi néni rászista. :) Ez megmagyarázná Ngog, Niba, Uzi, ill. néha Mutari jegelését. De arra hajlok, hogy ez inkább egy baromság. :)

   1. azt hiszem a 21. szazadban, egy futball edzö sok minden lehet, de rasszista nem :) sajat magat nyirna ki ha börszin alapjan döntene egy igazolasrol es nem kepessegek alapjan. Nekem amugy az jutott az eszembe, hogy a fekete jatekosok, biztos jobban faznak ebben az idöben :D
    Amugy azt kiszurtatok, hogy Lanza a hideg idöjarasban elkezd rosszabbul focizni? ez szinte mar tendencia ugyanezt csinalta ket eve is :)

    1. Na de lehet, hogy azért, mert őszre fárad el. Vagy februárban is rossz? Na majd meglátjuk. :)

 18. Vajon lehet majd streamelni a szerdai mérkőzést, vagy halaszthatatlan monori kiküldetést kell bemondani a munkahelyemen?

 19. Sajnos látni kell, hogy góllövő csatárok tekintetében szarul állunk. Nem lehet mindent Lanzafamétól várni, aki különben sem befejező
  csatár, csak épp a góllövés is megy neki. Feczesinről volt szó nyáron, de gondolom, nem maradt rá fedezet, mert nyilván nem azok miatt a végtelenül ostoba vélemények miatt nem igazolták le, amelyekkel itt némelyek tiltakoztak a személye ellen. (Ha mégis amiatt, az Újpest küldhet egy köszönőlevelet az okosmikulásoknak…)

  1. Valószínű elsősorban pénzügy okok miatt nem igazoltuk le (lehetett azért sok más ok is), Lanzán kívül nem igazoltunk komoly játékost, azt se fizettük ki állítólag, jelenleg kölcsönben van kötelező megvételi opcióval (mondjuk ezt csak az tudja igazán aki olvasta a szerződést).

   1. Nagyon valószínű hogy pénzügyi okokból nem tudtunk idehozni egy 300 000-res 33 évest,miközben egy 1.5 milliós meg igen,aki kb 3,5x annyit keres nálunk..A Gazdagot is itt tartottuk,de ne zavarjon meg az sem.A keretünk amúgy még úgy is jelentősen drágább, h a Tujvel pl csak 150k-ra van téve .De nagyon valószínű a pénzügyi ok vs Feczesin ha te mondod.

    1. Reméljük, hogy a 28 éves 1.1 millió eurós szabadon igazolhatóval sem lesz gond. Mármint anyagilag.

    2. A transfermarkt hülye euro összegei nem rúgnak gólokat (ellentétben a “300000-es 33 évessel”).

    3. Az hogy van rá pénzed és nem veszed meg, nincs rá pénzed, vagy nem szánsz rá ennyi pénzt, az mind pénzügyi ok, arról nem is beszélve, hogy a kérdés így szólt: pénzügyi ok vagy az ostoba vélemények miatt nem vettük meg, erre ment a válasz (nem is értem, hogy jön ide Gazdag,de még jó, hogy őt legalább megtartottuk, egyetlen komoly középpályásunk).
     Egyébként még Vadócz is az, csak már nem megy neki úgy mint régen.
     A pontos okot meg persze csak egy páran tudják, gondolom ez azért meg van.

     1. Hozzászólnék én is ehhez.Például:Egyszerűen nézd meg azt,hogy itt van az elmúlt évtizedek alighanem legjobb játékosa nálunk.A keretünket az övékkel.Vesd össze a mi propaganda gépezetünket az ő címeres média hülyéskedéseikkel.Nézd meg az akadémiánkat vs lilákok semmije.Akkor hogy jön ki az,hogy ők igen,mi meg nem tudtuk volna megszerezni anyagi okokból a lilamajmok elől,ha akarjuk?! Nem olyan bonyolult dolog ez.

      1. Akkor miért nem akartuk? Ki volt az az átkozott balfék, aki elszalasztotta? Egy láthatólag ereje teljében lévő játékos helyett az edzőnek azzal a szegény franciával kell küszködnie, hogy néha összetákolja 20 percnyi játékra…

      2. Szerintem sem a penz volt ami akadály volt. Az uj vezetes akkoriban (es lehet most is…) Leste a szurkoloi kommenteket itt is, es mindenki ugy fujjolt a Feczesinre, hogy szerintem ajanlatot sem adtak neki. Teszem hozza, hogy nem is jott volna mert eleg lila a szive a gyereknek.

       1. Inkább Sanyinak nem illett a koncepciójába.A lila meg a zöld szív,amióta nem az ötszázas meg az ezres a legnagyobb címlet,már nem nagyon játszik,ahogy látjuk. ;-)

       2. Olyannyira lila a szíve, hogy nem okozottt gondot neki a Vidibe vagy épp a Lokiba igazolnia…

       3. Ezt ugye te sem gondolod komolyan hogy létezik olyan ember aki egy szurkolói blog fóruma alapján igazol.

       4. Augusztusban találkoztam vele, és nekem azt mondta, hogy jönne szívesen és mindent megtenne a csapatért (bár azt is mondta, hogy örökké lila lesz), de töketlenkednek a klubvezetők. Szóval valós, hogy ajánlatot sem kapott.

 20. Osztályozni nem tudtam, de a téli szünetre lennének javaslataim a stábnak:
  – Lovrics nyugdíj.
  – Kamber nyugdíj, de ő ráér erre nyártól is.
  – Banó-Szabó mehet kölcsönbe az NB2-be. (Miért mindig őt cseréli be Sannino? A többi kortársa kerekesszékes? Vagy ha ő a top a kortársai között, nagy baj van…)
  – Ben Hatira mehet, ahova akar. Ennyit és így, egy közepes akadémista is tud.
  – Kukoc mehet, fogja a helyet egy fiatal elől a padon, ennyit egy akadémista is tud, mint ő.
  – Vadócz is nyugdíj, de ő is ráér a nyáron.

  Jó a rutin egy csapatban, de itt már kicsit sok.

  ******
  – Csatár kell. Lanzafame nem az. Attól, hogy akként játszatják, nem az. Moutari nem rossz, még ha ki is hullik a helyzetkihasználásától a hajam. Viszont ilyen sebességgel ha gólt is tudna lőni, nem itt játszana, de még az országban sem ;)
  – N’Gog miért nem játszik soha, csak 5 perceket? Ha ennyire gáz, el kell engedni. Fogja a helyet a padon.
  ******
  – Vannak pontjaink (egyelőre), nincsen játékunk, illetve faék egyszerű játékunk van, iszonyat statikusak (sok öreg csataló) vagyunk, tehát edző tekintetében is legalább az egyik szemük legyen nyitva – nem csak a Várda meccs okán.

   1. Thibby, te azért reálisabb szoktál lenni. A fél kezdő nyugdíj, miközben a fiatalok semmiben sem nyújtottak jobb teljesítményt mint az öregek? Ne essünk már át a ló túlsó oldalára. Valami eltört, a mostani játék nézhetetlen (szerintem azért főleg, mert lelassultunk), de még javítható. Hegylakóval hasonlóan látom a hétvégén történteket: olyan lassú volt mindenki, mintha a lejtőn visszaváltott volna az egész csapat kettesbe. Kondi problémák vannak, tudtak ennél jobban is pörögni.

    1. Nyilván úgy érti, hogy ha valóban akarnak eredményeket a tulajdonosok, akkor igazolni kell játékosokat. Nem egyet, nem kettőt. És persze nem olyanokat, akiken mi is röhögünk. Ehhez persze ki kell nyitni a pénztárcát.

     Én komolyan veszem, hogy a tulajdonosoknak a Fehérvárral meg a Fradival rivalizálni képes csapat a céljuk. Ez nekem tetszik, mert jó futballért én a saját csapatomat akarom nézni, az említett kettőt ugyanis leszarom (játsszanak épp akárkivel).

     1. Hogyne, én is örülnék mondjuk egy Eppel vagy Eppel-kaliber érkezésének, meg még 5-6 játékosnak, de az első igazolási hullám nem arra enged következtetni, hogy komolyan kinyílt volna az a pénztárca. (Lanza halasztott fizetéses – kötelező opciós – sztorija kivétel, de azt sosem fogjuk megtudni, hogy mikor kezdjük el törleszteni és meddig a tékozló fiú vételárát.)
      Nagyon meglepő és egyben örvendetes, hogy a jövőt tekintve optimistább vagy mint én. Nem gondoltam volna ezt pár hónapja.
      Az biztos, hogy erőt ad, ennek ellenére még tartom magam az eredeti tervemhez, hogy majd egy év után fogom levonni a következtetést a tulajváltás kapcsán.

      1. Egyelőre részemről is csak bizalomról van szó, az ígéreteket majd nem is egy, inkább 2-3 év tapasztalatai verifikálhatják. Emlékszem, a Fehérvárnak is kellett pár év, mire meglátszott rajta Garancsi.

     2. Jó helyen kapisgálsz :)
      Külön fájdalom, hogy még az ilyen Kisvárda szintű csapatok is képesek épkézláb, nb1-es szinten jónak nevezhető és eredményes játékosokat nyúlni, nekünk egy ilyen igazolásunk volt: Lefkovics, akiről sütött, hogy nagy fogás. (Lanzafame visszatérte is mindenképpen nagy fogás, nélküle alulról szagolnánk a mezőnyt, de ékként daráltatva a felét tudja leadni a tudásának. Ezzel a szemmel és ezzel a technikával klasszikus 10-es kéne legyen, de nem az, mert nincsen csatár, vagy nem lépnek pályára, kivéve az egy szem Moutarit. Nem egyszer jött le úgy, hogy ő és Gazdag vannak előre tolva csatárnak…)
      Nem azt mondom, hogy itt se legyen magyar játékos, mint Kisvárdán, de azért pár igazolásukat (nekik is, másokét is) aláírnám.
      Nem temetem a csapatot 1 vereség miatt, nem kongatok vészharangot, de a játék képe és minősége a várdai meccsen kívül is kérdőjeles volt sok esetben. Mondhatja erre Sannino, hogy az eredmények számítanak, meg nyert EB-t csapat 0 focival is (görögök), viszont Kisvárdán az összes eddig is létező hiányosságunk halmozottan jött elő, mert felnagytotta őket a dinamikusan, ötletesen, szemre is tetszetősen játszó ellenfél. Jellemzően irgalmatlan statikusak voltunk a győzelmi széria idején is, amit igen, a foggal-körömmel szellem kompenzált, de a Várda ellenünk nagyon elkapta a fonalat, és nagyon erősen rávilágított az edig is létező gyengéinkre.
      Nekem úgy tűnt végig a meccsen, hogy Dajka Laciék tökéletesen tisztában voltak a gyengeségeinkkel.Természetesen ennek megfelelő taktikával jöttek ki, és aztán ennek a taktikának minden egyes eleme egytől-egyig bejött, mert a feltérképezett és ismert gyengeségek megmaradtak, és az ellenfél fickándozásától fel is nagyítódtak.
      Debrecen, Újpest, Videoton, Mezőkövesd, Fradi következik.
      Amikor a bikát 4-esről 8-asra kapcsolják…

      1. Ami jó meccsünk volt az szerintem az újpesti a fáyban, kövesd, és a dunaharaszti :) ahol azt mondom hogy egyértelműen fölényben voltunk. Illetve a vidi elleni se volt rossz játék csak szart sem ért. A többi véleményes, bármikor benne van hogy egy húzósabb ellenfél megszór minket….amitől a várda se volt messze és ök nem is húzósak.

       1. Debrecen ellen idehaza sem érdemeltünk vereséget, sőt. Ott sem nyomtuk rosszul. Akkor volt a stádiumváltás: az elképzelés nélküli kiesőjelöltből ugrottunk a szimpatikus vesztesbe ;)

    2. Valóban elrugaszkodtam.
     Az a helyzet hogy egy jó csapatban lehet 1-2 idősebb lassú játékos….. Ahogy lehet 1-2 fiatal rutintalan is akik viszont gyorsak. Ez nagyjából az egészséges. De nálunk csúnyán elmentünk a lassú irányába hiszen a kezdőnkben van 4 bitanglassú és rengeteg átlagos sebességű játékos…. Moutari az egyetlen gyors, esetleg Gazdag. A csapatunk az egyik leglassabb az nb1-ben. Belenézek az undorító fradi meccseibe és mennek mint a távirat. Nem mondom hogy dobjuk ki az öregeket 1-1-ig de az hogy 4-5 bitang lassú játékossal áll fel a kezdőnk az nagyon nem jó. Ha mondjuk Lovrics helyett lenne egy Mezgrani sebességű játékos, Vadócz helyén meg mondjuk egy Holender akkor elbirná a csapat Kamber és Lanza tempóját. De igy pokoli statikusak vagyunk mert a kontráink ha nincs Moutari értékelhetetlenek nagyjából. Felépitett támadásaink lehetnek szépek de tempó nélkül rossz a hatásfok.
     Lásd mennyit számit ha King játszik…. Folyamatosan veszélyeztet a szélről mert olyan gyors hogy ha átjátsza az emberét csak az alapvonalnál érik utol.

     1. Lehetne nézhető játék ezzel a lassú kerettel is, volt is már rá példa. Nekem egyébként úgy tűnik az előző meccsek alapján, hogy a lassúságot akarattal lehet kompenzálni. Ez igaz a belső védőkre (Lovrics, Kambi nagy meccsei az elmúlt fél évben), de igaz a számomra 20 évesen felfoghatatlanul lassú Banó-Szabóra is (pl Felcsút-meccs; meg volt egy másik, amikor csereként úgy lépett pályára mint aki vért ivott). Amikor akarnak, valahogy ez a hiányosság el is tűnik.
      Gyors játékosból jelenleg Moutari és King van a keretben, még Mezit sem mondanám gyorsnak, Gazdag sosem volt gyors – legfeljebb technikás.
      A jelenlegi belső védők közül talán Mekiben van sebesség, középpályán a lassúk mellett legfeljebb átlagos játékosok vannak (Geri, Kesztyűs). Elől Filip nagyon hiányzik. Neki is borzasztó volt időnként a helyzetkihasználása, meg a 10 méterre elpattanó labdák, de Moutari hozzá képest mínusz 2 szint.
      Összefoglalva: Ezek vagyunk most mi, ebből kell főzni. Egyelőre nem hiszek a csodában, hogy majd télen igazolunk 5-6 technikás, erős és gyors játékost minden csapatrészhez. Kondival és akarattal kell pótolni, végigvinni a szezont, így elérhető a 3-4. hely. Nemzetközi persze továbbra is csak szenvedés lesz, mert ahhoz kell a soha nem záródó pénztárca, mert a fürge léptű, technikás, 70 kg feletti akadémistákat jelenleg a nyilvánosságtól elzárva tartják.

   1. Akkor is igaz lett volna. A győzelmek is olyanok voltak, hogy az utolsó percekig izgulhattunk, ki ne egyenlítsen az ellenfél. A vereségek simábbak voltak. Ld. a még mindig negatív gólkülönbségünket.

     1. Tudom, de az ember többet remélt nyomorult, kis egygólos győzelmeknél kiesőjelöltek ellen.

  1. Lovricsot, Kambert, Tujvelt, Lanzafamét azonnal nyugdíjba. Csak a hülye nem látja, hogy hátráltatják a csapatot. Lovrics konkrétan élete legrosszabb formájában tolja tavasz óta. Nála csak az olasz zsoldos kártékonyabb idén! Gazdagtol és Nagy Geritol is szabadulnék szívem szerint. Sajnálom is Sanninót, hogy ilyen gyenge kerete van. Ettől jobbat érdemelne a zsenialitása.

   1. Bazmeg, ilyen negatív hozzáállást! Hát ezek a játékosok vitték a hátukon a csapatot egész ősszel!
    ~~~

    1. Már a bajnoki cím él is csak holtteher voltak. Villám Balázs és Balázs Zsolt nélkül sehol se lett volna bajnoki arany.

     1. Laczkot kihagytad, nelküle a közeleben sem lettünk volna…tkp mindenki örült annak, hogy olyan kerekkötök mint Botka es Prosszer elhagytak a csapatot felidöben

     2. Ez a hozzászólás meg azt a látszatot kelti, mintha ma is a bajnoki keret játszana, csak így, és emiatt a vérét kívánom az egykori hősöknek.
      Holott ma teljesen más világot élünk, ugyebár: Eppel, Prosszer, Koszta, Botka, Zsótér. Hidi, Gróf, Baráth, Holender… Ha azt írtam volna, hogy bizony, már akkor is bajok voltak, és már őket is szívlapáttal kellett volna elzavarni, aszondom… De sajnos erről nem volt / nincs szó – már megint nem, miként arról sem, hogy Villám, Balázs, Laczkó Buksi, hol vagytok….
      Nomeg 2-3 évvel korábban jártunk a bajnoki cím idején, ezt se hagyjuk ki a számításból, és sajnos még a mi szentjeink sem fiatalodnak…

    2. Attól még ráférhet a frissítés (akár a posztjukon is) a keretre… Már csak az életkorukra tekintettel is, nem feltétlenül azért, mert teljességgel használhatatlanok lennének.

     1. Életkor alapján vissza hozhatjuk a védelembe Bobált is. Még ha Kamber 36 évesen is gyorsabb.

      1. Direkt nem írtam Bobált ;)
       De akár az is benne lehet a pakliban, hogy A helyett hozzuk B-t, aki ugyanaz, csak pepitában, az eredő meg ugyanz…
       Igazolás és erősítés nem ugyanaz, reméljük, az utóbbiból kapunk ízelítőt.

      2. Akkor nem Bobált, hanem mást, fiatalabbat és lehetőleg jobbat kell igazolni. Remélem, a klubvezetés, nem egy ma 36 éves játékosra akarja jövőre is építeni a védelmet, mert akkor nem egy futballcsapat, hanem trolibusz vezetésére alkalmasak.

       Nem gondolnám, hogy a múltbeli érdemek mindent “visznek”, vagy hogy ne lehetne különbséget tenni azok, és a jövőbeni sikeresség feltételei között. A kiöregedő játékosoknak tisztességgel meg kell köszönni a szolgálataikat, és vagy elköszönni tőlük, vagy – ha van a klubnál feladat amire alkalmasak – akkor arra foglalkoztatni.

       Tökéletesen igaza van Sanninonak, hogy a futballban az eredmény számít. Persze lehet emlékezni szép dolgokra, de ostobaság könnybe lábadt orral belesüppedni,
       meg “szerethető csapat”-ról okoskodni, ha (de inkább: mert) nincsenek eredmények.

       1. Előbb-utóbb fog kelleni valaki. De Kamber még mindig hozza azt ami elég ebbe az Nb1-be. Hogy meddig az kérdés.

   2. Értjük az élcet, akkor javasold, hogy Kamberrel és Lovriccsal 2030-ig hosszabbítsanak szerződést, mert röhej, hogy ilyen korú játékosoknak már csak két évig él a szerződésük. 😀

   3. Lanzafameval semmi gond, nem is írtam, hogy ő gond. Azt írtam, az a gond, hogy nem a helyén van játszatva, hanem be van tolva éknek .
    Tujvelt nem említettem, nyilván nem véletlenül, az ő jelenléte kifejezetten életmentő – nem mellesleg a kapus karrier jellemzően (sok esetben jóval) tovább tart, mint egy mezőnyjátékosé. Egy 30++-os kapus nem ritka madár. Itt sem, máshol sem.
    Értem én, hogy egy hozzászólást a kifigurázás eszközével is lehet annulálni, de ne adjunk már a “szerző” szájába olyasmiket, amik onnan nem jöttek ki ;)

   4. Es a Bozsikot is el kene bontani. Tujvel meg legyen hokikapus. Biztosan ki fogunk esni.

  2. Hát van benne igazság. Bár mindet szeretem, tény, hogy az idősebb játékosok aránya kissé magas a csapatban. Azért ez némiképp ütközik az olyan véleményekkel, hogy bombaerős a keretünk. Ha bundesliga-permiership-seireA-LaLiga-Holland1 meccsszámokra vetítjük, tényleg bombaerős, na de… (Amúgy hiányoltam, hogy Várdán nem volt együtt a pályán Lanza, Hatira, Vadócz, Ngog, mert talán most az egyszer lehetőség lett volna rá és statisztikailag milyen jól nézett volna már ki, hogy tulajdonképpen van vagy 300 (400, több?) top bajnokság-beli meccs/tapasztalat a pályán a csapatunkban? Mondjuk vszeg pont úgy zakóztunk volna, ez a durva. :))
   Ja, azt hozzáteszem, Lovresz az egyik legjobbunk volt egész ősszel!

 21. Tud valaki valamit, ugye lesz meccs szerdán? Gondolom ez a pár centi hó nem lehet akadály…

 22. Pár napja visszanéztem a Lanza-Martinez vitáról készült videót, olyan sztárparádé van benne, mint állat. :) Ott az utolsó hajszálát éppen kitépő későbbi szövetségi kapitány, aztán persze Dibusz, Akassou és Uzoma pécsi szerkóban, ráadásul ez utóbbi hozza össze a tizit, ilyen részletekre nem is emlékeztem… :)

  1. Akkor attól tartottam, egy ilyen heplizés után Martinez annyira bizonyítani akar, hogy kihagyja. Ezzel szemben – ami baromira tetszett – bármiféle bizonytalanság és szemrebbenés nélkül beverte. Akkor azt mondtam: itt kezdődik a magabiztosság.
   Mindenesrtre nagyot futott nálunk a srác, az Újpest elleni három gólját sem feledem..

   1. Nekem is az a kedvencem, hogy Lanza még megvárja a kijáróban, hátha elbassza és mutogathat még neki valamit, de végül szomorúan elsétált. :D

     1. Kár, hogy anno akkor elment tőlünk a martinez. Csak akkor hívta a Győr, ami akkor nagyon jól fizetett..
      Nekem az 1ik kedvenc játékosom volt az utóbbi 10 évben. ☝️☝️

    1. Tőlünk közvetlenúl a Győrbe. Az MTK az utolsó csapata volt, és közbrn még játszott a Haliban is.

     1. Ezt gondolom nem nekem szántad, pont ugyanezt válaszoltam Zagreus kollégának. :) Egyébként lett azóta új klubja, Talleres RE, argentin valahanyadosztály.

      1. Akkor miert maradt meg bennem a Haladas? Akkoriban valaki pedig biztosan ment oda tolunk nem? ;)

   2. Nagyon jó játékos volt, szerintem Lanza kaliber. Nem értem mtkban miért nem játszatták. Ha becserélték nagyot húzott ott is.

    1. Messze nem Lanza kaliber, volt pár jó meccse az NB1-ben, kb annyi mint Lanzának idénye (és azért is nem játszatták több helyen).

  2. Mindig rohogok, akarhanyszor latom. 😂😂 Lanzanak milyen haja volt mar.. .es kurva kevesen voltunk ( en sem voltam kinn, amig elek banni fogom 😜😀)

   1. Szerintem leginkább a haja miatt utáltam meg már rögtön az első pillanatban. :D Azóta szerencsére kicsit megenyhültem. :)

  1. ha csokinyuszi akkor az a husveti nyul lesz, ne keverd a kettöt :)

   amugy meg miröl beszelsz?

   1. Én is reménykedem valami komoly igazolásban a télen, de az észérvek azt mondják, hogy a nyári igazolásokkal beáraztak minket (még szerencsénk, hogy Lanzát valahogy bevállalták a tulajok, mert azt talán ők is megérezték, hogy nélküle még a kiesés szele is megcsapott minket).

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.