Mastodon

Menekülés az ötvédőbe

Honvéd – Mezőkövesd 2-1

_történelmi párhuzam

A meccs előtt a Honvéd egyik beharangozójában Laczkó Zsolt utolsó honvédos meccsét emelték ki azzal a szöveggel, hogy hat év után tér vissza a Bozsik stadionba. (Közben a honvedfc.hu megint nem elérhető. hétfő, 9:24)

Én inkább egy másik jelenetet választanék Laczkó 2017-es őszéből, mégpedig a Balmazújváros-Honvéd 0-3-at. A félidióta EvdM talán beteg volt, a lényeg, hogy nem utazott el a csapattal. A helyettese formailag Mark de Vries pályaedző lett volna, azonban a pletykák szerint a meccs előtti éjszaka összeült pár idősebb játékos (Kamber, Lovric, Lanzafame, stb), és kicsit átalakították a taktikát.

Addig EvdM a 4-4-2-t erőltette úgy, hogy például Bobál Dávidot balhátvédben égette, cserébe legalább a játék nagyon nem ment, pláne Rossi bajnoki tavaszához képest. Az állítólagos játékosgyűlés végül úgy döntött, hogy visszatérnek a jól ismert 5-3-2-höz. És az eredmény? Szétfociztuk a Balmazújváros, Gazdag meglőtte az első gólját, Eppel és Lanzafame mikrobalhéja egy tizenegyes körül, majd kibékülésük még ott helyben.

Laczkó a 78. percben állt be Gazdag helyére.

_amikor nagyon éget a helyzet,

akkor edzőtől és idénytől függetlenül visszaváltunk 5-3-2-re – ahogy tettük azt tegnap a Mezőkövesd ellen is.

Dúzs
Pauljevic, Pekár, Szabó Alex, Szabó Tibor, Bévárdi
Sigér, Keresztes, Lőrinczy
Medgyes, Simon Benedek

Tavaly, amikor nagyon elfogyott Pinezits körül a levegő, akkor egy utolsó elkeseredett próbálkozásként ő is megpróbálkozott az 5-3-2-vel, vagy pontosabban 5-4-1-gyel minden különösebb eredmény nélkül. Két meccs és repült.

Az ötvédő a mindenkori Honvéd-edzők reménybeli csodafegyvere, és egyben utolsó menekülési lehetősége. Aztán vagy bejön, vagy nem. Visszaváltott rá mindenki, akinek nagyon szorult a hurok, talán csak Horváth Feri nem.

Laczkónak kettő, Fórizsnak három-hat meccs kellett hozzá. Ilyen korán még senki nem bukta be a saját elképzelését Kispesten. Persze, lehet azzal védekezni, hogy kidőlt Holman, hogy lesérült Krajcsovics, hogy eladták Kerezsit, azonban már a meccs előtt megjött a pletyka, hogy ez bizony ötvédős lesz, és akkor még nem lehetett tudni, hogy Holman beteg. Benczenleitner például egészséges volt, mégis kikerült a kezdőből (érthető okokból), és rendben, Ene beteg, azonban Pekár pont megoldott volna, de nem, kellett még az először kezdő Szabó Tibi is, és az inkább három belsővédő.

Csertői 4-3-3-at játszatott, Fórizs állítólag 4-4-2-t akar, erre tegnap volt egy 5-3-2. Három totálisan eltérő filozófia. A lényeg, hogy vannak terveink.

_a szokásos unalom a tűző napon

A rettentő szurkolóbarát délután ötös kezdésnek köszönhetően kényelmesen lehetett aszalódni szembe tűző nappal és negyven fokban a Bozsik korzóján. Hőségriadó ide vagy oda, a meccset ötkor kellett megrendezni, mert mittudomén, mondjuk állambácsinak nincs arra kerete, hogy ne tereljenek ki minket birkamód a napra. Voltak pillanatok, amikor egy kellemesen hűvös kórházi műtőbe képzeltük magunkat, még annak ellenére is, hogy bedöglött a légkondi. Ezt hívják relativitásnak: a kinti hőséghez képest a benti elviselhetőbb. Az se jó, de elviselhetőbb.

És akkor maradjunk is ennél a szónál: a Honvéd idei meccsei, ha nyerünk, akkor elviselhetőbbek, mint amikor nem. Gyakorlatilag ugyanaz a szar, annyi különbséggel, hogy más pontot adnak érte a végén.

Például a Soroksár hat meccsből egyszer tudott győzni, egyszer döntetlenezni, tehát a pontjai háromnegyed részét ellenünk szerezte, és abba nekünk semmiféle beleszólásunk sem volt.

A Mezőkövesd ellen egyelőre nem tudom, hogy uraltuk a meccset vagy sem, ehhez nagy segítség lenne Laczkó nyilatkozata, azonban a honvedfc.hu még mindig elérhetetlen (hétfő, 10:03), ezért kénytelen vagyok a saját szememmel látottakra hagyatkozni: nem. Az hogy nem izgultam a 85. perc utánig, tehát a bekapott gól utáni percekig, az annak a közönynek köszönhető, amit az elmúlt években szorgos munkával összehordtak bennem, viszont ez a nem izgulás egyáltalán nem jelenti azt, hogy uraltuk volna a meccset, és ezért nincs mit izgulnom. A soroksári gyufát lakonikus nyugalommal beszélgettem végig a sörfőzésről és a belvárosi szórakozóhelyek pultosairól, mint témaválasztás.

A 85. percben aztán kaptunk egy gól, és onnantól bizony izgulni kellett. Izgulni, mert őszintén nem voltam kíváncsi arra, hogy egy újabb pontvesztésre, netalán vereségre hogyan reagál a közönség és a közösség. Dolgok, amiket sosem szeretnénk megtudni.

Ekkor már valahogy így néztünk ki a pályán:

Dúzs
Pauljeic, Pekár, Szabó Alex, Szabó Tibor, Benczenleitner
Sigér, Kocsis Gergely, Kulbachuk
Kundrák, Ihrig-Farkas

Épp Kulbachuk és Benczenleitner beállításával húztuk volna az időt, és cseréltük volna ki a teljes baloldalunkat, bár nem mintha akkora nyomás nehezedett volna rájuk. Már ott álltak a cserék a partvonalnál, amikor kaptuk a gólt. A középkezdés alatt jöttek be.

Én meg kezdhettem izgulni, és igen, néha hangosan káromkodva odaszólni egyik-másik játékosunknak. Nézzétek meg a videót, kedélyesen sétáltak, konkrétan többen is fogalmatlanul ténferegtek légüres térben a hátra lévő idő nagy részében. Aztán meccs utolsó jelenete egy szabadrúgás és egy fejes, ami éppen csak elkerülte a kapunkat.

_a valóság egyoldalú torzítása

Érdekesség, hogy az elmúlt hetekkel ellentétben, a közvetítésnek ezúttal nem lett vége a lefújást követő gyors elköszönéssel, hanem még négy percig mutatták az ünneplést és a szurkolókat. Soroksáron vágás, Kozármislenyben vágás, Ajka ellen vágás, Budafok ellen vágás, mintha semmi se történt volna. Közvetíteni csak az ünneplést lehet. Mibe, hogy tele lesz szurkolós, ünneplős és öltözői fogadkozós képekkel a szokásos meccsgaléria?

Nem kellett csalódnom. Vessétek össze mondjuk a soroksári galériával. (A honvedfc.hu még mindig elérhetetlen. 10:21)


_legfiatalabb akadémiai gólszerzők a Honvéd aktuális nagycsapatában

  1. 6684 || Simon Benedek 2024.09.01. vs Mezőkövesd @ NB II
  2. 6856 || Czár Richárd 2011.05.22. vs Siófok
  3. 6968 || Kerezsi Zalán 2022.08.14. vs Paks
  4. 6976 || Holender Filip 2013.09.01. vs Kaposvár
  5. 7011 || Vécsei Bálint 2012.09.22. vs Kaposvár

Simon Benedeknek 392 napot kellett várnia az első góljára, amivel amúgy kilencedik a vonatkozó, tehát a várakozók listáján. A listán, ahol Pekárnak egy jó ideig nem nagyon lesz ellenfele: nagyjából egy éve, tavaly szeptember 3-án a becserélését követő második percben, a debütáló labdaérintéséből fejelt győztes gólt az ETO-nak. A másik véglet Bobál Gergely és a 4172 nap(!).

Bár támadóként jött föl és több meccset is játszott, végül nem lett gólja Vólentnek, Kozma Ricsinek, Májernek, Cipfnek, László Dávidnak – és a jelenlegi keretből nincs még gólja Kundráknak. Ha Kundrák valamikor véletlenül betalálna a következő három és fél évben(!), akkor sem veszélyeztetné Bobál rekordját a legöregebb első gólos megtisztelő címnél.

Ja, amúgy Czár óta, vagyis az elmúlt 13 évben összesen 26 akadémistánk lőtt bajnoki gól a Honvéd első csapatában, és ebből heten a másodosztályban.


_osztályozókönyv

A kérdőívet 10:41-kor generáltam, a honvedfc.hu még mindig elérhetetlen.

frissítés // 12:53, még mindig elérhetetlen. Vagyis legalább három órája, ha nem több.

frissítés // 13:50-re sikerült visszaállítani a honlap egy tegnap délelőtti verzióját. A legfrissebb anyag jelenleg Laczkó meccs előtti nyilatkozata. Ilyenkor béna extrán, hogy az archive.org évek óta nem kezeli a honvedfc.hu-t, és gyakorlatilag bármikor eltűnhet a Honvéd közelmúltjának írott története. De hadd ne én tartsak kiselőadást a számítógépes világháló működéséről. Mégis, mire tartjuk akkor Sándort?


címlapkép: Laczkó ötöt mutat. fotó: fb/honvedfc

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||