Mastodon

MTK @ Felcsút (próbálom értelmezni)

bunko

Legalább nem a helyiekkel, hanem egy számunkra is értelmezhető ellenféllel szemben avatjuk fel idegenben azt a valamit, ami amúgy akár lehetne fontos, szép, hasznos meg minden, de nekünk csak egy förmedvény, egy gnóm, egy arcátlanság marad mindig is. És azt is hallani, már hullik a vakolat, a díszburkolat, hogy silány a minőség, a legszebb öröm meg a káröröm, csak éppen nem.

Ma viszont az MTK-val játszunk ott, akik egyébként nálunk játszanak a Bozsikban, csak ellenünk nem akartak, ami valahol érthető. Mondjuk egy Milánóval szemben, Magyarországon nincs hagyománya annak, hogy ha két csapat egy stadiont használ, akkor pontosan mi történjék a páros meccsükön, függően a papíron rendező kilététől. Részemről én biztosan nem cammogtam volna át a saját vendégünkbe, minek tenném? Sosem jártam még ott. De azt is nehéz lenne megoldani, hogy mi a helyünkön, az MTK és vendégei szintén a szűkös tribün környékén, szóval a legkisebb fájdalom, és korrektség (szerintem) velünk szemben is, ha nem a Bozsikban játszunk.

Akkor viszont hol? REAC, Vasas, Csepel nem biztos, hogy rendelkezik NB I-re is hitelesített pályával, az Újpest ma szintén otthon játszik, az Üllői viszont üres, ellenben az furán venné ki magát, ha az első tétmeccse egy MTK-Honvéd lenne. Jó, de akkor mi van a közelben? Székesfehérvár adná magát, kényelmes tempóban egy óra, viszont a Dunaújváros világítása nem készült el, így ott ők játszanak – velünk egyszerre. Felcsút a következő közeli, ahol pénteken van egy meccs (Felcsút-Paks 1-1), szóval szombatra akár jó is lehet, ha nem esik az eső, mert arra még nincsenek felkészülve túlzottan.

aaaaaaaaaaaaaa

Fura hely, akár még mondhatnók gyűlöletes is a maga nemében, de még mindig a legjobb döntés. 45 kilométer a Clarktól, valamivel több, mint fél óra alatt könnyedén leautókázható, ami pedig nem jelentősen nagyobb szopás, mint mondjuk Nagytétényből áttömegközlekedni a Bozsikhoz. A következő gondolom Győr lett volna távolságban (amúgy ők is otthon játszanak, holnap), szabad, hétvégén nem használt pályára nézve pedig Kecskemét. Akkor inkább legyen Felcsút.

Legalább, ahogy már mondtam, az MTK egy értelmezhető vendéglátó. Mert olyan van, hogy MTK, olyan meg nincs, hogy Felcsút, ha nem település. Érted, Brüll Alfréd, Orth György, Molnár, Braun, Schaffer, és akkor még csak az első 25 évnél tartok, de még mindig csak 100 évvel ezelőtt. Több válogatottjuk volt akkoriban, mint Felcsúton a lakos.

Aztán az MTK és Jimmy Hogan mester közös munkában (versus Ferencváros) megújítja a világfutballt, amit akkor még senki sem tudott, ellenben az iskola második generációjához tartozó Sebes Gusztáv a világháború utáni válogatottjával megmutatta, hogy mégis. Ők voltak Puskásék. (Eközben Felcsúton az illiberális állam gondolata merül fel, de nem akarok, és nem is fogok erre a sínre lépni.)

Szóval az MTK egy valami, mert olyan van. Ha jól tudom (jól tudom), szurkolóink körében nem éppen a legkedveltebb csapat, miközben ott tartunk, egy szaftosat még lehet rájuk (velük) zsidózni, de ha azt lekapjuk, semmivel sem szánalmasabbak, kevesebbek, többek, bármik hozzánk képest. Kemény, de az olyan sokáig lenézett csapatot behoztuk önerőből.

Nézőnk ugyanúgy nincs, akadémiára és igazolásokra építünk, volt/van/nincs, vagy a fene tudja a tulajhoz való viszonyunkat, miközben a politikumnak nyújtjuk a markunkat, enni szeretnénk mi is az ingyentortából. (Miközben nincs ingyenebéd, de ez is egy másik téma.)

Részemről szeretem az MTK elleni meccseket, kedvelem az MTK-s ismerőseimet is, meg úgy általában az egész hangulatát, amire néha még kicsit irigy is vagyok. De mindezt megtehetem, mert annyira erős a Honvédhoz való kötődésem, hogy nagyon, de nagyon komoly emberi butaság lenne mindebből bármire következtetni. Tudjátok, a feleség is mindig a leggyönyörűbb női hölgy.

A meccsről viszont alig fogok bármit mondani. Egyrészt mert alig öt óra múlva úgyis minden kiderül, másrészt mert VW mester mellett nem egyszerű.

  • A védelmet, függetlenül a kiállítástól, össze-vissza pörgeti, három meccsen már 8 játékost szerepeltetett mindenféle posztokon (Alcibiade, Baráth, King, Ignja, Kristi, Navarro, Fejes, Sundas).
  • Nem tudni, hogy egy, kettő, vagy három csatárral játszunk. Gyula és Traoré, vagy csak Gyula, vagy együtt, de akkor Gyula a szélen, és Holender is feljebb?
  • Godoy hol van, hol nincs, Hidi nincs, vagy néhány percekre, Nagy Geri se fix, szóval a belső, védekezőbb feladatú középpálya teljesen random. Miközben oda (oda?) jött Portilla, aki támadóbb felfogásúnak látszik, ellenben Csornán semmi különöset nem mutatott. Mondjuk ott más se nagyon.
  • Mancini megint ott fog ülni a padon, elvéve egy helyet valaki elől, akinek akár esélye is lehet, hogy beálljon. Jellemző, hogy a Nyíregy ellen lekapott Vécsei helyére is inkább Hidi ment be.

Vagyis ez van, nekem meg fingom sincs, mit várjak a mestertől. Valahogy majd lesz.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||