Mastodon

Minden a legnagyobb rendben, okéj?

ferenc-józsef-tisza-istván-pmHa vannak híres, elsőre nem utolsó mondatnak tűnő dolgok, akkor a címben szereplő idézet valami olyasmit tartogathat, mint Ferencz József és a mindent megfontoltam, mindent meggondoltam. A következmény pedig nem más, mint a teljes korábbi (hagyományos) világrend totális felbomlása, és a hosszú huszadik század, valamint a ma problémái.

Célunk a nemzetközi kupaszereplés

Persze. Értelmes célok nélkül felesleges egyáltalán belekezdeni, futballt csinálni. Győzelem, nézők, siker, ünnep, öröm, elismerés, lóvé: ilyesmik kell mozgassák az amatőröket és a profikat, ha labdát ragadnak, sportszárat húznak és kifutnak valamiféle pályára. (Vonatkozó szakirodalom: a KFT nevű cégforma slágere.)

Van azonban a futballnak egy kelléke, amivel magunkon kívül mindenképp érdemes számolni: az ellenfél, vagy netán az ellenfelek, ha bajnoki rendszerű sorozatba neveztünk véletlenül. Ha úgy adódik, hogy ezeknek az ellenfeleknek a jelentős többsége többet tesz a sikerért, akkor a Futball Nagy Törvénykönyve szerint több pontot is fog gyűjteni, vagyis előttünk lesz a tabellán, ahol ezeket a pontokat összegzik.

Többet lehet úgy is tenni, hogy több pénzt költünk, de ez még csak egy szükséges, és nem elégséges feltétele a jobbságnak. Azt a több pénzt jól is kell elkölteni. Egy ideig működik, működhet, hogy mi valamivel kevesebbet, de jobban (mi az elégségest teljesítjük, és nem a szükségest!) költünk, azonban egy idő után akkora lesz a szakadék, hogy szükségszerűen nem. Ilyen az, amikor elhalad melletted a világ.

Aztán lehet úgy is előnyt szerezni másokhoz képest, hogy lefekszünk valakinek, netán egy egész érdekcsoportnak. A vicc, hogy úgy tűnik, mi is szeretnénk, a tulajdonosi kommunikáció rendre harsogja a sportkormányzat erőfeszítéseit, sikereit, miközben meg kíván maradni piaci alapon szervezett sportvállalkozásnak. (Ahol az összes bevételek jelentős része már így is állami normatíva, ha lehet így nevezni.) A nem lefekvés karakánság, és a valós fenntarthatóság irányába tett lépés, csak támogatni lehet. A hosszútávnak felül kell írnia a rövidtávot, amennyiben a klub, mint entitás fennmaradása az egyetlen legitim cél. 

Ellenben ha már felmerült a hosszútáv és a fenntarthatóság, akkor a siker egyik záloga a stabilitás is. A Futball és történet c. hiánypótló blog elemzéséből kiderül, vagyis inkább sejthető, mert a szerző – a terjedelem hiányában – nem bizonyítja be tételét: az együtt játszó keretek eredményesebbek lehetnek a folyamatosan változóknál. Ilyen esetekben a játékosok együtt készülnek, ismerik egymást, sőt, esetleg még a (bár ez egyáltalán nem elvárás, követelmény) a civil életben is barátok, így húzva fel egymást. Egy példa ugyan nem példa, de azért tessék megnézni az MTK-t, a Videotont, a Debrecent, netán a Paksot. Lehet azzal jönni, hogy náluk szakmányban dől az állami forint, de egy, nem mindenkinél, kettő, nem csak ezen múlik. Az MTK és a Paks egy-egy évek óta együtt játszó társaság, meg is van az eredménye. Azt pedig ne mondja senki, hogy darabra lebontva jobb futballistákról beszélünk, mint a sajátjaink, mert az egyszerűen és statisztikailag is képtelenség lenne.

Mondjuk ki bátran, hogy idén – és úgy általában – a nemzetközi kupa a mázlin múlik, múlt, mert mi alig tettünk érte bármit is az elmúlt években. Maradjunk inkább bent, ha reális elvárásokat kellene megfogalmaznom. (Továbbá maradjunk fenntarthatóak, függetlenek, mert a politikum változhat.)

Józsikám, az is cél, hogy beépítsd az akadémistákat

… de közben nehogy padoztasd ám azt a tizennyolcvanötvenhét külföldit, akit idehoztunk neked (neked?) fél éves kölcsöntől öt és fél éves szerződésig mindenféle futamidőre! (Kiegészítő irodalom: Menekültek, bevándorlók, mozlimok – George F. Hemingway, mno.hu, amiből nagyjából megérthetjük az Öreg gondolkodását a munkavállaló és a nemzetiség viszonyáról.) (Kiegészítő megjegyzés: nem áll olyan távol a véleményünk egymástól.)

Építs csapatot, de azt nem ígérhetem, hogy áprilisban nem dobunk ki néhányat belőlük, hozunk ide helyére (de gondosan más posztra!) egy szerződés nélküli sérültet, aki évek óta nem játszott meccset.

Építs csapatot, de ne számolj hosszan senkivel, mert sokan csak fél évre jöttek kölcsönbe. Nyugi, nyáron majd érkezik helyettük más – szintén kölcsönbe.

Építs csapatot, de tényleg, nyugodtan, vannak itt olyanok is, akikkel hosszú évekre írtunk alá. Ja, hogy ők még az enbéhármasból is kilógnak lefelé? Mi nem igazolunk csak minőségi játékosokat. – idézném a tulajdonost. Néha tévedünk. Néha. Persze.

néha hsz Hosszabb időközönként. ~ elutazik; nagy ~: nagyon ritkán. | ~…, ~…: egyszer …, másszor … ~ van, ~ nincs. [? fgr+ha] ~i mn hiv. v. vál Már nem élő. ~ Vas Pál.
Magyar Értelmező Kéziszótár M-Zs, Akadémiai kiadó, Budapest, 1985

Mindegy, ne értetlenkedj hanta, mert még megárt.

Bucó, Szetti, Tacsi - Tiszai hajósok (via kepregenydb)
Bucó, Szetti, Tacsi – Tiszai hajósok (via kepregenydb)

De tényleg, én vagyok a nagy mamlasz kutya, K.O., aki hiába erőlteti az agyát, semmire sem jut vele. Pedig esküszöm, nem vagyok hülye gyerek. A Bolzano-Weierstass-tételnél például pont hiányoztam az iskolából, de egyedül és magamtól megértettem a lényegét. És, hogy ne csak tizenöt éves sikereimet hangoztassam, pont tegnap volt, hogy első blikkre felfogtam a Moszkva tér új forgalmi rendjét, miközben szegény sárgamellényesek össze-vissza magyaráznak ugyanott a cekkerükkel kétségbeesett nyugdíjasoknak.

Engem itt kérem hülyítenek, ami még hagyján lenne, mert az tényleg legyen az én bajom, hogy képes vagyok rágódni az ilyesmiken, de mi a f*szt tegyek, ha kispestes vagyok? (Amúgy hülyítenek itt mindenkit, a különbség csak annyi, hogy ezen az oldalon legalább hajlandóak vagyunk kibeszélni, átrágni magunkat a szűkös információmennyiségen, kontextusba helyezni a dolgokat és úgy mondani ítéletet.)

Akadémiai csapat, néhány minőségi légióssal megerősítve. Hány éve halljuk ugyanezt a mondatot? És mekkora hazugság, te jó ég, mekkora.

adegy Ha egy játékosban valaki (manager, klub, mindegy) pénzt szagol, akkor simán jöhet, még úgy is, hogy nem erősítés számunkra, azonban majd bevételt termelhet. Ehhez persze játszania kell, de sebaj, legfeljebb bukik az alaptételünk. (Nem, nincs itt semmi ellentmondás, hogy pénzt látnak benne, nem erősítés és mégis játszania kell. Mondok neveket: Odia, Diekité, Diaby, etc)

adkettő Ha lenne is akadémiai csapat, a néhány minőségi légióssal való megerősítés bizony pénzbe kerülne, amire viszont nem akaródzik áldozni. Legfeljebb 3000 euróért valami elementáris mázlival lehet csak kifogni minőségi igazolást, és ha ki is fogjuk, megtartani lehetetlen, mert azonnal ráígérnek. 3000 euró még a kelet-közép-európai futballban is nevetséges összeg, ennyiből nem lehet élvonalbeli futballt csinálni.

adhárom Felőlem lehet bérsapka, de inkább legyen bértömegsapka, vagyis mondjuk azt, van ennyi és ennyi tízezer (százezer) euró a havi bérekre, ezt kell felosztani a leghatékonyabban, és nem a legtöbb felé. A frissen végzett akadémista kapjon keveset, majd egyre többet, ahogy épül be a csapatba (életpályamodell?), a minőségi légiós legyen minőségi, de akkor az látszék is rajta, adjon célt a játékosainknak, bakker, nem kell máshova igazolnod ahhoz, hogy pénzt kereshess.

adnégy A resztlit vágjuk ki a picsába. Pénzbe kerülnek, sőt, ki merem mondani, ártanak a jelenlétükkel. A saját nevelésű fiataloktól veszik el a helyet és a kedvet.

adöt Miért kellenek elérhetetlen célok? Most komolyan. Szegény Jocónak játszatnia kéne a fiatalokat, mert látjuk, (például) Proszi valami piramidális, miatta tényleg érdemes még az edzőmeccseken is ott fagyoskodni a vonal mellett. De ott van a rettenetes formában lévő Holender, akit újra fel kéne építeni, vagy Vécsei, akire lassan rá lehet építeni a csapatot, és még sorolhatnánk. Játszaniuk kéne, kockáztatni velük. Pont úgy, ahogy a lemma mondja: akadémisták, minőségi légiósokkal. Figyelem, a toldalékolást tessék vizsgálni: -val/-vel, tehát nem helyett.

Innen szeretnénk segíteni, mert az Öreg többször is nyilatkozta, nem ért a labdarúgáshoz: egy csapat legfeljebb tizenegy játékosból állhat. (forrás: Laws of the Game 2014-15, FIFA (fellelhető: MLSZ dokumentumtár), 17.p.) Vagyis jelentősen többet, mint a kezdő és a minőségi versenyhelyzetet teremtő többiek nem érdemes igazolni, mert arra ott van az akadémia.

Mikor is végzett az első akadémiai évfolyam? 2011? Négy éve lassan? Vólent Roliék generációja már 22 éves. Valahol luxusnak érzem azt az évente kikerülő húsz játékost, és a rájuk fordított milliókat, ha esélyt sem kapnak. (Ha hinnék mindenféle konteókban, akkor nem a luxus szót használnám, hanem mondjuk kreatív könyvelésről írnék, és mindenféle pénzek lenyúlásának lehetőségéről, ahol az akadémia csak egy eszköz hozzáférni egyes forrásokhoz.)

Csókolom, egy ideje már ott kéne tartanunk, amivel évek óta szúrják ki a szemünket, hogy akár már jövőre is: akadémiai csapat, néhány minőségi légióssal megerősítve. 

Kettőkor edzőmeccs, én meg már kora reggel felb*sztam az agyam. Ha neked is alacsony a vérnyomásod, és tennél ellene, fusd át az idei tél játékoskeringős posztját. Olyan lesz, mintha túlfőzött kávéval turbósított energiaitalt tolnának tűzoltófecskendővel a pupillád alá. Ha kétszáz alatt vagy a lista végére, akkor köszöntöm önt mister Churchill, örülök, hogy az olvasóink között tudhatjuk.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||