Mastodon

Fúúúú, azért elég jó, hogy 2002-ben nem kaptunk új stadiont

Emlékeztek azokra az időkre amikor a sportkormányzat még csak simán Orbán-kormány volt, és a sportminiszterét – miután lediplomázott – Deutsch Tamásnak hívták? 2001 környékén egyszer már nekifeküdtek a magyar futball megmentésének, akkor lett Professzionalista Nemzeti Bajnokságunk, majd rögtön újra NB I-ünk, meg mindenkinek beígértek stadiont, ligahitelt, satöbbit. Aztán lett belőle Megyeri út, félkész Dunaújváros, Sopron, Zalaegerszeg, éveken át egy raktárban porosodó beléptetőkapuk, és más semmi. Ja, de. A ligahitel törlesztésébe belerokkanó klubok sora.

Nyolc év szünetet követően, 2010 után újra nekiestek a témának, és most arra vállalkozunk, hogy legalább a stadionok szintjén összevessük mi minden változott azóta. Nyugi, szpojlerezek, de már most mondom, kiábrándító lesz.

Stadionfelújítási program 2001-2003 között - terv
kat. stadion költség leírás
A Debrecen
Győr
Üllői út
Székesfehérvár
1,856 milliárd 25.000 ülőhely
a lelátó fele fedett
500 fős VIP páholy
BL-re alkalmas stadion
B Dunaújváros
Fáy utca
Kaposvár
Megyeri út
Pécs
Siófok
Szeged
Zalaegerszeg
1,08 milliárd legalább 10.000 ülőhely
a lelátók fedetlenek
C Békéscsaba
Hungária körút
Kecskemét
Miskolc
Nyíregyháza
Pápa
Sopron
Szolnok
Szombathely
Tatabánya
535 millió
egy része helyi forrásból
5-7500 ülőhely
a lelátók fedetlenek
D BKV Előre
Bozsik stadion
BVSC
Csepel
Csongrád
Dorog
Fót
Hévíz
Kunszentmárton
Marcali
Nagykanizsa
REAC
Százhalombatta
66 millió(!!!) 3-5000 férőhely
fedetlen
esetenként mobillelátóval

// a táblázat forrása: index.hu

Zseniális elmeditálni azon, hogy tizenöt évvel ezelőtt hogyan gondolkodott a kormányzat, és mi minden változott meg azóta.

Debrecen (15 milliárd – tereprendezéssel) és az Üllői út (14 milliárd) megújult, és maradtak a legfelsőbb kategóriában. Győrött Tarsoly épített stadiont részben állami hitelből, részben másból, de utóbbit majd kinyomozzák, hogy pontosan honnan származott. Fehérvárott (11-15 milliárd – tereprendezéssel) most kezdték el az építkezést, viszont méretben egy kategóriaszinttel alacsonyabbat, feltételekben azonban jobbat kapnak. Szombathelyen is szintet léptek (13 milliárd), épp a napokban indult a stadion bontása, és az új építése. A legviccesebb, hogy a közben elkészült felcsúti stadion mai árából (3,8 milliárd) tizenöt évvel ezelőtt két toplétesítményt húztunk volna fel, hogy azokban esetleg némi bővítés után Eb-meccsek legyenek. Félelmetes, hogy mennyit romlott azóta a forint.

Egyedül az Újpest Megyeri úti stadionját fejezték be akkoriban, a tervezett 900 millió forint körüli összeg helyett 1,4 milliárdból. A kategóriájával ellentétben végül teljesen fedett lett, bár az első sorokban annyira nem, ott áznának a jónépek, ha volnának. Tavaly aztán költöttek rá még 200 milliót, hogy a világítás elég legyen a HD-minőséghez, és az idén nekiesnek néhány lelátó rendbetételének, valamint felújítják a Megyeri út felé eső irodaház-szerű valamit, amiben az átadása óta nem volt bérlő, mindvégig üresen állt.

Időközben már nem pályázunk Európa-bajnokság rendezésére (helyette az új hóbort az olimpia), amihez ezek a stadionok szolgáltatták volna az alapot, így a félig fedett és a fedetlen elvárás hirtelen teljesen fedetté változott, mert mégiscsak mi fogjuk használni, nem holmi jöttment turisták.

Stadionok és városok 2016-ban
stadion akkor ma megjegyzés
Ülllői út (FTC) A NB I. NB I. 2015-ben átadják a felújított stadiont
Székesfehérvár A NB I. NB I. 2015-ben elkezdték az átépítését
Debrecen A NB I. NB I. 2015-ben átadják a felújított stadiont
Győr A NB I. NB III. magántőkéből épült stadion
Megyeri út (UTE) B NB I. NB I. az akkori program egyetlen elkészült darabja
Dunaújváros B NB I. NB II. félkész állapotban hagyták, manapság tervezik befejezni
Zalaegerszeg B NB I. NB II. félkész állapotban hagyták, manapság tervezik befejezni
Vasas B NB I. NB I.
Kaposvár B NB I/B. megye1 félkész állapotban hagyták
Pécs B NB I/B.. megye1 2015-ben kizárják az NB I-ből, a kizárást követően nem erőltetik a felújítását
Siófok B NB I/B. NB II. tervben van a két szemközti lelátó átépítése
Szeged* B - NB II. új stadion épül 2017-re
Kecskemét C NB I/B. megye1 2015-ben kizárják az NB I-ből, volt terv a felújításra, de a kizárást követően levették a napirendről
Nyíregyháza C NB I/B NB III. 2015-ben kizárják az NB I-ből, tervben van az egy lelátójában felújított stadion átépítése
Békéscsaba C NB I/B. NB I. ígéret van a két hosszanti oldal felújítására, befedésére 2017-re
Miskolc (DVTK) C NB II. NB I. tervben van az átépítése
MTK C NB I. NB I. 2015-ben elkezdték az átépítését
Sopron** C NB I. megszűnt félkész állapotban hagyták, manapság tervezik befejezni
Szombathely C NB I/B. NB I. 2015-ben elkezdték az átépítését
Szolnok C NB I/B. NB II.
Tatabánya C NB I. NB III.
Pápa*** C NB I/B. megszűnt volt terv a felújítására, de a megszűnést követően törölték
Bozsik stadion D NB I. NB I. tervben van az átépítése
BKV Előre**** D NB I/B. NB III. csak a főlelátót hagyták meg egy területrendezés után
BVSC D NB I/B. BLASZ2 2004 és 2012 között nincs felnőttcsapata
Csepel D NB I/B.. NB III.
Csongrád^ D NB I/B. megszűnt
Dorog D NB I/B. NB III.
Fót D NB I/B. megye3
Hévíz D NB I/B. megye1
Kunszentmárton^^ D NB I/B visszalépett
Marcali D NB I/B megye1
Nagykanizsa^^^ D NB I/B. megszűnt
REAC D NB I/B. NB III.
Százhalombatta D NB I/B. megye1

// 2001-ben az NB I/B. volt a másod-, az NB II. a harmad-, az NB III. a negyedosztály. // * Szegeden sosem volt egyszerű a futball. 2001-ben épp az NB III-ban szerepelnek, mert a Kiskundorozsmából lett, és az NB I-be egy évvel korábban feljutó Szeged LC megszűnik idény közben. 2005 és 2010 között nem indulnak bajnokságban, ma pedig a Szeged 2011 – Grosics Akadémia néven szükségből Gyulán játszanak. Közben egyéb szegedi csapatok is megjárják az NB-s szinteket, majd eltűnnek. // ** Az FC Sopron 2008-ban megszűnt. A soproni pályát az akkoriban NB III-as, tehát negyedosztályú GYSEV-ből lett Soproni Vasutas használja manapság az NB II-ben. // *** A Pápai ELC-ből lett Lombard-Pápa 2015 nyarán megszűnt. A legmagasabb osztályban játszó helyi csapat a Pápai Perutz jelenleg megye1-es. // **** A BKV Előre 2001-ben megnyerte az NB I/B. bajnokságot, de az indulási jogát átadta az NB I-ből kieső Debrecennek. // ^ A Csongrád még abban az évben kiesik az NB I/B-ből, és meg is szűnik. // ^^ A Kunszentmárton visszalép a bajnokságtól. Egy évvel később a megye1-ben, manapság a megye2-ben szerepel. // ^^^ A Nagykanizsa a bajnokságot követően megszűnt. Jelenleg Nagykanizsának legmagasabb szinten megye1-es csapata van.

Átalakítva az előző igencsak hosszú táblázatot, nézzük meg, hogy az idény tabellái alapján az egyes ligaszinteknek mit ígértek:

Stadionkategóriák ligák szerint, illetve az akkori csapatok mai ligája
liga A B C D NB I. NB II. NB III. megye megszűnt
NB I. 4 4 3 1 7 2 2 1
NB I/B. 3 6 12 2 2 5 8 4
NB II. 1 1

// Az NB I/B-be 24 csapat nevezett, és közülük csak a Bőcsnek, Celldömölknek és a Monornak nem ígértek új stadiont. // A tábláztat első négy oszlopa a négy kategória (A, B, C, D) megoszlását mutatja az akkori szereplés szerint, a többiben pedig azt találjuk, hogy az akkor valahol szereplőkkel mi lett mára. Tehát például az akkori 12 NB I-es csapatból ma 7 ugyanúgy NB I-es, 2 NB II-es, 2 NB III-as, egy pedig megszűnt.

bozsik2006
2006-ban legalább volt nézőnk. Bukszus I. és Bukszus II. között ott találjuk Fikuszt és Páfrányt.

Jól látható, hogy az éppen a harmadik vonalban vegetáló Diósgyőrön túl, szinte minden akkori első- és másodosztályú klubnak beígértek valami apróságot legalább, függetlenül attól, hogy életképes-e maga a konstrukció, vagy már idény közben megszűnésre van ítélve. Nem számított semmi más, csak a tabella, valamint néhány furcsa elv:

  • mindenképp Eb-t akartunk rendezni, ezért az A kategória majdnem, a B pedig könnyen bővíthetően alkalmas lett volna a követelmények teljesítésére.
  • a bajnokságot területi alapra helyezték volna, a budapesti klubok számát soknak tartották, a Kispestet például nemes egyszerűséggel elhalásra és/vagy albérletre ítélték. (Részben ennek lett egyenes következménye a 2003-a kiesésünk és az új név.)
  • nem számított semmi más, csak és kizárólag a pillanatnyi eredményesség, valamint kis részben egy homályos területi arányosság. Így kerülhetett például a B kategóriába a bronzos Vasas vagy a második, de egy évvel korábban bajnok Dunaújváros. Később mindkettőt felszámolták, évekre eltűntek az élvonalnak még a környékéről is.

Azóta eltelt tizenöt év. Az NB I. újra tizenkét csapatból áll, az NB II. pedig egycsoportos és tizenhatból. Ez összesen huszonnyolc, amiből mindössze a felét, tizenötöt találhatunk meg az első stadionfelújítási program kedvezményezettjei között. Nézzük meg az új belépőket:

Változások 2001 és 2016 között
csapat liga akkor stadion
Paks NB I. NB III. tervbe van véve egy új stadion
Felcsút NB I. nem létezett 2012-ben alapították és rögtön az NB II-ben indult, új stadionja van
Gyirmót NB II. megye1 2015-ben készült el az új stadionja
Budaörs NB II. megye1
Szeged 2011 NB II. NB III. új stadion épül 2017-re
Mezőkövesd NB II. megye1 a stadion első üteme kész, 2016-ban befejezik a másodikat is
Kisvárda NB II. nem létezett 2003-ban jelenik meg a megye3-ban, új stadionja épül
Csákvár NB II. megye1
Balmazújváros NB II. nem létezett 2011-ben az NB II-ben jelenik meg, az új stadion első üteme kész, 2016-ban befejezik a másodikat is
Szigetszentmiklós NB II. NB II.
Ajka NB II. NB II.
Vác NB II. NB III.
Soroksár NB II. NB III.

Tisztán kitűnik az adatsorokból, hogy a 2001-es bajnoki tabellákon és egyéb furcsa elveken alapuló első stadionfelújítási programot egy másik, szintén érdekes megoldás követte. Jelenleg olyan településeken épül (sokszor nem a település önerejéből) stadion, ahol egykor nemhogy NB-s szintű futball nem volt, de maga az egyesület sem létezett, viszont abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy legalább egy államtitkári szintű elszármazottja van a kormányzat közelében. Eközben tartósan élvonalbeli egyesületek sora várja, hogy valamikor rájuk essen a sor.

Másik változás, hogy sok esetben komolyan megváltoztak az egyes kluboknak tett ígéretek. A Honvéd például akkor szinte semmit sem kapott volna, most pedig a második kategóriába esik, ha lehet még kategóriákról beszélni. A Haladás és a Miskolc szintén szintet lépett, bár az építkezés egyelőre csak Szombathelyen indult meg.

Eltűntek viszont az akkori második kategóriából olyan fellegvárak, mint a Kaposvár, Pécs, Siófok, a Fáy utca, de megmaradt például a labdarúgásunkban ugyanúgy marginális szereplő Szeged. A Dunaújvárost és a ZTE-t már említettük, ott csak be kell fejezni az akkor félkészen hagyott stadionokat. Az egykor harmadik kalapos Sopronnál szintén hasonló a helyzet.

Furamód úgy alakult, hogy aki az első eresztésben legalább részlegesen stadiont kapott (UTE, ZTE, Dunaferr, Sopron), azok vagy megszűntek, vagy csődbe mentek mára, vagy csak szimplán annyira elszegényedtek hosszú évekre, esetleg kifaroltak mögüle az odavezényelt állami, vagy államközeli szponzorok. A Dunaferr külön kaszt még ebben a négyesben is, mert mire elkészült az első ütem, addigra csődbe ment, majd tavaly, amikor belengették, hogy befejezik, akkor pont NB I-es volt, majd kiesett, és most télen gyakorlatilag újra csődbe ment.

Egyébként az is lehet, hogy maga a stadion okozz a problémákat. Az éveken át a bajnoki címért menő Debrecen a Nagyerdei átadása óta középcsapat, a Győr belebukott tulajdonosa pénzügyi machinációiba (Stadler-effektus?), a Fradit pedig annyira felpumpálták mostanság állami pénzzel, hogy fogalmunk sincs mire menne piaci alapon. És kicsit mi is így jártunk. Az elkészült stadionba Hemingway és Supka összerakott egy kvázi bajnokcsapatot, hogy egy remek tavaszon befussunk nyolcadiknak. Azóta hol a negyedik, hol a tizenkevesedik hely környékén kell keresni a Honvédot.

Kijelenthető tehát, hogy sem az első, sem a második stadionfejlesztési program nem tartalmazott semmiféle komolyabb koncepciót, nem volt és most sincs mögötte semmi fenntarthatóságra vonatkozó tervezés, teljesen a mának, az ad-hoc megoldásoknak, a pillanatnyi politikai kapcsolatoknak szól.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||