Mastodon

Megpróbálunk eloszlatni néhány félreértést, miután megint nem kaptunk se pénzt, se ígéretet az új Bozsikra

A tévedés jogát természetesen fenntartjuk.

Csütörtökön jelent meg a Portolfión egy cikk, amelyből kiderül, hogy a kormány újabb tízmillárdokat költene el sporttal kapcsolatos ingatlanfejlesztésre. A cikk gyorsan bejárta az interneteket, és okozott nem kevés félreértést. Különösen Kispesten.

A Portfolió által idézett friss kormányhatározat szerint olyasmikre lesz pénz, mint például:

  • 16 milliárdért második ütem a Fradivárosnak;
  • 10,3 milliárdért új stadion Nyíregyházának (miközben a jelenlegi alkalmas akár az Európa-liga csoportmeccseire is);
  • 2 milliárdért lovasakadémia és termálvizes lórehabilitációs központ Kisvárdára (plusz 700 millió ugyanoda labdarúgó-akadémiára, 250 millió pedig kézilabda-akadémiára);
  • de kap 100 milliót a Szöllősi-féle Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla-programja, ami elvileg arról szól, hogy sportújságírókat képezzenek és/vagy támogassák a sportkönyvkiadást.

Minket ebből a keretből összesen 300 millió forint érint, ami a “Dél-Pesti utánpótlás-nevelési centrum támogatása tárgyú beruházás többletforrás igénye” címszó alatt került elhatárolásra.

Pénteken jött az újabb hír, hogy egy korábban még időpont nélkül futó, de menet közben a semmiből mégis építeni kezdett Fáy utcai Illovszky-stadion, amely ugyanekkor a látható tömegigény és vélhetően a miniszterelnök vajszíve miatt négyről hatezresre is megnőtt, most a 2099/2017. (XII. 28.) kormányhatározat értelmében a korábbi négyhez újabb 3,35 milliárd forintot kap, vagyis összesen 7,35-ből épülhet meg.

Jogosan kérdezitek tehát többen is, hogy jó, de akkor mi van a Bozsikkal? Megint nincs pénz, még mindig nincs közbeszerzés, kapunk mi egyáltalán stadiont?

A Vasas új stadionjának építése elég jól áll, talán furcsa, hogy ilyenkor, pár hónappal a befejezése előtt jut valakinek az eszébe, hogy hiányzik a várható költségek csaknem fele. A 2099/2017-es kormányhatározat egyébként a 1980/2013. (XII. 29.) kormányhatározatot módosította, amelynek címe: “Nemzeti Stadionfejlesztési Program megvalósításához kapcsolódó további intézkedésekről”, tárgya pedig egy felsorolás, valamint keretösszegek meghatározása a 2014 és 2017 közötti időszakra. A Vasas pénzét tehát még idén szükséges volt megemelni, mert különben kifutottak volna az időből.

Ugyanennek a kormányhatározatnak az első mellékletében szerepel a “Budapest Bozsik Stadion labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztése” összesen 5,55 milliárd forintos keretösszeggel, amiről idő közben kiderült, hogy édeskevés.

A stadionépítések következő fontos sarokköve a 15/2014. (I. 30.) Korm. rendelet a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó egyes labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztési beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről. A rendeletet azóta többször módosították, számunkra azonban a 328/2014. (XII. 15.) kormányrendelet a legfontosabb, mert a Bozsikot és a dunaújvárosi stadiont ekkor emelik be a “Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások” körébe, vagyis egy szintre kerül Balmazújvárossal, Pápával, Siófokkal, Szolnokkal,Kisvárdával, és akkor még a Vasassal.

A Vasast ugyanis 2016 nyarán egyszer csak törlik, és saját kormányrendeletet kap a következő címmel: 198/2016. (VII. 13.) Korm. rendelet a Vasas Sport Club létesítményfejlesztési programjának megvalósítását szolgáló beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról, valamint a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó egyes labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztési beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 15/2014. (I. 30.) Korm. rendelet módosításáról”. A változásra azért volt szükség, hogy gyorsíthassanak egyet az építési folyamaton, és elkezdhessék pénz (majd utólag kell fedezetet találnia rá a kijelölt felelős miniszternek), valamint mindenféle ilyenkor szokásos engedélyezési eljárás megkerülésével (l. pl. 4. §, 5. §, 6. §, stb.).

A lényeg, hogy az új Bozsik a hatályos kormányrendeletek értelmében egy “Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás”, és amelyre a 2014 és 2017 közötti költségvetési években 5,55 milliárd forint keretösszeget határoltak el. Az is lényeg, hogy az új Bozsiknak pont egy éve már egyszer nekifeküdtek, és kiírták a közbeszerzését, hogy kilenc hónap és ötszöri módosítás után derüljön ki, kevés, nagyon kevés a rá szánt pénz. A klub oldaláról az a hivatalos kommunikáció, hogy természetesen a szándék  a kormányban megvan, ahogy majd a kellő időben a pénzt is mögéteszik, azonban addig akadémia, akadémia, csúszik, épül, akadémia, mindennél fontosabb.

Annyiban természetesen igazuk van, hogy az egésznek az origója,15/2014. (I. 30.) Korm. rendelet még mindig hatályos, a Bozsik még mindig része, és az akadémia is épül. Sőt, van idei minisztériumi rendelet is, mégpedig a 22/2017. (VI. 29.) NFM rendelet a fejezeti és az egyes központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról, és itt megtaláljuk a Bozsikot a “2017. évi költségvetési kiadási előirányzatainak feladatterve” című mellékletben felsorolva. A kormányzati szándék tehát létezik, volt, hogy dátum (év) is tartozott hozzá, de a tapasztalat szerint azokat sosem volt érdemes komolyan venni.

És, hogy mi lesz most? Ha tippelnem kéne, akkor hamarosan vagy módosítani fogják az 1980/2013-as kormányhatározatot, vagy kiadnak egy újat, de valami mindenképp lesz, mert a Nemzeti Stadionfejlesztési Programhoz csak a 2014 és 2017 közötti évekre van felelőse a stadionokra szánt források előteremtésének. A Bozsikra kiderült, hogy kevés a többször is átvezetett 5,55 milliárd, tehát ezen mindenképp emelni kell. Az új nyíregyházi stadion mellékesen ugyanebben a kormányhatározatban szerepel először, még összesen 500 millió forinttal, amit a mostani pénzszórásban toltak meg csaknem 10 milliárddal. Fontos, mert a Nyíregyháza miatt már nem az 1980/2013-at módosították, hanem egy teljesen új, a 2065/2017-es része lett.

Adja magát tehát a kérdés, hogy ha a Nyíregyháza ennyire sürgős, és kezdenék, és ezért már most előteremtették a fedezetét, akkor a Bozsikot miért nem emelték át ugyanebbe a kormányhatározatba, vágtak hozzá még pár milliárdot, ha az az ígéret, hogy jövőre, miután kész az akadémia, akkor végre elkezdik?

Jó kérdés. Válaszom természetesen nincs, ismét csak tippelni tudok. Talán velünk is eljátsszák azt, amit a Vasassal, és egy adott pillanatban kivesznek az egyes “Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások” köréből, és mi is kapunk egy saját kormányrendeletet, hogy végre elkezdődhessen az építkezés.

Azt viszont továbbra sem értem, hogy miért nem most, a többivel együtt csinálták?

Egyelőre még nem érdemes izgulni, láthatjuk, mostanában hirtelen felindulásból épülnek a stadionok.


Egy apró érdekesség, hogy január másodikán lesz nyolcvan éve, hogy átadják a mai stadionunk közvetlen elődjét. A régi 1934-ben leégett, helyére több ütemben építettek újat kicsit beljebb, a város felé, ott, ahol most is áll.

A régi stadion a temető Puskás Ferenc utcához közelebbi részén állt. (1929, forrás: Budapest Főváros Levéltára, Budapest térképeinek katalógusa 4184d)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||