Mastodon

Hatalmas feszültség halmozódott fel a magyar futballban, a szombati eseménysor pedig nem volt más, mint egy szelep, ahol némi gőz ki tudott szabadulni

Próbálom nem relativizálni a történteket. Vélemény következik.

Furcsa helyzet állt elő. Történt szombaton egy elmaradt mérkőzés, és eddig egy szót sem írtunk róla. Nem mintha kötelességünk lenne, azonban úgy érzem, érdemes volna tisztázni pár apróságot, mert egyelőre annyi látszik az egészből, hogy pár xenofób huligán megtámadta egy futballcsapat buszát. Magyarul: sűrű cigányozás közben megdobálta tűzijátékkal.

Nem mentve a helyzetet, mert az elhangzott szavakat bárki hallhatta az interneten keringő videókon, ami történt megtörtén, azonban érdemes lenne picikét árnyalni a dolgot.

Amiről viszont nem szeretnék beszélni, miközben pontosan látjuk a szoros összefüggést, az az évek óta tartó sorosozás, migránsozás, és a csütörtöki, miniszterelnöki szintre emelt cigányozás*. Egyszerűen tényleg az van, hogy ha folyamatosan sulykoljuk az emberekbe, hogy csak a mi/a magyar a jó, mindenki más rossz, akkor hogyan várhatjuk el, hogy egy végletekig parciális helyzetben, pár tucat, a kiszolgáltatottságával épp szembesülő pont ne ugyanazt csinálja, csak hangosan, és egyszerűbb jelszavakkal, netán ittassan? A manapság divatba jött trollpolitika szavaival élve: számok igazolják az igazamat.

*_ pontosítás: a sajtóban már – a könnyű áthallás miatt – egyértelmű cigányozásként megjelenített, szóval veszélyes, nagyon veszélyes.

Mondom, ezt az összetevőt inkább hagyjuk, mert nyilván tudjuk, mekkora felhajtó ereje van a folyamatos pressziónak, ha azt vizsgálnánk, hogy miért jöhettek kényelmesen újra ki és elő olyan rigmusok, amik évekkel ezelőtt egyszerűen kikoptak a stadionokból.

Igen, a cigányok, cigányok és hasonlók. Nem fogom relativizálni a problémát, pedig mennyire könnyű lenne. A stadionnyelv egyszerűen más pályán játszik, mint az utcán használatos köznyelv. Ide kattintva találtok egy remek kis diplomamunkát, és a végén egy szótárat. Elég csak belenézni a szószedetbe, hogy lássuk: tényleg. A cigányok, cigányok is egy ilyen alak, azt jelenti: nem szeretünk titeket, és igen, a magyar társadalom egyik anómiás időszakában, a nyolcvanas években alakult ki a forma, terjedt el a stadionokban, hogy később egy eltorzult jelentéssel épüljön bele a szubkultúra nyelvhasználatába.

Aki szerint a Videoton buszát cigányozó emberek rasszista indíttatásból tették, amit tettek, az konkrétan hazudik,

de legalább bevállalja a valóság ferdítését némi többletkattintásért. (Bőven találunk erre példát: egy, kettő, három, satöbbi, ami viszont külön érdekes, hogy – és már bocs, de ez tény, hiszen bárki ellenőrizheti – az ún. lakájmédiában egyedül a Ripost foglalkozott az eseményekkel, ott viszont kimaradt a cigányozós rész.)

képernyőkép: az index posztjába ágyazott videóból

Jogosan merül fel a kérdés, hogy jó, de akkor szerintem mi történt szombat este a Bozsik bejárata előtt?

Nem egyszerű erre – az amúgy igen egyszerű – kérdésre válaszolni. Több összetevőt is felfedezni vélek a történtek mögött:

  • évek óta tartó elfojtások // bár a klubot rendszeresen büntetik a szurkolói vélt vagy valós viselkedése miatt, azok többségéről még Hemingway is úgy ír a blogjában, hogy hülyeség, szimpla félreértelmezése a valóságnak, vagy egyszerűbben szólva: értelmetlen lehúzás az MLSZ részéről. Aki szerint a Bozsikba nem lehet kihozni gyereket, az legfeljebb a mosdók állapotára panaszkodhat, esetleg a magukban teljesen hétköznapi módon káromkodó emberekre a korzón, de hasonlóhoz elég kimenni az utcára, vagy bekapcsolni bármelyik tévécsatornát. Szóval hosszú évek óta nem volt semmi, a bugit azonban nem felejtették el a lábak, most ennyi jött ki belőle.
  • egy kommunikációs csapda // miközben áll a bál, a pénztárakban még bőszen árulják a jegyeket egy elmaradó mérkőzésre. A Honvéd játszani akart, a pályát letakarító szurkolók játszani akartak, a szövetség játszani akart, egyedül a Videoton nyafogott egész héten, hogy nem kéne. Amikor kiderült, hogy elmarad a meccs, és ahogy sprinteltek volna kifelé, valamint ahogy lekommunikálták az egészet, azt lehetett éreznia Videoton egyszerűen megparancsolta a sporinak, hogy ne legyen meccs. (szerk.: itt kicsit segítenék sokaknak a szövegértésben, mert látom probléma: sehol sincs az leírva, hogy a “Videoton döntött”, hanem ha figyelmesen olvasol, azt láthatod, hogy “azt lehetett érezni”, majd jön egy dőltbetűs Videoton, ami lefordítva úgy hangzik, hogy: könnyű volt az ellenfelet hibáztatni, pláne a Videotont.)
  • feloldódás, csordaszellem // elég elkezdeni a rigmust, elég begyújtani az első tüzet, máris becsatlakoznak az emberek. Az alapötlet vélhetően a távozó busznak szólt volna, kis cukkolás, kis fényjáték, viszlát. Végül nem így történt. Volt már ilyen milliószor, lesz is belőle még bőven, egyszerűen így működünk mi, szurkolók. Van, ami megváltoztathatatlan. Lehet, más szavak lesznek, lehet piró helyett mobiltelefonok vakui, de a jelenség örök, mert ha egy ellenfelet pár méterről lehet cukkolni, akkor az cukkolva lesz.
  • etc.

A busz (és mellékesen a sporttelepen tartózkodó emberek) megdobálását, és nem csak az eltalálását, hanem magát a szándékot azonban részemről maximálisan elítélem. Ha ott akarjuk tartani a Videotont, hogy érezzék, akkor elég elállni a kaput, játszani a hőbörgőset, ehhez bőven van jogunk, nem szenved senki sem aránytalan jogsérelmet, nem korlátozzuk a még elfogadhatónál komolyabb mértékben az ellenfél játékosainak szabad mozgását, várnak pár percet, meghallgatják, hogy cigányok, majd mindenki mehet útjára. Ha mindez kis piróval jár, az sem baj, de biztonságos távolságban.

Egészen hihetetlen együttjárás, hiszen ahogy a cigányozásra, úgy a pirotechnikára is találunk miniszterelnöki párhuzamot, mert hogyaszonda múlt héten egy hozzá intézett kérdésre: “Felvetettük neki, hogy a pirotechnika nagyon hiányzik a stadionokból, erre azt válaszolta, hogy neki is, mert nem igazi a hangulat nélküle. Nem érti, hogy az MLSZ miért tiltja.” (via amigeleken, de direkt a 888-ról idézem) Később hozzátette, hogy ha “az MLSZ módosítást nyújtana be ezzel kapcsolatban, biztosan megszavaznák.” Kettőből kettő.

Miközben elítélem a Videoton csapatbuszának megdobálását, azt is túlzásnak tartom, hogy ezt támadásnak minősítsük.

Rendben, formailag tényleg az. Azonban kicsit olyan, mint amikor Simon a Die Hard 3-ban arra utasítja John McClane-t, hogy álljon ki Harlem közepére egy táblával a nyakában:

képernyőkép: Internet Movie Cars Database

Mielőtt bárki beleolvasná, nem, nem azt írtam, hogy a Videoton szándékosan provokálta volna a szurkolóinkat azzal, hogy alig pár perccel a halasztás bejelentése után, látványosan próbálja meg elhagyni a stadiont, ugye pont azon a kapun keresztül, amelyiken épp kiterelték a szurkolókat. Csak annyit mondok, hogy lehetett volna bennük annyi, várnak egy kicsit, amíg valamennyire eloszlik a tömeg. Sietni biztos nem siettek sehova, hiszen ezekben a percekben egyébként a pályán futballoztak volna.

Ha össze kéne foglalnom a válaszomat a korábban feltett kérdésre, akkor valami ilyesmi lenne:

Az egész jelenetsor félreértések sorozata, teljesen felesleges dobálózással.

Egyrészt félreértése a szurkolói nyelvnek és kultúrának a sajtó és így a közvélemény oldaláról; másrészt totális negligálása a szurkolói érzelmeknek a Videoton oldaláról; harmadrészt a csordaszellem klasszikus megnyilvánulása, megfűszerezve az ország mentális állapotával és valamennyi alkohollal; negyedrészt néhány, a helyzetére rosszul reagáló ember, aki elítélhető módon megdobált egy buszt; ötödrészt egy furcsa szituáció, amikor a szeku nem intézkedhet a stadionon kívül, rendőrség pedig sehol, miközben ott szoktak állni a bejárat melletti parkolóban. És akkor azt az apróságot még ki is hagytam, hogy milyen állapotban lehet egy kispesti szurkoló lelke, ha Puskás és Bozsik neve mögé bújva hirdetik az új magyar futballt, pláne annak sikereit, miközben nemhogy egyedüliként itt nem épül stadion, de még a számunkra megítélt tao lehívása is rendre akadályokba ütközik – könnyű eljutni arra a szintre, ahonnan már érthetővé válik sokak üldözési mániája.

Merem állítani, ami történt, az valahol várható volt. Lehet, nem pont így, nem pont ebben a formában, de az, hogy bármikor előállhat egy olyan szituáció, amikor alkalma van felszakadni minden sérelemnek a kispesti szurkolókból, annak bizony volt kockázata. Mindenki ismeri a háton fát vágós magyar mondást.

Ameddig a földbe dugjuk a fejünket, és nem a valódi problémákat próbáljuk meg megoldani, sőt, egyenesen tagadjuk a létezésüket, addig a magyar futballban mindig benne maradnak az ilyen szombat esték.

Összefoglalva // részemről bőven van, amit elítélek a történekből, de az egész eseménysort, mint jelenséget valahol megértem, szociológiai értelemben talán még normálisnak is tartom.

És ez a nagy baj.

címlapkép: képernyőkép ebből a videóból.


update // George F. Hemingway véleményét a történtekről elolvashatjátok a legfrissebb blogbejegyzésében:

Balfácánok

“(…) Ez az incidens is csak azt mutatja, hogy az ördög nem alszik, és vagy állandóan ébernek kell lennünk, vagy időnként szégyenkezhetünk. Én inkább éber lennék.”

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||