Mastodon

Érthetetlen, hogy a vendégszurkoló miért a futball négere?*

* John Lennon: Woman is the nigger of the world (A nő a világ négere)

A szombati Újpest-Honvéd meccsre ismét sikerült az MLSZ szabályzatainak figyelmen kívül hagyásával meghatározni a vendégbe szóló jegyek árát. Amíg a hazai szurkolóknak a kapu mögé 900 forint a zsuga, addig az ugyanolyan felszereltségű vendégbe 1700 nekünk.

Mit is mond pontosan az árképzésről az MLSZ érvényben lévő Klubkártya és Jegyértékesítési Szabályzata?

8. § Jegy- és bérletértékesítési rendszer
(4) A szervező és a vendég sportszervezet feladatai a jegyértékesítés megkezdése előtt
b) Jegyárak
Amennyiben a sportszervezetek másként nem állapodnak meg, a vendégszurkolói jegyek ára nem haladhatja meg a hazai csapat szurkolói részére, azonos kategóriájú és színvonalú szektorokba biztosított belépőjegyek alapárát. A semleges szektorba szóló jegyek ára nem haladhatja meg a stadion hasonló adottságú szektoraira meghatározott hazai jegyek árát. A jegy alapára a belépőjegynek az a legmagasabb ára, amiből a sportszervezet érvényesítheti a jegyértékesítés során az elővételi, illetve online jegyvásárlást ösztönző kedvezményeit, illetve további kedvezményrendszerét).

A lényeg, hogy a vendégjegyek ára nem haladhatja meg a hazai csapat szurkolói részére, az azonos kategóriájú szektorokba kibocsájtott jegyek alapárát. Esetünkben a 900 forintot. Szombatra ennek csaknem a dupláját sikerült kitenni az elővételes (tehát kedvezményt tartalmazó, vagy tartalmazható) online jegyrendszerbe. Egész pontosan egyetlen egérmozdulat volt kideríteni a két szektor közötti árkülönbséget.

Az Újpest ugye a szabályban lévő alapár szóba kapaszkodik, amikor az elővételes jegyek árára csaknem 50% kedvezményt ad  a kiemelt meccsek esetében. A szabályok kifacsarása a nem kiemelt meccseknél még átlátszóbb, ott a hazaiak elővételben 300 (!!!) forintért vehetnek jegyet, míg ez a lehetőség a vendégek számára nem biztosított, tőlük stabilan négyszeres (1200 forint) árat kérnek el.

A történet lényege, hogy meghatároznak egy alapárat, amit igazából csak meccsnapon árusítanak, és csak a helyszínen, viszont a vendégektől így már az első pillanattól elkérhetik. Az alapár tehát bármekkora lehet, legfeljebb nagyobb kedvezményt kapnak a hazai(!) elővételesek. Ebből következik, hogy az alapár gyakorlatilag csak a vendégeket érinti, ergo egy külön, a szabályzatokat kijátszva beárazott vendégjegyről beszélhetünk ebben az esetben.

Emlékezhetünk, tavasszal a Diósgyőr próbált hasonlót eljátszani a debreceni meccsünkre, azonban a Honvéd hathatós közbelépésének hatására, – amihez csak remélhetem, hogy a témával foglalkozó posztunknak és levelezésünknek is volt némi köze -, végül meggondolták magukat, és megkaptuk a szabályzatnak megfelelő kedvezményt mi is.

Az újpesti helyzetet természetesen informálisan jeleztük a klubnak, és holnap levélben is tájékoztatjuk őket a kialakult helyzetről, hátha. Nem a 800 pluszforint a lényeg – persze az is, hiszen két sörről beszélünk -, hanem, és csak ismételni tudom magam, az elv, hogy a klubok ne kanászodjanak el, és ne szívassák orrba-szájba a vendégszurkolókat.

Csak megjegyzem, ha mi is hasonló arányban növelnénk meg az újpesti szurkolók számára a vendégjegyek árát, akkor az a Hungárián 3200 forint lenne.

Ja, és egy tipp a végére // ha online vennéd a jegyed Újpestre, akkor várj még egy-két napot, hátha lesz megoldás.


A forduló többi meccsén (online elővétel esetén) //

  • Újpest – Honvéd // a vendég 1700, a megfelelő hazai elővételben 900, meccsnapon 1700;
  • Diósgyőr – Paks // a vendég 1500, a megfelelő hazai ugyanannyi;
  • Debrecen – Haladás // a vendég 1000, a megfelelő hazai ugyanannyi;
  • Mezőkövesd –  Felcsút // a vendég 1100, a megfelelő hazai ugyanannyi;
  • MTK – Kisvárda // a vendég 1500, a megfelelő hazai ugyanannyi;
  • FTC – Videoton // a vendég 2850, a megfelelő hazai elővételben 2350, meccsnapon 2850;

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||