Mastodon

Kilenc vagy tíz nap van a kezdőrúgásig, és még nincs stadionja a hazai kupameccsünknek

Körbenéztünk a budapesti pályákon, hátha van elfekvőben valahol egy kis üresedés.

Felröppent a pletyka, hogy Szegedre kellene vinni a Honvéd-Paksot. Annak próbáltunk utánajárni, hogy biztos nincs jobb megoldás, mondjuk Budapesten? Nyilván se a szurkolóknak, se a klubnak nem érdeke szerda délutánra egy vidéki helyszín.

Alaptétel, hogy az elmúlt három kiírásban olyan stadionokban rendeztek kupaelődöntőket, mint Soroksár (tavaly, éppen ellenünk) és Budafok (a Fradi ellen!), vagyis Budapesten nem csak a Fradi, a Vasas és az MTK pályája alkalmas egy olyan nagypresztízsű meccs megrendezésére, mint a Honvéd-Paks kupanegyeddöntő.

Stadionok foglaltsága Budapesten a kupameccs környéki héten
stadion03.07.
szombat
03.08.
vasárnap
03.10.
kedd
03.11.
szerda
03.14.
szombat
FáyVasas – NyíregyházaHonvéd – Kisvárda
HungáriaMTK – DorogMTK – Vasas
SoroksárSoroksár – Haladás
BudafokBudafok – Tiszakécske
III. ker.

A listában szerepel a III. kerület Hévízi úti pályája is, mert a 2018/19-es kiírás nyolcaddöntőjében azt bérelte ki a Vác, hogy otthon fogadja a Diósgyőrt, vagyis a stadion bizonyítottan alkalmas a kupában NB I-es csapatok fogadására, akár vendégként is.


A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a Magyar kupa szabályzatában van egy olyan pont, ami miatt nekünk mindenképpen NB I-es minősítésű stadiont kell levadásznunk valahonnan:

Létesítmény és játéktér
A) A kupamérkőzéseket a pályaválasztó sportszervezet bajnoki osztályának megfelelő osztályú stadionokban (pályákon) kell lebonyolítani, amely stadionoknak az MLSZ vagy az illetékes megyei szervezeti egység hitelesítésével kell rendelkezniük.

Magyar kupa versenykiírás

De mi is számít NB I-es minősítésű stadionnak? Vegyük elő az Infrastruktúra szabályzatot:

  • az első osztályú pályákat A, B és C kategóriákkal jelölik. Innentől a C-t, vagyis a minimumfeltételeket sorolom, és jelölöm, ha megfelelnek neki a budapesti stadionok:
  • 2000 férőhely: pipa mindenhol.
  • pályaméret, gyep színe, gyep összetétele, kispad mérete, etc: pipa mindenhol.
  • legalább 1200 lux villanyfény: a III. kerület és a Soroksár a világítás hiánya miatt kiesik.

A szabály szerint ezekben a stadionokban csak birtokon belüliként, vagy legfeljebb azonos osztályú bérlő esetén rendezhető kupameccs, mivel az osztályodnak megfelelő stadiont kell bérelned, ami ugye vicc. Mármint, hogy ami papíron jó a Soroksár-Honvédra, az ugyanott nem jó egy Honvéd-Paksra.

  • 100 fő VIP, 20 fő sajtó: kb. mindenhol legyen már pipa, ennél alig van több néző a kupameccsek többségén.
  • eredményjelző: a Kerület bukó, igazából Soroksár és Budafok is, de mivel az NB II-höz szinte ugyanolyan tudású eredményjelző kell, mint az NB I-hez, így nem hinném, hogy ez valódi akadály lehetne a kupában.
  • minden más szarság, úgymint tévés közvetítéshez hely, bírói öltöző, etc: biztos parádé mindenhol, mert eddig minden stadionból tudott közvetíteni az MTVA fennakadás nélkül, és mindenhol átöltözött játékvezetők vezették a meccseket.

Tehát egyedül az a nyamvadt világítás lehet gond. Ha maradunk a szerda esténél, akkor a villanyfényes pályák közül csak a Fáyban és Budafokon nincs meccs Budapesten, nem számítva az Üllőit, azonban azt a stadiont soha nem veszi kölcsön senki.

Nehéz elképzelni, hogy ha egy kis akarat van a rendező klub, a stadion tulajdonosa, valamint az MLSZ részéről, akkor ne lehessen budapesti helyszínt találni a kupameccsünknek. Hangsúlyozom, a rendező klub nyilván budapesti helyszínt szeretne, vagyis a stadionok tulajdonosai (az állam, vagy az államközeli valamik, mert egyetlen stadion se magántőkéből épült mostanában) és az MLSZ merev ragaszkodása egy értelmetlen szabályzathoz tehet csak keresztbe nekünk.

Ilyenkor azért jogosan teszi fel a kérdést magának az ember, hogy akkor mégis kinek és miért épültek az új stadionok, ha nem a szurkolóknak és a meccseknek?

Akár kedden, akár szerdán, akár egy korai időpontban (18 óra helyett 13-14 óra környékén, ha nincs világítás), akár kicsit engedve a VIP szoba méretéből, de mindneképp tolerálva azt, hogy a Honvéd egy budapesti csapat, mint ahogy azt a neve is mutatja, így talán jogos az igénye, hogy Budapesten rendezhesse meg a meccseit.

Megjegyzem az Újpest NB I-es csapatként bérelte ki az NB II-es szegedi pályát a Videoton elleni nyolcaddöntőre, vagyis nem lehetetlen az NB II-ből vadászni stadiont egy kupameccsre, azonban nem kötelező ennyire messzire menni érte.


Szegednél (158 km a Bozsiktól közúton) közelebbi helyszínek az elmúlt négy kupakiírás negyed- és elődöntőiben, ahol március 11-én nem rendeznek kupameccset: Soroksár (13 km), Budafok (17 km), Dorog (50 km), Felcsút (54 km), Tatabánya (70 km) és Szolnok (99 km). És ehhez jönne még egy kedd-szerda a Fáyban, esetleg a III. kerületnél, valamint egy kedd a Hungárián.

Lehetőség tehát bőven akad, a kérdés, hogy mindhárom félben megvan-e az akarat nem kicseszni a szurkolókkal.

2019/20
negyeddöntő
03.03. kedd
negyeddöntő
03.04. szerda
negyeddöntő
03.11. szerda
FelcsútDorogMezőkövesd
PaksSzékesfehérvár
ZalaegerszegHungária krt. (MTK)
??? (Honvéd)
A táblázatból jól kiolvasható, hogy alig akad szabad stadion március 10-11-én az országban
2018/19
negyeddöntőelődöntő
SzékesfehérvárSzékesfehérvár
SoroksárSoroksár
Hungária krt. (Honvéd)Hungária krt. (Honvéd)
DebrecenDebrecen
Tatabánya
Felcsút
Üllői út
Mezőkövesd
2017/18
negyeddöntőelődöntő
Megyeri útMegyeri út
FelcsútFelcsút
DebrecenDebrecen
BalmazújvárosBalmazújváros
Bozsik stadion
Hungária krt. (MTK)
Mezőkövesd
Békéscsaba
2016/17
negyeddöntőelődöntő
Megyeri út (Vasas)Megyeri út (Vasas)
Üllői útÜllői út
BudafokBudafok
MezőkövesdMezőkövesd
Megyeri út (Újpest)
Szolnok
Sopron
Hungária krt. (Vasas)

címlapkép: villanyfényes mérkőzés Budafokon az NB II-ben. fotó: budafokimte.hu


? A poszthoz itt lehet hozzászólni:

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

“Kilenc vagy tíz nap van a kezdőrúgásig, és még nincs stadionja a hazai kupameccsünknek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.