Mastodon

Erre mondták már nagyszüleink is: a hibák hosszú távon kiegyenlítik egymást

Bp. Honvéd – Malmö 0-2

Sajnos nem jött be a tippem, pedig elég szentül hittem benne. Tényleg törte a hátunkat a háló, igazából nem éreztem veszélyesnek se a Malmöt, azonban az egyetlen helyzetünk, amikor Balogh Norbi meglódult a szélen, majd visszatette Zsótérnak – nem ment be. Talán elizgultuk, nem tudom.

Erre kapunk egy lesgólt.

Szombaton lőttünk egy lesgólt.

Vagyis itt az idő kinyitni a VAR-aktát, és videóbírózni egy kicsit.

Nem fogom tagadni, én masszívan videóbíró ellenes vagyok, mivel a futlball egy folyamatos játék, ahol egyszerűen értelmezhetetlen jelenség. Olyan sportokban, ahol sok az állóidő, sok a játékmegszakítás, felőlem, egyrészt a néző is hozzá van szokva ahhoz, hogy épp nem történik semmi, másrészt mindig van egy origó, amihez képest meg lehet vizsgálni az adott szituációt.

A fociban nincs ilyen.

Mondok egy egyszerű példát:

A csapat kapusa veszélyes módon magasra emelt lábbal (térddel) felugorva lehúz egy szögletet, miközben erőteljesen ütközik a fejelni felugró játékossal.

A kezében lévő labdával játszik kicsit, nagyjából tíz másodpercet, majd a tizenhatoson valamivel kilépve dobással játékba hozza a partvonal mellett álló csapattársát.

A labda felpattan a játékos előtt, aki azt kézzel szelídíti meg, majd indítja a felezővonal környékén, de már az ellenfél térfelén álló társát.

Az indítás pillanatában B csapat minden játékosa A csapat térfelén van.

A csatár megindul B csapat kapuja felé, miközben a védők üldözni kezdik. Amikor a csatár belép B csapat tizenhatosán belülre, az egyik védő beéri, és hátulról felvágja.

Figyeljük meg, a példában az A csapat folyamatosan szabálytalanságokat követ el, majd jön B csapat védője és felvágja a csatárukat. Lőni még pont tudott, a labda azonban a kapu mellé gurult. A spori elsőre kirúgást ítél, majd rászólnak, és kimegy videózni.

Adja magát a kérdés: meddig kell visszapörgetni a sporinak mutatott felvételt?

Ha csak addig tekernek vissza, hogy a csatár megiramodik a kapu felé, akkor elengedtek egy lest. De tételezzük fel, hogy ott mégsem les, hanem egy lökés van a védő részéről, tehát lehetne előnyszabály. Akkor viszont elengedtek egy nyilvánvaló kezezést. Esetleg ott is lehet valami előnyszabályos szituáció, ebben az esetben viszont a kapus szabálytalanságait engedték el.

Miközben az egész jelenetsor ki sem alakulhatott volna, ha a kapus nem szerez szabálytalanul(!) labdát a szögletnél.

Egyszerűen nem tudom elképzelni működő modellként a VAR-t, mert az esetek nagy többségében kell legyen egy korábbi szabálytalanság, amit egyszerűen elengednek, még akkor is, ha a végül kedvezményezett fél követte el.

Tegnap este óta Toivonen és Gazdag gólján pörög az agyam. Azon, hogy van egy alapbölcsesség, miszerint hosszú távon kiegyenlítik egymást a tévedések. Valószínűleg igen. Máshogy nem lehet, ha elfogadjuk, hogy a játékvezetők (sporik) független szereplői a játéknak. És miért ne fogadnánk el? Nem hiszem, hogy minden, de tényleg minden meccs malajzia lenne.


Sajnálom, hogy így alakult a Malmö, mert érzérésem szerint benne volt, hogy egészen sokáig kitartsunk, akár még egy gólt is találhattunk volna, és akkor valamennyire bejön az előzetes jóslatom.

Több nem hinném, hogy volt a meccsben. Jelenleg ennyit tudunk.

Viszont biztató, hogy Boti mintha kezdene formába lendülni, hogy Batik képes felpörögni és a felpörgött tempóban is teljesíteni, hogy Bocskay nem lógott ki lefelé, hogy Balogh Norbiban már van hatvan-hetven perc, és belőle egyre inkább kinézem, hogy bárkit lesprintel, hogy bárkinél nagyobbat lép, hogy képes megtartani egy labdát, és azt jól megjátszani.

Talán Ugrai volt a legnagyobb csalódás. A második félidőre egyszerűen elfogyott. Amikor jött Traoré, reménykedetem, hogy ha már úgyis 0-1 az állás, akkor helyette, és Gazdi megy fel középre, Traoré és Balogh marad a széleken, persze néha rotálva egymást. Bódog azonban úgy érezte, Baloghban ennyi volt, és fent tartotta Ugrait, aki ekkor már csak odarúgásban, elkésésben és labdavesztésben jeleskedett. Akart, próbálkozott, hajdott, de egyszerűen nem volt képben, és úgy pedig lehet játszani.

Ja, és Tujvel tényleg egy isten. (Holnap szülinapja lesz!)


A meccsről Kristóf készít majd részletesebb elemzést.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

“Erre mondták már nagyszüleink is: a hibák hosszú távon kiegyenlítik egymást” bejegyzéshez 64 hozzászólás

  1. Igazából a csapat játékát érő erős kritikákat azért nem értem, mert a bajnokcsapat Lanzával, fiatalabb Kamberrel és Epellel sem tudott érdemibb ellenállást kifejteni 2017-ben a Hapoel ellen hazai pályán, mint a hasonló erősségű Malmö ellen most ez a nagyon is alakuló csapat.

    Egyszerűen látni kell, hogy a svéd futball előttünk jár, a Fradi is ukránokkal vitézkedik, ennyi.

    Fiatalokat kell beépíteni, minél több magyar fiatalt bevonni a képzésekben és építkezni, nem a huszonnyolcadik nigériai “csak a határon jussak át” csávótól várni a megoldást.

    Ha pedig már afrikaiakat hozunk, akkor hozzunk fiatalabban, 16-17-18 évesen, hogy legyen ideje megtanulni focizni.

    1. Erre kérnék szépen egy magyarázatot: “a Fradi is ukránokkal vitézkedik”. Ez valami magától értetődő dolog, hogy ukránokkal lehet csak eredményt elérni? Vagy az ukránt be lehet helyettesíteni mással is? Ha így gondolod, tényleg érdekelne, hogy miért? Ott többet áldoznak a focira? Mert én nem hinném. Mi van meg ott, ami itt nincs? Mit kell tennünk, hogy itt is meglegyen? (Érdemi válaszokat szeretnék kapni, nem kötekedésből írom. Csak mert így, anélkül hogy kifejtenéd, sztereotípia pufogtatásnak tűnik.)

      1. Erre még az MLSZ sem tudja (nem akarja megmondani) a választ, hogy miért van az, hogy itt egy csomó pénz, mégis a fiatal tehetségeket tőlünk északra, délre, keletre kell keresni. Az elmúlt 10 év egyelőre ablakon kidobott pénznek tűnik, de senki nem meri ezt hivatalosan kimondani, mert valaki(k)nek ezért felelősséget is kellene vállalni(uk).

      2. Erre nem értem, hogy milyen választ vársz, én csak tényeket írtam.

        Egyszerűen a magyar foci jelenleg – 2020-ban – még nem tart ott, hogy a legjobb csapatai fel tudják venni a versenyt jelentős részt magyar játékosokkal, mint ahogyan a svédek. (“svédek”)

        De (!) szerintem egy apró előremozdulás amúgy történt az utánpótlásban és valamicske ebből látszódni fog a következő 5 évben.

    2. Mindjárt sírok!Mi a f@sznak akarsz te állandóan Trabant alkatrészeket beépíteni egy Rolls Royce-ba?????

      1. Amikor már ezt a hasonlatos választottam, hogy legyen nyomatéka, már akkor tudtam, hogy lesz olyan hülye, akinek ez lesz a lényeg, nem a mondanivaló. Még azt is tudtam, hogy ki lesz az.

      2. Mi egy patinás márka vagyunk, amire kevesen emlékeznek, feljövőben vagyunk, de még küzdünk az újrapozicionálással. Ráadásul olyan utat tervezünk, ami a normál brandingelési elveknek teljesen ellentmond. Üzleti stratégiánk szerint felső kategóriásak akarunk lenni, de most éppen alsó-középkategóriás terméket tudunk gyártani, amihez sajnos kénytelenek vagyunk gyengébb minőségű alkatrészeket felhasználni. Normál esetben ez az üzleti modell már a nulladik lépésben elbukna, de ez a magyar foci, nem a Rolls Royce gyár.
        (Mindenkitől elnézést kérek, ennyi marketing bullshitet az elmúlt 10 évben nem hordtam össze. Csak a péntekre tudom fogni.) Jó hétvégét Hegylakóéknak és a többi fórumtársnak!

    3. Persze csak Hemi papa miatt elment a sikeredző,Hemi nem volt hajlandó erősíteni a nemzetközi porondra,az egy Danilot hozta,de elment az akkor jó Zsótér és Hidi,Így nehéz lehetett volna villogni.Most viszont erősítettünk,jó hogy Tamás nem játszik,de az edzői hibák nem férnek bele.

  2. Tujvel isten??? Max a vonalon, fa lábakkal. Persze ettől függetlenül kedveljük, és Boldogat.!

    1. Tényleg marha jó volt, mikor Luxemburgban kikaptunk a visszavágón… :D

  3. Bye bye EL.Tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hogy nem lehettünk ott. Persze a következő bajnokin ott fogunk ülni/állni a lelátón, de nekem speciel ilyenkor nagyon fáj, hogy be vagyunk oltva a bravúr ellen! Hagyni kell a szakmát dolgozni, most van idő csiszolgatni a játékot. Itthon ez a csapat még bármire jó lehet… Csak az a fránya nemzetközi meccsek… Remélem az dózsa elleni meccs nem marad el, mint ahogy a győzelmünk sem!

    1. Itt az a baj, hogy minden évben, amikor az EL-ben kell szerepelni még nincs kész a csapatunk. Pedig ilyenkor lehetne nagy pénzeket keresni. Mi minden éveben edzőt, felállást, fél csapatot cserélünk és utána csodálkozunk, hogy nem sikerül egy körnél többet menni. Most sem igazoltunk egy jó állapotban lévő, bevethető csatárt. Balogh Norbi jó lesz, csak kell neki még pár hét/hónap. Jó lenne végre egy tudatos hosszú távú építkezésbe fogni és akkor meg lesz pár év múlva az eredménye.

      1. Remélem ez lesz az utolsó ilyen építkezős év, és ha jövőre újra megadatik a nemzetközi szereplés, akkor ahhoz majd komolyabban állunk, mint az elmúlt években.

        1. Én is ebben bízok. Ennek már látom pár jelét. De a szurkolók mindig az aktuális edzőt akarják kitenni. Bárki is az edző, két meccs után már a többség a távozását követeli. Szerintem minimum fél év bizalmat kellene adni egy edzőnek.

  4. Az a legdurvább, hogy igazából még csak csalódott sem vagyok a meccs után.

  5. A tegnapi meccsen az történt amire számítani lehetett. A svédek fizikailag (nem kondicionálisan!) bedaráltak minket. Csak úgy pattogtunk le egy-egy ütközés után az ellenfél játékosairól. Ennek meg is lett az eredménye. Érdemes visszagondolni, hogy a svédek szinte minden kétséges labdába így-úgy, fejjel-lábbal beleszúrtak, majd a véletlenszerűen ide-odapattanó labdát egy test-test elleni csatában rendre megszerezték (egyébként ragadt hozzájuk a labda, ami ezen a szinten elvárható). Fociban egyáltalán nem voltak jobbak, nem voltak látványos támadásaik. Íveltek, passzoltak küzdöttek, és lőttek egy szerencsés (les)gólt, a végén meg még egyet egyértelmű védelmi hibából.
    A fiúk (egyénileg és csapatban is) a tudásuk kb. 65-70%-át tudták kihozni magukból (leszámítva Tujvelt, aki egy esetet leszámítva -amiből szerencsére nem lett gól- sziporkázott). Biztató volt az együttműködés, szervezett volt a játék, nem voltak hétmérföldes lyukak a csapatrészek között. A labdakihozatal,és a támadás szervezés viszont döcögött. Sokkal jobban játszottak csapatként, mint a Dió ellen, csak hát a két csapat (meg a két bajnokság) között hatalmas a különbség. Lesz ez még (eredményességben is) sokkal jobb is.

  6. Pár kérdése a mérkőzésről :

    – A kezdő 11-et a honlapunk szerint 16! ember készíti fel. Senki nem volt képes kifundálni valami váratlant ? Vagy feltérképezni úgy ezt a Malmőt hogy megtalálja azt az 1-2 pontot amiből legalább 1 ziccert fel lehetett volna építeni ?? Pisont és Dajka nem szúrt ki semmilyen kis rést ? Csak élvezték a meccset ?

    – Bocskayt miértkellett játszatni ? Valaki bevásárolta a csapatba ?? Nem tudom egyszerűen felfogni hogy 1 db NB1-es félidővel a háta mögött valaki kezdőként beszállhat egy EL 2. körös selejtezőbe ! Még az ifjúkori Détári is csak perceket kapott hazai bajnokikon ennyi idősen ! Ott van rengeteg kész játékos a keretben aki már 10-15 éve focizik és lehet hogy erre a lehetőségre várt.
    sokkal hasznosabb lett volna ezen a poszton egy Kamber Gyuri, vagy ha nem bírja akkor egy harcos és gyors Uzoma. Melyik az a skill amit ez a Bocskay gyerek tud ? Mesélje már el a klubvezetés mert nem derült ki tegnap…

    – A Malmö játékosai sokkal gyorsabbak voltak. Minden labdát lehalásztak. A mi játékosaink dinamikátlanul, lassan mozogtak. A Nagy István nevű erőnléti edzővel régóta nincs kondi. Most kapott egy főnököt Mezei Tamás személyében.
    Valamelyikük árulja már el hogy miért vettük a seggünkön keresztül a levegőt, míg a svédek meg sem izzadtak ???

    – A hivatalos UEFA keretünk 31 fő. Tényleg ugyanannak a 11 játékosnak kellett játszani akik pár napja kifutották a belüket a ( sokkal többet futó) Diósgyőr ellen ? Miért nem rotáltunk ??? majd’ plusz két csapatnyi játékos még rendelkezésre állt !

    – Tujveltől tegnap sem voltam elalélva ( bár igaz, volt 1-2 védése). Picit még mindig dekoncentrált.
    Hogy lehet az hogy az olasz Zuddas úúúgy felkészítette tavaly hogy kiszorította a remek képességű Levkovichot, most meg már 2! kapusedzőnk van (Vezér, és Szentpéteri asszisztens pozícióban.Gondolom ő tarja a bólyákat, vagy ő hozza a vizet) és szanaszét vannak a kapusaink. Tujvel bizonytalan, NagySanyi hol van- hol nincs.

    – A középpálya és a csatársor évek óta bujkál az ellenfél gyűrűjében. Nem kérnek labdát. A diósgyőrnél láttam hogy emberhátrányban is a csatáruk labda nélkül cikázott mindenfelé hogy tisztára játssza magát és megjátszható legyen.
    Nálunk mindenki áll mint lófasz a lakodalomban és alibiből bújkál hogy ne őt keressék a labdával. A védelem gurigázik, majd eladjuk vagy e setlegesen felbasszuk előre.
    Ténylegesen ezt kérte az edző ??
    A gyorspasszos játékunk 4 percig működött az elején, utána már lusták voltunk a labda felé helyezkedni, kérni a bogyót.

    Kérem aki tudja a válaszokat, írja már meg nekem….

    1. Sok igazság van abban amit mondasz, de az örök igazság jön le belölle: “Mindig az a jó játékos, aki éppen nem játszik….”

    2. Belegondoltam,hogy a fradikába egy eddig egy NB1-es meccset játszó újoncot tesz bele Rebrov mondjuk a Celtic ellen.Már rég kiestek volna.Amikor forint ötven -vagy százmilliót lehet keresni a továbbjutással,akkor bődületes szakmai hiba Bódogtól egy félig ifi berakása,a félidőben bent tartása,ezzel még az esélyt sem adva Kambinak,hogy segíthessen.

    3. Traoérétol eddig annyit lattunk, hogy ha a fejere teszik szepen befejelei, tedd a kezed a szivedre, ebbol a bohocban siman meglehet elni, vagyis nem a rovidpasszos jatekba kell bevonni, hanem raivelni a buksijara a tobbit meg megoldja. Huzogasson az Ugrai meg a Gazdag aztan iveljek szepen kozepre a labdat.

      1. Vegre valaki jol latja , egy beton centert helyzetbe kell
        Hozni es befelxezi , nem neki kell 8 csel meg kenyszerito utan vegig vinni a palyan

      2. Es ha meg azt is odavesszuk, hogy vegre van ket 1 90 es csatarunk, jo hosszu labakkal, es viszonylag gyorsak is, en nagyon varnek egy olyan kezdot ahol a Traore es Balog egyszerre van palyan. Eleg agilisnek tunnek a letamadasban, Balog meg tenyleg ugyesen tartja a labdat, ha egyszerre erkeznenek a kapu ele, fejjel es labbal is eleg utosek lehetnenek.

    4. Nem kell fikázni. Épkézláb támadás nélkül lehozni 90 percet az sem kis tudomány. Ebben jók vagyunk.

  7. Nem akarom hergelni az úri közönséget, de ezzel a Mak-érkezéssel elképzelhető, hogy a Varga Roli pletykának lesz alapja?

    1. Vargától még nem láttam lazulást meccsen. Rühellem a fradi imádatát csak azért nem kellene, és bulizós az is igaz. De mindig motiváltnak tünt ha j@tszott

      1. Mi a fax? Dzsuzsi meg Debrecenbe? Nem tudom, de Dzsudzsi meg Varga két szélen középen Balogh bajnokesélyes.

    2. Nekünk nem Vargyányára van szükségünk, hanem egy igazi csatárra, akiben van 8-10 gól idényenként, és egy jó, adogató középpályásra, aki kiszolgálja azokat a támadokat, akik, most sajnos még nincsenek nálunk.

  8. Sajnos azt kell mondanom hogy az eszmefuttatás bár tetszetős, szerintem hibás. Csak a dió és malmö példáján: azt ugyan alátámasztja a helyzet hogy a hibás döntések kiegyenlítik egymást (t.i. egy lesgól ide, egy oda) de a hibás döntések következményei (egyik esetben egy góllal többel nyertünk, másik esetben viszont jelenthet ez kiesést; ha mondjuk pl csak egy góllal ment volna a malmö. A kulcs tehát nem a döntések hanem a döntések következményein van. Itt jöhet be a VAR létjogosultsága is. A nagy horderejű helyzetekben be kell vetni (bűntetőgyanú, lesgyanu mely góllal végződik, stb.). Mondjuk a FIFA véletlenül pont így csinálja úgyhogy nem nekem kellett itt most feltalálni a melegvizet. :)

    1. Ha reálisan akarjuk nézni, nem biztos, hogy nyerünk Diósgyőrben, ha nem adják meg Gazdi 2. gólját.

  9. Sajnos az én tippem (3:2) is csak félig jött be…A bekapott gólok számát találtam csak el….
    Nem láttam előre hogy betojva – telegatyával fog játszani a csapat többsége, hogy Gazdag, Ugrai, Zsótér újra elfelejt futballozni. Mint ahogy azt se láttam hogy egy nemzetközi élet-halál (pénzbevétel vagy semmi) kupameccsen akarja a mester beépíteni és újra formába hozni a ifjúsági szintű játékosainkat…
    Háát ezt jól benéztem….
    (örömteli volt Tujvel teljesítménye, végre nem szórakozta el időnként, hanem végig koncentráltan játszott.)

  10. Nem tudom már ki írta tegnap a meccs előtt, hogy igazából nem volt hírértéke annak, hogy a honvéd kupameccset játszik. Írtam is rá tegnap egy választ az illetőnek. Most így a meccs után még inkább látszik, hogy miért. Mert sajnos a mi csapatunk a kétezres években egyelőre csak egy “örök ígéret” kategória. Minden új szezon kezdetén keretépítés, játékos cserék, edző cserék, fogadkozások. Itt a szurkolók részéről a kincstári optimizmus, dobogósak leszünk, megszorítjuk X-et, Y-t. Pár forduló után meg: kiesünk, nb2. Hektikus minden, de leginkább a szurkoló. Pár szezon után a visszafogottabja (írhatnám azt is: a bölcsebbje) már inkább nem jósol. Csak elfogadja a dolgokat úgy, ahogy történnek. Ha esik, esik, ha süt a nap, hát süt. (A fradi meg közben minden évben villant valamit, most is, ha igaz amit írnak 5.5 milliárdot kaszálnak. Kicsik és hírérték nélküliek vagyunk hozzájuk képest.)

  11. A keret olyan amilyen. Nyilván lehetne jobb, de ez van ebből kell főzni. Ugyanakkor a szakma amely felkészíti őket iszonyatosan hézagos és vak.

  12. Elég homályos dolog amit müvelünk látszolag gyengék vagyunk nincs játékunk nincs fazonunk csak szöveg van. Én ugy érzem a keretünk gyenge a támado sor pedg szánalma. Balogh érkezése egy kis reménysugár jol nézz ki a kis srác. Na de ugrai traore sajnos teljesen reménytelennek tünik. Volt két hét a vezetök nem igazoltak senkit gondolom fizetni kellet volna az meg nekünk nem járja. Csorok vagyunk. Vagy ami még rosszabb hogy tetszik nekik ami jelenleg van. Na de mindegy remélem egy pár hét mulva már feleslegesen pufogtam itt mert a csapat beindul és végre lesz valami fazonunk

    1. Baráth, Balogh, Tamás, Zsótér,TGK igazolása meg Gazdag megtartása ingyen volt/van.Sokat értesz hozzá.

      1. Mi van veled ember ? Pénzt adtak értük ?????? Te aztán értesz hozzá ???? Neked jo a csapat játéka ? Ja te a csapat vezetöségéböl vagy hogy bárkit is a hozzá értéséröl tájékoztas ?

  13. Arra lennék kíváncsi, hogy Hemihez képest az új vezetés mennyit költ az első csapatnál fizukra. A klubra biztos sokkal több megy el, de attól tartok a munkavállalói állomány feldúzasztása rontott a hatékonyságon.

    1. Nyilván többet költ. Ugyanakkor az elosztását nem látom így kívülállóként optimálisnak. Látványos külsőségek, gyenge beltartalom eddig. Kicsit olyan ez mint a banánköztársaságok. Millió cicoma és fény, de belül rohad. Aztán lehet, hogy nem így van. Cáfoljanak rám.

  14. ❤️Tujvel A Tomás?
    ?Boldog A Szülinap❤️
    ❤️Háló ha nem Rezeg?
    ?Bódog lesz A Csapat❤️
    ❤️Vasárnap CSAK Előre?
    ?Szurkolni El Megyünk❤️
    ❤️A Kupát 2021ben Is?
    ?Nyerjétek El Nekünk!❤️

    1. Tök jó lenne, ha a vezetőedzők is bekerülnének a szülinapos listába. TM-on ott van mindegyik születési dátuma.

      1. Akkor szedd össze szerintem és küld be a szerkesztőknek. Nem offenzív hangvételben mondom, csak én szerintem, “éljen a cselekvő társadalom”. Ha kellene, szívesen segítek Excelbe implementálni.

      1. Szerintem még lehet, a BHFC oldalon a leírás is megvan, honnan érkezzenek a szurkerek. A fújpest ellen már “gyanus”

Hozzászólások