Mastodon

Az egerszegi meccs versus bírózásnak sosem lesz már vége?

Elég ha a góloknál maradunk:

  • Tamás góljával nem foglalkozunk, mert felesleges. (Mezőnyben is kérdéses, hogy egyáltalán lefújják, pláne, hogy utána kinek ítélnek.)
  • A jegyzőkönyv szerint Könyves szerezte a ZTE első gólját: szabályos volt – megadták.
  • Traoré a negyedik előtt nagy valószínűséggel lesen vette át a labdát: les – megadták.
  • Gazdag szabadrúgása áthaladt a gólvonalon: nem látták – nem adták meg.

És akkor itt van a harmadik gólunk, amit a kommentátor is lebegtetve hagy, hiszen még a visszajátszás alapján sem foglal állást, helyette a következő hagyja el a száját:

talán, úgy tűnik, hogy a labda mögül érkezik Balogh Norbert.

Ellentétbe vele, mi állást fogunk foglalni.

Mezghrani passza pillanatában Balogh nem talán, hanem egyértelműen a labda mögött helyezkedik: nem les.

Maradt tehát Traoré gólja és Gazdag nem gólja a hibák listáján.


update //

Két aprósággal mégis foglalkoztam, mert annyi kurva sok szabadidőm van. (nincs)

egy // Batik kezezése az első percekben

A jelenetet nem ismételték és nem mutatták meg más szögből a meccs közvetítése alatt, így ez az egyetlen felvétel a kapaszkodónk. A kulcsjeleneteket kimerevítettem és felirattal láttam el. A lényeg: nagy valószínűséggel állíthatom, hogy Batik mellére pattant a labda és nem a kezére.

kettő // Tamás gólja

Tamás hátulról megtámasztja a védőt, ez látszik a Tamás lábtartásán. A védő eközben belefekszik Tamás ölébe, ami viszont a védő súlypontján látszódik, hiszen, ha Tamás nem lenne ott, a fizika szabályai szerint el kéne dőlnie. Mivel a védő belefekszik Tamás ölébe, így esélye sincs, hogy felugorjon fejelni, mert emberi izomzattal ebből a pózból konkrétan képtelenség.

Tamás gólja lassítva (az egész jelenet normál tempóval és a ZTE játékosainak reakciójával itt tekinthető meg)

Tovább haladva a lassításon azt látjuk, hogy a védő meg sem próbálkozik azon kívül semmivel, hogy a saját dőlésével próbálja Tamást kivonni a játékból.

Tamás felmegy, fejel, és valóban, egy pillanatra feltűnik a bal kézfeje a védő jobb vállán, azonban a kéztartásból nagyon nehéz lenne elfogadni, hogy ott valódi erőkifejtés (ún. támaszkodás) történt, és nem csak szimpla kontakt. Ráadásul, ha a bokáját és a térdét tüzetesebben megnézzük, egyértelmű, hogy lábbal rugaszkodott el, és nem rásegítéssel, a kezét használva húzta fel magát.

Ha mégis fújni kéne itt valamit (nem kéne szerintem), akkor azt legfeljebb a védő ellen lehetne, hiszen a szituációban ő az egyetlen, aki egy pillanatra se a labda megjátszásának szándékával cselekedett.

Részemről nincs több kérdés (a ZTE játékosai, de még a védő részéről se volt), a gól szabályos, és bíró gusztusa, illetve szereplési vágya válogatja, hogy mikor és miként fúj le hasonló szituációkat, mert erre konkrétan lehetetlen egyértelmű szabályokat hozni anélkül, hogy newtonmérőket helyeznénk a játékosok izomzatába, mérni a másik testekre kifejtett erőhatásokat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||