Mastodon

Nem a csapatoddal van a baj, hanem a hozzáállásoddal!

Tanácsok a szezonra egy profi kiesőjelölttől

Ádika vendégposztja a Honvéd-Diósgyőr elé.

Drága honvédos feleim, sőt, talán sokatokat nevezhetem a barátomnak is!

Rendhagyó szezont élünk meg, de ti több szempontból is: mi miskolciak csak annyi furcsát észlelünk, hogy nem tudunk kimenni a meccsekre, nektek viszont egészen szokatlan módon azzal is szembesülnötök kell, hogy kedvenc csapatotok kieső helyen áll az ősz vége felé. Egy csapat persze mögöttetek van, és épp a Diósgyőr az, viszont veletek szemben nekünk az idei egy teljesen átlagos szezon.

Mivel Hanta sok remek élményt adott nekem (igaz, a nagyrészükre nem emlékszem), itt az ideje valamit nekem is visszaadnom ebből, ugyanis jól láthatóan nem csak a Kispest nem tudja kezelni ezt a helyzetet, de a szurkolói sem. Pedig egy kis odafigyeléssel, higgyétek el, nagyon könnyen együtt lehet élni azzal, hogy a csapatotok szégyent hoz rátok, sőt! Egy idő után, ha jól csináljátok, már nem is szégyen lesz, hanem átalakul valami olyan típusú büszkeséggé, amit a vigyorogva az egyesért vizsgára érkező diákok szoktak érezni.

Úgyhogy itt vannak az én csokorba szedett életvezetési tanácsaim nektek, Miskolcról, a szokásosnál is kiélezettebb* szuperrangadónk előtt, amivel talán jobban meg tudjátok élni ezt a szezont!

*_ Ádinak sajnos igaza van: 2020 két leggyengébb csapata játszik egymás ellen. Fokozni talán csak úgy lehetne, hogy ha a harmadik leggyengébb otthonában, a Megyerin rendeznék a meccset.

1. Ismételgesd a tuti győzelmet, de egy percig se vedd komolyan!

Hantával való beszélgetéseink nagyban tartalmaznak fikciókat. Ő is elmondja, hány pontot kell még szerezni, és én is, hogy hány forduló után érhet oda végre a dobogóra a DVTK. De egy idő után rájöttem, hogy ő ezt komolyan gondolja! Nyilván azért, mert volt már olyan időszak, amikor bejött neki, de ez teljes tévút: csak a kedved fogja elrontani egy túl nagy csalódás.

2. Gyorsan felejtsd el, milyen taktikát szoktatok játszani!

A taktika a győztesek hülyesége, 4-4-2, meg 5-4-3, meg 6-6-6 (SÁTÁN), ezek csak számok. Vesztes szurkolóként épp elég, ha tudod, kitől van esélyed talán gólt látni, ezt a nevet kell sokat ismételgetni a kocsmában is, mint potenciális megváltót. Ez se fog bejönni, de legalább nem kell túl sokat erőlködni az illúzió fenntartásáért, hogy érdekel, ami a pályán történik.

3. Ne szezonokban gondolkozz!

Az egy-egy szezonban elért tragikus eredmény elszomorít, de ha megpróbálsz valamiféle kontinuitást felfedezni egyes időszakok között akár már előre is, sokkal jobb lesz a hangulatod: az, ha összesen két játékosotok bír egyeneset belerúgni a labdába, nem egy megalázóan rossz szezont jelent, hanem azt, hogy jövőre már csak kilencet kell szerezni egy erős kezdőhöz! Arra természetesen ne is gondolj, hogy úgyis érkezik a Felcsút, vagy Pintér Attila, és gyorsan elviszi azt a két játékost is.

Kedvenc stockfotónk!
4. Érj rá mindenre!

Annyi mindent lehet csinálni a stadionban meccs helyett. Beszélgetések a büfében, pisikard a vécében, mutogatás a vendégszektornak: tényleg csak a képzeleted szab határt! Nem kell különösebben aggódni, az esetek nagyrészében semmiről sem fogsz lemaradni, ha nem érdekelnek a pályán zajló dolgok. Emiatt nem fontos egyébként időre sem meccsre menni: még egy győztes csapat meccsénél is jobb szokott lenni a felvezető piálás, nem, hogy egy vesztesénél.

5. Fogd fel kihívásként!

Győztes csapatnak minden hülye tud szurkolni, elbaszni sok pénzt és időt a meccseire, de ugyanezt vesztessel csak az igazi művészek képesek megtenni! A rossz csapatnak szurkolás megerősíti a jellemet, márpedig ki ne akarna erősjellemű futballszurkoló lenni?

6. Rúgj be nagyon!

Itt nincs mit magyarázni, és ezzel el is érkeztünk a legfontosabb napirendi ponthoz: két jó passzt sem látni a csapatodtól? Tromfolj rá azzal, hogy úgysem látnád! A védőtök olyan lassú, hogy egy játókeretes néni is körbefutja? Lepd meg őt azzal, hogy így sem tudod követni szemmel! Az élet legtöbb területéhez nem árt részegnek lenni, de a rosszcsapat-szurkolás alapvető része, hogy a meccseket valamiféle tisztítókúraként fogod fel, ami akkor lesz teljes, amikor már habosabbat pisálsz, mint amilyen a söröd volt.

7. Egy percig se gondolj a valóságra!

Könnyen elmehet a kedved ettől az egész meccs dologtól, ha a szikár valóságot látod: rossz foci, hideg is van, ha épp ki lehet menni, a minőségéhez képest túlárazott sör, ráadásul egy csomó olyan figura körülötted, akikkel a meccsen kívül valószínűleg semmilyen formában nem vállalnál közösséget. Na, ezeket a dolgokat nem szabad átgondolni! Helyette sörözés a haverokkal, okoskodás, és a győzelem mostmárténylegkiszurkolása van, amire igazán nagy szüksége van az embernek heti egy-két alkalommal!

8. Amúgy nincs nagy változás

Ha a szezon legvégéig táncoltok kötélen a kiesőzóna környékén, az legalább olyan izgalmas, mintha valami komoly eredményért mennétek. Tehát megvan az adrenalin, egy esetleges győzelem pedig még többet ér. De van kifejezetten jó oldala is: szabad a nyarad, alapíthatsz családot, és nem kell senkinek sem elmagyarázni otthon, miért Koszovóba szervezted az idei vakációdat Olaszország helyett. 

Jó szórakozást az idei szezonhoz!

címlapkép: Myriams-Fotos/Pixabay